torsdag, november 08, 2012

Älska Älmhult!

Förutom att handla pappersgrejer på Ikea i Älmhult så har jag gjort författarbesök också. Sju åttondeklasser på tre olika skolor har jag träffat, och nu ska jag tala om en sak för er: HERREGUD!!! vilken skillnad det är på att göra författarbesök i klasser som förberett sig innan!

Ibland händer det nämligen att jag kommer till en skola där alla (inkl. lärarna) ser ut som frågetecken när de får syn på mig. "Vem är du? Ska du vara här idag? Författarbesök, säger du? NU? Nej, det vet jag ingenting om. Vilken sal ska vi då vara i, hade du tänkt?" På sådana ställen är det sällan eller aldrig någon som läst någon av mina böcker, förberett några frågor, eller ens reflekterat över att det ska komma någon och hålla lektion som de inte träffat innan. Och visst, fine, jodå, det går att ha lektion på sådana skolor också. Det blir nästan alltid helt okej bra ändå.

Men.

Skillnaden är ändå enorm när man kommer till ett ställe som till exempel Älmhult, där lärarna är engagerade, eleverna har läst åtminstone en av mina böcker inför besöket, diskuterat dem i grupper, förberett en lång lista med frågor och liksom... längtat efter att jag ska komma dit och prata. Enorm, I tell you.

Så himla mycket bättre för alla inblandade? Skolan (som betalt för att jag ska komma dit, och sannolikt vill få ut så mycket för pengarna som möjligt). Eleverna (som får ut mycket mer av mötet). Och för mig (som gillar att försvara varför jag skrivit ett alldeles för öppet slut på min första bok.)

Älskar nu Älmhult lite.

Det var bara det.

9 kommentarer:

Pia WW sa...

Hej.
jag vill bara tala om att alla i 8A på Klöxhult var småförälskade i dig. Uppspelta och glada efter att du lämnat! Flera pojkar KASTADE sig iväg för att låna bok nummer två...
Pia WW sv-läraren längst bak.

Anna.. och klass 8 i Diö :) sa...

Tjena!
Vi alla uppskattade ditt besök igår, och många av oss kommer fortsätta läsa dina böcker. :)
Det är kul att läsa böcker som är ungdomsinriktade och "hippa" inte alls "keff" ;)

Kram ifrån klass 8 i Diö. :)

Jenny sa...

Och jag vill tacka, ännu en gång, för mysfikan! Bästa på hela veckan, helt klart.

Ann Margret sa...

Förstår verkligen att det är skillnad! Tycker det är extremt oartigt och nonchalant av lärarna att vaken förbereda eleverna eller sig själva inför ett författarbesök.
Kul att det var så lyckat i Älmhult!

Ann Margret sa...

"Varken" ska det förstås vara ...

Socker-Sara sa...

Jag som valde att inte flytta till Älmhult. Ett beslut som spräckte mitt förhållande. Är färdig lärare om ett halvår också. Nu börjar jag ångra mig lite, nästan. Jag menar om eleverna ska vara så härliga och skolorna så bra. Och IKEA har pappersavdelning. Jag måste vara lite dum i huvudet.

Honey sa...

Åh, vad jag (så här i efterhand) hade kunnat ge för att få författarbesök av dig när jag gick i högstadiet! Nu gick jag på skrivkursen i september istället, det var svinbra, men fjortonåriga jag skulle ha haft mer ledig tid att skriva :)

Lisa sa...

Å, Pia & Anna, vad GLAD jag blir!

Och Jenny: tack själv. Det var himla mysigt.

Lisa sa...

Å, Pia & Anna, vad GLAD jag blir!

Och Jenny: tack själv. Det var himla mysigt.