torsdag, mars 23, 2017

22 bra hästböcker för alla åldrar



Jag skrev argt om hästböcker för ett tag sen, när jag höll på att göra research inför ett reportage till Bladen brinner.

"Det här är min känsla: Alla dessa nio, tio, elva, tolvåriga flickor som ligger hemma på kvällarna och plöjer hästbok efter hästbok, som tänker och drömmer och lär sig och gör, som har ett intresse som glöder i hela kroppen på dem...

Gud, vad vi sviker dem när vi inte bryr oss ett skit om deras böcker."

Nu är reportaget klart (och ni lyssnar på det här om ni vill), och klar är också hela den långa, långa listan med boktips för alla åldrar som jag lovade att jag skulle göra. På listan finns mest nya böcker, som går att få tag på nu, men också några att hålla extra utkik efter på loppisar.

Här hittar ni den! Slit den med hälsan.

Bladen brinner #12 – Cocktailböcker

Hästböcker! Ulf Stark! I det nya avsnittet av Bladen brinner pratar vi bara om saker vi känner mycket, mycket starkt inför. Jag intervjuar Katja Timgren och Malin Eriksson om stall, feminism, systerskap och vikten av att ta tjejers läsning på allvar. Johanna intervjuar Ulf Stark om att vara en skapande människa skitlänge, och om vad han menar med "cocktailböcker". Det är nu ni som aldrig gett den här podden en chans trycker på play (eller lyssnar där poddar finns), right? ULF STARK! HÄSTAR! På sajten finns listan med alla böcker vi nämner, hästboktips och extralyssning också.




lördag, mars 18, 2017

3 x lördag i Krakow



Det har gått så fort? Imorgon åker vi hem. Jag har en halv ungdomsbok med mig (men har alltså inte skrivit hela den halvan nu, herregud) om en introvert blygis med panikångest och livliga dagdrömmar. Vi får se vad det blir av den. Krakow har varit bra! It ain't no Lissabon, men vi har haft en bra vecka, och vi reser sjukt bra ihop, jag och Johanna. Det enda vi vill är att sitta i mysbyxor i lägenheten och skriva, och sen ta på oss riktiga byxor för att gå och äta något i kvarteret, och sen gå tillbaka och byta om till mysbyxor igen. Det är ett jädra bytande av byxor. Vi ser inte så jättemycket av staden vi är i, men vi får mycket gjort.

torsdag, mars 16, 2017

3 x torsdag i Krakow







Hej från en som är i det här läget av bokskrivandet: Kollar instagram en gång i sekunden, redigerar några foton, tar ett varv ut i köket, kollar vad Johanna håller på med, kokar lite kaffe, skriver ett blogginlägg, suckar asmånga gånger, funderar på att sova middag. HATAR JÄDRA MITTEN PÅ BÖCKER! Vill bara skriva börjor och slut.

tisdag, mars 14, 2017

3 x tisdag i Krakow




Krakow, baby! Jag och Johanna ska vara här i en vecka. Vi ska: Skriva skitmycket på våra respektive böcker/Prata skitmycket om våra respektive böcker/Prata skitmycket om andras böcker/Nästan inget mer. Herregud, så härligt. Stora delar av tiden ska vi alltså sitta i mysbyxor och fleece i lägenheten vi hyrt i de judiska kvarteren och knappra på våra datorer. Små delar av tiden ska vi gå ut och äta grejer och dricka öl som kostar INGENTING och nästan bli påsprungna av häst med vagn. Livet får 10 av 10 dumplings med kål (Är det gott? Lär snart bli varse.) just nu.

söndag, mars 12, 2017

En bilderboksvägg





Från golv till tak, över en hel vägg, frontade bilderböcker på lister. Om ni ursäktar mig lite så ska jag bara FLYTTA IN I MINA BARNS RUM OCH BO DÄR FÖR EVIGT, ser ut som en hjärtögonemoji varje gång jag går in där nu. Plus att det hittills funkar som jag tänkte: Som en godisbutik. Vi har läst nio böcker den här morgonen, and counting.

torsdag, mars 09, 2017

Bladen brinner #11 – Surgubbar


Har du sett Sartre sticka upp huvudet som en säl i en isvak någon gång? Det har vi, och vi är skärrade. I det nya avsnittet av Bladen brinner pratar vi om det, om filosofi, om ont och gott, om Anna Höglunds huvud och annat härligt. Vi har intervjuat Emma Virke om hennes "Klä på Herr H" och andra bilderböcker som leker med formen, och så har vi pratat med Anna Ehring som är så sabla bra på att skriva karaktärer att vi knappt kan hantera det. Hennes "Miras Martin" för mellanåldern är en av vårens bästa böcker, tycker jag.

Podden hittar du överallt där poddar finns, eller här (tryck play!). Och på sajten listar vi alla böcker vi nämner i avsnittet, som vanligt.

måndag, mars 06, 2017

Varför efterlyser man en illustratör på sociala medier?

Man kan, utan att överdriva det minsta, säga att det finns folk därute som skulle kunna (och gärna skulle vilja!) illustrera en barnbok. Sen jag la upp den där efterlysningen här på bloggen och länkade till den från Facebook och Instagram har facebookstatusen delats nästan 300 gånger, och jag tror jag är uppe i 500 kommentarer i de båda forumen. Min inbox är proppfull av begåvade människors bilder. Jag sitter med gapande mun och bara ... gapar.

Jag fattar att man undrar vad en sådan här efterlysning ska vara bra för. Det är inte så här det brukar gå till. Det här är några anledningar till varför vi testar det här:

– Det är kul! Alltså rent egoistiskt, för mig, det är ju SVINKUL att få alla dessa begåvade människors bilder på mejl och få glo på dem!!!

– Det är ett bra sätt att tvinga mig och förlaget att tänka i nya banor. Det är annars rätt lätt att (hårdvinklat) gå till bokhyllan, kolla vilka som brukar illustrera kapitelböcker för sjuåringar, och fråga någon av dem. Jag tror att det här kommer att göra att vi överväger massor av illustratörer vi annars inte ens visste fanns. Det är möjligt att det ändå slutar med att någon som illustrerat massor av kapitelböcker för sjuåringar förut får uppdraget, men på vägen dit har vi i alla fall tänkt mer och längre och på ett annat sätt än vad vi hade gjort annars.

– Vi hade tid. Den första boken ska inte ges ut förrän nästa höst. Det brukar kännas mer bråttom än vad det gör nu att hitta en illustratör.

– Jag får frågor så himla ofta från folk som undrar hur man ska få in en fot i barnboksbranschen. Jag fattar att man undrar! Och det här kommer ju i slutänden att innebära att jag presenterar en massa nya illustratörer för förlaget, som de kanske inte redan har koll på. Och det känns bra, jag vill gärna göra det.

Fram till den 1 april tänker vi oss att man får höra av sig. (Instruktionerna finns här för den som är sugen.) Sedan går jag igenom alla mejl (igen), och diskuterar med förlaget. Efter det väljer vi ut några illustratörer som får provskissa (mot skissarvode), och sen... bestämmer vi oss. Jag kan just nu för mitt liv inte förstå hur det ska gå till att välja en, men...

Det handlar ju om att hitta den illustratör som kan göra just den här berättelsen till något mer.

Och det känns hur som helst som en jädra ynnest att få varenda mejl i inkorgen, oavsett om det kommer från någon som bara tecknat för sig själv på kammaren hittills, eller om det kommer från någon som redan har illustrerandet som yrke. Herregud, vad mycket begåvning det finns! Det är ta mig fasen inte klokt.

fredag, mars 03, 2017

Finnes: Manus, Sökes: Illustratör

EFTERLYSNING! Är du illustratören som skulle kunna illustrera min nya kapitelbok för barn mellan 6-9 år? Jag har ett manus, ett bokkontrakt (på Rabén & Sjögren), och nu letar jag och förlaget efter någon som kan och vill sätta bild till historien. Är det du? Eller någon du känner? I så fall – läs vidare! Och hör av dig senast 1 april.
"Hemma hos Viggo bor det tre och en halv person, kan man säga. De som är hela är: Viggo, pappa och Nils. Den som är halv är mamma, för hon är bara där på mammahelgerna. Fast då är hon hel, så klart, för man kan inte vara halv på riktigt. Viggo är väldigt bra på matte, och ganska bra på allt om pokemon. Pappa är bra på pizza. Nils är allra mest bra på att göra fåniga grejer, så Viggo börjar skratta. Han kan inte matte eller pizza så bra än, för han är bara fyra år. Viggo är sju. Sju år och nio månader. Och under kudden har han gömt sin rädslolista, med allt som han är rädd för.”
Den här berättelsen är (hoppas jag!) en vardagsnära högläsningsbok, med mycket allvar och mycket humor, om en kille som har känslorna nästan utanpå kroppen. Tanken är att det ska bli flera böcker i serien. Det vore kul att hitta en illustratör som vill vara delaktig i det arbetet - kanske kan vi till och med spåna ihop om vad som ska hända med Viggo i fortsättningen? Det är alltså en förutsättning att vi kommer överens, emellanåt skrattar åt varandras skämt, och att du kan tänka dig att teckna fler böcker i framtiden. Det är också väldigt bra om du har hyfsad koll på sjuåringar och sjuåringars böcker!

Illustrationerna i boken ska vara i svartvitt. Vi pratar om ungefär 20-30 bilder. Du måste hinna jobba med bilderna under 2017. (Första boken ska ges ut under hösten 2018.)

Tycker du det låter roligt och görbart?

Skicka ett mejl till mig (senast den 1 april) på efterlysning[snabel-a]lisabjarbo.se och berätta vem du är, länka till din sajt om du har någon, och bifoga några exempel på hur du illustrerar (både i svartvitt och färg). Det är bra om du kan skicka med prov på hur du tecknar barn!  Jag läser allt, överväger alla förslag, diskuterar med förlaget, och så får vi se vad det leder till.

Kanske, kanske gör vi en bok ihop snart!

UPPDATERING: Efterlysningen är avslutad, jag har hittat en illustratör! Här kan ni läsa om hur det blev om ni inte orkar scrolla hela bloggen. Det finns massor av inlägg om efterlysningen och urvalsprocessen, det här är sammanfattningen.