fredag, augusti 31, 2012

Het release

Untz-untz-peppen-peppen, ikväll är det releasefest för novellsamlingen "Het" som finns ute i handeln nu. Det ska bli mycket roligt!

Här kan ni förresten läsa en rolig intervju med Martin Jern och Åsa Anderberg Strollo om boken. Martin är speciellt rolig när han säger så här, tycker jag:

– Jag är ganska så tävlingsinriktad. När jag visste att det skulle vara många riktigt bra författare med ville jag skriva den bästa eller den värsta berättelsen. Jag skulle skriva den som hade mest sex.

HA! Jag tänkte typ tvärtom. Ungefär: Jag kanske inte behöver fläska på så himla mycket med sexet? Det kommer ju de andra göra så fint ändå.

Så istället fläskade jag på med romantik och skolmiljö, för det är mina bästa grejer att skriva om. Mina huvudpersoner är således nykära och går på gymnasiet och kan inte sluta ta på varandra. Tycker själva att dom är himla fina, faktiskt.

fredag, augusti 24, 2012

Nominerad och glad

Fick alldeles nyss reda på att barnboksbloggen Bokunge som jag är med och driver är nominerad till ett tjusigt pris. SÅ HIMLA GLAD OCH STOLT! Det är i Forma Books Blog Awards som Bokunge kan vinna pris för årets bästa barn&ungdomsboksblogg. Det vore ju sannerligen festligt, vore det inte?

Om ni klickar här kan ni gå in och lägga en röst. Omröstningen pågår från nu till och med 14 september, och den blogg av de tre nominerade som har fått flest röster då vinner.

Alla som röstar får... jamen, vad ska vi säga? Kakor? Halva mitt kungarike? Min högra arm?

onsdag, augusti 22, 2012

Tjuvtitt: Eddie och julen

(Förlåt för icke säsongsrelaterat inlägg. Det är sommar fortfarande. Okej?)En sak som jag av någon outgrundlig anledning inte pratat om här är att jag skrivit en bilderbok som släpps sent i höst. Den heter Eddie och julen, och handlar om en kille som är väldigt lik en till mig mycket närstående person. (Även om den till mig närstående personen har växt upp och blivit lite mer vältalig sedan jag skrev texten.) Eddie, som är typ 2 år - och mitt uppe i den första härliga trotsåldern - ska precis fira jul för första medvetna gången. Han tycker att allt är rätt underligt. Det här med julgran, till exempel. Ett träd inomhus? Weird. Och tomten? Vem farao är det? Eddie är skeptisk. Men sen säger mamma att tomten brukar ha paket med sig när han kommer, och då känner ändå Eddie hur peppen kommer krypande. PAKET! Det gillar han ju faktiskt! Kommer kanske tomten nu på direkten?

Tanken är att det ska bli fler böcker om Eddie sedan. I vår släpps till exempel den om när Eddie får ett syskon. Den blir dramatisk. Men texten är kort, och handlingen enkel, för jag tänker mig att det ska passa att läsa de här böckerna för ganska små kids ändå. (Ni vet, sådana som tröttnat på pekböcker, men som inte är redo för till exempel Alfons ännu?)

Ska bli himla roligt, det här!

Bilderna är gjorda av superduktiga konstfacksstudenten Jesus Verona, och det här blir hans första bilderbok. Älskar speciellt hur han tecknat Eddies öron. Så sjukt gulliga och utåtstående!

måndag, augusti 13, 2012

Skolbesök av en författare?

(Och nu blir det reklaaaaam.)

Jag gissar hejvilt nu, men nog borde det finnas en hel drös med lärare som sitter och planerar framtiden i detta nu, och kanske tänker tankar i stil med: ”Det vore ju kul med ett författarbesök för åttorna den här hösten. Eller kanske till våren? Hmm… undrar vem vi ska fråga?”

ÖDMJUKT TIPS I SÅ FALL: Fråga mig! Jag gör hemskt gärna skolbesök på (främst) högstadiet eller gymnasiet. Vanligtvis handlar det om en lektion, där jag pratar med eleverna om varför jag skriver böcker, hur jag gör när jag skriver böcker, om det är som jag trodde att det skulle vara, och varför jag inte slutar fast det faktiskt är asjobbigt rätt ofta. Och så pratar jag lite om min bild av författare (män med hår på bröstet, som fyllda av inspiration maniskt hackar fram sina alster på skrivmaskin mitt i natten) och om jag själv kan identifiera mig med den bilden (eh, nej.) Och så läser jag högt! Och svarar på frågor! Och är ganska rolig! Och nästan alltid sitter majoriteten av eleverna still och lyssnar tills jag är klar. Faktiskt.

Och så kan jag tänka mig att hålla skrivkurser och skrivarverkstäder också, men då vill jag helst ha lite mer tid på mig. Halvdagar eller heldagar eller en hel vecka eller så.

Det är enklast att gå via Författarcentrums författarförmedling om man vill boka ett besök. Där hittar man också information om vad det kostar (brukar gå efter deras arvodeslista).

Okej? Okej.

(Slut på reklam.)

lördag, augusti 11, 2012

Heta noveller för unga

Wiiii, nu har den kommit från tryckeriet! Het. Boken med tio heta noveller för ungdomar, av tio olika författare. Mitt bidrag heter "Fyrtio minuter eller En jävla evighet" och utspelar sig under en mattelektion i ett klassrum på ett gymnasium. Här kan du läsa mer!
Känner mig stolt och glad över att få vara med i ett sådant här sammanhang, med sådana här grymma författare. Jag hoppas boken blir sönderläst (i smyg eller inte i smyg) av cirka alla landets tonåringar. Släpps om någon liten vecka!

måndag, augusti 06, 2012

Fullbokad skrivkurs

Iiii, roligt! Nu är Skrivkursen för nybörjare den 1-2 september fullbokad, och jag går runt och visar v-tecknet pga roligt att det fanns så stort intresse. Vi har inte bestämt än om det blir en till liknande kurs i framtiden, men om/när det blir det lovar jag att hojta både här och var så att ni hör mig loud and clear.

onsdag, augusti 01, 2012

Skrivkurs för nybörjare

Minns ni skrivkursen för nybörjare som ni var så himla peppade på när jag började babbla om den i våras? Den 1-2 september går den av stapeln! Det är jag och Johanna Lindbäck som håller i den, och vi tänker oss att den riktar sig till dig som är vuxen och gillar att skriva (eller som tror att du gillar att skriva), men behöver lite tips och pepp för att komma igång på allvar.

Inga läskiga uppläsningar, inga långa läxor, bara korta, praktiska övningar varvat med teori och alla tips vi har.

Läs mer här! Där står hur du anmäler dig, vad det kostar, och allt sånt.

Det finns kanske 10 platser kvar, så skynda, skynda!