tisdag, maj 30, 2017

Två dagar kvar på kickstarterkampanjen

Sista rycket nu i kickstarterkampanjen för Bladen brinner. Två dagar kvar! På torsdag vid midnatt stänger insamlingen. Här klickar du för att komma till kickstartersidan:
http://bit.ly/kickstarterbladenbrinner , och vill du får du väldigt gärna hjälpa till att dela samma länk också.

När man stödjer oss får man (förutom tacksamhet och chansen att lyssna på podden även i fortsättningen) olika belöningar beroende på vilken nivå man väljer. Till exempel en tygpåse! Eller en fest (med författarpanel på scenen och quiz och roligheter)! Eller ett bokpaket (där du väljer ålder på läsaren och vi väljer tre asbra favoritböcker vi läst under poddens första år)!

Ett bibliotek vi älskar lite extra har till exempel gått in och stöttat med 400 kronor för alla anställda, och skickar dem allihop till Stockholm på festen, mot kravet att de lyssnar på podden i höst, som fortbildning. Va? Så sjukt roligt.

Älskar våra engagerade lyssnare.

måndag, maj 29, 2017

Att efterlysa en illustratör på sociala medier - så blev det

I början av våren var jag på möte hos förlaget och pratade om manuset jag hade skrivit, en kapitelbok för läsare som är kanske 6,7,8 år. "Vem ska illustrera, då, tycker du?" sa förläggaren. "Åh, jag veeeet inte", svarade jag. Och så sneglade vi båda två simultant mot bokhyllan med kapitelböcker. Vilka brukar illustrera sådana här böcker? Vem ska vi fråga?

Att efterlysa en illustratör i sociala medier var ett förslag jag slängde ur mig för att försöka frångå det där sneglandet, och tvinga oss att tänka på ett annat sätt än vanligt. Plus (och det här var en väldigt starkt bidragande orsak): Det verkade ju väldigt kul? Som ett experiment?

Här är efterlysningen som gick ut. Jag delade det där blogginlägget på Facebook och Instagram och Twitter den 3 mars, och tänkte att "det vore fint om folk tipsade vidare". Och det... gjorde folk. Många, många hundra gånger. Den 4 mars och 5 mars och 6 mars och resten av mars ägnade jag många, många timmar på att svara på mejl och kommentarer och facebookmeddelanden och instagrammeddelanden som rörde efterlysningen. Sen började arbetsproverna trilla in.

Totalt anmälde 436 personer sitt intresse för att teckna boken under den knappa månad som efterlysningen låg ute. Bland alla som mejlat valde jag och förläggaren till slut ut 6 stycken som (mot arvode) fick göra en provskiss av Viggo och hans familj. Vi träffade några av dem och hade möte. Och sen valde vi den som vi tror passar just den här boken allra bäst.

Sån ynnest!

Jag har dokumenterat delar av processen och visat (ett urval, som velat bli uppvisade) illustratörer på bloggen under tiden. Här kan man till exempel se prov på några av alla som skickade in: 5 x illustratörer (del 1), 5 x illustratörer (del 2), 5 x illustratörer (del 3) och 5 x illustratörer (del 4).  Här kan man se några av provskisserna från: Jennie Blomqvist, Veronica Ljunglöf, Emelie Gårdeler och Marcus Gunnar Pettersson.

Och här kan man se inlägget om vem vi till sist valde: Johanna Magoria.

(Plats för liten lycklig suck.)

Allt det här har varit: Väldigt, väldigt roligt. Och tagit väldigt, väldigt många timmar i anspråk.

Värt?

OH YES!!!

Vi har fått upp ögonen för en hel hög med illustratörer vi inte hade koll på sedan innan genom att göra så här, och hittat Johanna mitt i den högen. Och jag är så sjukt glad för att vi gjort det! Har så väldigt bra magkänsla nu – det ska bli skitkul att göra böcker ihop med henne.

fredag, maj 26, 2017

Illustratören vi valde: Johanna Magoria

Trollet i Bockarna Bruse i Johannas version.
Innan vi gjorde den här illustratörsefterlysningen visste jag inte vem Johanna Magoria var. (Fast nu så här i efterhand har vi luskat ut att vi nog faktiskt sågs första gången när jag var kanske 18, och Johanna hängde en del i Ingelstad AV ALLA J-A STÄLLEN för att hon var ihop med en kille som i min familj går under namnet Glassbils-Rikard.)  Men i alla fall. Hon mejlade, och jag klickade på länkarna hon skickade med, och... ja. Det är ju rätt svårt att inte bli impad? Här kan ni glo på hennes sajt.



Och om man följer Johanna på Instagram (@johannamagoria) kan man få se en sån här skiss...

"Fredrika och räven"
... bli till ett sånt här porträtt, med inspiration från ett gammalt släktfoto. Den (och massa annat fint) kan man köpa i Johannas webbshop. Såvida man inte råkar bo eller vara i Köpenhamn, förstås? För då kan man gå raka vägen in i den lilla butiken som Johanna och hennes designpolare har och köpa grejer där också. GunGun heter butiken. (Hemlig plan: Ha alla framtida bokmöten i eller runt denna butik.)




Ibland tycker jag man märker bara av att skicka tre, fyra, fem mejl mellan varann att "jo, men ja, men jo, vi har ju väldigt, väldigt lätt att kommunicera, kan vi möjligen bli bästisar?" Så tycker jag det har känts med Johanna hela vägen genom den här illustratörsefterlysningen. Och förra veckan när vi hade setts på förlaget? Jag gick därifrån helt studsig.



Det här är Johannas version av Viggo. Ungefär så här kommer han se ut i böckerna sen. Jag tycker att jag i denna skiss ser exakt den känslighet och mjukhet och eftertänksamhet och fnissighet som jag utan att veta det själv tydligen letade efter.




Och jag är så himla, himla glad över att vi ska göra böcker ihop nu. Jag tror att det här kommer bli: extremt kul och väldigt bra.

Den första boken om Viggo släpps om ett drygt år! Nu ska Johanna börja teckna. EXCITE!!!

torsdag, maj 25, 2017

Provskissare: Marcus Gunnar Pettersson

Bild från "Bosses rymdäventyr" som är skriven av Petrus Dahlin och tecknad av Marcus Gunnar Pettersson.
Marcus Gunnar Pettersson är redan etablerad som barnboksillustratör, och en gång har han sagt till mig att han har massor med inspirationskällor, men bland annat Sven Nordqvist (Pettson och Findus, you know) och Quentin Blake (som till exempel tecknat många av Roald Dahls böcker). Sen han sa det tycker jag att jag ser det ganska tydligt när jag tittar på hans bilder. Här hittar ni hans sajt så ni kan glo!

Bild från "Ylvania - Ljusbäraren", som är skriven av Ylva Hällen och tecknad av Marcus Gunnar Pettersson.
Kolla, så snygg lösning med näckrosorna! Mm... näckrosblad. Så fina. Det vita näckroshavet här blev den vita ytan som texten låg på i boken sen. Här har Marcus Gunnar en tictailshop där ni kan köpa bilder!

Och om ni inte redan följer Marcus Gunnar på instagram (@marcusgunnar ) så måste ni börja göra det nu. Mitt bästa är när han publicerar filmer på hur en bild växer fram. Har till exempel glott med öppen mun på den här ovanför minst nio gånger, och sett hur han tecknar ett gunnebostängsel. Alltså! Så mycket detaljer, och noggrannhet, orkar inte ens TÄNKA på antalet timmar en av hans bilder tar att göra.
Det här är Marcus Gunnars version av Viggo.
Och av Viggo och familjen. Trängseln i soffhörnet! (Varför sitter man så? Uppträngda i en hög i ett hörn med tre meter soffa kvar åt ingen på andra sidan?) Barfotafötterna! Tummarna kring ipaden!

Det är en rätt stor sorg, faktiskt, att en bok vanligtvis inte har mer än en illustratör. Lyllos alla i världen som får jobba ihop med den här genipersonen!

onsdag, maj 24, 2017

Jenter

Okej, så det här har jag pratat om med en författarkompis ikväll (igen, pratar om detta ofta märker jag): Hur skriver man om stora kroppar i en bok utan att det blir knas? Går det? Till exempel tänker jag att det ju vore härligt om det fanns fler berättelser där personer kunde vara tjocka utan att det var den centrala handlingen i boken, att den tjocka kroppen bara passerade rätt obemärkt förbi, som en kropp bara. Men om den tjocka kroppen ska passera obemärkt förbi - varför skriver man ens ut att den är tjock då? (Detta kan man lösa om boken har bilder, tänker jag, för då ser man ju kropparna. Men om det bara är text? Hur talar man om för läsaren att en person är tjock, och ändå låter hens kropp vara okommenterad? Tricky.) Also: Hur skriver man om utseendehets (som jag tänker är ett stort problem, relevant att ta upp, inte minst om man skriver om tonåringar) utan att själv späda på samma hets?

Sen pratade vi lite om Skam och konstaterade det här som tusen personer redan konstaterat, men: Hur kan en serie som är så jädra genomtänkt i sina karaktärsskildringar, och normbrytande på så många plan, låta den tjocka tjejen bara vara... en tjock tjej som äter i typ varenda scen, har knäppa mössor och typ ingen personlighet?

Zzz...

Fick lära mig det här (LYSSNA NU JOHANNA!): Det finns en föregångare till Skam för yngre barn. Jenter heter den, och det är samma manusförfattare, och samma upplägg med en huvudkaraktär per säsong. Huvudpersonerna går i sexan och sjuan. Och där, i andra säsongen? Där är huvudkaraktären... inte tjock, men i alla fall inte alls pinnsmal och hon har en personlighet och hon har en storyline som inte går ut på att hon har en kropp som är större än kompisarnas. (Den är att hon vill hångla med skitmånga killar.) Helt löjligt att man ska behöva bli så lycklig över nåt så simpelt. Finns på SVT Play här!

Provskissare: Emelie Gårdeler

Den här bilden kan man köpa som miniprint på www.imiform.se
Gnugga ögonen, they're in for at treat. När Emelie Gårdelers mejl damp ner i illustratörsefterlysningen gnydde jag lite rakt ut. Så här var känslan på ett ungefär: Jag vill dyka ner i allt hon gör och bara vara där. Så vansinnessnygga grejer.

Kolla runt lite både i hennes shop (och köp gnuggtatueringar, anteckningsböcker, kuddfodral, brickor, glasunderlägg, posters!) och på hennes hemsida så får ni se själva. På instagram hittar ni Emelie som @mli_gardeler

Det här mönstret kan man få på kuddar eller anteckningsböcker. 

Det här mönstret. Ja, jädrar. Klart som fasen att hon hamnade i provskissningshögen!


Här ser ni Emelies version av Viggo, lillebrorsan och pappan. Nu blev inte den vi valde till slut, men åh! Jag kommer att återkomma till Emelies bilder igen och igen, för jag tycker så väldigt mycket om dem.

Tack för att jag fick visa, Emelie! Och för all tid du lagt på Viggo.

tisdag, maj 23, 2017

Provskissare: Veronica Ljunglöf

Det var den här lilla killen med handen i vädret som fick oss att lägga Veronica Ljunglöf i provskissningshögen när vi gick igenom alla bilderna i illustratörsefterlysningen. Eller hur älskvärd? Och det här är en illustratör jag tycker att ni ska följa, till exempel på Instagram, för det verkar vara hennes främsta hängställe. Där heter hon @litevera !

Åh, herregud, vad jag älskar att se folk skissa och hålla på, och se bilder växa fram.




Det här är Veronicas version av Viggo (och Viggos lillebrorsa och pappa). Alltså, förstår ni vilken lyx det har varit att få se sin karaktär i olika skepnader så här? Det lilla örat!!! Och den finurliga blicken!!!

Detta är typ jag när jag inte kan välja ALLA som illustratör?
Klicketi klick med er, in på litevera.se och glo. Och tack snälla Veronica för att jag fick visa dina bilder, och för att du ville provskissa!

måndag, maj 22, 2017

Provskissare: Jennie Blomkvist

"Moonfish" kan man köpa i webshopen hos Kollijox!

För mig är Jennie Blomkvist mer känd som @kollijox , så det tog en stund innan jag kopplade när hon mejlade och sa att hon gärna skulle vilja försöka teckna Viggo i illustratörsefterlysningen jag gjorde. Men sen, när jag väl fattat? Då såg jag ut ungefär som en hjärtögonemoji hela jag. Jag tycker Jennie gör så väldigt fina saker. Banditgirl, till exempel. Känner ni igen henne?


Jennie var en av de sex som fick provskissa Viggo. Jag tycker så mycket om hennes fräkniga version av honom, TITTA BARA! Den här är från Jennies instagramkonto @kollijox


HEJA KOLLIJOX! Så känner jag, starkt och innerligt. (Här hittar ni hennes blogg också om ni är nyfikna.) Så himla glad att jag fick chansen att se (och visa) den här versionen av Viggo, även om vi nu inte kommer att göra den här boken ihop.

fredag, maj 19, 2017

5 x illustratörer (del 4)

På't igen! Jag frågade ju några av alla som skickade in bilder till illustratörsefterlysningen om jag fick visa upp dem på bloggen. Känns så sjukt snålt att sitta på alla dessa bilder själv! Här är de sista fem. (De första inläggen hittar ni här och här och här.) Sen ska ni faktiskt få smakprov från några av dem som fick provskissa själva Viggo också... men först:


Den här har Ida Holmedal gjort! Hon gör allt möjligt fint - mönster, prints, kalendrar, illustrationer för olika tidningar, och bilderboksprojekt. Den här bilden är från ett bilderboksprojekt som heter ”Resan”. Idas sajt hittar du här, på instagram heter hon @ida_holmedal, och här är hennes webbshop. Fastnade speciellt för den här på sajten, kolla!

Åh, den här! Det är en regnrocksgubbe known from Instagram, åtminstone för mig. Jag har följt Lisa Carlstedts vardag länge, som @krutrutlisa. Så pass härlig internetkompis! Hon har ett eget konto för allt hon målar och tecknar som heter @krutrutkonst. Det är privat, men fråga om du får följa, för det får du! Och det vill du!



Kolla palettbladen! Mm... palettblad. Den här har Josefin Norlin gjort. Hennes sajt hittar du här. Och här finns en webbshop där man OMG! kan köpa den här pelargonen?!? Jag tänker att vi kanske delar ett intresse för växter. Josefin hittar ni på instagram som @josefin_norlin och hon tecknar inte bara krukväxter så klart, det är bara jag som fastnar för dem, kolla det här också!

Den här har Maya Jönsson gjort. Åh, hon gör så mycket fint! Klicka er in på hemsidan och glo. Kolla den här till exempel? På instagram hittar ni Maya som @mayajoensson.


Och det här lilla gullot! Älskar den här frisyren! Den här står Emma Ganslandt bakom. Henne måste ni genast börja följa på Instagram, för hon är väldigt aktiv där, jag tycker det är kul. Klicketi klick: @emmaganslandt_illustrator Eller hur mycket fint? Här finns hon på Illustratörscentrum också.

Bladen brinner #16 – "Gå i viking"

Över 300 personer har stöttat Bladen brinners kickstarterkampanj nu, och det första målet (säkra höstsäsongen) är uppnått för länge sedan. Det är så sjukt kul! Poddar är ju nåt man lyssnar på gratis, det är ju det man är van vid. (Skithärligt ju, det enorma utbudet, fritt för alla!) Och även om man (nu pratar jag om mig som poddlyssnare) kanske fattar att det oftast ligger mycket jobb och kostnader bakom varje minuts ljud man lyssnar på så... är ändå känslan att det inte ska kosta något att lyssna. Är således: Positivt överraskad och väldigt glad över att så många som lyssnar kan tänka sig att betala för att vi ska finnas kvar! Guds tur, för vi kan inte jobba gratis och stå för kostnaderna själva, men vill verkligen, verkligen fortsätta göra programmet. Här hittar ni kampanjen!

Och så finns det ett nytt avsnitt ute också, där vi intervjuar författaren Elisabeth Östnäs (som skrivit "Sagan om Turid - en skitbra ungdomsfantasy/historisk trilogi om en vikingatjej) och Mats Kempe (som sitter i juryn för ALMA-priset.) Så fnissigt att juryn till exempel inte visste om Barbro Lindgren skulle bli glad eller arg när de ringde upp henne för att säga att hon fått priset? Och så diskuterar vi tjocka tjejkroppar i böcker - varför är de så jädra ovanliga? Podden kan man lyssna på överallt där poddar finns, eller här:


onsdag, maj 10, 2017

5 x illustratörer (del 3)

Kolla här då! Det här är tredje inlägget (av fyra) med 5 illustratörer som jag gärna vill visa er efter illustratörsefterlysningen jag gjorde till min bok. (De två första inläggen hittar du här och här.) Jag har frågat några av alla som skickade in om jag får visa, så kolla nu, okej? Okej.

Den här skissen skickade Ida Abrahamsson till mig efter att ha läst det pyttelilla utdraget av min text om Viggo. Jag pep rakt ut när mejlet damp ner, för det finns så mycket i den här bilden jag tycker om. Ida är framförallt keramiker och bor i Göteborg. Här kan ni titta på hennes sajt! Och så finns hon på insta också och där heter hon @idaerika_studio


Och den här är gjord av Lina Sandquist! Hon har illustrerat en del böcker redan, till exempel "Varför finns jag" med text av Karin Salmson. Ni hittar Lina på insta, här: @linasandquist eller på hennes sajt, här.


Johanna Rehn bor i Malmö, och har också gjort flera böcker, till exempel "Moa möter skolan". Hennes sajt hittar ni här, och hennes insta hittar ni på @johanna_rehn! Nyss var Johanna med i TV-programmet "Sverige", och det inslaget kan man se här.


Och den här har Jonas Brunner gjort. Han är brevbärare! Så här skrev han i sitt mejl: "Tyvärr har jag ännu ingen enastående portfolio att visa upp eftersom jag ganska nyligen tagit upp teckning som hobby." Jag ba: BRA UPPTAGEN HOBBY!!! Så sjukt fint. Jonas kan ni följa på instagram här: @howweroll78


Och så den här versionen av Viggo, den har Sara Eriksson gjort. Kanske känner ni till henne under namnet Dunderbullen? Här kan ni se hennes helt sjukt imponerande portfolio, med mönster och grafik och what not. Och här hittar ni hennes insta: @dunderbullenbilder !

torsdag, maj 04, 2017

5 x illustratörer (del 2)

Lookie lookie, här är fem illustratörer till! Jag har frågat några av alla de som anmälde intresse och skickade in bilder till den där illustratörsefterlysningen jag gjorde om jag får visa deras bilder här på bloggen. Det här är del två (de första fem hittar du här)!


Först ut: Saga Bergebo! Här är hennes hemsida. Jag tycker så mycket om alla färger och färgkombinationer här. Tänk i en bilderbok? Så bra det hade kunnat bli. Titta till exempel på bilderna till "polishunden Roy" i hennes portfolio! Och på alla superfina prints som går att köpa i hennes webbshop! På instagram hittar ni Saga under @sagabergebo

Den här har Johanna Arpiainen gjort! Hon bor på Öland (detta är ju alltid ett plus!) och frilansar som illustratör och jobbar "nästan uteslutande digitalt". Här kan ni kolla hennes hemsida! Hon har redan tecknat några böcker, men jobbar också med tidningar. På instagram heter hon @johanna.arpiainen!


Näst på tur: Josefin Herolf. Här hittar ni hennes sajt. Det är ju nåt så djävulskt kul att glo runt i folks portfolios? Här fastnade jag nästan mest för allt som ligger under fliken "bilder", titta!


Och den här har Wilma Harju gjort. Det är något med denna böjda arm som jag liksom verkligen, verkligen gillar? Och så jädra många streck i gräset/marken/jorden! Wilma hittar ni framförallt på instagram som @wilmaharju . Ni klickade nu va? Alltså, jag ÄLSKAR hennes konto. Det är nästan provocerande att hon bara är 20 år, men det kompenseras upp av till exempel de små lerfigurerna för OMG!

Gurkkaktus med geléhallon! GÖLL! Den här har Veronica Ballart Lilja gjort. Henne hittar ni på Instagram som @veraballart_illustration och hon bor i Brooklyn (också alltid ett plus!). Här kan man kika på hennes ena portfolio och se saker hon gjort, och här kan man titta på en annan portfolio. TVÅ PORTFOLIOS? Lyxen.

Säkra en framtid för Bladen brinner


Från och med idag till och med 1 juni kan vem som helst som har en hundralapp eller fler över gå in och stödja barnbokspodcasten Bladen brinner i vår nya kickstarterkampanj. KLICKA HÄR! Vi blir otroligt glada för alla bidrag!

Jag (och Johanna) lägger ungefär två dagars jobb i veckan på att göra det här programmet, och vi gör det för att vi tycker det är vettigt att det finns ett program om barnböcker för vuxna. Med boktips! Intervjuer! Reportage! Diskussioner!

Utrymmet för kritik av barnböcker och initierade samtal om barnkultur i traditionella medier sjunker. (DN recenserar hälften så många barn- och ungdomsböcker idag jämför med för tio år sedan, till exempel.) Samtidigt talas det mer än någonsin om vikten av att barn ska läsa, och bli läsare. Att man (som förälder och lärare, till exempel) måste lyckas hitta rätt bok till rätt barn, måste värna om läslusten. Jag får liksom inte ihop den ekvationen? PRATA OM BÖCKERNA DÅ! Vill jag frustrerat vråla. Så man hittar dem, och får en chans?

Bladen brinner är vårt strå till den stacken, kan vi väl säga. Jag tänker att alla som gillar böcker skulle kunna ha glädje av att lyssna på podden, och att alla som inte orkar lyssna på podden skulle kunna ha glädje av att vi öser på med boktips och nyheter och extramaterial och boktipsfilmer på Instagram (@bladenbrinnerpodcast) och på sajten (www.bladenbrinner.se) och på Facebook (www.facebook.com/bladenbrinner)?

Får vi ihop finansiering fortsätter vi gärna ända in i evigheten med all of the above och lite till.

Här kan du följa hur det går!