onsdag, augusti 22, 2012

Tjuvtitt: Eddie och julen

(Förlåt för icke säsongsrelaterat inlägg. Det är sommar fortfarande. Okej?)En sak som jag av någon outgrundlig anledning inte pratat om här är att jag skrivit en bilderbok som släpps sent i höst. Den heter Eddie och julen, och handlar om en kille som är väldigt lik en till mig mycket närstående person. (Även om den till mig närstående personen har växt upp och blivit lite mer vältalig sedan jag skrev texten.) Eddie, som är typ 2 år - och mitt uppe i den första härliga trotsåldern - ska precis fira jul för första medvetna gången. Han tycker att allt är rätt underligt. Det här med julgran, till exempel. Ett träd inomhus? Weird. Och tomten? Vem farao är det? Eddie är skeptisk. Men sen säger mamma att tomten brukar ha paket med sig när han kommer, och då känner ändå Eddie hur peppen kommer krypande. PAKET! Det gillar han ju faktiskt! Kommer kanske tomten nu på direkten?

Tanken är att det ska bli fler böcker om Eddie sedan. I vår släpps till exempel den om när Eddie får ett syskon. Den blir dramatisk. Men texten är kort, och handlingen enkel, för jag tänker mig att det ska passa att läsa de här böckerna för ganska små kids ändå. (Ni vet, sådana som tröttnat på pekböcker, men som inte är redo för till exempel Alfons ännu?)

Ska bli himla roligt, det här!

Bilderna är gjorda av superduktiga konstfacksstudenten Jesus Verona, och det här blir hans första bilderbok. Älskar speciellt hur han tecknat Eddies öron. Så sjukt gulliga och utåtstående!

23 kommentarer:

Emma sa...

Måste köpa!!! Stackars sonen får alltid ärva syrrans färdiglästa böcker. Inte lätt att vara yngst!

Johanna sa...

Meeen! Låt mig förtydliga: du har "gjort en bok" som du "glömt att berätta om"? Herregud människa. Du är min idol.

LisaM sa...

Vill ha!!

Lisa sa...

Hahaha, Johanna, låt i så fall mig förtydliga lite i min tur. Jag har "gjort en bok" som jag "låtit bli att berätta om". Vet inte varför, faktiskt? I vanliga fall bloggar jag ju rätt mycket under själva skrivprocessen, men nu... amen, vet inte? Jag tror jag ville vänta tills allt var klart, så jag fick visa några bilder. (Bilderböcker bygger onekligen en hel del på bild). Och det fick jag göra först nu, när det börjar närma sig.

Men jag är gärna din idol ändå! Tänker du ha en plansch på mig på ditt rum, där jag kladdat en autograf? Hoppas!

Eller... eh. Hoppas kanske inte, förresten.

Verkar faktiskt lite obehagligt.

Kram!

Astrid sa...

Jamen ja! Jippi! Så otroligt passande då jag i jul kommer ha en nästan (förmodligen trotsande) tvååring som dessutom, om allt går som det ska, blir storasyster i april. Wohoo!

Helena sa...

Den ser jättefin ut, ser fram emot att läsa! Bilderna känns lite Benjamin Chaud - och det är alltså ett mycket gott betyg, eftersom jag tokgillar honom.

Lisa sa...

Ja, Helena, det tycker jag också! Är himla glad för det. Benjamin Chaud = stor favorit.

Åsa sa...

Oj vad fin! Min plutt är precis i läget pekböcker är för bebisar och mer än tre rader text är koncentrationsmässigt oöverstigligt. Vill gärna ha denna bok!

Och på tal om plansch så önskar jag mig även en plansch på din FANTASTISKA bild som jag tror hette "Sålänge han blir lugn" om du minns den... Jag vill ha den på min vägg NU!

jana sa...

Åh! Den verkar ju himla bra! Ska önska mig den i julklapp. Men du, när kommer Bilderbokretro 80-tal?

martina sa...

Aaa, vilken måste-köpa-nu-känsla jag fick! Älskar när det kommer ut nya, inspirerande och bra barnböcker - fler tack! :) (Just ja, du skrev ju faktiskt att det ska komma en till och förmodligen fler så...men tack passar ju bra ändå!)

Lisa sa...

Jana - det kommer faktiskt ingen Bilderboksretro 80-tal (än i alla fall). Det blev för svårt, insåg vi. Av olika anledningar, men kanske främst för att så många böcker från 80-talet fortfarande är levande utan att kännas det minsta "retro". Kanske om några år?

Malou sa...

Åh, så bra! En julklapp klar till minsta barnbarnet *check*
Och en till en väldigt barnslig farmor!

Jenny L sa...

Kan inte riktigt släppa att boken som utspelar sig på julen är illustrerad av en person som heter Jesus

Emelie sa...

Den måste jag köpa till min onge. Hon är visserligen inte nästan två förrän till nästa jul, men då har vi ju att se fram emot!

Emelie sa...

Förresten är det helt ok med julinlägg. Tanken på att det faktiskt blir jul efter en himla massa tröstlös höst är det som får mig att stå ut med mörkret.

Marielle sa...

Hur fin var inte den då? Verkar lagom för en tvååring som är som en orm när man försöker läsa! Har lagt den på bevakning hos adlibris bums :-)

Bara Sara sa...

Wow!!! Min tjej på två och ett halvt kommer älska den tror jag!!

Janina Kastevik sa...

Kul, grattis!

Nina [ljuvligt] sa...

Det där blir ett inköp, helt klart! Ser superfin ut! Duktiga du :-)

Unknown sa...

kommer du ihåg liesl när vi satt och önskade om våra liv för en si så där 12 år sedan? och du bara "jag ska skriva böcker" och vi andra bara "yeah yeah, klart du ska". och nowadays bryr du dig inte ens om att berätta att du skrivit en ny bok! /dörcooldöden&whereismyfuckingnobelpris?
jag har cirka en miljon kompisbebisar som kommer att älska eddie! tjitjing för din del!

Anonym sa...

Åh så spännande och perfekt för oss här i hemmet lagom till jul. Räkna med ett exemplar här! ;)

Mimmi sa...

Hurra för dig!
Supergulliga bilder också.
Vet exakt vem som ska få den.
(Förutom jag själv alltså..)

Ingerun sa...

Kul!