fredag, augusti 15, 2014

Böcker om kompisgäng på små orter

Boken jag håller på att skriva på nu är en ungdomsbok (tror jag), huvudpersonerna är 20 år. Den utspelar sig i den lilla tätorten där jag växte upp. Ingelstad, 2 mil söder om Växjö. Där finns det 1700 invånare, en affär, en badplats, två pizzerior, några frisörer och ett övergångsställe. Boken handlar om ett kompisgäng, som återförenas där en sommarvecka. De ska gå på en begravning.

Och det var allt jag hade att säga om det för tillfället.

Men jag undrar om ni har bok eller filmtips? Jag plöjer allt som handlar om 1. Små orter , helst i kombination med 2. Kompisgäng, och allra, allra helst i kombination med 3. Unga vuxna.

Ska se om "Farväl, Falkenberg" nu, tänkte jag. Och i veckan läste jag Christoffer Carlssons "Den enögda kaninen" (Så väldigt bra!). Innan dess läste jag "Röda vita rosen", av Mariette Glodeck, efter tips från någon här på bloggen, minns inte vem nu, förlåt. (Också bra!) Borde jag läsa om "Den hemliga historien"? Se "Sista natten med gänget"? Eller vad?

Kommer ni på något får ni hemskt gärna tipsa.

28 kommentarer:

Mela sa...

Tänkte precis det, att ska du inte läsa om Den hemliga historien? Den är ju... ja, jag har inte ens ord för det. Jag älskade den så mycket!

Lisa sa...

Fucking Åmål?

Ellen sa...

Cirkeltrilogin :)

Jenny sa...

Har precis läst "Svensk synd" av Martin Jern. Ungdomar i (väldigt läskig) småort.

Sofie sa...

OT - men vilken kokbok! Har varit min fredagslektyr ikväll :)

Marie sa...

Italienaren av Sven Olov Karlsson

utflyktsakuten sa...

har du inte läst Skaver av Titti Persson (du känner väl förresten Titti - vi är från samma by hon o jag) så ska du ju läsa den. Det är också återträff -eller att komma tillbaka till den lilla byn man träffat, återblickar till högstadiet o därmed en del ångest...

Lisa sa...

Åh, Italienaren. Det är en av mina bästa böcker, tror jag, Marie.

Lisa sa...

Shit, Utflyktsakuten, jag HAR inte läst Skaver. Har läst allt annat av kvinnan (känner henne lite, ja!), men inte den. Är jag dum i huvudet, eller? Kanske.

TACK FÖR TIPS!

Anonym sa...

Jag tycker det låter som om du borde läsa "Gräset är mörkare på andra sidan" av Kaj Korkea-aho (finlandssvensk författare), ifall du inte redan gjort det. Den uppfyller alla tre kriterierna: handlar om ett gäng unga vuxna kompisar som återförenas på barndomsorten (i en småstad i Finland), för att gå på en begravning. :)

Tack för en alltid lika läsvärd och underhållande blogg!

Anonym sa...

Då måste du läsa Kalmars jägarinnor. Den är jättemycket småstad och kompisgäng. Och rätt briljant!

Ida sa...

Populärmusik från vittula av Mikael Niemi.

Tokalipiskum :) sa...

Marisha Pessls Fördjupade studier i katastoffysik är ett måste om du inte läst den!

Koko sa...

Fucking Åmål, förstås.

Stephen King tycker jag har ett par fina kompisgängsskildringar: Det / It har i mitt tycke en fin beskrivning av vänskapen i en grupp ungdomar i en småstad. Likaså "The Body. Fall From Innocence" (på svenska "Höstgärning" från samlingen Different Seasons, som blev filmen Stand by Me 1986. Vi såg om den nyligen och den är fortfarande bra. Där finns som tema hur det är att vara dömd från början som en dålig typ.

Mårten Sandéns Anna d'Arc hittade jag via din blogg, du har skrivit om den flera gånger, men påminner om den här för andra läsare. Inte att där finns ett gäng, men den är ju skitbra. (Tack för tipset.)
I will not keep calm and you can fuck off sa...

Och jag bara tackar för alla lästips jag också fick här.

Hade tänkte säga Fucking Åmål, men det har ju några redan gjort :)

Lisa sa...

Hans-erik engkvists böcker. De som utspelar sig i bråberga.

Lina sa...

Det gör inget! Att du inte kom ihåg vem som tipsat om "röda vita rosen" alltså. Är dock ganska säker på att det var jag som var skyldig till det... Kul att du gillade den! Såg att nån skrivit om "fördjupade studier i katastroffysik", den står i bokhyllan här så det får bli mitt nästa projekt! I väntan på din, alltså...

Anonym sa...

Åh Lisa! Det finns en dokumentär på P1 "Klass 5b". Den fick mig att vilja skriva en bok.

Anonym sa...

Vid närmare eftertanke tänker jag att du redan har lyssnat på dokumentären för den boken du tänker skriva är ju precis den boken jag ville skriva när jag hade hört den! Död i småland!

Anna sa...

Serien SPUNG utspelar sig visserligen inte i en småstad, men det är en fantastisk skildring av ett kompisgäng. Och, rent generellt, en fantastisk serie. Finns på öppet arkiv på SVT play.
Plus 1 på Stephen King-tipsen också!

Susanne sa...

Åh, det finns en film som är så himla bra på just det temat, ett kompisgäng som träffas för en begravning och spenderar en helg tillsammans i en av kompisarnas stora hus på den gamla orten. En massa gammalt dyker upp och det blir invecklingar och mycket känslor. Den är förvisso amerikansk. "Människor emellan" heter den och är från 1983. Med bland annat William Hurt. Se den!

Pamela sa...

Beautiful girls, en film jag älskar. Se den!

Helena sa...

Boken om Joe av Jonathan Tropper är typ lite inne på det spåret. Handlar om en författare som efter tjugo år återvänder till den lilla orten där han växte upp, eftersom hans pappa får en stroke. Problemet är bara att han har blivit känd p g a ha skrivit en bok om den lilla orten och framställt den som helvetet på jorden. Typisk dålig-stämning-framkallare. Och så får man följa historien baklänges till varför han valde att lämna stan, vilket involverar både kärlek och vänskap. Jag gillar Jonathan Tropper, förutom hans extremt saggiga kvinnoporträtt som typ består av 90% objektifiering (alla tjejer är typ vandrande rumpor). Men om man lyckas hålla ifrån sig den "detaljen" så är det fint, och roligt!

Ylva sa...

Någon måste hända nu av Anna Lindberg från mitt Hedemora!

Frauke sa...

'Intet' av Janne Teller (finns den på svenska?), 'Kast med liten kniv' av Sara Kadefors (men den har du väl läst, eller hur?), och 'Zwarte zwaan' av Gideon Samson (nederländska, översatt till danska som 'Sorte svane' (Turbine) - verkligen jättebra!)... Nyfiken vilken typ roman det blir!

Jo sa...

Jag säger också Kaj Korkea-aho! Gräset är mörkare på andra sidan, uppfyller alla dina krav!

Cissi sa...

Anna Gavalda - En dag till skänks.
Kanske inte exakt på temat (eller nära) men ändå, så bra. Syskon. En dag. Känslor. Åh!

Anonym sa...


IT-Gänget

Regina Birkehorn
SEK 94

Beskrivning
Boken handlar om grabbarna Ralf och Robert som är syskon och om kusinerna Göran, Gustav och Gimmy. Deras sommarlov börjar med ett skottdrama, mordförsök och droghandlare. Tillsammans med hjälp av Internet och med kunskap om det magiska ger de sig i kast med att hjälpa en äldre dam att återfå sitt brorsbarn i utbyte mot drogerna som de hittade i hennes källare innan skurkarna tänker skjuta henne.

http://www.ebooks.elgiganten.se/ItemList/ItemDetails/3026043?culture=sv-SE&provider=4