lördag, december 21, 2013

Veckans vego: Parmesanfyllda portabellosvampar


Okej, ni kommer kanske inte ramla av stolen för att det blir en särskilt vacker måltid. Och ni kommer nog inte heller bli smala pinnar om ni sätter i er den här rätten varenda dag i resten av livet. Men my god, ni kommer bli lite lyckligare som människor, faktiskt. Så sju-hu-hu-hukt gott, det här. Plus att maten känns lyxig nog för att ni ska kunna bjuda på den vid festliga tillfällen och komma undan, samtidigt som den är löjligt enkel att göra. Studier visar även: Det här är vegorätten som charmar den envisaste av köttätare. Såvida hen inte har något emot ost eller vitlök, vill säga. Prova! Ni kommer gilla.

Till 4 personer behöver du:8 portabellosvampar (jag har testat med vanliga champinjoner också, och det blir gott, men inte lika gott)
200 gram smör
3 dl riven parmesan (och nej, köp inte färdigriven, köp på bit och riv själv)
2 vitlöksklyftor
peppar

Så här gör du:

1. Ta loss foten från svampen och skrapa loss de bruna skivorna/lamellerna/vad det nu heter, så att bara själva svamphatten blir kvar.
2. Lägg svamphattarna i en ugnsfast form, med undersidan (där foten nyss satt) uppåt, så att de blir som små skålar.
3. Rör ihop rumsvarmt smör, riven parmesan, riven/pressad vitlök och peppar till en kletig massa.
4. Fyll "svampskålarna" med den kletiga massan.
5. Gratinera i 225 graders ugnsvärme tills fyllningen fått fin färg.
6. Servera med bulgursallad (om du inte vill bli apmätt) eller potatisgratäng (om du vill lyxa till det ordentligt).

Kan med fördel också serveras som förrätt, utan så värst mycket tillbehör alls.

7 kommentarer:

Fru M sa...

Så gott det ser ut.

Sarah sa...

Åh portobello! Andra goda portobellofyllningar: spenat och riven cheddar / smör, chili och nerhackade soltorkade tomater (plus pocherat ägg ovanpå om man vill bruncha till det!). Och precis som du säger, brukar funka mycket bra för köttätare. Tack för en fin blogg!

Anonym sa...

Jättegott var det! Och jag som tänkte att det räcker med en svamp till tre-åringen och två var till oss vuxna. Fail. Treåringen slafsade i sig två så jag fick bara en. /tormenta

Anonym sa...

En annan god fyllning är med finhackade tomater, kronärtskocka o vitlök och sen lite brödsmulor o parmesan på toppen. mums. Med risotto till blir det en riktig festmåltid!
Det har jag (som köttätare) bjudit på vid festliga tillfällen.

Anonym sa...

Otroligt gott! Tack för fint söndagskvällsmatstips. Mia H

Ylva sa...

Jag lagade det där när jag hade tjejfest. Det gick jättebra förutom att de svämmade över i ugnen och att brandlarmet gick... Det var bara förrätten och vi blev nästan mätta på den. Men oh, så gott!

Tovetove@tidholm.se sa...

Superlycklig användare av era böcker :) vi växlar över till vego, 55 och 60 år gamla - älskar att laga och äta mat men våra tre barn + mannen har varit köttälskare av rang! Nu får vi till det och jag måste inte lägga till kött/färs/korv flera gånger i veckan :) Så inspirerande och goda recept, och oemotståndligt roligt skrivet :) Tack!