måndag, april 16, 2012

Vinn min bok!


Nu ni! Nu lottar jag ut 5 paket med bok + kollegieblock + tuff knapp bland alla som svarar på det här inlägget. Skriv en rad om din syn på ungdomsböcker i kommentarsfältet* så deltar du i utlottningen, som håller på till klockan 24.00 på torsdag.

Jag drar 5 vinnare på fredag!

*Din syn på ungdomsböcker, MOAHAHA, där fick jag till det! Det behöver alltså inte vara en lång och seriös analys ni klämmer ur er, det kan räcka med "jag gillar dem" eller "jag har inte läst någon" eller "ungdomsböcker är för töntar" också. Fast skriver ni det där sista så får ni stryk. Okej? Okej.


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

172 kommentarer:

. sa...

Häj!

Jag tycker mycket om ungdomsböcker och önskar att det funnits fler (dina är bäst - obs inte (bara) fjäsk, utan sant), eller att jag i alla fall vetat om dem om de fanns, när jag var "ungdom". Nu läser jag dem med stort nöje som vuxen istället och hoppas att kidsen också gör det.

Rebecka
(som nås på rebecka @ gmail . com fast utan mellanrum)

jenny sa...

Trevlig tävling!
Tycker att ungdomsböcker är väldigt viktiga, kidsen behöver någon/några de kan relatera till som inte är som t ex de i BigBrother huset.
Kram

/carina sa...

Jag har vid vuxenålder (mycket vuxen ålder, 46, nämligen) återupptäckt ungdomsböcker. Först i tron att jag måste sonderingsläsa för mina barn, så att jag kan ge dem adekvata boktips (precis som om de skulle vilja ha det och/eller behöva dem..?!). Nu läser jag för att de som jag läst varit så BRA och känts ärliga och autentiska. Är mycket nyfiken på din bok, som jag inte läst ännu.

Limpy sa...

Jag önskar att det hade funnits fler ungdomsböcker som jag kunnat identifiera mig med när jag var yngre. Tur att jag kan läsa ungdomsböcker som vuxen och fundera på vad de där ungdomsböckerna jag borde ha läst i min ungdom skulle ha handlat om.

Siis sa...

Tja. Jag är en ungdom. Jag tycker om ungdomsböcker för att det visar att man inte är ensam och har rätt att känna vissa känslor eller tycka om saker. Dessutom att man inte ska hänga med i grupptrycket.
Yeah! :)

Fröken Blund sa...

när jag var ung för sjuhelsikes många år sen så fanns det ungdomsböcker som hette typ Petra och prinsen, och nej, prinsen var ingen kille utan en häst och Petra borstade o borstade på sin Prins mest hela dagarna och sen blev Petra osams med Katja för att hon ville sköta Prinsen istället och då...typ. så jag ropar hurra för dagens ungdomsböcker och high five till dig för att du gör dom!

Miranda sa...

Hej!
Jag är en ungdom, höll jag på att säga, men jag har fyllt arton så jag antar att jag är vuxen. Eller myndig i alla fall. Speciellt vuxen känner jag mig inte. Jag är inte riktigt ungdom i alla bemärkelser, men jag älskar ungdomsböcker och kommer antagligen göra det även när jag är vuxen på riktigt. Älskar i synnerhet svenska ungdomsböcker (typ dina) som man kan relatera till och är lite verkliga och normala men ändå spännande. Tycker för övrigt att det är synd att ungdoms-genren inte får mer plats, för att det finns så himla många bra ungdomsböcker (igen, typ dina) som är skitbra men som vuxna inte läser trots att de flesta hade uppskattat dem bara för att "de är för barn".
Kram!

Anonym sa...

Min syn på ungdomsböcker är att jag läser för få, vilket jag ska försöka ändra på.
Håller tummarna för att jag får din!

Mela sa...

Åh, jag blir glad av dem. Helt plötsligt känns det så nära, den där tiden när allt var så viktigt, kärleken så stor och livet verkligen var här och nu och man låg på sin säng och läste låttexter istället för kemiboken.

Jojjo sa...

För min egen del så älskar jag att läsa ungdomsböcker, det känns befriande på nåt vis och nostalgiskt. För ungdomars del tycker jag det är fantastiskt att de genom böcker kan hitta andra i liknande situationer att relatera till, även om det är en påhittad historia. Sen får man ju inte glömma att det har ett underhållningsvärde även för dem! Mer ungdomsböcker till alla åldrar, säger jag!

Singelmamman sa...

Jag är en stor fan av ungdomsböcker, och alla andra böcker också. Jag vill självklart vinna för att kunna ge mina tonåringar möjlighet att upptäcka läsandets magi. De är inte riktigt där ännu. Eller rättare sagt, de tror själva att de har en lång väg dit.

Mimmi sa...

Älskar. Framför allt för att det är mycket vanligare med trovärdig dialog där än i vuxenlitteratur. Tror att ungdomsförfattare kanske anstränger sig mer på den fronten?

Åsa sa...

Älskade själv att ta en paus med en bok mellan alla min träningar och kompishäng när jag var tonåring. Skulle vilja inspirera min brordotter med denna bok som är tonåring och allt som betyder något just nu är vänner. Min syn på tonårsböcker är att de verkligen behövs. // asa@vlhalsa.se

Ina sa...

Hej!

För mig är ungdomsböcker oerhört viktiga. I min tidiga ungdomstid brukade jag plöja igenom dem, och jag tror de gav mig en hel del. Idag läser jag (tyvärr) inte lika mycket av någon sorts böcker. Men jag tycker fortfarande ungdomsböcker är viktiga, och försöker läsa någon ibland.

josefine sa...

På biblioteket i stan jag växte upp fanns det en avdelning som hette ´läsning för unga vuxna´eller liknande, det tyckte jag om. Känns ju inte superkul att låna böcker på barnavdelningen när man är 16-17 år annars. Nu är jag 29, men läser fortfarande ungdomsböcker ibland - gillade verkligen din bok ´det är så logiskt alla fattar utom du´. Har också läst om alla Aidan Chambers böcker även i vuxen ålder. Det jag gillar mest med ungdomsböcker är nog de härliga lättlästa kärlekshistorierna där man liksom minns pirret i magen från sin egen tonårstid. (Alla handlar ju inte om kärlek i och för sig, men många gör det.)

nillas liv på pinnen sa...

Jag har skrivit en vuxenroman, precis klar, och var har jag tankat den bästa inspirationen?
Jo, bland våra satans vassa ungdomsboksförfattare! Och det är helt sant, det här är ingen fjäskkommentar.

jana sa...

Det jag kommer att tänka på spontant när det gäller ungdomsböcker, det är att det är bland det bästa som finns!

Tänker jag vidare så tänker jag att det är lite trist med att böcker ska kategoriseras som "9-12", "13+" "Young Adult" osv. Ungdomsböcker är inte bara för ungdomar, de är för vuxna människor också. Det finns nog en del vuxna som tycker att ungdomsböcker är bara för ungdomar, och att vuxna som läser ungdomsböcker är "töntiga" (ditt ordval!) Jag tycker synd om dessa vuxna, tänk så många bra böcker de missar för att de stirrar sig blinda på de här kategorierna. Jag skulle önska att man slutade upp med att placera böcker i olika fack. Alla böcker är unika!

jana sa...

Det jag kommer att tänka på spontant när det gäller ungdomsböcker, det är att det är bland det bästa som finns!

Tänker jag vidare så tänker jag att det är lite trist med att böcker ska kategoriseras som "9-12", "13+" "Young Adult" osv. Ungdomsböcker är inte bara för ungdomar, de är för vuxna människor också. Det finns nog en del vuxna som tycker att ungdomsböcker är bara för ungdomar, och att vuxna som läser ungdomsböcker är "töntiga" (ditt ordval!) Jag tycker synd om dessa vuxna, tänk så många bra böcker de missar för att de stirrar sig blinda på de här kategorierna. Jag skulle önska att man slutade upp med att placera böcker i olika fack. Alla böcker är unika!

Fanny G sa...

Känslan av att bli sedd. Att inte känna sig som på utsidan. Att få känna igen. Att skratta och gråta med. Förstå sig på livet såsom det var. Då.

Ungdomsböcker låter tonåringen stå i centrum och läsaren känna med, känna igen och minnas tillbaka. Världen kanske se annorlunda ut men känslorna som forsade fram är desamma. Kraftfullt. Utan nåd och ofta med bismaken av en ensamhet.

Dessa böcker behövs även för att vända och visa att det finns hopp. Att visa att styrka inte automatiskt sitter i antal levnadsår. Kan hon så kan jag. Att få vara den där som inte tvivlar och som räddar världen.

Nu som vuxen kan jag fortfarande behöva stunder när jag försöker förstå hur jag var då. Det blir lättare att förstå mitt vuxna jag. Sist men inte minst så är ungdomslitteratur även en härlig medicin mot sinande läskraft och när man behöver ny energi i läsningen.
Tack för mig!

Karin sa...

Jag ser ingen skillnad på ungdomsböcker och vuxna böcker. Ofta känner jag mig mer hemma känslomässigt i ungdomsböckerna, för känslorna är ofta så enorma. Sen blir det bara skilsmässor och bettskenor och skit. Känns, enkelt uttryckt, som om det ofta är vår i ungdomsböckerna, och midvinter i vuxenböckerna.

Therese sa...

Jag har inte läst en enda ungdomsbok i vuxen ålder, men det hoppas jag att du råder bot på ;)

Mia Skrifver sa...

Jag är inte det minsta ungdom, om åldern definierar. Men jag läser mängder av ungdomsböcker. Valde att skriva doktorsavhandling om dom. Ungdomsböcker finns i många varianter, vissa är bra och andra är mindre bra.

Sofie sa...

Jag är aningens för lite ungdom för att skriva såhär egentligen, men what the hey: ungdomsböcker rules!

Jo sa...

Jag älskar att läsa ungdomsböcker och förstår inte varför inte alla gör det - för alla vill väl ha maxade känslor hela tiden? Kärlek som är så stark att det skriker i kroppen, ilska så att man nästan spricker och så mycket sorgsamhet att man faller i bitar. Lööövely!

Vänta lite! sa...

Viktiga. Sjukt viktigt att kunna relatera till någon annan ungdom än de man själv råkar känna när man själv är ungdom, som man såklart TROR är så mycket coolare, mognare och smartare än en själv. Hur som, är jag fortfarande förtjust i ungdomsböcker även om jag nu räknas som vuxen.

Anonym sa...

Jag är vuxen men läser fortfarande ungdomsböcker. En oväntad fördel med det är att man kan dela läsupplevelsen på ett annat sätt med sina större barn. Har en snart 13åring som jag kan ge böcker i present (Böcker som jag själv vill läsa :) och så kan man diskutera böckerna på ett mer jämlikt sätt än tidigare

Helena J sa...

För att ungdomsböcker är den bästa sortens böcker och en trygg hamn att återvända till och kanske också en möjlighet att ibland få känna sig som tonåring igen.

Helén sa...

Jag anses lite småtöntig av min kompis som läser 1800-talsklassiker när jag bara läser ungdomsböcker. Men å andra sidan, hur kul är 1800-talsromaner? Inte det minsta om du frågar mig. Jag läser uteslutande ungdomsromaner och börjar oroa mig för hur det blir nu när jag börjar bli äldre än huvudrollerna. Det är väldigt accepterat att läsa om jämnåriga/äldre. Men om yngre...

HeyLeon sa...

Några av de bøcker som satt starkast intryck i mig ær just ungdomsromaner. Det ær naturligtvis før att man var i en vældigt påverkningsbar ålder nær man læste dem, jag var ju helt uppslukad av mina favoriter. Men æven nær jag gått tillbaks och læst om bøckerna i vuxen ålder har de gripit mig och jag har sett nytt djup i historierna. Ett tecken på kvalitet, och god smak ;)

Veronika sa...

Sak jag älskar med (bra) ungdomsböcker är att de inte är så långa och bajsnödiga som vuxenböcker kan vara. Och ofta är de mer spännande än vuxendito. Så jag gillar ungdomsböcker mycket!

Sara sa...

Jag tycker bara mer och mer om ungdomsböcker ju äldre jag blir. Så pass att jag skrivit en C-uppsats i litteraturvetenskap om dem (och hur de problematiserar homosexualitet). Att jag är (snart färdig) svensklärare gör att jag får en legitim orsak till att hålla fast vid dem.

Sedan är det en dröm att skriva dem också, men det får vi se hur det blir med.

Ana E sa...

Jag tycker att ungdomsböcker får för lite uppmärksamhet. Jag tycker även att det är lite trist att det kallas ungdomsböcker, tror det "skrämmer" bort äldre personer från att läsa dem och det är synd!

Karin sa...

Hej
Ungdomsböcker är oftast mycket bättre än vuxenböcker. Läser nästan bara ungdomsböcker! Hälsar Vuxenmamma42
(som nås på kenocksson @ gmail .com fast utan mellanrum :)

Anne sa...

Jag hade dött om det inte funnits en massa bra böcker att läsa när jag var angstig och ung. Men som ung skulle jag aldrig frivilligt läst en ungdomsbok, det skulle ha känts töntigt. När jag var 13-14 kände jag mig redan ganska vuxen och läste helst prettoböcker som jag inte ens orkar ta mig igenom nu som vuxen.

Alva sa...

Hej. Jag är ungdom och läser mest bara ungdomsböcker. Jag tycker om dem himla mycket, min favorit är din, det är så logiskt alla fattar utom du, och jag bara längtar efter att få läsa din nya. Ja, som sagt ungdomsböcker är typ det bästa som finns.

Jennie @ Jennialiskt.se sa...

Åh vad kul!

Jag blir nostalgisk och varm när jag tänker på ungdomsböcker. Jag tänker att de behövs, att det behövs massor och mer så att det finns alternativ för alla vilsna/glada/arga/hurtiga ungdomar! De är VIKTIGA!

spaderdam sa...

Det va länge sedan jag va ungdom, så jag behöver verkligen en ungdomsbok! Och allt jag säger är faktiskt sant! Hihi

Emma sa...

Nu har alla säkert sagt alla smarta, klyftiga och/eller fyndiga saker som kan sägas om ungdomsböcker. Men, som vuxen och fortfarande fast i bokslukaråldern har jag åter igen börjat läsa ungdomsböcker och de är ju bra ju. Iallafall de böcker av författare som utgår från att "ungdomen" har något innanför pannbenet och därför använder ett rikt språk. Det gillas!

Lisa sa...

Jag älskar ungdomböcker! Planerar att hålla mig ung med dem tills jag inte kan läsa längre. (Överväger även att skriva minst en.) Länge leve ungdomen!

Lisa sa...

Är dessutom skitsmart och skriver inte med min mailadress. Typiskt.
Here comes:
hejsansvejsan(at)lisasfanclub.se

Anonym sa...

Jag älskar ungdomsböcker, jag läser nästan hellre dem än "vuxenböcker". Jag har läst lite litteraturvetenskap och om jag får till det här med att skriva kandidatuppsats tänkte jag skriva om ungdomsböcker, närmare bestämt hästböcker. Det är en såndär genre som hamnar i skymundan och inte forskas om för att det inte räknas som "fin" litteratur. Trist enligt mig, alla böcker som får folk att vilja läsa tycker jag är bra litteratur!

Anonym sa...

Och förresten så vill jag bra gärna ha Allt jag säger är sant för jag har varit sugen på att läsa den länge men den är utlånad på biblan hela tiden och jag vill liksom inte reservera den för det är ju bättre att nån ungdom får tillgång till den än att jag som kanske är lite för stor får det...!

Maria Gilljam sa...

Jag tycker epitetet UNGDOMsbok är lite onödigt. Bok som bok liksom. En vuxen kan gilla ungdomsbok, en ungdom kan gilla vuxenbok. Själv tycker jag barnböcker är fantastiska. Och skulle nog gilla ungdomsböcker väldigt mycket om jag bara lyckades pallra mig till den hyllan och läsa dom. Men nu blir det inte så, eftersom de jag inte identifierar mig som ungdom längre. Synd. (desto större skäl att låta mig vinna, mao)

Och jag nås på gilljammaria[at]gmail.com *hoppashoppas*

Paulina sa...

Jag älskar ungdomsböcker, jag gör verkligen det. När jag började gymnasiet kände jag mig "tvungen" att ta klivet ut i vuxenboksvärlden. Det slutade med att jag, som hela mitt liv varit en riktig bokmal, undvek böcker helt. Nu, några år senare, har jag äntligen tagit mitt förnuft till fånga och börjat läsa ungdomsböcker igen. Och jag är åter en sån där bokälskare som bara slukar bok efter bok. Jag ska aldrig överge mina älskade ungdomsböcker igen!

Kram!

Sandra Strömstedt sa...

Ungdomsböcker är ju typ de bästa! Lätt att relatera till osv, dumt dock att som vuxen skiter man i de böckerna!

Sandra Strömstedt
sandrastedt@hotmail.com

Majsan sa...

Jag tycker att ungdomsböcker är sjukt underskattade! Jag läste JÄTTEmycket när jag var yngre, läste ut hela bibliotekets "ungdomsavdelning" (ok, liten stad, men ändå ;) och förutsatte väl att det "alltid" skulle finnas sådana böcker. Dvs som berör och känns, som talar till en på ett sätt som gör att det inte känns som att man läser boken utan snarare upplever den, som en extra karaktär. I min jakt efter nya böcker att läsa kunde jag dock inte hitta nåt sånt.. utan helt plötsligt skulle man tycka om att läsa deckare på löpande band bara för att man var över 18-19 år..

Nu är jag 25 och kan fortfarande känna att det finns en slags "skämmighet" i att vilja läsa ungdomsböcker - ungefär som att man inte "kan" läsa, att det inte är "på riktigt", som att man skulle vara lite dum i huvudet eller underutvecklad som tycker att ungdomsböcker är bra..
Men faktum är ju att ungdomsböcker ofta är dels väldigt bra, och dels berör de på det där sättet som gör att man lever i boken istället för att betrakta historien utifrån..

Oj vad jag gick igång, förlåt! Men jag känner lite starkt i frågan, faktiskt.. :)

Anonym sa...

Jag föredrar att läsa ungdomsböcker, för att de alltid innehåller så bra utveckling för karaktärerna. Det är ofta själva temat, att folk ska lära sig nåt om sig själva. Det gillar ju jag, och därför blev jag psykolog.
Favvosar förutom dina är Claque (Pellaböckerna bl.a.)
/Mimmi S

Ylva sa...

Jag läser jättemånga ungdomsböcker eftersom jag jobbar på ett gymnasiebibliotek. Det är kul, jag skulle inte alls läsa så mycket "ungmärkta" annars. Synd, för ofta är de bra ju!

tina sa...

Jag tycker om att läsa ungdomsböcker emellanåt. Kan inte riktigt sätta fingret på varför, men tror att det kan hänga ihop med att jag hade min storhetsperiod i läsandet när jag var yngre. Kunde sluka och uppslukas av böcker, och kanske är det lite som att få vrida tillbaka klockan och var där igen.

Marie sa...

Jag älskar att drömma mig bort i böckernas värld. Jag hade inte klarat mig utan ungdomsböcker när jag var i den åldern. Det du, och alla andra författare, gör är magiskt och det tackar jag för :)

Vänligen Marie
(marielarsson88@hotmail.com)

AnnaWK sa...

Men hallå vilken kul tävling!!

Jag läste ungdomsböcker lite för länge som tonåring (i den kretsen jag hängde skulle man läsa vuxenböcker rätt tidigt) så jag läste mina lite i smyg. Nu läser jag dem mer än gärna öppet igen (skönt att vara förbi den där fasen) och det bästa är nog igenkänningsfaktorn i många historier. Jag brukar inte kunna identifiera mig med poliskonstaplar och mördare, men tonårsproblem har vi väl alla haft..?

Siri sa...

Älskar dem. Vuxenboksförfattare måste ofta klämma in en himla massa budskap och högre meningar. Ungdomsböcker tillåts handla om vanliga jäkla (men åh så intressanta) liv. Det är lätt och lustfyllt.

Åsa sa...

När jag själv var en ungdom så läste jag många ungdomsböcker. Eller, böcker helt enkelt. Min åsikt är att böcker bör läsas, det är så viktigt med böcker, särskilt för barn och ungdomar. En vacker dag kommer jag själv skriva en ungdomsbok, det tror jag.

Hedda sa...

Ungdomsböcker är mitt bästa sätt att komma igång efter att jag haft en dålig läsperiod/lässvacka. En spännande ungdomsbok senare så är jag nästan alltid på banan igen! Nu har jag dessutom den sämsta läsperioden i livet hittills, vill bara greppa en känsloexploderande roman och sluka den med hull och hår, men, nu bor jag ju i Paris och så vitt jag sett kan man inte köpa din bok här. (Alltså en av de där sakerna jag ska ta tag i när jag flyttar hem om en vecka)

Anki sa...

Är all-läsare.Bibban,bokrea,deckare,ungdomsböcker,faktaböcker,läser det jag snubblar över=).

Ewa sa...

Min syn på ungdomsböcker är att jag läste dem under en alldeles för kort period. I 4:an blev jag introducerad till ungdomsavdelningen av vår bibliotekarie, men redan i 6:an var det dags att börja leta efter böcker i vuxenhyllorna. Jag förstod ingenting av de första vuxenböckerna jag läste, men grupptrycket var så starkt att det inte gick att återgå till ungdomslitteraturen. Jag känner att jag behöver en ny chans nu när jag inte bryr mig om vad andra tycker längre.

Johanna sa...

Ja hurra! Jag vill vinna! Ungdomsböcker är ju ofta fantastiska, mycket beroende på att ungdomar är fantastiska. De är som vuxna fast lite extra, de känner mer, de tänker mer, de gör mer. Livet i sitt esse på något sätt, även om ungdomar såklart också ångestar mer och det är rätt jobbigt att vara "ungdom". Hur som helst är böcker på detta tema, om ungdomar eller för ungdomar, alltid intressanta. Det är ju då man ska lära sig livet, vem man är, hur man ska agera i olika situationer och allt det där. Och det är då man gör misstag och missförstår också för den delen. Bra mix för storytelling, säger jag!

Lisen J sa...

Jag tycker att ungdomsböcker är jätteviktiga, kommer ihåg en massa böcker som jag läste när jag var yngre och som påverkade mig en massa. Tex Sanning eller Konsekvens, Fem-böckerna och så en serie med deckare som verkligen var jättebra, skriva av en dansk tror jag... Måste kolla upp...

Besserwissern Teresa sa...

Jag älskar ungdomsböcker. I och för sig mestadels dystopiska... Men ändå! De är ofta lika bra/bättre än s.k. "vuxenböcker".

KatarinaJ T sa...

Ungdomsböcker brukar jag läsa när jag vill diskutera litteratur med mina barn. Kanske beställa en särskild bok som jag önskar att de ska läsa och lovar att läsa själv också. Det tycker mina barn om. Då har vi en gemensam men kanske olika uppfattningar om vad och hur saker skildras i böckerna. Ungdomsböcker vänder sig inte bara till ungdomar. Min mormor 94 år ha läst hela twilight serien och tycker att den är bra. Man kan genom litteraturen få känna sig ung på nytt.

rakel sa...

Hej!
Jag är snart 26 år och kan typ inte läsa annat än ungdomsböcker. Jag läser dem, lever i dem, känner igen mig. Försöker läsa vuxenböcker för att det verkar ju vara det man ska när man är över 20, men fan, varje gång så ba; nää. ge mig en ungdomsbok! Nu!
(jag har till och med läst 15 hp i ungdomslitteratur = nörd).
häromdagen skrev jag såhär: http://rakeleklund.blogg.se/2012/april/himlen-borjar-har.html

Ida sa...

Jag tycker det är viktigt med ungdomsböcker. Jag läste massor när jag var yngre och jag tror verkligen att det var bra på flera sätt. En del av de böcker jag läste var så bra att jag läst om dem nu flera år senare. Och de är fortfarande bra!

Elin sa...

Ungdomsböcker är ju de där böckerna som jag kanske ibland känner att jag borde växt ifrån, men som jag fortfarande ofta älskar så mycket och verkligen har lätt att fastna i. Och när de handlar om kärlek så blir jag alltid så himmelens kär i pojkarna.

Sen tänker jag också exakt på pricken som jana och många andra här i kommentarsfältet.

Annica Svarvar sa...

Böcker ger nya perspektiv och öppnar dörrar till tankar och världar man kanske inte annars upptäckt. Ibland är det riktigt skönt att få de där perspektiven utan att själv behöva göra misstagen/erfarenheterna. En riktigt bra bok är en genväg till egna erfarenheter genom andras ögon.

Therés sa...

Woop det här måste man ju vara med på. Tyvärr så är jag inte direkt någon bokmal. Önskar jag var bättre. Men ibland så faller tågan på och det blir en och annan bok. Tycker om att läsa de flesta böcker och kan tycka att det är ganska trevligt att läsa en ungdomsbok. Beroende på vad den handlar om och hur den är upplagt så kan man ibland relatera ganska mycket till dem hur man hade det själv under den perioden i ens liv. Dessutom har jag funderat länge på att beställa din eftersom jag gillar dig och din blogg :) Kram

marikawr@ gmail.com sa...

Ungdomsböcker FTW! Jag läste när jag var ungdom. Sen slutade jag, tills jag kom på att man fick ju faktiskt läsa ungdomsböcker fortfarande.

pralinen sa...

Gillar! Men ännu viktigare är det att sonen gör det :)

Linda sa...

Jag läste nog inte så speciellt många ungdomsböcker när jag var just ungdom. Men sent ska syndaren vakna, så nu som nyfylld 30-åring slukar jag dem.

Smöra ska man ju inte (...eller?), men jag tror att jag har "Det är så logiskt" att tacka för upptäckten. Tack!

mrs PItepalt sa...

Jag älskar ungdomsböcker! De är nästan ännu bättre nu när man har lämnat det där värsta, gråaste, skavande tonåren själv och kan se på det med lite distans. Jag är mycket glad att jag i mitt yrke (är svensklärare för högstadiet och gymnasiet) får läsa och diskutera tonårsböcker med riktiga tonåringar, som ofta inte alls har samma åsikter och tankar som man själv har.

Anna Maja sa...

Ungdomsböcker är bäst och något man aldrig blir för gammal för. :)

Kristin sa...

Jamen alltså, jag vet knappt vad jag hade gjort eller vem jag hade varit om jag inte fått följa alla oförglömliga karaktärer jag älskade så mycket när jag var 10, 11, 12, 13, 14 år. Jag blir fortfarande helt varm i magen när jag tänker tillbaka på Kulla-Gulla, Ann på Grönkulla, Berta och Carolin i Maria Gripes Skugg-serie, Felicia i Cannie Möllers framtidsdystopi, Cilla och Tina i Peter Pohls "Jag saknar dig, jag saknar dig!", Steffi och Nelli i "En ö i havet"... Nu har jag precis plöjt Hungerspelen-trilogin och så dina två böcker, och plötsligt känner jag mig som jag var tonåring igen. På ett bra sätt alltså (för det mesta var det ju skitjobbigt, det var väl därför det var så fantastiskt att läsa...)

Anonym sa...

Trots mina nu 26 år kan jag fortfarande inte vara utan ungdomsböcker. Och jag hoppas att mina två flickor en dag också kommer att vilja läsa igenom min lilla samling och att denna bok kommer att ingå i den. / Anneli

Anna sa...

Många av mina mest älskade böcker är ungdomsböcker, med Michelle Magorians "En liten kärlekssång" som den allra bästa. Fast Hadley Irvins "Älskade Abby" är också så fin. Och Guldkompassentrilogin - fast det är kanske en barnbok? Äh, den är bra!

Hur som helst är det bra böcker, oavsett vilken ålderskategori de riktar sig till. Och fördelen med att jag till exempel hittade "En liten kärlekssång" när jag var 13-14 år är att jag hunnit läsa den en sån himla massa gånger sen dess.
/Anna

Olivia Dahl sa...

Ungdomsböcker är ett fantastiskt ting som bör läras av både ungdom så väl som vuxen. Tänk om alla mammor och pappor som inte förstår sina tonåringar skulle läsa mer ungdomsböcker, så få problem de skulle ha!

Fia Filur sa...

När jag var yngre, fram till jag slutade högstadiet, plöjde jag otroliga mängder böcker, både vuxen och ungdom och den läslusten var härlig. Sen började jag gymnasiet och tappade mitt lässug, hittade det inte igen förrän jag var ca 24 och snubblade över så kallade ungdomsböcker. Wow, vilken värld och vad mycket jag hade missat under mina läsfria år. Gör mitt bästa för att ta igen det nu och är otroligt tacksam över att jag hittade ungdomsböcker och min läs-och skrivlust igen.

~j sa...

Hej Lisa!
När jag var i min ungdom, typ för 20 år sedan, läste jag en massa böcker som inte var ungdomsböcker och nu när jag äntligen upptäckt dem har jag insett att det var BIG mistake! Asså, det är helt underbart med ungdomsböcker, I lööööve dem och tänker läsa dem tills jag går i pension!
Tack för en onekligen rolig blogg, alltid ett nöje att läsa och skratta lite :)

krokodilla sa...

Efter att jag insåg att man inte måste läsa dom tjockaste böckerna hela tiden började jag att gilla ungdomsböcker igen. Kul! Skulle vilja läsa din, men den finns INTE här. Tänkte leta efter den när jag åkte över gränsen i påsklovet, men jag sprang runt och letade efter/köpte spetsgardiner istället. Och det är ju rätt fint det med.

/carina sa...

Hmmm, undrar om det inte är dags att höja antalet utlottade böcker snart? Det här är väl vad man kallar en veritabel succé, eller?

Anonym sa...

Jag önskar att jag läste mer svenska ungdoms böcker. Tycker dock inte att svenska författare levererar speciellt bra i detta område. Synd asså! ;)

Bara Sara sa...

Kul! Jag vill vinna! Jag vill för att ungdomsböcker är bra för unga och vill man känna sig lite ungdomlig kan man läsa såna. Även om man är gammal.. Som jag..

JoVi sa...

Ungdomsböcker är för ALLA, och jag tror och hoppas att diverse svenskalärare har insett detta vid det här laget. Till skillnad från när jag var ung. Men nu är jag inte längre så ung och får göra som jag vill, därför läser jag ungdomsböcker, HA! :P

lovisa/polichinelle sa...

Jag har, tack vare Gunnar Ardelius, funnit tillbaka till ungdomsböckerna. Skulle jättegärna läsa din!

Erica sa...

Hej!

Jag älskar ungdomsböcker och önskar att mina (lärar)kollegor tog sig tid att läsa fler, både på svenska och engelska!

(Båda dina är förresten kalasbra!)

Josefin sa...

Ungdomsböcker är livets fröjd! Det finns så många bra böcker som passar för alla åldrar, både uppåt och neråt, men oftare tycker jag att ungdomsböckerna passar fler.

Viccelita sa...

Vi ska till Turkiet nästa torsdag och jag behöver verkligen, VERKLIGEN nånting bra och ungdomligt att läsa. Senast jag var i Turkiet var jag 19 år och kvalade in som ungdom, nu är jag, *hmfr*, lite äldre och får i allafall kvala in som ungdomsboksfantast. Alltid något! :D

Olivia sa...

Jag tycker att ungdomsböckerna är intressantare än vuxensorten även om jag numera nog räknas som vuxen ;) skönt att läsa något som man kan relatera till!

/Olivia
(olivia__jonsson@hotmail.com)

Tove sa...

Jag vill så gärna vinna din nya bok! Min äldste son har problem med att läsa och skriva - framför allt med att läsa - och vi lästränar minst tio minuter varje dag. Det hade varit underbart roligt att byta ut de böcker vi har mot din senaste, ge honom något nytt att fokusera på. Det känns så viktigt att hjälpa honom att få möjligheten att upptäcka tjusningen, spänningen och allt det roliga med att läsa och din bok blir definitivt ett steg i rätt riktning. Det är jag säker på.

Anonym sa...

Tja, jag är en evig ungdom så...

hälsar Ellen (som ber om att få återkomma med personuppgifter om det skulle bli aktuellt)

Lina.C sa...

Jag älskar ungdomsböcker - bra böcker. I stort sett alla böcker. Är inte så kinkig. Men som blivande (snart klar!!) högstadie-/gymnasielärare i svenska ser jag det som min skyldighet och förbannade rättighet att läsa alla ungdomsböcker jag kommer över. Glädjen när du hittat en bra bok som en trulig tonårskille visade sig älska - Bästa!

Kristina sa...

Jag älskar din förra bok (Det är så logiskt, alla fattar utom du.) och är övertygad om att den här är precis lika bra! Vinner jag inte köper jag den ändå:-)

emma sa...

även fast jag fortfarande är i mina fagra 14 år så tänkte jag att det är ändå värt ett försök att vara med i tävlingen, fast man inte är i samma ålderskretsar - eller ja, rent utav yngst för man såg nyss att en 15åring är med - som dom övriga som är med och tävlar med bra argument.

antar att jag då ska skriva anledningen till att vinna boken, och självfallet så är det ju för man har läst dina tidigare bok "det är så logiskt alla fattar utom du " och sedan hittat till din blogg via den. den gillades en massa, så man är väldans nyfiken på ditt nya projekt.

mail; d0ntcare.hotmail.se

Linda sa...

jag älskar ungdoms böcker, dom e bra och jag älskar att läsa dom , jag e glad för att vara en ungdom och det e super att läsa ungdomsböcker:D

Linnros@live.com

Emelie sa...

Åh vilken vinst för en bokmal som mig! Jag älskar att få slukas in i böcker för att komma bort från den stressiga vardagen!

Jag läser oftast bara ungdomsböcker. Tycker de är bäst då man oftast känner igen sig i dem och det gör att jag ännu mer kommer in i en bok! Jag tycker om böcker som handlar om kaos - när det inte riktigt blir som man tänkt sig och man kan se saker som händer i boken och se andra sidor av hur folk kan ha det.

Att man även får med ett kollegieblock är ju perfekt för mig som är studerande på Högskola :)

Mail: emelie_eriksson_89@hotmail.com

Jacqis sa...

Jag älskar ungdomsböcker, speciellt sådana som de du skriver eftersom de alltid får en på bättre humör :)

JoHaNNa sa...

min syn är att dom är bäst. för dom får mej att tänka på min ungdom vilket känns underbart :D

emma sa...

Jag älskar ungdomsböcker för att dom får mig att minnas hur det var att vara 15-16-17 och det är guld värt att minnas det när en jobbar med teens!

(och om du vill nå mig så gör du det på emmasofiewa at gmail punkt com)

Emelie sa...

Jag tycker att ungdomsböcker tar upp det allra finaste och mest underbara med kärleken: det allra enklaste. Det finns ingen gammal vishet och dumhet som håller tillbaka. Kärlek i sin renaste form, precis som det ska vara och är när man väl stöter på den rätte! Plus, jag tror att jag, 22, relaterar bättre till gymnasietjejen som är 17 än sönderarbetade damen, 46.

susanna sa...

Efter att ha läst din första ungdomsbok som var min första i vuxen ålder så har jag sakta börjat inser att det inte är så dumt, pinsamt och fjantigt med ungdomsböcker.. snarare väldigt coolt, kul och bra!
Jag har suktat efter denna bok enda sedan du skrev den!

Naba S ( booksarelives[at]hotmail.com sa...

Jag ÄLSKAR ungdomsböcker eftersom de är bra, duh.
Hahaha fast seriöst jag gillar att kunna "åka" iväg till en helt annan värld och älska den totalt men jag älskar också att kunna känna igen mig i böcker som är realistiska, (dock så har det varit svårare att hitta böcker med starka kvinno huvudkaraktär visst Katniss finns men det är ändå svårt.) .
Jag tror inte att jag bara älskar ungdomsböcker utan alla böcker som är intressanta att läsa, det är därför jag pluggar om böcker speciellt ungdomsböcker.

Jenny sa...

Åh, jag är kär i ungdomsböcker. (Dina är riktigt fina) Försöker så ofta vara mer vuxen och läsa böcker som riktar sig till vuxna men hamnar ofta på ungdomssektionen iaf. Dock gillar jag det för då kan jag prata med kidsen på jobbet om böckerna, på riktigt.
Jag önskar bara att jag hade läst fler av denna sort när jag var yngre. For jisses så mycket bra ungdomsböcker det finns. Och de behövs verkligen. So keep up the good work.

/Jenny
jenny.scodavolpe@gmail.com

Spacegirl sa...

För mig är ungdomsböcker otroligt viktiga. Man suger åt sig i den åldern, man är känslig, allt är stort och viktigt. Man tvivlar och tvekar och i alla dall jag var en riktig bokslukerska :-)

Spacegirl_@spray.se

Sanna sa...

Jag gillart ungdomsböcker och har varit sugen att läsa din sen jag såg den! En av mina favoritförfattare är Katarina Von Bredow, en riktigt duktig ungdomsförfattare :)

Veronika sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Veronika sa...

I like them a lot. När jag jobbade som lärare hade jag en giltig anledning att läsa dem. Nu kan jag bara säga att jag läser dem för att de är så himlarns bra. (oftast i alla fall) :)

Zandra sa...

Ungdomsböcker, bra böcker, dåliga, böcker, spännande böcker, mysiga böcker, lätta böcker, töntiga böcker. I kategorin ungdomsböcker faller ju så mycket. och alla ungdomsböcker är faktiskt inte bra. MEN skulle jag vinna din bok skulle jag helt klart läsa den! Och jag har även känslan av att den skulle klassas som en för mig bra bok!

Anna-Stina sa...

Ah, en trevlig tävling till! Jag är ganska kräsen när det gäller ungdomsböcker, (måste tillägga att jag har alltid varit det eftersom jag fyller 23 i år) men när jag hittar sk. guldklimpar så kan jag läsa dem om och om igen!

Terese sa...

Jag ger mig väl in i kampen.
Generellt gillar jag ungdomsböcker. Även fast jag 'bör' läsa vuxenböcker har jag svårt att slita mig. Vill ju skriva en ungdomsbok en dag, är bara lite svårt. Tror jag behöver bli äldre så jag har mer perspektiv. Så summa sumarum - Jag gillar't!

Cinderalley sa...

Jag tycker att ungdomsböcker egentligen är en märklig benämning på något som för det allra mesta passar "riktiga" vuxna precis lika bra som ungdomar.

Anonym sa...

Har två ungdomar i huset som gillar ungdomsböcker :)

Mippe

PS. Jag <3 din humor!

smurfenlina sa...

Jag är en sucker för ungdomsböcker! Gillar att det skrivs mycket för just ungdomar, det är då vi behöver stöd, uppmuntran och underhållning som mest!

Beatrice Hammar, producent sa...

Jag kommer aldrig sluta läsa ungdomsböcker! Har de fungerat fram till 39 så räknar jag med att de fungerar i minst 39 år till!

Bea

Mirja sa...

Ungdomsböcker är kalas! De ger mig chansen att känna mig ung :) eller i alla fall minnas hur det var. Ja nu är jag ju inte uråldrig precis men ändå, det var ett tag sedan jag var tonåring.

Och din bok är jag alldeles extra nyfiken på så det skulle vara kul att vinna.

kruuna sa...

Jag ÄLSKAR ungdomsböcker och jag kommenterade det i din blogg för ett par månader sen att jag skämdes lite över att vara 22 och läsa böcker som 13-åringar läser. Men då svarade du att jag skulle sluta skämmas, so I did! (Jag håller verkligen tummarna för att jag för en gångs skull i mitt liv har tur och vinner boken, gud!)

Kram!

/matilda-kruuna@hotmail.com

SofGe sa...

Jag var en riktig bokmal när jag var yngre och övergick snabbt från ungdomsböcker till vuxenböcker (kanske för att dra ner på lästakten lite när bokhyllan var nära att rasa). Jag älskar fortfarande böcker och att läsa och efter ett tips om Johanna Lindbäcks Min typ brorsa för något år sedan återupptäckte jag ungdomsböcker. Älskar skiten! Så pass att jag till hösten tänker läsa till bibliotekarie med inriktning mot skolbibliotek och barn- och ungdomslitteratur. Blir kanske det perfekta jobbet! När man, som jag, inte kan skriva dem, that is.

Anonym sa...

Hej! Läste mycket när jag var "ungdom" och önskar att min 14-åriga dotter ska hitta det där goa med att försvinna i en bok och stressa ner. Ungdomar idag lever i en större stress än när jag var tonåring. Tror att det är en bok i hennes smak, annars får lillasyster (som älskar att läsa)ta över den.

Hälsningar Åsa
67asa.sundell@gmail.com

Marre m.m. sa...

Åh, vilken fantastisk blogg måst jag börja med att säga! Halkade in här av en slump, och så var här dessutom en tävling! Jag ÄLSKAR tävlingar och böcker så klart jag måste lämna mitt deltagande! :)

Min syn på ungdomsböcker..?
LEVE UNGDOMSBÖCKERNA, säger jag!! :)
Jag läste massor (nördvarning ;)) på den tiden då jag själv var ung och det ska nog vara just en riktigt bra ungdomsbok som väcker lustan i mig på nytt.
Lite svårt att få tiden att räcka till dessa dagar så jag skulle väldigt gärna koppla av med en bra bok i vårsolen! :)

Ha en jättefin dag och tack för en härlig blogg! :)

Hälsn.
Marie

JK, sa...

jag har inte läst ungdomsböcker sen jag var en ungdom men då gillade jag mammas gamla sjuttiotalsungdomsböcker.. sommarflickan! vart ska du gå, ut! &det skulle vara roligt att läsa en ny ungdomsbok.

fast det skulle det ju vara även om jag inte gillat sommarflickan. så jag vill egentligen bara läsa din bok, för den verkar bra.

Ellison sa...

Jag läste faktiskt inte mycket ungdomsböcker när jag var ung (eller yngre ska det väl stå för jag räknar mig inte som gammal!). Tyckte helt enkelt utbudet var för dåligt och vuxenlitteraturen lockade mer. Men nu de senaste åren är det nästan tvärtom. Jag läser mer än gärna ungdomsböcker! Böcker jag borde ha läst då så man hade sluppit en del bekymmer! Mer ungdomsböcker till folket - ung som gammal!!

Linda sa...

läser fortfarande ungdomsböcker!
mvh ungdom_33år

Alice sa...

Jag älskar ungdomsböcker, och eftersom jag utbildar mig till gymnasielärare i svenska tycker jag det dessutom är viktigt att hålla sig uppdaterad i den genren, för att kunna relatera till elevernas läserfarenheter. Något jag gör med glädje!

Sara, Alva, Melvin, Ola och Simon sa...

Ungdoms böcker är bra, är 29år & läser dom ännu =0) Dom säger att man är så gammal som man känner sig =0P

(Sara Elisabeth Norberg)

Chaos by sa...

Jag gillar ungdomsböcker nu som då jag var ungdom!

Frida T sa...

Jag tycker om att läsa ungdomsböcker och tycker att många av dem fungerar för alla åldrar. Speciellt dina ;)Ofta är det mycket viktiga ämnen som tas upp och som fler borde fundera över.

Josefin sa...

Trevlig tävling och vilket väldigt lockande anteckningsblock! Mycket mycket fint.
Jag kan tycka att det är synd att man sätter åldersetiketter på böcker, eftersom det lätt leder till att folk inte läser böcker som hamnat under "fel" kategori. Kanske dels för att vissa tror att ungdomsböcker/barnböcker inte är för vuxna, men också för att böcker placeras på hyllor där man helt enkelt inte brukar leta i affärer och på bibliotek. La för ett tag sen märke till att jag ofta lånar just ungdomsböcker på bibliotek medan jag ofta impulsköper vuxenböcker i affärer - kom sen på att ungdomsboksavdelningen på bibliotek ofta är tusen gånger trevligare än den med vuxenböcker, och att ungefär motsatt förhållande råder i många bokaffärer. Hur som helst - älskar ungdomsböcker! Känslorna, relationerna, pirret, nostalgitripparna, önskan att gräva fram gamla dagböcker och minnas hur det var. Fantastiskt!

tlotfip @ hotmail.com

Mari sa...

Jag var (är) läslus och hade inte ungdomsböckerna funnits hade jag nog inte slukat så mycket böcker som jag gjorde när jag var i tonåren. Jag kan nu (som 30+) läsa ungdomsböcker för att åter påminnas om all den där hjärta/smärta man gick igenom då som INGEN förstod (men alla gick igenom).

Anonym sa...

Vilken trevlig tävling! Jag är gärna med!!!

Kristin sa...

Har ingen jättekoll på ungdomsböcker (gick direkt från Alice i Underlandet till typ Reginald Hill, via Sagan om Isfolket...) men jag älskade Cirkeln, och nu ligger Hungerspelen bredvid sängen och blänger uppfodrande på mig, och jag skulle gärna läsa även dina!

Ida i Umeå sa...

Det kan va så att jag fortfarande anser att jag är 15, fastän jag är 30. Jag läser till 95% ungdomsböcker o jag lyckas nästan aldrig läsa ut de 5% vuxenböcker folk i min omgivning prackar på mig. Älskade din första bok. Blev sanslöst insipirerad av att göra en sån där "skattjakt"! Min pojkvän eller min lillasyster kan komma att bli "offer" för en sån när de fyller nån rolig ålder.

Carina - inspirera sa...

Vad jag tycker om ungdomsböcker?
VIKTIGA!

Hoppas på tur!
Kramen.

Anonym sa...

Hej! Jag älskar ungdomsböcker! Antagligen eftersom jag är ungdom (14år) och gillar att läsa såna där humorfyllda (men seriösa också) böcker om kärlek och annat trams :)
Kram Emma (emmaandersson_@live.se)

Lisa sa...

Jag tycker att när ungdomsböcker är riktigt bra så är de kanske de bästa böcker som finns, just för att de oftast behandlar känslor och problem som "vuxenböcker" inte riktigt snappar upp och reflekterar över. Och för att det är mycket känslor, mycket tankar och oftast har de bästa karaktärerna. De behandlar stort och smått på bästa tänkbara sätt. Nu kan ju jag vara lite partisk och sådär för att jag är ungdom, men man får vara det tycker jag.

Beate sa...

Hallå!
Jag tycker om ungdomsböcker väldigt mycket! Jag tillhör själv nämnda kategori och jag tycker att det finns en så oändligt stor och spännande värld av ungdomsböcker som jag knappt kan bärga mig från att sätta tänderna i (metaforiskt talat). Jag tycker också att ungdomsböcker borde få större plats, man liksom buntar ihop barn-och ungdomsböcker och det tycker jag är fel!
Fortsätt att förgyll internet (och bokhandlarna för all del!) med dina roliga tankar, så har du ett fortsatt glatt fan :)

Agnes sa...

Vuxenböcker är överskattade. Det är min syn på ungdomsböcker. Jag är vuxen men klämmer 100gånger hellre en ungdomsbok vilken gång som helst. På grund av: gillar "lättläst" (alltså boksluka verkligen känslan när man kom hem med en nyköpt röd rygg som man nästan läst ut under bilresan hem från stan fast man visste att man skulle bli åksjuk och slapp komma i tid till kvällsmaten för "man bara hade 3 kapitel kvar"- lättläst). Alltså ja, slukar vuxenböcker också men hej och hå kanske 400-500 sidor gör sig inte i bilen om man säger så. Gillar även på grund av engagemang, igenkänning - älskar fortfarande att läsa om tonåringar. Och ja, viktigt för alla med bra barn- och ungdomslitteratur. Köper nu ungdomsböcker till mina ev. framtida barn (hoppas att de känns aktuella om så där 15-20 år).

Anonym sa...

Varför jag läser ungdomsböcker, och gillar det? För att det är så jäklarns lätt att känna igen sig i de scenarion som utspelar sig, känslorna som beskrivs och frågorna som det grubblas över. Och för att man känner sig ung förstås, fast man är på god väg att bli en halvgammal tant! ;)
Isan-Lovisan

Anonym sa...

Halloj :)
Min åsikt om ungomsböcker är att de allra flesta av dem äger fett! :D De är fängslande och intressanta, skildrar en intressant tid i livet och innehåller ofta mycket känslor och många intressanta händelser. Jag läser i princip inga andra sorters böcker. Och varför skulle jag göra det, när ungdomsböcker finns, liksom? ;)
// klara
(klara.andersson snabela hotmail.com)

krabbeluring sa...

Min syn- när jag var tonåring så balanserade nog ungdomsböcker mig. När allt var svart eller vitt och dramat i ens liv var antingen av eller på, så var det mkt skönt att få vila sitt hormoniella inre i just bokvärlden.


Älsk på dem!

Omomigen sa...

Bra ungdomsböcker är inte bara för ungdomar. ´Nuff said!

pernilla sa...

Jag har de senaste åren läst mer ungdomsböcker än vuxenlitteratur mycket på grund av att mina två tonårsdöttrar är så bra på att dela med sig av vad de läser !

seaflower sa...

Jag gillar ungdomsböcker för att jag är gammal nog att strunta i vilken kategori böcker räknas till. Jag läser helt enkelt det som intresserar mig, vare sig det räknas som ungdoms- eller vuxenbok.

Anonym sa...

När jag var ungdom läste jag ungdomsböcker och önskade att livet skulle vara som i boken. nu läser jag dem och tycker att livet var som i boken, men är ibland ganska glad att det inte är det längre. Fast ibland inte.
Jag tyckte att Beate hade en fin kommentar. Hon borde vinna en bok.
Hälsningar Lina H

Emilia - 16 år & mamma till Tatum. sa...

Jag tycker om ungdomsböcker, läser hellre de än "vuxenböcker" :)

lovesmillis_95@hotmail.com

Anonym sa...

Hej
Jag fyller 40 nästa torsdag och läser glatt ungdomsböcker! För det finns ingen åldersgräns egentligen om man bara kan komma ihåg sin egna känsla.

Kram
Cissan

Honey sa...

Hej! Jag är en sån där vuxen ungdom som lärde mig läsa rätt tidigt och därmed av någon anledning rätt fort gick på tjocka tegelstenar till böcker och hoppade liksom över ungdomsböcker när jag var riktig ungdom, för de var liksom för små och lättlästa. Tack vare en kompis tar jag igen det nu, jäklar vad jag läser! Och jag älskar dem och kan känna igen mig från förr (och lite nu med).
Förresten, det där blocket...om man nu inte skulle råka vinna det, kan man köpa det någonstans?

Maja Gräddnos sa...

Jag kan vid det här laget titulera mig Mogen Ungdom (och kan gå på mogendans, antar jag, huga!) och torde alltså kvalificera mig mycket väl för att faktiskt läsa mer ungdomsböcker än vad jag gör.
Min syn på ungdomsböcker är att de är fantastiska att läsa när man är lite extra trött och ledsen.

Lina sa...

Jag är 28, men tycker fortfarande att ungdomsböcker är fantastiska. Min systerdotter är 14 och hon älskar dem också. Grymt när man kan snacka böcker ihop.
För att vara heeelt ärlig har jag inte läst någon av dina böcker, men jag gör det VÄLDIGT gärna.
Ha det bra!

Petra sa...

Jag älskar böcker! Barnböcker, ungdomsböcker, vuxenböcker, faktaböcker - alla slags böcker! :-) Men bra barn- och ungdomsböcker ligger mig extra varmt om hjärtat! När man är ung söker man ju sin egen sanning om världen och då är bra ungdomslitteratur oerhört viktigt tycker jag. Jag hoppas min son blir en lika stor bokmal som sina föräldrar när han växer upp!

Ika sa...

Jag tycker att det är jätekul att fler vuxna börjar upptäcka ungdomsböckerna. Det skrivs för många bra ungdomsböcker för att det ska vara vettigt att sluta läsa dem bara för att man blivit vuxen. :)

Sofia sa...

som skolbibliotekarie plöjer jag med nöje massvis av (främst) nya ungdomsböcker - jag är väldigt nöjd med mitt yrkesval. Lite trött på vissa lärare som år efter år kommer dragande med gammalt mög när det finns så mkt ny roliga böcker. Sofia (sofiaboberg snabela yahoo.com)

Linnea J sa...

Jag vet egentligen inte varför men de böcker jag tycker bäst om är ungdomsböcker. Det kanske är för att jag fastnade i dessa och aldrig kom vidare till "vuxenlitteraturen". Men det gör mig inget för jag trvis fantastikt med det. Jag älskar att det ofta är snabbt, fyndigt, lätt, händelserikt och med hög igenkänningsfaktor. Jag vill supergärna läsa din nya bok :) Så om jag inte vinner får jag pallra mig till bokhandeln (alltså bokus.se)
/Linnea
lijo0001@stud.slu.se

Sara Karin sa...

Jag gillar ungdomsböcker. Mycket. Kanske på grund av att jag är en ungdom. Speciellt gillar jag ungdomsböcker som jag inte måste använda hela studiebidraget till att betala (således: jag gillar bokutlottningar av ungdomsböcker).

Mia sa...

Eftersom jag är lärare (svenska) hör det liksom till jobbet att hålla koll. Kan det bli bättre??

Amelia sa...

Jag älskar ungdomsböcker! Inte alla förstås men älskar att det finns. Att man kan dyka in en helt ny världe när sin egen känns trist eller svår. Att man kan slå upp två pärmar och plöstlisgt glömma allt annat tills sidorna är slut o man rycks tillbaka till verkligeheten. Eh det jag vill få fram är att jag tycker ungdoms böcker är viktiga och underbara!

Jenni Pettersson med home-adress sa...

Undgomsböcker är även för vuxna! Och vissa ungdomsböcker är för smarta, de lockar att läsa mer och mer (Hengerspelen, Harry Potter...). Men mina kommer-att-läsa-när-jag-är-90 är "Fionavars vävnad"-böckerna. Och kanske din?

//JenniP (som brukar ha otur som en apa)

Västmanländskan sa...

Vill ju vara med såklart. Jag tycker att många ungdomsböcker förtjänar fler läsare. Inte bara för att de är bra undomsböcker utan för att de är bra litteratur!

Märta sa...

Well, de brukar se tämligen ensamma ut, där de står i godan ro längst in i bokhandelns vrå. Ungdomsböckerna, alltså.

Anna sa...

Jag tycker väldigt mycket om ungdomsböcker och jag tycker att de borde hyllas mer än vad de gör. Nu för tiden är det mest vuxenböcker som man pratar om, men ungdomsböcker är lika bra, om inte bättre och borde definitivt få mer uppmärksamhet i Sverige än vad de får nu.

pernilla sa...

Det verkar som mitt inlägg försvann...men jag vill vara med och helst vinna också ! Jag läser mest ungdomsböcker nuförtiden vilket beror på att mina döttrar är så bra på att dela med sig !

S sa...

Jag gillar dem - men undrar ändå, trots nitt yrke - vad som gör en bok till en ungdomsbok.... För övrigt vill jag vinnnnna!

Sofie sa...

Ungdomsböcker har funnits länge för mig, och jag tror inte att jag kommer sluta läsa dem heller - de har en bredd som "vanliga" böcker inte når upp till och de har potential att beröra många fler än vad många tror.

Alltså. Ungdomsböcker är bäst, ingen protest?

Nej, jag trodde inte det!

Elin sa...

För mig är ungdomsböcker inte bara ett intresse, det är en livsstil - kort sagt ;)

josefine sa...

älskar att läsa dem, vill gärna skriva egna.

Lucy sa...

Ungdomsböcker ligger varmt om mitt hjärta, förhoppningsvis kommer jag fortsätta läsa dem som äldre!

bokrygg[at]hotmail.se

Harriet sa...

Man ska inte dra alla ungdomsböcker över en kam... men jag gillar de flesta!

(harriet.noring@gmail.com)

Jenny sa...

Det har blivit många för mig på sistone och himla glad för det är jag, det finns så många fina, spännande, sorgliga, glada, arga och pricksäkra ungdomsböcker idag. Jag har svårt att minnas att det fanns så många när jag var 14-15. Synd för mitt 14-åriga jag, men väldigt bra för mitt 26-åriga (och alla dagens tonåringar) :)

(j_zingo@spray.se)

Helena sa...

Som svensklärare har jag den oerhörda lyxen att kunna läsa ungdomsböcker på arbetstid, jag önskar bara att det fanns mer tid till denna viktiga underbara uppgift. Jag älskar att läsa ungdomsböcker, för det gör det så mycket lättare för mig att inspirera ungdomar att läsa när jag själv läst det jag rekommenderar :-)

Carolin sa...

Jag gillar ungdomsböcker därför att jag (nästan) alltid kan relatera till dom. Kommer antagligen att fortsätta läsa ungdomsböcker tills jag är jättegammal...

kattolin[at]hotmail.com

/anna sa...

Min syn på ungdomsböcker är att de är grymt viktiga!

Någonstans i 7 års-åldern åt man böcker till frukost, middag och kvällsmat (nästan) och plöjde igenom flera per vecka (och bönade och bad om att få låna baaara eeen till bok när man egentligen endast fick låna futtiga tre i taget på skolbiblioteket). I alla fall så gjorde jag det!
Men sen tog det plötsligt stopp. Tack och adjö till böckerna, blev det ungefär. Det var här ungdomsböckerna kom in i bilden. För så småningom kunde man bli bokmal på nytt genom alla suveräna böcker som fanns att känna igen sig i, och återigen få dyka in i en annan människas liv eller berättelse. Hurra för ungdomsböcker, de behövs! :D

hej hopp!

Skulle bli fenomenalt glad för ett litet pling i internetbrevlådan ----> annaandersson_@live.se

yllet sa...

Jag älskar ungdomsböcker. för jag var sån typisk ungdom själv. du vet. ville vara svår. smart. smal. skavda naglar. the works. och i ungdomsböcker är det ofta mycket så. och mycket känslor. jag var väldigt mycket känslor. jomen. aj love zee ungdomsbok.

Jenny sa...

Ungdomsböcker är bra på alla sätt och vis, men ett särskilt sätt ät att de alltid funkar för att få tillbaka läsaptiten när jag har tröttnat på att läsa (vilket händer ibland, trots att det är ganska ofattbart däremellan).

Violfisk sa...

Jag tror att min tonårstid hade varit lättare att genomgå om det funnits ungdomsböcker, så som det finns idag. Jag gillar dem starkt!

Violfisk sa...

Jag tror att min tonårstid hade varit lättare att genomgå om det funnits ungdomsböcker, så som det finns idag. Jag gillar dem starkt!

Lisa sa...

Aj då, hittade den här tävlingen lite för sent ... Går det att få tag på anteckningsboken någon annanstans? (Köpa alltså)
Tyckte den var så grymt fin. :)