söndag, november 04, 2012

Tips till alla (unga) med författardrömmar

Jag fick ett så fint brev häromdagen, från en lärare som hade en elev med författardrömmar i sin klass. Hon önskade sig ett blogginlägg med "tips till unga som vill bli författare", som hon kunde visa för sin elev. Det blev den här Topp 5-listan. (Kan säkert funka på vuxna med författardrömmar också? Det är ju samma lika, på ett ungefär.) Slit den med hälsan!


1. Läs mycket
Jag vet att det här är en sådan där sak som du säkert hört hundra gånger från olika vuxna (svensklärare), men det är för att olika vuxna (svensklärare) har fattat precis. För varje grej du läser övar du dig på en massa viktiga saker - ord, språk, stil. Så läs så mycket du någonsin kan! Böcker, bloggar, twitter, tidningar, brev, vad som helst, läs, läs, läs! Strunta i om det du läser anses vara "bra" eller "litterärt". Bara läs, och lär dig vad du gillar. Och försök sedan härma den stilen när du skriver själv sedan.

2. Skriv mycket
Ingen är automatiskt proffs på att skriva från början, det blir man av att öva. Och ju mer man övar, desto bättre blir man. Alltså är det smart att skriva mycket, hela tiden. Och då menar jag inte att man ska sätta sig ner och "skriva en roman" direkt, man kan skriva vad som helst. Små lappar på köksbordet, brev, blogginlägg, dikter, fanfiction, noveller, dagbok - vad som helst. Det viktiga är att man skriver ofta, så man får in vanan. Strunta i om det blir bra eller inte. Bara skriv.

3. Avsätt tid för att skriva
Det tar tid att skriva grejer. Många, många timmar. Den tiden måste du se till att fixa fram. Kanske kan du tänka dig skrivandet som vilken annan seriös hobby som helst? Till exempel om du börjar träna fotboll - då vet du att du kommer att ha träning två gånger i veckan (tisdag och torsdag) och match på helgen. Då låter du ingenting annat komma emellan. Tänk likadant med skrivandet. "Varje tisdag och torsdag och lördag ska jag skriva i två timmar." Då är det inte lika lätt att skrivandet hamnar längst ner på Att Göra-listan och glöms bort.

4. Försök inte smita
Newsflash: Det är verkligen inte alltid roligt och inspirationsfyllt och fantastiskt att skriva. Rätt ofta är det svårt och tråkigt och fyllt av prestationsångest också. Men skit i det! Skriv ändå. Det gör ingenting om du tycker att allt du skriver blir dåligt just nu, eller om du kör fast lite då och då. Det gör alla. Jag skämtar inte: ALLA. Ingen skriver perfekt från början. Det viktiga är att du inte ger upp när det går trögt, utan fortsätter ändå, och får ur dig orden. Ta en paus och dunka huvudet i väggen gå en promenad om du måste, men fortsätt sedan. Man (åtminstone jag) måste vara disciplinerad och sträng mot sig själv om det ska bli en färdig text till slut. Det är trist, men sant.

5. Öva ditt tålamod
Oooo, det här är mitt hat-tips. Direkt när jag kommer på en idé vill jag börja skriva, och sen vill jag att boken ska vara klar efter fem minuter, finnas i bokhandeln efter två dagar och bli film en vecka senare. Sjukt dålig egenskap om man vill vara författare, för prick allt i processen tar en FREAKING EVIGHET. Alltså, vi pratar om flera år nu. Jätte-jätte-jätte-lång tid. Och när du väl skrivit färdigt din bok och ska försöka få den antagen av ett bokförlag kan det ta jätte-jätte-jätte-lång tid innan du ens får svar. Och jätte-jätte-jätte-lång tid innan något bokförlag nappar och svarar något annat än "tack, men nej tack." Så det är bra att ha oändligt tålamod. Eller öva sig på att få det. Eller åtminstone lära sig leva med att man inte har det.

EXTRA! EXTRA! Read all about it, BONUSTIPS!
Skrivarkurseleverna jag hade hand om i förra veckan tyckte att "planera din historia" var det bästa tipset jag gav dem. Och det är verkligen ett sjukt bra tips. (Tycker jag. En del författare planerar inte ett dugg, och lyckas otroligt nog skriva böcker ändå. Men jag tycker planeringen är asviktig. Speciellt är det skönt att ha den när jag kör fast.) Innan du ens börjar skriva, alltså - tänk igenom din historia. Vem handlar den om? Vad handlar den om? Hur börjar den? Hur slutar den? Vilken typ av historia är det - är den rolig, läskig, sorglig, spännande eller alltihop? Man kan planera på hundra olika sätt (med post-it lappar, med tankekartor, genom att skriva noggranna synopsis, genom kladdiga anteckningar). Välj ett sätt som passar dig, men strunta inte i planeringen. Den kan verkligen hjälpa dig.

5 kommentarer:

Stella sa...

tack tack för bra tips! det där med planera var ett himla bra ett, eller alla var bra. punkt slut.

Jojjo sa...

Det där var ju kanonbra tips även till en 33-åring som vill komma igång med skrivandet! Särskilt bonustipset, det där med planering. Började en skrivarkurs nu i höst och det där med planeringen är det jag tagit mest fasta på, som om det är det som kan möjliggöra att det inte bara blir två kapitel och sen inget mer. Som tidigare. Tusen tack för fina tips!

Colombialiv sa...

Det där inlägget hade jag velat läsa när jag var 14! Fast det är nog bra att läsa det nu också.

Anonym sa...

TACK! Detta skriver jag ut omedelbart och delar ut till "mina" skrivsugna tonåringar i åttan och nian./ Lena

Anonym sa...

Tack!! Hälsar eleven som tyckte att tipsen var väldigt bra! Mvh Läraren som är väldigt tacksam för att du skrev inlägget :-))