torsdag, maj 25, 2017

Provskissare: Marcus Gunnar Pettersson

Bild från "Bosses rymdäventyr" som är skriven av Petrus Dahlin och tecknad av Marcus Gunnar Pettersson.
Marcus Gunnar Pettersson är redan etablerad som barnboksillustratör, och en gång har han sagt till mig att han har massor med inspirationskällor, men bland annat Sven Nordqvist (Pettson och Findus, you know) och Quentin Blake (som till exempel tecknat många av Roald Dahls böcker). Sen han sa det tycker jag att jag ser det ganska tydligt när jag tittar på hans bilder. Här hittar ni hans sajt så ni kan glo!

Bild från "Ylvania - Ljusbäraren", som är skriven av Ylva Hällen och tecknad av Marcus Gunnar Pettersson.
Kolla, så snygg lösning med näckrosorna! Mm... näckrosblad. Så fina. Det vita näckroshavet här blev den vita ytan som texten låg på i boken sen. Här har Marcus Gunnar en tictailshop där ni kan köpa bilder!

Och om ni inte redan följer Marcus Gunnar på instagram (@marcusgunnar ) så måste ni börja göra det nu. Mitt bästa är när han publicerar filmer på hur en bild växer fram. Har till exempel glott med öppen mun på den här ovanför minst nio gånger, och sett hur han tecknar ett gunnebostängsel. Alltså! Så mycket detaljer, och noggrannhet, orkar inte ens TÄNKA på antalet timmar en av hans bilder tar att göra.
Det här är Marcus Gunnars version av Viggo.
Och av Viggo och familjen. Trängseln i soffhörnet! (Varför sitter man så? Uppträngda i en hög i ett hörn med tre meter soffa kvar åt ingen på andra sidan?) Barfotafötterna! Tummarna kring ipaden!

Det är en rätt stor sorg, faktiskt, att en bok vanligtvis inte har mer än en illustratör. Lyllos alla i världen som får jobba ihop med den här genipersonen!

1 kommentar:

Unknown sa...

Herre! Alla hittills har varit jättebra men den här? Hjälp vad bra! Tänker att den du till slut valde måste vara MAGISK!