onsdag, mars 30, 2011

E-bok med extra allt

Annan ganska festlig grej med den här dagen: Sveriges första ”e-bok +” släpps. Det är debutanten Sara Ohlssons (för övrigt väldigt fantastiska) nya ungdomsroman ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” som blivit e-bok med extra allt.

”E-bok plus?” säger ni nu. ”Vad farao är det nu då?”
Och jag bara: E-bok + är en e-bok för läsplattor och smartphones med ganska mycket extra something something för att öka läsupplevelsen. Det extra something somtehinget i den här boken är till exempel skrivet extramaterial (man klickar på en länk i texten när man läser och vips poppar det upp nyskrivet material som inte finns i ursprungsboken. Typ extra info om karaktärerna, kanske en karta över hur det ser ut i huvudpersonen Olivias lägenhet, eller en bortklippt scen som man kan läsa om man vill), till exempel bakgrundsljud (man klickar och kan lyssna på passande ljudklipp medan man läser) eller låtlänkar (man klickar på en spotifylänk och musiken går igång).

"Gud vad du vet mycket helt plötsligt då", säger ni imponerat nu. Och det gör jag för att jag varit inblandad på ett litet, litet hörn som ljudredaktör. Men alldeles oavsett det – festligt ju! Man gillar ju nya påhittiga grejer även i bokvärlden, det gör man ju faktiskt.

Här kan man läsa mer om man vill.

2 kommentarer:

Ylva sa...

Åh, fantastisk bok! Jag blev helt lycklig när jag fick den som recensionsexemplar och det medföljde en knapp. En bok med lite extra, alltså.

Susanna sa...

Jag såg på Gomorron Sverige imorse när de pratade om just detta. Verkar festligt!