torsdag, augusti 07, 2014

Tjuvtitt: Mera vego - mat för hela familjen

Igår landade min och Saras färdiga kokbok i brevlådan här hemma, och nu har jag ägnat det senaste dygnet åt att ömsom ha lust att gråta av lättnad, och ömsom ha lust att springa omkring med båda armarna i luften och dela ut high fives på löpande band. Den är klar! Den är klar! Jag vet inte varför det känns så otroligt, men det gör det. Herregud, vad länge vi sysslat med den här.

Men snygg blev den! Och stolt är jag.

Mera vego - mat för hela familjen är en kokbok för alla som vill ha ny vegoinspiration i köket. Den passar både den som redan är vego (och är trött på sina gamla vanliga recept), och den som inte alls är vegetarian (men vill börja laga lite mer vegetariskt, och inte vet riktigt hur eller vad). Eller för den arma krake som är förälder till ett barn som plötsligt deklarerat att hen blivit vegetarian, för den delen.

Vi har haft hela familjen i åtanke när vi gjort recepten, och i den bästa av världar passar därför rätterna både små barn, stora barn och vuxna. Recepten är indelade efter hur lång tid matlagningen får ta - och här finns både kaossnabba recept, vanliga vardagsrätter, festliga helgmåltider, mellanmål, efterrätter och småplock.

Grunden i recepten är lakto-ovo-vegetarisk, och det betyder att en hel del av rätterna innehåller mjölkprodukter och ägg. De recept som är veganska (alltså helt fria från alla slags animaliska produkter) eller lätta att vegananpassa har vi märkt med en stämpel. Den stämpeln sitter mer än hälften av recepten. Det finns inget "låtsaskött" som quorn eller sojabitar eller fejkbacon i något av recepten.

Och så får man lite tips och trix mellan varven också! Till exempel kring hur man (eventuellt) får barn att smaka på ny mat, hur man bäst marinerar tofu, hur man fixar tuggmotstånd i en vegetarisk burgare, eller varför det asiatiska ströbrödet panko typ är matlagarens bästa vän.

Det är jag, och barndietisten Sara Ask, som står för texterna och recepten, Ulrika Pousette som tagit bilderna, och Katy Kimbell som gjort formen. Boken är släppt nu, och går att köpa lite överallt (definitivt hos nätbokhandlarna i alla fall). Och vill man köpa en bok direkt av mig, med en hälsning i, så får man gärna det! Då klickar man här.

Hoppas, hoppas ni kommer gilla den! Eller maten i den. Eller helst både och.

Fridens liljor!

27 kommentarer:

Susanne Olars sa...

Boken ser FANTASTISK ut! Bilderna får mig att dregla ner hela tangentbordet, och jag studsade nästan ner från stolen av lycka när jag läste att ni inte använder "låtsaskött"! Jag är inte vegetarian, lagar ändå mycket vegetariskt, och när jag gör det vill jag inte låtsas inför familjen att "nu äter vi korv, vassego!" Ser fram emot att kolla närmare i den här! :-)

Lisa sa...

Tack Susanne, vad ROLIGT! Precis så vi tänkt angående "låtsasköttet". Om man inte är vegetarian, och vill laga vegetariskt typ nån gång i veckan, så vill man väl kanske inte nödvändigtvis att vegorätterna ska bestå av bara "låtsaskorv" eller "låtsasbacon", för det kan man ju lika gärna äta de andra dagarna, fast the real deal, då.

Hoppas boken faller dig på läppen!

Lo sa...

Underbart! Har en unge som äter kravkött eller vegetariskt, vilket innebär att även resten av familjen gör det. Det har vi inget emot, men vegoinspiration (med ägg och mjölk men utan låssaskött) är precis vad vi behöver!!

Maria Nordström sa...

Har ENORMA förväntningar på denna bok (ingen press!) - den verkar innehålla precis allt jag önskat mig. Yay!

Karin sa...

Den ser superinbjudande och härlig ut! Man blir väldans sugen, både på maten och boken! Jag och mina killar, 6 och 3 år, köpte förresten "Ivar träffar en stegosaurus" på Mariaplans bokhandel här i Götlaborg häromdagen. Vi blev inte besvikna, jättefin bok, ser fram emot uppföljaren!

Thérèse Eriksson sa...

Hurra! Som jag har längtat efter den här boken. Klickar iväg ett beställningsmail vilken sekund som helst. Och du - grattis! Bra jobbat!

Hanna sa...

Får jag låna bilden? Äsch nu gör jag det och så tar jag bort den direkt om du säger till. Har länkat den till sidan etc. Kram och heja!

Lisa sa...

Maria: Eheeeeeee... *känner pressen*. Men vad kul! Hoppas den lever upp till förväntningarna sen då :)

Lisa sa...

Hanna: Så klart du får, blir bara glad!

Jossan - Heart Skipped A Beat sa...

Hade som nyårslöfte inför 2014 att börja äta mer vegetariskt men har misslyckats. Din bok ser ju underbar ut..det kan nog bli den som får mig att lyckas med mitt löfte. :-) Mera vego hamnar definitivt på önskelistan (om jag inte faller för frestelsen och köper den själv!)

Linnéa i Colorado sa...

Men WOW!!

The Queen of fucking Everything sa...

Beställt!

Freja sa...

Åhh, den vill jag ha, vi försöker äta mer vegetariskt, men har svårt att komma igång...

Anonym sa...

Vad jag har längtat efter den här boken! På allvar! Du skrev om den redan för länge sedan och jag har väntat och väntar och...Men nu skickar jag in beställningen!/Tina

Peppe sa...

så jäkla snygg och så bra med vego! fy fan avd du är bra, Lisa!!!

Anonym sa...

Precis en så sån! Just en sån där bok behöver vi. Varje gång matlistan ska planeras blir det svårt - vad ska vi göra för vegetariskt? Alla vet ju att man måste äta vego minst en gång i veckan även om man inte är vegetarian. Det står inte i lagen men borde göra det.

Nu blir livet lättare! Bra jobbat!
/ Emma

Lisa sa...

Tack, vad ni är snälla och hejiga, allihop, I love you!

Nina sa...

Åh, som jag längtat!!!

Mannen är vegetarian, men lite för lat och tar helst fram en färdig biff från frysen om han ska laga mat. Detta blir perfekt för att få igång inspirationen inför höstens middagar!

Har lagat flera av din veg-recept du presenterat på bloggen och de har alla varit favoriter. Beställning på G!

Jenny Palm sa...

Den ska köpas så in i bänken!

falcken sa...

Hej, man är mu lite lokalnörd och jag såg att boken släpps på Aspuddens bokhandel. Det är inte så att författanra är från Hägersten-Liljeholmen?
Mvh
Mats Falck, redaktör, https://www.facebook.com/HagerstenMalarhojden?ref=hl

Lisa sa...

Jodå, Mats! Sara Ask (som jag gjort boken ihop med) bor i Midsommarkransen.

falcken sa...

OK, kul, har du kontaktuppgifter till Sara?
Eller kan du be henne kontakta mig på mats@battrestadsdel.se för en kortkort intervju
tack!
m

Louise sa...

När jag fick höra om er kokbok så reserverade jag den genast på bibblan. Har nu bläddrat, lagat och ätit massa gott. Som vegetarian sedan 18 år och mamma till en 15 månaders så kan jag bara säga waaaow! Det är sällan jag låter mig imponeras av en vegokokbok :). Men nu gjorde jag det verkligen! Precis en sådan kokbok som jag önskade fanns när vi började introducera fast föda till vår bebis. Tänka att jag blev bönhörd (i dubbel bemärkelse :) ). Nu är vårt egna ex. och första "ge bort ex:et beställt. Hos oss blir det årets julklapp :).
Tusen tack!
Ps. Kan nog gå så långt att jag vill tacka er för att ni gjort vår matvardag lite enklare Ds.

Anonym sa...

I dag har hela familjen ätit "pasta rosso", våra barn som är 4½ och 3år tyckte mycket om det. Den här rätten kommer vi säkert att laga många gånger! Reseptet fick jag ur en inrednings tidning och boken har jag önskat till julklapp :)

Josefine. L sa...

Tack för ett inspirerande inlägg, ska beställa boken och lusläsa. Blev tipsad av en redan övertygad vegan att kolla in denna, och jag som velat övergå till vegetarisk kost inser att detta är en väldigt bra väg att gå! :)

Ser fram emot att få hem boken!

Anonym sa...

Hej! Är en tant på 63 år som har köpt boken i present till både dotter och en väninna och till mig själv och jag fullkomligt älskar boken. Ååhh bolognesen, solrosplättarna, lasagnerna! Lasagnen med keso i, den är beroendeframkallande! Såå goda och lättlagade och vackra rätter! Jag beundrar er! Nu längtar jag efter Ännu mera vego, hoppas den hinner komma innan jul!/Maria

Jenny sa...

Hallå!

Vi lagade vår första rätt ur boken igår - Pasta Rosso. Och alla åt! Enligt 6-åringen var det lika gott som pizza (inget dåligt betyg!) och 2-åringen åt dubbla portioner. Så tack!