onsdag, oktober 17, 2018

Kära jobbdagbok (32)

Det är något med dagboksformen. Den som jag helt själv har bestämt att jag tydligen har på de här inläggen. Den triggar igång ett dåligt samvete över alla missade dagar som det inte plitats ner något om. 99% av alla mina dagboksanteckningar genom livet börjar med "Förlåt att jag inte skrivit på så länge, dagboken!" Vem är det jag ber om förlåtelse? Ingen vet. Also att det jätteofta står "nu har jag ju heeelt glömt att berätta om" ditt eller datt, "förlåååååt!". Som om dagboken skulle självantända och dö om den inte var en fullständig rapport över prick allt i mitt liv? Also två att jag tror att jag ljög i mina dagböcker för att det blev bättre historier.

MEN SKIT I DET NU.

Jobbet, fokus.

Jag tänker så mycket på böckers värde. Att det är så lågt.

I ett avsnitt av Förlagspodden som jag lyssnade på pratade de till exempel om "bokberget" som bara växer. De menade det berg av böcker som uppstår när old people dör och deras anhöriga ska tömma deras hem, och står med fulla bokhyllor med böcker som ingen längre vill ha. Förr kunde man kanske kontakta antikvariat i det läget, för det fanns ett värde i (åtminstone vissa) gamla boksamlingar. Men nu... finns inte det värdet längre. "Ingen" vill ha begagnade böcker. Det går knappt ens att skänka dem till Myrorna. Vi vill bara rensa ut och rensa bort, och vad händer med böckerna då, tippen? Meanwhile ges det ut nya böcker i skitsnabb takt hela tiden, och det tar en kvart ungefär innan en ny bok känns gammal och förpassas ut från bokhandelshyllorna. Jahopp. Muntert!

Jag har ingen aning om vart jag vill komma, direkt.

Men Lotta Olsson skrev en intressant krönika häromdagen när utlåningsstatistiken från biblioteken kom också. I topp på den listan (som alltså är en lista över vilka författares böcker som varit mest utlånade på Sveriges alla bibliotek under föregående år) ligger alltid nästan uteslutande barn- och ungdomsboksförfattare. I toppen av försäljningslistorna, däremot? Där ligger bara vuxenboksförfattare.
"Det tycks alltså vara så att vi köper vuxenböcker, men lånar barnböcker.
Det är kanske inte så konstigt. Många tycks uppfatta barnböcker som något man växer ur. Fast det stämmer inte alls, för en bra bok är alltid en bra bok, och det är en njutning att som vuxen läsa om till exempel Astrid Lindgrens geniala ”Mio, min Mio” från 1952. Men den lånar man bara åt sina barn, alltså. Medan man gärna köper en nyutkommen Dan Brown åt sig själv.
Den där värderingen kan man fundera på, och ställa den i relation till att barn läser allt mindre. Det kanske finns en koppling? Varför skulle barn läsa barnböcker om vuxna tycker att de är värdelösa?"
Soliga jobbhälsningar från ett tåg! Imorgon ska denna barnboksförfattare tänka happy happy enhörningstankar igen! Kanske.

12 kommentarer:

M sa...

Flera tankar som jag också har snuddat vid, och inte heller har några svar kring...
Det känns så fel att slänga böcker, antingen efter ett dödsbo eller i ens egna röjningar. Men precis, varken second hand eller antikvariat vill ha eller kan hantera mängderna vi vill bli av med. Hm.
Har sett en del bokhörnor på olika avdelningar på jobbet, trivsamt! Ta den bok du vill, behåll eller lämna tillbaka, ställ dit egna. Men... gissar att det oftast blir böcker man vill bli av med, liksom mindre risk att det är en bok någon annan är intresserad av? Hm.
En vän sa att hen hade boksanerat sitt hem, inga "analoga" böcker kvar för någon familjemedlem, det som läses i hemmet är elektroniskt eller på sin höjd tidningar/tidskrifter ibland. Jag tycker att ett hem blir hemtrevligt av böcker! Hm.

Markattan sa...

Fast jag köpte, läste högt ur, sparade och gav sonen alla böcker jag någonsin köpte, läste högt ur och sparade. Nu är de hans böcker.

Markattan

Anonym sa...

Känner mig aldrig så rik som när jag får köpa en bok (eller flera). Ger ofta och gärna böcker i present till personer i alla åldrar. Håller med om att en bra bok är en bra bok och köper ofta böcker avsedda för yngre målgrupp till mig själv som snart är tant på riktigt.

Sofia sa...

Jag köper otroligt mycket barnböcker. Mycket mer logiskt att köpa de böcker som man ska läsa 700 gånger än dem som man läser en, kanske två gånger. De är ju mycket finare också. Oroar mig faktiskt lite för vad jag ska göra med alla när sonen växer ur dem. Sen köper jag i och för sig ganska mycket böcker åt mig själv också. Inget i världen är så roligt att köpa som böcker. För att spara in på lite utrymme här hemma har jag köpt en läsplatta och köper numera en del av böckerna till mig själv digitalt i stället. Det är okej, men inte samma sak som att hålla i en riktig bok.

Malin sa...

Jag tänker att många barn (iallafall jag och mina syskon) konsumerar så mycket fler antal böcker per år än många vuxna (jämför med mig själv) och att jag läser mer i perioder och då kanske nån bok tar längre tid än lånetiden (Oftast bara att låna om). Nu arbetar jag dock på bibliotek och hjälper till med lånestatistiken på vuxensidan då jag ser alla dessa fantastiska böcker som jag släpar hem och sen inte alltid hinner läsa..

Malin sa...

Hjälper till med barnboksinköp eftersom alla barn i min närhet uteslutande får böcker, när de föds, döps, namngivna, fyller år, tar studenten, vid jul, påskpresenter osv ;-)

Anonym sa...

Jag ser det som något positivt att barnböcker lånas ut! Det fanns ju inget mysigaste när man var barn än att gå till bibblan med mormor en regnig eftermiddag och välja och vraka bland böckerna. Slukade allt från barna Hedenhös till faktaböcker om rymden och mina föräldrar hade nog blivit bankrutt om de skulle ha blivit tvungna att köpa varenda bok. Kan man inte tänka att barn är mindre materialistiska än vuxna och inte känner samma behov av att äga en bok, upplevelsen är liksom densamma ändå. Vuxna kanske snarare tenderar att förknippa böcker med status och vill gärna ha dem framme i hyllan. Som ett kvitto på sin bildning liksom? Det var bara några spontana tankar jag fick. Sen köper jag en massa barnböcker på secondhand hand till mina barn. Det syns ju inte i försäljningsstatistiken. Tack för en fin blogg!

Anonym sa...

Jag tror ju att de som köper barnböcker är desamma som lånar mycket barnböcker. För lästempot är så högt att åtminstone jag aldrig i värden skulle ha råd att köpa så många.

Anonym sa...

*världen

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) Bindande stavar
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare.
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

Rebecca sa...

Hej Var och en, mitt namn är fru Rebecca Moses ,, jag bor i USA och livet är värd att bo bekvämt för mig och min familj nu och jag har verkligen aldrig sett godhet visad för mig så mycket i mitt liv som jag är en kämpande mamma med tre barn och jag har gått igenom ett allvarligt problem när min man stött på en hemsk olycka förra veckan och doktorerna säger att han måste genomgå en delikat operation för att han ska kunna gå igen och jag inte kunde ha råd med räkningarna för hans operation så gick jag till banken för ett lån och de slår mig ner med att jag inte har något kreditkort, därifrån kör jag till min far och han kunde inte hjälpa, då när jag bläddrade igenom yahoo svar och jag kom över en lånegivare MR Stephen Wilson, som ger lån till en överkomlig ränta och jag har hört talas om så många bedrägerier på internet men vid denna desperata situation hade jag inget annat val än att ge det ett försök och förvånansvärt var det allt som en dröm fick jag ett lån på $ 70,0 00 USD och jag betalade för min man operation och tack GUD idag han är okej och kan gå och jobbar och belastningen är längre så mycket på mig längre och vi kan mata bra och min familj är lycklig idag och jag sa till mig själv att jag skriker högt till världens underverk av GUD till mig genom denna GUDs fruktansvärda långivare, MR Stephen Wilson, och jag kommer att ge råd till någon i genuint och allvarligt behov av lån för att kontakta den här GUDs fruktiga mannen via ..consumerloanfirm@gmail.com, och jag vill att alla ska be för den här mannen för mig för att han har gjort mycket i min familj och jag ber att gud fortsätter att välsigna dig för det goda du har gjort för min familj. TACKER Rebecca Moses

Anna Erickson sa...

Min berättelse är förmodligen typisk. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformler från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
 Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man träffade en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag kommer han tillbaka hem med massor av gåvor till mig och barn.
Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965