fredag, januari 27, 2017

Sveket mot hästboksläsarna

Jag håller på att skriva en text om hästböcker, och göra ett inslag till podden om samma ämne. Det är intressant. Min känsla har gått från "åh, vad kul det här blir, jag älskar ju hästböcker, kommer ni ihåg Britta och Silver?" till ett pyrande vansinne på ungefär två veckor nu. Finns det någon annan typ av böcker som har så låg status? Böcker för tioåriga tjejer. Om hästar. Men please.

Som vanligt är det som omvända världen. Det folk (utanför stallet, eller utanför hästboksläsarkretsen) tror om stallet och hästböcker, och det stallet och hästböckerna verkligen är. Och det är ju inget nytt, förstås. (Lex till exempel reaktionerna häromveckan när Peder Fredricsson fick Jerringpriset, och stora delar av svenska folket ba: "Höhö, ge priset till hästen, ridning är ingen sport.") Det fattade jag redan när jag var en elvaårig hästboksläsare. Jag har nog bara aldrig känt mig speciellt arg över det innan. Det har bara... varit så, lönlöst att ens diskutera. Man pratar inte häst och hästböcker med andra än de som också hänger i stall. Ett stall är ett stall är ett stall, och ingenting som händer där bryr folk sig om utanför stallets väggar. Så man ritar sina hästar och läser sina böcker och dagdrömmer om galoppstigar i tysthet, och låter resten av världen ta upp all plats med att prata om fotboll och hockey.

Om hästboken tror människor i allmänhet det här, har jag förstått: Böckerna är likadana allihop. Böckerna är väldigt mallade. Böckerna handlar om gullandet mellan tjej och häst. Böckerna är skräp, som inte är värda att nämnas, i något sammanhang. Jag har trott det själv, trots att jag som elvaåring läste kassavis av dem. "Jag läste skitmycket hästböcker och skräp" har jag sagt som vuxen när någon frågat, och skrattat lite, som om det fanns ett skämt inbakat i påståendet.

Åh, lilla elvaåring. KÄMPA PÅ!

Men ju mer jag läser på (läser om), desto mer inser jag att det finns en hyfsat bred och levande hästbokskultur i Sverige, med olika slags böcker och teman och berättelser och stämningar. Och ja, jo. En del kanske är mallade böcker om gullandet mellan tjej och häst, som skulle kunna klassas som skräp om man ville. Men mycket är det inte. Och att avfärda hästboken med ett "jaja, men hästböcker intresserar mig inte" är... , ja, vad är det? Jag vill helst säga idiotiskt. Men jag nöjer mig väl med att det är ett bevis på att man inte bemödat sig med att läsa speciellt många hästböcker.

Det här är min känsla: Alla dessa nio, tio, elva, tolvåriga flickor som ligger hemma på kvällarna och plöjer hästbok efter hästbok, som tänker och drömmer och lär sig och gör, som har ett intresse som glöder i hela kroppen på dem...

Gud, vad vi sviker dem när vi inte bryr oss ett skit.

*går till bibblan*

*lånar hundra hästböcker*

*SKÄRPER MIG*

33 kommentarer:

Elinen sa...

Åh Britta och Silver! Jag har läst hur många som helst. Och typ alla böcker som fanns om Vitnos när jag var liten. Och ett gäng andra hästböcker. Detta trots att jag aldrig gått på ridskola eller hängt i stallet. =) Men Britta och Silver, helt klart favoritserien. =)

Anna sa...

Och jag plöjde Wendy-böckerna! Och Pysen (från när min mamma var liten)! Och sen fanns det nån tjej som hette Annika. Idag är det näst intill omöjligt att få tag på de böckerna. Bäst att gå ner i källaren och se till att de finns kvar.

Katta Kvack / En förbannad podd sa...

Allt med hästar och hästsport är så himla styvmoderligt behandlat i Sverige. Kolla bara på reaktionerna till Jerringpriset, när både idrottare och svenska folket (mest män kanske) började yla om att det var en röstkupp och att hästfolk var som sektmedlemmar. Helt jävla sjukt! Ridsport är en så enormt populär sport i Sverige, och en sport som attraherar unga flickor, och då blir det per automatik töntifierat. GAH! Blir så jävla sur på detta.

Mvh, tidigare hästtjej (innan min kompis blev avkastad och jag inte längre vågade)

Anonym sa...

Åhh hästböcker... jag läste om Lotte, och alla Gunilla Woldes hästböcker.
Nu har jag en egen liten hästboksläsare här hemma och jag blir vansinnig! Hon har plöjt alla böcker om Sigge och Teddy (och älskade). Nu har hon fått gå med i en bokklubb med hästböcker, Penny & friends och det är källan till mitt vansinne. Denna klubb har 2 nivåer på lässvårighet på sina böcker. Min tjej är 8 år och har den lättaste nivån. I den senaste boken hon fick hem rider de på Apple Blossom Stables och hästen heter Peanut, någon karaktär heter Matthew. Hur lätt är det för en nybörjarläsare att ta till sig? Hur svårt kan det vara att även översätta namnen i böcker som riktar sig till denna grupp? Oklart varför jag skriver här istället för att vända mig till bokklubben med min kritik :) Samma tjej läser för övrigt Harry Potter, men den riktar sig ju inte till nybörjarläsare så där har jag inga problem med att namnen är krångliga.
Hoppas på att nästa Bladen Brinner! innehåller en fet lista med boktips för hästboksläsare!
/Johanna

Robert W sa...

Jag älskade böckerna om Svarta Hingsten som vann galopptävlingar med Alec i sadeln. Detta trots att jag varken då eller senare har suttit på någon häst. Däremot har jag två döttrar som rider ;)

DDT sa...

Jag hoppas också på tips. Var ute och letade hästböcker till min 11-åriga guddotter, men det fanns ju i stort sett ingenting. Förr kunde man åtminstone lita på att Wahlströms hade ett gäng av blandad kvalitet. Nu känner jag mig helt vilse. Jag vill ju att hon ska få samma mysiga läsning som när jag läste Nan Ingers böcker om Piglet och Dunet. Kanske finns det jättebra moderna hästböcker som jag bara inte hittar.

Marie Malmström sa...

Ja snälla, tips på bra hästböcker som ges ut nu! Själv älskade jag också böckerna om Britta och Silver och Gunilla Woldes böcker om Twiggy och Tessan. Finns de att låna på biblioteket fortfarande? eller är det bara antikvariat och loppis som gäller.

Lisa sa...

Jag lovar och svär - ska sätta ihop en lista med tips. Återkommer!

Det växer sa...

Jag kommer ut med en hästbok i september på Kikkuli förlag. Huvudperson är en 14-årig kille (vilket det inte kommer att problematiseras över).
:-)
Andra bra hästboksförslag är Malin Erikssons "Rakt över hindret", Lin Hallbergs "Vem är du Johanna?", "Adzerk, den vita hingsten" och "Hemma kanske inte är en plats".
Har man tur kan man springa på Jillböckerna av Ruby Ferguson på ett antikvariat. De är från 50-talet och är galet roliga.
Vill man gräva ner sig fullständigt om hästböcker rekommenderas jag antologin Heroines on horseback av Jane Badger. Visserligen bara om den brittiska hästboken, men ändå. Fantastisk läsning!

En annan Lisa sa...

Jag har aldrig ridit eller varit sarskilt intresserad av hastar. Jag har agnat mig at, och agnar mig at sport, men ar ganska ointresserad av att titta pa den mesta sport. Om hastsportare ar en sekt, sa ar nog manga andra sporter annu varre sekter. Dessutom, hur manga ganger har jag varit obekvam/radd pa taget for att alla hastsportfans ar dar och skranar och ar fulla? Hur ofta har hastsportsfans slagit ihjal varandra, eller misshandlat folk pa gatan? Hur ofta stanger de av hela stan for en match, eller ett marathon? Hur ofta tjatar folk pa en vilken ens favorithast ar nar man aker taxi eller interagerar med folk man inte kanner? Inte jatteofta faktiskt. Om hastsport ar en sekt verkar den ganska trevlig.

Anonym sa...

���� Mycket bra och intressant ämne!

Emma sa...

jag var medlem i polluxklubben och det var ju rena drömmen, varje månad kom ett paket med två hästböcker. mina favoriter var fullblodsböckerna som handlade om ett galoppstall i usa. britta och silver gillade jag med, men inte enbart pga att jag älskade hästar utan att det var spännande grejer med brittas privatliv, om jag inte minns fel hade hon väl två män som svärmade runt henne och man visste inte riktigt hur det skulle bli...

Heidi sa...

PLÖJDE hästböcker som barn. Så mycket av min läsning bygger på hästböcker och hela kulturen runt hästböcker. Red inte ens, och är ärligt talat liiite rädd for hästar men ÅH. Hästböcker <3 prenumererade på Pollux bokpaket och hade travar med hästböcker.
En bok som fortfarande följer med mig (både i bakhuvudet och i min bokhylla, alla andra hästböcker har hamnat hos småkusinerna) är Ashleighs Dagbok av Joanna Campbell. Läste den när jag var i tioårsåldern och GUD vad den drabbade mig. Flera av mina jämnåriga kompisar läste också den som barn och vi minns den alla som ett knytnävsslag rätt i magen.
Minns inte själva handlingen allt för detaljerat, men den utspelar sig på ett litet galloppstuteri som ägs av huvudkaraktärens familj och som drabbas av hästtjuvar och senare ett dödligt(!!) hästvirus. Det här är liksom en bok för 10-åringar där (spoiler!) ett litet föl dör med sitt lilla huvud i huvudkaraktärens knä efter att hon suttit uppe hela natten och vakat över honom. :(((
När jag gick skrivarlinje på folkhögskola och vi pratade om barnböcker eller böcker som påverkat oss nämnde jag alltid Ashleighs Dagbok. Får lite ont i hjärtat bara av att tänk på den. Elvaåriga jag visste inte vad som väntade när hon packade upp den där boken ur Polluxpaketet.

Louise sa...

Läste hästböcker i massor som ung. Var jättesur på biblioteket hemmavid som vägrade ta in Stallkompisar och Wendy-böckerna... Älskade Fullblodsböckerna från Pollux, nån svensk bokserie om en tjej som hette Sandra och typ alla K.M. Peytons böcker. Och läste nån serie som jag tror hette typ Ryttarskolan och var så fascinerad av att tjejerna i boken var 12 år och gick på internatskola med hästinriktning (drömmen!).

Minns också att jag läste böckerna om Pysen och sen en bok av samma författare (tror jag!) som hette Vildrussen, var verklighetsbaserad och handlade om hur russen på Gotland var nära utrotningshotade vid förra sekelskiftet. Lyckades följa min favoritponnys (född på 1980-talet) stam tillbaka till sekelskiftet och nån av hästarna i boken, minns att det kändes väldigt häftigt :)

Anna sa...

Kolla in Bazar Masarins näst senaste nummer- med hästbokstema.
Finns flera fina bra nya böcker med- tycker alla Lin Hallbergs och Pia Hagmars böcker är fina och de riktar sig till olika åldrar med olika serier. Min senaste förälskelse är böckerna om Millan. Jag har under årens lopp läst, läst om och läst om otaliga böcker och serier, men efter alla år är nog böckerna av Gunilla Wolde fortfarande mina käraste favoriter. När hon gick bort härom året grät jag högt... Några andra äldre serier som jag älskat högt förutom de självklara Britta och Silverböckerna är böckerna om Petra av Tulla Hagström och böckerna om Lotten av Maria Falck. Hästböcker skrivna av hästmänniskor helt enkelt. Hästböcker är bäst!

Klara sa...

Åh, hästböcker! Läser med jämna mellanrum om "Att vara flicka och ha egen häst" av Nan Inger, och Jill-böckerna. Det är nog 25 år sen jag läste dom först. Minns också Pollux-klubben som många skriver om. Skrev också fruktansvärt mycket egna hästberättelser i mellanstadiet, förstår inte riktigt att snälla fröken stod ut :)

Anonym sa...

Oj vad jag läste mycket hästböcker som barn. Britta och Silver var väl favoriten. Men som vuxen trilade jag in på Gunilla Woldes böcker om Twiggy och Contessa. Har haft en tradition att låna om dem varje sommar på biblioteket. Men när jag skulle göra det förra sommaren fick jag reda på att de inte fanns kvar.. Hoppas kunna hitta dem och få en egen samling.
Annelie

Anonym sa...

Läste nog alla hästböcker jag kunde komma över som ung. Britta och Silver, Vitnos, Annika, Ponnygänget, Stallkompisar, Rackastallet, Klara och så alla Polluxböcker. Så himla mycket bra, fin, spännande, sorglig och mysig läsning.

Har som vuxen läst några av Sigge-böckerna och läser med jämna mellanrum om några av mina favoriter från Pollux.

Unknown sa...

Hej. Idag har Elis haft med sig "Eddie och napparna" till fsk och visat upp i samlingen och fröken läste den för alla barnen. Den verkar vara en favorit, sa fröken. Han kunde ju hela utantill. Ja. Och Jill-böckerna. Och jag är 38 år och har fortfarande egen häst. Fast just nu är det en ponny, för det passar bättre ihop med barnen. Och själv har jag Facebookat en hel massa ang. Jerringpriset. Och till sist vill jag verkligen rekommendera Sanna Lundells krönika i ämnet. Läs den. Stor kram. /Erica

Anna sa...

Darkling av K.M. Peyton (tror jag, orkar inte googla). Så bra! Och då har jag aldrig ridit, på riktigt.

Honey sa...

Åh, ja, Britta och Silver-böckerna! Och Twiggy! Och jag prenumererade på Polluxpaket i så många år att mina klasskompisar tyckte jag var dödstöntig (en bit in på gymnasiet). Men någon som jag inte tror nämnts här: Nan Inger Östman! Älskade henne, och så kom hon på besök till vår skola på mellanstadiet och jag fick Rosettjakten signerad. DRÖMMEN!

Petra sa...

Louise: Marie-Louise Rudolfsson är det som skrev "Vildrussen". Det är även hon som skrivit om Vitnos. Himla mysiga böcker tycker jag än idag. :-) Jag har läst dem för min son och han tycker också om dem.

Visst finns det en massa bra hästböcker förresten! Jag har läst om alla böcker om Svarta Hingsten och Windy och Maria och Blå Prinsen som vuxen med god behållning. :-)

Ann Margret sa...

Jag ville rida men fick inte eftersom det just i den vevan hänt en tragisk olycka då en pojke omkom i stallet. Sedan blev det aldrig av. Men jag är ändå intresserad av hästsport och hade lyckan att få översätta en mycket bra hästbokserie (13 delar!) av Lauren Brooke som går under samlingsnamnet Heartland. Den tar även upp annat som är viktigt i tonåringars liv.
Jag förstår inte riktigt kommentaren ovan att barn skulle ha svårt att läsa översatta böcker för att de innehåller utländska namn t ex Matthew. Många barn har väl kamrater med utländska namn som Kevin och Liam m fl? Fast jag hade nog översatt stallets namn från Apple Blossom Stables till något mer passande.

Ann Margret

Anonym sa...

Intressant ämne! Jag som har en 7-årig kille som älskar hästar undrar om du hittat någon bra hästbok som inte enbart handlar om tjejer!?! Vi har läst alla Sam och Sigge böcker (som för övrigt är riktigt bra och fint illustrerade!) men sen är det ganska ont om killar. Tacksam för hjälp! /Marie

Minna sa...

Min tjej på fem år har just lånat hästböcker på bibblan som vi läser. Hon ÄLSKAR hästar men har aldrig träffat en häst (typ...). Men hon vill nu. Hon känner sig stor och bra nu när hästböckerna kommit in i hennes liv. Det märks.
Jag älskar det här inlägget, det satt som en smäck och var väldigt bra och viktigt!

Sofia sa...

Jag läste massor med hästböcker när jag var liten trots att jag varken då eller nu var speciellt intresserad av hästar. Har aldrig ridit, är lite rädd för hästar och fick en allvarlig astmaattack den enda gången jag varit i ett stall.
Men hästböckerna handlade ju om unga tjejer (oftast) och deras relationer och det är ju precis vad man behöver läsa när man är ung tjej. Även om ens egna relationer innehåller lite färre hovar. :)

Ylva sa...

Jag fick inte börja rida när jag var liten för mina föräldrar ville inte skjutsa mig till stallet. Däremot hade jag kompisar som red och så tyckte jag om nästan alla djur. Är en sådan som läste hästböcker och prenumererade på Min häst utan att vara en riktig hästtjej.

Petra sa...

Marie: Böckerna om Svarta Hingsten handlar ju om en kille (Alex)!

Lotta sa...

Hej! Hoppas få en massa hästbokstips på böcker som går att köpa nu! Och gärna från fler än 2-3 författare... Jag är inte en hästboksläsare, men har inget emot dem. Däremot kan jag tycka att de flesta böckerna verkar följa "samma recept" - men det gör ju å andra sidan deckare också, och romance... etc. (men de här genrerna ses också ned på inser jag nu???)

cruella sa...

JILLBÖCKERNA! Har inte vågat läsa om men vad jag älskade dem!!

cruella sa...

Moa Matthis m fl har skrivit om ridning, hästböcker och status i Över alla hinder, men det har du säkert koll på!

Josefin sa...

Ja! Viktigt o bra inlägg!
Finns ju så mycket bra. Sandra och Vildros-serien eller Britta o Silver- vilken har jag läst flest gånger? Omöjligt att veta!

Filippa sa...

Min vän Flicka. Gråtfest deluxe minns jag det som.