måndag, mars 18, 2013

Plötsligt en måndag

Är så himla frustrerad på böcker just nu, det tar så lång tid allt med dem. Skriva dem, läsa dem, allt. Jag är medveten om att det förmodligen ej är okej att bli sur över att man har för många böcker att läsa, men jag är i alla fall sur på det, för det tar skitlång tid att läsa, och det finns inget sätt att fuska sig igenom det. I alla fall inget som jag kommit på.

Idag har jag jobbläst 627 sidor bok.

Samtliga av dem var jättebra.

Men ändå, så himla frustrerad.

När jag läste litteraturvetenskap och det var jättemycket att läsa hela tiden fick jag parkera mig på studentlyans mest obekväma pinnstol för att inte somna. Sedan pausade jag var hundrade sida. Pausen fick högst vara 10 minuter lång, sedan satte jag mig ner igen. Och varje kväll bara: Du måste läsa trettio sidor till innan du somnar. Tjugoåtta kvar. Tjugo. Sjutt... KÄMPA LISA! Lite i samma läge är jag nu också. Inte så lustfyllt, direkt. Och det måste det ju inte alltid vara. Men det här med att det är nästan omöjligt att hålla koncentrationen kvar på boksidorna för att det finns så många andra saker som också borde göras hela himla tiden? Det gör mig frustrerad.

Men, men.

Nåväl.

Vi kan ju istället tänka lite på det andra jag gjort idag: Börjat pensionsspara.

Känns ju ändå stort.

5 kommentarer:

Johanna i Berlin sa...

Hjälp! Det var bra jobbat! Jag känner lite samma sak - men inser att jag ligger på en helt, helt, helt annan nivå än du. Jag läser gärna och ofta men fixar numera max fem sidor innan jag somnar, även på pinnstol. Helt värdo.

Anonym sa...

Själv ska jag försöka sluta läsa. Inte för att jag slukar 627 sidor per dag, men jag har tid att fylla. Jag ska sluta läsa för att börja skriva. Jag blir så påverkad av det jag läser, så därför måste jag nu lägga ifrån mig alla möjliga böcker jag vill pilla i. Högen kommer bli stor. Berg. Mur.

Nina sa...

Men JISSES!
627 sidor?!

Sträck på dig istället.

tmw sa...

Sorry att vara en party pooper, men att pensionsspara är nödvändigtvis inte bra. Och det även om bankerna vill få oss att tro det.

Nu vet jag förstås inte exakt hur du pensionssparar och jag vet heller inte hur mycket du tjänar. Men om det nu är så att du har ett "vanligt" privat pensionssparande via banken så är ju det avdragsgillt. Istället skattar man när man tar ut pensionen. För att man skall tjäna på detta så bygger det på att marginalskatten är lägre när man sedan får ut sin pension.

Saken är den att det är inte säkert att så kommer vara fallet. Det beror nämligen på hur mycket man tjänsar. Har inte koll på exakt var brytpunkten ligger för tillfället (35-40000?). Dessutom har brytpunkten blivit högre i och med jobbskatteavdragen som borgarna gjort. Dvs, marginalskatten är lägre nu än den var tidigare.

När du plockar ut din pension kommer den räknas som inkomst, vilket gör att du därmed kan mista bostadstillägg för att din inkomst är för hög. Rent teoretiskt skulle det kunna bli så att du betalat in flera hundratusen i en privat pensionsförsäkring som gör att du får lika mycket i höjd pension som du missar i bostadstillägg.

Det du istället skulle kunna göra är att amortera (mycket bra lösning) eller att sätta in pengarna i en "vanlig" fond av nåt slag. Då räknas inte uttag/vinst som inkomst när du väl använder pengarna.

Som sagt, sorry att "sabba".

Sara sa...

Jaa, det där med att tvingas att läsa. Jag pluggar juridik, vilket har gett mig ungefär samma känsla på sistone. Det är mest det att istället för skönlitterära böcker får man läsa saker med alldeles för mycket siffror (paragrafer) och där ord och uttryck som "torde te sig", "eljest" osv. används alldeles för ofta. Man blir så trött. Men det är kul! Fast inte alltid.