tisdag, oktober 02, 2012

Mål och mening

Igår släpptes statistiken över vilka författares böcker som lånats ut mest på biblioteken under 2011. Siffrorna ligger till grund för författarpenningen (alla författare/illustratörer får ersättning för varje gång deras böcker lånas ut, jag vet inte exakt hur mycket det är, men tror en knapp krona per utlån?) och jag läser alltid den här statistiken med lupp. Så himla intressant!

I topp ligger alltid (okej, de senaste åren, då) Martin Widmark (som bland annat skrivit alla böcker om LasseMajas detektivbyrå). Sedan Astrid Lindgren. Sedan Helena Willis (som bland annat illustrerat alla böckerna om LasseMajas detektivbyrå). Sedan Gunilla Bergström (Alfons). Och sedan en lång, lång rad andra barnboksförfattare, och så typ några stycken som skriver deckare för vuxna.

Läs själva här.

Så himla flott lista att vara med på, tycks det mig!

Utlånad på bibblan, mm... 

Ska farao ha det som livsmål från och med nu: Att ta mig in på topp 200.

KÄMPA, LISA!

18 kommentarer:

Anna sa...

Jag har lånat "Allt jag säger är sant" på biblioteket!

Jag kunde ju förstås också ha köpt boken vilket gett dig lite mer pengar, men nu råkade den stå så fint skyltad på bibblan att jag genast slog till.

Så du har minst ett utlån 2012.
/Anna

Lisa sa...

Tack, Anna! One down, 80316 to go. Sedan är jag där!

Fröken K sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fröken K sa...

Bra mål! Jag lånade (och gillade!) "Det är så logiskt..." i somras så där kan du pricka av en till. Heja heja!

Åse sa...

Jag köpte in "Allt jag säger är sant" när jag jobbade som skolbibliotekarie lite tillfälligt i våras. Sedan lånade jag ut den till mig själv OCH tvingade, förlåt, rekommenderade därefter flera av mina elever att låna den. Vad gör man inte för att dra sitt strå till stacken?

/carina sa...

Ojdå, då skulle jag alltså inte ha köpt "Det är så logiskt ..." på bokmässan, utan lånat den på ett bibliotek?? ;-) men, om min dotter inte börjar att rycka i boken innan jag är klar, så kanske jag får låna också! Jag gjorde åtminstone bra reklam för henne i dag, och hon såg allt lite intresserad ut. Dock undrade hon om det verkligen var tillåtet för vuxna att läsa ungdomsböcker...

/carina sa...

Oj, där borde jag ha förhandsgranskat- det har smugit sig in ett inte för mycket. Det ska vara "om min dotter börjar att rycka..."

Hanna Lans sa...

Katarina Kruusval (nr 18) hade jag som teckningslärare på kvällskurser jag tog, innan hon slagit igenom. Hon berättade att hon ville ge sig in på barnboksmarknaden. Så himla skoj att hon faktiskt gjorde det också!

Mitt första mål var att finnas till utlån på biblioteken. Nu finns jag det. Nu är nästa mål att komma in på topp 200! Heja oss!

Ewa sa...

Spännande! Hade ingen AAAANING om hur författare tjänar pengar på biblioteksböcker. Ska genast låna en massa böcker av författare som förtjänar lite kosing. Du bl.a. :) Heja dig!

Ann Margret sa...

På Författarfondens hemsida står det så här: Författarpenning får upphovsmän till litterära verk i original och illustratörer av bilderböcker. Beloppet är 81 öre per lån år 2012, vilket är 60 % av biblioteksersättningens grundbelopp (det som tillförs författarfonden för varje utlån av svenskt originalverk). För att få ersättning måste upphovsmannen ha skrivit verket på svenska eller vara stadigvarande bosatt i Sverige.

Översättarpenning får översättare som översätter utländska verk till eller från svenska. Beloppet är hälften av författarpenningen, d.v.s. år 2012 40,5 öre per lån.

Jag har just fått besked om min översättarpenning, den kommer i vecka 43. Mycket efterlängtad. Kan säga att det lönar sig att översätta, eller i ditt fall skriva, ungdomsböcker för de lånas mycket. Det står också så här: Den individuella ersättningen varierar mellan 1.620 och 230.000, medelbeloppet är 11.588.
Du vet väl att du kan söka stipendium hos Författarfonden? Nästa gång i februari.

Anna sa...

Och den var bra ("Allt jag säger är sant" alltså). Vill jag också säga.
/Anna

emster sa...

den där klänningen du har på bilden där det typ står "om lisa" el likn. den verkar himla tjusig. var har du fått tag på den?

emster sa...

och ps. ska KÖPA dina böcker. det är väl ännu bättre?

Ellen sa...

Om jag skulle bo i Sverige skulle du nog var topp 3 redan ;)

Colombialiv sa...

Heja, heja, heja!

Lisa sa...

Hej Emster! Jag köpte den i New York. Känner mig väldigt fräck nu, som får säga så. "Köpte den i New York". Ah!

Louise sa...

Vi har " Det är så logiskt..." i klassuppsättning på min skola och jag ska börja läsa den nästa vecka och eleverna lånar sin egen bok! Så om skolbibliotek också räknas in i statistiken har du en 22 lån till du kan bocka av!! /Louise

faidra sa...

Bara så du vet så är det inte så kul för alla när dina böcker är utlånade. Typ för mig som taggar att läsa Allt Jag Säger Är Sant superhårt, men KAN INTE för den är jämt utlånad på alla bibliotek i hela ume. Så for your information gillar vi norrlandsungar dina böcker.