tisdag, november 03, 2020

Kära jobbdagbok (57)

Jag fick ett mess från min high school sweetheart om att hans dotter läser Viggo nu och började skriva lite fram och tillbaka om läsvanor hos sjuåringar vs läsvanor hos äldre barn. Hans fru samlar in sina tonåringars telefoner på kvällarna och ger dem två alternativ. "Läs eller sov." Jag tvingar alla som äter middag hos mig på vardagarna att sitta kvar vid middagsbordet efter de ätit upp och läsa i en kvart i valfri bok som vi har liggandes i köket. 

Det är inte populärt. 

Hörde en bokhandlare säga häromdagen att de hela tiden håller på att vela kring om de ska fortsätta ta in ungdomsböcker i sortimentet och försöka sälja dem, eller om de ska ge upp den ålderskategorin helt. "Vi har några få bokslukare som kommer hit, men de hoppar direkt från 11-årsböcker till vuxenböcker, utan att passera ungdomshyllan." Har också hört rapporter om tonåringar som numera fortsätter att välja böcker för yngre åldrar, för att det är det de klarar av att läsa. Att det är en tendens som syns allt mer på bibliotek. 

Jag suckar när jag tänker på ungdomsboken. Det finns så många bra. De hittar så sällan fram. Tänk om den dör? Jag vill verkligen inte att den ska dö. Jag vill att det ska fortsätta finnas ett skitstort utbud av olika svinbra böcker jag kan tvinga mina söner att läsa efter middagen tills de är så bra på att läsa att motståndet helt försvunnit, och de kan läsa vilka texter som helst och fatta saker som står mellan raderna i en berättelse och få bilder i huvudet av en text och hitta sig själva i en bok.

Ja, och så vill jag gärna fortsatt ha ett jobb.

6 kommentarer:

Frida sa...

Jag köper böcker till mina 13-åringar, och varje kväll går jag in i deras rum och så har vi lässtund (läser i varsin bok). De älskar det inte, men protesterar inte nämnvärt heller. Och så slukar jag alla ungdomsböcker själv, för att jag älskar ungdomsböcker.

Barnbibliotekarie sa...

En annan sak som gör att ungdomar undviker ungdomsböcker är att de är förtvivlat trötta på att alltför många ungdomsböcker handlar om folk som mår dåligt/har det jobbigt. Gillar man inte fantasy/SF är det ofta svårt att hitta något. Så då hänger man kvar i mellanåldersböckerna, går direkt på vuxen eller struntar i alltihop.

Anonym sa...

I det här perspektivet förstår jag lite bättre varför biblotikarien såg så oerhört exalterad ut (men sa ingenting) när min 15-åring kastade sig in på biblioteket för att låna Lord of the ring (på engelska) i sista stund innan de stängde.

Så oerhört deprimerande att läsandet inte är en naturlig del av livet. Vilken fattigdom! Vilken förlust!

/Eva

Linda sa...

Åh jag älskar ungdomsböcker! Helt klart värda att lyftas mer, i synnerhet eftersom de innehållsmässigt består av lika bra eller bättre historier än vuxenböcker men känns såå mycket mer genomarbetade? Jag tror att det är mitt rikliga ungdomsboksläsande som har lett till att jag blir alltmer irriterad på vuxenböcker på 400s och uppåt och återkommande tänker på hur de hade kunnat banta texten rejält för att göra den bättre, ja, mer som en ungdomsbok. Snälla fortsätt skriva böcker för ungdomar/unga vuxna Lisa ♡! Jag har redan läst om flera av dina! (Och jag tar gärna emot fler tips på ungdomsböcker du gillar på IG - jag skärmdumpar och sparar alla dina ungdomsboktips i min måste-läsa-lista :)

Camillas klass sa...

Extremt tråkigt om det är så. Mina gymnasieelever behöver de där ungdomsböckerna. Klassiker är egentligen för svåra och vuxenböcker i vilken genre undrar jag. De flesta är för svåra.

Att vara lärare i svenska är en uppförsbacke i motvind på vintern med slitna däck. Det går men det är inte direkt lätt.

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
1) Love Spells
2) lösning och botemedel mot all sjukdom
3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
4) Äktenskapstavlar
5) Graviditetsförtrollning
6) Breakup Spells
7) Döden
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
via {drogunduspellcaster@gmail.com}