fredag, november 16, 2018

Kära jobbdagbok (37)

Herregud, vad jag har funderat länge på hur jag ska skriva det här inlägget och få det att låta ödmjukt snarare än skrytsamt. Nu struntar jag i det. Nu skryter jag bara. Det här är min jobbdagbok, och detta skitroliga har hänt:

I onsdags tilldelades jag ett helt vansinnigt fint pris, Astrid Lindgren-priset. Det är i och för sig inte (tvärtemot vad många tror) samma sak som att jag fick ALMA-priset (som världens största barn- och ungdomslitteraturpris). Men bortsett från den disclaimern är Astrid Lindgrenpriset ett SJUKT FETT PRIS som delas ut en gång om året "för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen". Och listan på de författare som har fått priset tidigare år är så mäktig att jag blir yr när jag tittar på den. Plus att man får 100 000 kronor!!!

Jag är så extremt glad över det här.

Vi minns alla (okej, jag minns den i alla fall tydligt) den inte så charmiga känslan av pure avundsjuka som jag bar utanpå kroppen i samband med augustnomineringarna för någon vecka sedan. Nu är jag den här: "Alltså vem vill ens ha August om man kan få Astrid?"

(Svar: Jag, gissningsvis. Eventuellt att jag kan tänka mig alla priser! Är verkligen inte knusslig. Genuint festligt med pris, har det visat sig!)

Det mysigaste med prisutdelningen var att jag fick äta pristagarlunch med juryn och sitta bredvid Astrid Lindgrens dotter. Att hon till exempel med stor nyfikenhet sa "men du, säg nu då, hur går det för Viggo i nästa bok, går det bra för honom?" tänker jag gömma som en liten lycklig grej i hjärtat för evigt nu.

Och sen: Har fått så överväldigande många grattisrop efter tillkännagivandet att jag verkligen knappt kan hantera det. En granne jag knappt känner kommer har kommit med blommor (!), kompisar och kusiner till mamma och pappa har skickat meddelanden, restaurangägaren på lunchstället jag åt på igår ba: "grattis!", personer jag inte pratat med sen skolan har hört av sig, personer jag har pratat med sen skolan har hört av sig med med tusen utropstecken. Jag hade verkligen inte väntat mig det alls, och jag är SKITGLAD över detta snälla. Så generöst.

Har också fått väldigt många frågor om vad Astrid Lindgren betytt för mig de senaste dagarna och funderat mycket på det osynliga arvet av henne som bara sitter i ryggraden. Hur hon format så himla stora delar av mina (och andras) referensramar. Små uttryck jag använder ofta, citat från nån av böckerna som blivit ett skämt i min familj, små saker jag gör eller tänker på eller minns. Att det inte går att bortse ifrån hennes betydelse. Särskilt inte om man skriver. I mitt tacktal pratade jag om lek och fantasi, att jag tycker jag lekt och leker och fantiserar i en ram som Astrid Lindgren gett mig. Tänk att det kan vara så? Att det som händer i en bok kan bli en lek för ett barn. Att den som skriver för barn i bästa fall kan ge bort en ny tom ram att fylla med fantasier. Det känns så mäktigt.

Är som ni märker i moodet "hålla tacktal helt hejvilt".

Så väldigt glad.

18 kommentarer:

Ulrika sa...

grattis!!! Så otroligt välförtjänt och så otroligt roligt. Jag kan känna igen det där fenomenet med hur glatt oväntad man blir när folk hör av sig och faktiskt genuint verkar tycka det är jättekul att det gått bra för en, från när jag vann ett litet Augustpris (du vet novelltävlingen för ungdomar de har på august) för typ tusen år sedan. minns hur överraskad jag blev av alla kursare, gamla bekanta, gamla lärare osv osv som verkade superglada för min skull och gratulerade.
har funderat över om det är en nice grej med skrivandet, att de flesta omkring en liksom inte skriver och därför inte har ambitionen att vinna ett pris för det - så de blir inte avis, bara genuint uppskattande om det går bra i skrivandet? eller så är alla människor sådär bjussiga.

hur som helst, superkul, superstort grattis till dig!

Stina sa...

Grattis! Jag blev så glad att du fick detta priset. Jag tycker varje år att det är lika märkligt att du aldrig blir nominerad till Augustpriset, så det här tycker jag var helt rätt. Du är värd vartenda pris i världen.

Ragnhild sa...

Gratulerer! Så sykt fortjent, og absolutt den aller kuleste prisen å få (selv om du selvsagt burde fått Augustprisen også).

Tove sa...

Stort, stort grattis!!

Anonym sa...

GRATTIS!! Så fint så jag sitter här med glädjetårar och vi känner inte ens varandra, Lisa. Hurraaa för ett prisat och förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen <3

Sara sa...

Men vad roligt! Grattis! Sådant ska inte berättas ödmjukt, det ska skrikas ut helt oblygt😁 Så ofta får man inte priser efter man fyllt femton😉

Anonym sa...

Stort grattis till priset! Och btw, "macka med syyylt" hest framklämt liggandes på golvet har blivit en grej hemma hos oss när man inte orkar något mer. Efterföljande fniss kommer 10 gånger av 10.

Lisa sa...

Grattis!! Otroligt roligt! Dock lämnar detta inlägg MYCKET i övrigt att önska vad gäller skryt. Du glömde till exempel skriva att du tilldelas priset för att du är BÄST I HELA VÄRLDEN!

Thérèse Eriksson sa...

Först: GRATTIS igen! Det är dig verkligen så väl unt!

Sen: Visst skrev du väl ett inlägg om just Astrid Lindgrens betydelse för dig typ, well, "nyligen" (dvs. för nåt år sen eller så?). Hoppas det, pga minns det som väldigt fint och vore jobbigt om jag hittat på det ;)

Lotta K sa...

Grattis!

Mimme sa...

Grattis!

Anonym sa...

Men så roligt! Varmt grattis! Jag blev också alldeles rörd och tårögd av glädje. Har följt din blogg i många år.

Ann Margret

Katta Kvack sa...

Jag hade ju helt och hållet förväntat mig en dubbelnominering till August i år med både Viggo och Liv, för jag menar KOM IGEN DE ÄR JU ÅRETS BÖCKER!!!!!!! Så jag blev SÅ GLAD över detta. Nästan som att vinna det själv.

Jag har sagt det förr och tänker säga det igen: du är min största skrividol! Eller det kanske jag inte har sagt förr, men då gör jag det nu!

Lisa sa...

Alltså, ni är så SNÄLLA alla som kommenterar här! Blir så himla glad och rörd. TACK Katta, Mimme, Lotta K, Thérèse, Lisa, Sara, Tove, Ragnhild, Stina, Ann-Margret och ni som lämnat kommentarer anonymt, I LOVE YOU, tycker att det är så generöst!

Akan-Kakan sa...

Wohoo, grattis!!! Så coolt! Och så värd!

Sanna sa...

Stort grattis Lisa!!! Blev så glad när jag såg detta :D Så välförtjänt!
Har dessutom klickat hem Viggo och rädslolistan till min mans brorsdotter i julklapp. Är så orimligt taggad över att ha någon att dela dina böcker med!
Ser fram emot att hon ska bli äldre så jag kan överösa henne med Liv och Johan och Alicia och och och (rabblar mentalt alla dina fantastiska karaktärer)

Rebecca sa...

Hej Var och en, mitt namn är fru Rebecca Moses ,, jag bor i USA och livet är värd att bo bekvämt för mig och min familj nu och jag har verkligen aldrig sett godhet visad för mig så mycket i mitt liv som jag är en kämpande mamma med tre barn och jag har gått igenom ett allvarligt problem när min man stött på en hemsk olycka förra veckan och doktorerna säger att han måste genomgå en delikat operation för att han ska kunna gå igen och jag inte kunde ha råd med räkningarna för hans operation så gick jag till banken för ett lån och de slår mig ner med att jag inte har något kreditkort, därifrån kör jag till min far och han kunde inte hjälpa, då när jag bläddrade igenom yahoo svar och jag kom över en lånegivare MR Stephen Wilson, som ger lån till en överkomlig ränta och jag har hört talas om så många bedrägerier på internet men vid denna desperata situation hade jag inget annat val än att ge det ett försök och förvånansvärt var det allt som en dröm fick jag ett lån på $ 70,0 00 USD och jag betalade för min man operation och tack GUD idag han är okej och kan gå och jobbar och belastningen är längre så mycket på mig längre och vi kan mata bra och min familj är lycklig idag och jag sa till mig själv att jag skriker högt till världens underverk av GUD till mig genom denna GUDs fruktansvärda långivare, MR Stephen Wilson, och jag kommer att ge råd till någon i genuint och allvarligt behov av lån för att kontakta den här GUDs fruktiga mannen via ..consumerloanfirm@gmail.com, och jag vill att alla ska be för den här mannen för mig för att han har gjort mycket i min familj och jag ber att gud fortsätter att välsigna dig för det goda du har gjort för min familj. TACKER Rebecca Moses

Anna Erickson sa...

Min berättelse är förmodligen typisk. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformler från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
 Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man träffade en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag kommer han tillbaka hem med massor av gåvor till mig och barn.
Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965