fredag, november 16, 2018

Kära jobbdagbok (37)

Herregud, vad jag har funderat länge på hur jag ska skriva det här inlägget och få det att låta ödmjukt snarare än skrytsamt. Nu struntar jag i det. Nu skryter jag bara. Det här är min jobbdagbok, och detta skitroliga har hänt:

I onsdags tilldelades jag ett helt vansinnigt fint pris, Astrid Lindgren-priset. Det är i och för sig inte (tvärtemot vad många tror) samma sak som att jag fick ALMA-priset (som världens största barn- och ungdomslitteraturpris). Men bortsett från den disclaimern är Astrid Lindgrenpriset ett SJUKT FETT PRIS som delas ut en gång om året "för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen". Och listan på de författare som har fått priset tidigare år är så mäktig att jag blir yr när jag tittar på den. Plus att man får 100 000 kronor!!!

Jag är så extremt glad över det här.

Vi minns alla (okej, jag minns den i alla fall tydligt) den inte så charmiga känslan av pure avundsjuka som jag bar utanpå kroppen i samband med augustnomineringarna för någon vecka sedan. Nu är jag den här: "Alltså vem vill ens ha August om man kan få Astrid?"

(Svar: Jag, gissningsvis. Eventuellt att jag kan tänka mig alla priser! Är verkligen inte knusslig. Genuint festligt med pris, har det visat sig!)

Det mysigaste med prisutdelningen var att jag fick äta pristagarlunch med juryn och sitta bredvid Astrid Lindgrens dotter. Att hon till exempel med stor nyfikenhet sa "men du, säg nu då, hur går det för Viggo i nästa bok, går det bra för honom?" tänker jag gömma som en liten lycklig grej i hjärtat för evigt nu.

Och sen: Har fått så överväldigande många grattisrop efter tillkännagivandet att jag verkligen knappt kan hantera det. En granne jag knappt känner kommer har kommit med blommor (!), kompisar och kusiner till mamma och pappa har skickat meddelanden, restaurangägaren på lunchstället jag åt på igår ba: "grattis!", personer jag inte pratat med sen skolan har hört av sig, personer jag har pratat med sen skolan har hört av sig med med tusen utropstecken. Jag hade verkligen inte väntat mig det alls, och jag är SKITGLAD över detta snälla. Så generöst.

Har också fått väldigt många frågor om vad Astrid Lindgren betytt för mig de senaste dagarna och funderat mycket på det osynliga arvet av henne som bara sitter i ryggraden. Hur hon format så himla stora delar av mina (och andras) referensramar. Små uttryck jag använder ofta, citat från nån av böckerna som blivit ett skämt i min familj, små saker jag gör eller tänker på eller minns. Att det inte går att bortse ifrån hennes betydelse. Särskilt inte om man skriver. I mitt tacktal pratade jag om lek och fantasi, att jag tycker jag lekt och leker och fantiserar i en ram som Astrid Lindgren gett mig. Tänk att det kan vara så? Att det som händer i en bok kan bli en lek för ett barn. Att den som skriver för barn i bästa fall kan ge bort en ny tom ram att fylla med fantasier. Det känns så mäktigt.

Är som ni märker i moodet "hålla tacktal helt hejvilt".

Så väldigt glad.

16 kommentarer:

Ulrika sa...

grattis!!! Så otroligt välförtjänt och så otroligt roligt. Jag kan känna igen det där fenomenet med hur glatt oväntad man blir när folk hör av sig och faktiskt genuint verkar tycka det är jättekul att det gått bra för en, från när jag vann ett litet Augustpris (du vet novelltävlingen för ungdomar de har på august) för typ tusen år sedan. minns hur överraskad jag blev av alla kursare, gamla bekanta, gamla lärare osv osv som verkade superglada för min skull och gratulerade.
har funderat över om det är en nice grej med skrivandet, att de flesta omkring en liksom inte skriver och därför inte har ambitionen att vinna ett pris för det - så de blir inte avis, bara genuint uppskattande om det går bra i skrivandet? eller så är alla människor sådär bjussiga.

hur som helst, superkul, superstort grattis till dig!

Stina sa...

Grattis! Jag blev så glad att du fick detta priset. Jag tycker varje år att det är lika märkligt att du aldrig blir nominerad till Augustpriset, så det här tycker jag var helt rätt. Du är värd vartenda pris i världen.

Ragnhild sa...

Gratulerer! Så sykt fortjent, og absolutt den aller kuleste prisen å få (selv om du selvsagt burde fått Augustprisen også).

Tove sa...

Stort, stort grattis!!

Anonym sa...

GRATTIS!! Så fint så jag sitter här med glädjetårar och vi känner inte ens varandra, Lisa. Hurraaa för ett prisat och förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen <3

Sara sa...

Men vad roligt! Grattis! Sådant ska inte berättas ödmjukt, det ska skrikas ut helt oblygt😁 Så ofta får man inte priser efter man fyllt femton😉

Anonym sa...

Stort grattis till priset! Och btw, "macka med syyylt" hest framklämt liggandes på golvet har blivit en grej hemma hos oss när man inte orkar något mer. Efterföljande fniss kommer 10 gånger av 10.

Lisa sa...

Grattis!! Otroligt roligt! Dock lämnar detta inlägg MYCKET i övrigt att önska vad gäller skryt. Du glömde till exempel skriva att du tilldelas priset för att du är BÄST I HELA VÄRLDEN!

Thérèse Eriksson sa...

Först: GRATTIS igen! Det är dig verkligen så väl unt!

Sen: Visst skrev du väl ett inlägg om just Astrid Lindgrens betydelse för dig typ, well, "nyligen" (dvs. för nåt år sen eller så?). Hoppas det, pga minns det som väldigt fint och vore jobbigt om jag hittat på det ;)

Lotta K sa...

Grattis!

Mimme sa...

Grattis!

Anonym sa...

Men så roligt! Varmt grattis! Jag blev också alldeles rörd och tårögd av glädje. Har följt din blogg i många år.

Ann Margret

Katta Kvack sa...

Jag hade ju helt och hållet förväntat mig en dubbelnominering till August i år med både Viggo och Liv, för jag menar KOM IGEN DE ÄR JU ÅRETS BÖCKER!!!!!!! Så jag blev SÅ GLAD över detta. Nästan som att vinna det själv.

Jag har sagt det förr och tänker säga det igen: du är min största skrividol! Eller det kanske jag inte har sagt förr, men då gör jag det nu!

Lisa sa...

Alltså, ni är så SNÄLLA alla som kommenterar här! Blir så himla glad och rörd. TACK Katta, Mimme, Lotta K, Thérèse, Lisa, Sara, Tove, Ragnhild, Stina, Ann-Margret och ni som lämnat kommentarer anonymt, I LOVE YOU, tycker att det är så generöst!

Akan-Kakan sa...

Wohoo, grattis!!! Så coolt! Och så värd!

Sanna sa...

Stort grattis Lisa!!! Blev så glad när jag såg detta :D Så välförtjänt!
Har dessutom klickat hem Viggo och rädslolistan till min mans brorsdotter i julklapp. Är så orimligt taggad över att ha någon att dela dina böcker med!
Ser fram emot att hon ska bli äldre så jag kan överösa henne med Liv och Johan och Alicia och och och (rabblar mentalt alla dina fantastiska karaktärer)