fredag, mars 04, 2016

Frågestund om skrivande

För fem år sen ställde ni skitmånga frågor till mig kring ämnet "skriva bok" och "vara författare", och sen svarade jag. Det var kul! Ska vi inte göra det igen?

Ni undrar i kommentarerna, jag svarar efter bästa förmåga?

14 kommentarer:

Sara sa...

Bibliotekarien som leder min läsecirkel hade hört dig föreläsa om "Djupa ro" och då hade du pratat om hur det var att skriva om självmord. Hur var det egentligen, att närma sig ett så starkt ämne?

Finurliga fröken sa...

Jag som alltid drömt om att bli författare borde ju ha massa frågor. Men just nu känns de helt tomt i huvudet. Känns som att frågan hur gör man är lite för stor.

Men hur gör man för att komma fram till rätt idé? Jag har så otroligt många berättelser i mitt huvud. Ingen är färdig men dom finns där. Hur vet jag vilken som är bra? Vilken som kan funka? Och hur får jag den färdig?

Ann-Charlotte sa...

Jag läste Simona Ahrnstedts inlägg om sin redigeringsprocess: http://simonaahrnstedt.se/2016/03/sa-har-redigerar-jag-en-enda-risk/ Hur ser din process ut?

Theres sa...

Hur och när vet du att du har en idé som verkligen kan bli något? Har du börjat skriva på något du trodde skulle bli bra men insett efter ett tag att det inte funkar?

Jenny sa...

Hur gick det till när du fick din första bok publicerad? Skickade du ditt manus till x-antal förlag och hoppades på det bästa? Hur många var du tvungen att kontakta? Vad hände sen? :)

Manda sa...

Hur lägger du upp planeringen till dina böcker? Och hur följer du sedan upp den planeringen när du faktiskt skriver boken? Om du t ex planerar nyckelscener, eller skriver ett helt synopsis, eller delar upp det kapitel för kapitel redan innan du börjar osv. Och om du sedan använder och följer den hela vägen när du skriver, och ändrar i planeringen om boken tar en annan riktning, eller lägger du av dig den efter ett tag?

Ser det olika ut från bok till bok? :)

Åsa sa...

åh vad kul! kan du inte berätta lite om din skrivprocess? typ, hur detaljerat planerar du? hur lång tid tar det för dig att få ett första utkast klart? vad är svårast? lättast? hur många vändor redigerar du ungefär? är det verkligen så sjukt svårt att vara författare som alla säger, med att få sin bok utgiven, tjäna ihop en liten lönis osv? samt varför är du så jävla rolig hela tiden? vill vara din kompis!

Amanda R sa...

Hej! Jag undrar lite om dina tankar kring att skriva om ställen/personer/kulturer man själv inte är välbekant med/del av. T. ex. att skriva en bok som utspelar sig i svenskfinland om man inte är finlandssvensk, eller om att vara invandrare när man egentligen är en genomsnittslig janne, osv. Tycker du att det är okej? Om du skrev något sådant, hur skulle du gå tillväga? (Intervjuer, testläsare, research, hur mycket sådant behöver man egentligen?).

Anledningen till att jag frågar är en tävling som förlaget Schildts & Söderström har där man ska skriva kap-böcker för mellanåldern och kan vinna utgivning.

De har sagt att "Vi är ett förlag som verkar i Svenskfinland. Det formar vårt kulturella uppdrag och påverkar vår utgivningsstrategi. Men tävlingen är öppen för alla. Det är själva texten, inte personen bakom den, som är avgörande." på frågan (från någon annan) om en svensk bosatt i Sverige kunde delta.

Jag skulle hemskt gärna vilja delta (och har kommit på karaktärer och story som jag verkligen tycker om och som för mig bor i Nickby i Finland) men funderar på om det känns "rätt"? Och om det går att göra? Men även rent generellt, jag är nyfiken!

Anonym sa...

Hur stor del av din inkomst kommer från relaterade saker, alltså inte direkt från böcker utan från att föreläsa, besöka skolor och liknande? Hur fick du den typen av jobb/uppdrag?
/Maria

Sara sa...

Hur mycket förväntar sig förlaget att du ska göra PR för dina böcker och hur mycket är på ditt eget initiativ? Har blyga författare en chans eller ska alla författare vara ett omkringresande varumärke som ställer upp på intervjuer, signerar böcker och pratar i skolor? Vad tycker du själv om det här med att göra PR? (Jag älskar att skriva och har skrivit en bok men hela pr-processen får mig att tveka kring att skicka in den.)

Johanna sa...

Hur i hela friden laddar man om för nya skrivprojekt? Jag har nyss avslutat ett och känner mig helt... tom, men tänker samtidigt att jag ju har jobbat upp ett flow (eh, sjukt överdrivet att kalla det "flow", men något slags regelbundenhet i skrivandet iaf) och att jag liksom inte bör tappa det? Vad är din erfarenhet? Rekommenderar du att pausa eller köra på?

Colombialiv sa...

Vilken (redan existerande) bok önskar du att det var du som hade skrivit?

Anonym sa...

Hur vågar man? Hur vet man innan man ger upp sitt fasta jobb med ganska bra inkomst, att man är tillräckligt bra? Kan man göra det möjligtvis lite typ på deltid...kanske? Med vänlig hälsning, Fegisen med Författardrömmar

Emma sa...

Kom äntligen på en fråga: Hur mycket av dig själv lägger du in i dina karaktärer? Slåss själv med detta nu. Använder du specifika händelser eller upplevelser från ditt eget liv, och hur mycket i så fall?