onsdag, februari 09, 2011

Om att skriva en bok

M efterfrågade en utvärdering av min "skriv 15 sidor i veckan eller få skäll"-målsättning, och ställde några ganska relevanta frågor i en kommentar. Här kommer svaren!

1) Tycker du att ditt mål på 15 sidor i veckan känns för lite/rimligt/för mycket?
Svar: Jag tycker det känns ganska rimligt. Jag jobbar under normala kontorstider (för sedan kommer barnet hem från dagis, och då är det kört) fem dagar i veckan. Ungefär två av de fem arbetsdagarna lägger jag på andra jobb som jag sysslar med utöver bokskrivandet. Det betyder att jag har tre dagar på mig att få fram 15 sidor text. Det är på gränsen till för mycket, men det går. Alltså är det rimligt.

2) Händer det att du skriver bara för "att fylla sidor" och hur fungerar det i så fall? Blir det bra sidor att arbeta vidare på eller raderar du mycket?
Svar: Nej, jag skriver inte bara för att fylla sidor. Jag kan inte svära på att allt jag skriver blir bra (mycket kommer säkert att strykas/skrivas om i ett senare skede), men jag skulle aldrig klara av att bara ösa ur mig text för att få ihop mina sidor. Jag är rätt självkritisk när jag skriver. Kan ändra en mening nio gånger fram och tillbaka innan jag är nöjd, och raderar och ändrar ofta och mycket redan när jag skriver det här första utkastet. Antar bland annat att det är därför det tar så sabla lång tid att skriva en ynka sida, fast det handlar om rätt få ord.

3) Skulle du kunna stoppa dig själv när du har "flow" bara för att "spara sidor" till nästa vecka?
Svar: Njä. Jag skulle inte stoppa mig själv när jag har flow (när har jag någonsin det?) bara för att spara sidor till nästa vecka, men jag skulle nog kunna stoppa mig själv när jag har flow för att det ska vara lättare att sätta igång igen nästa dag. De svåraste dagarna är de när man skrivit färdigt en scen dagen innan som varit rolig/lätt att skriva, och ska börja på något nytt som man inte riktigt har koll på. Då är det alltid skittrögt att komma igång.

4. Hur mycket är 15 sidor förresten? Är det 15 "boksidor" eller 15 A4?
Svar: Det är 15 boksidor - med långt mycket mindre text än på en A4. Jag tror en boksida är ungefär 1500 tecken lång. Inte så himla mycket att hänga i julgranen, faktiskt. Och ändå tar det sådan tid. Jag förstår inte själv varför egentligen. Det här blogginlägget är över 2000 tecken långt och det har tagit mig en kvart att skriva. Vad smidigt det hade varit om det hade gått lika snabbt att skriva en bok, va?

5 kommentarer:

m sa...

åh va roligt att du svarade på frågorna! får jag visa för mina elever när vi pratar skrivprocess?

m sa...

förresten... "ganska relevanta"??? :)

Lisa sa...

HAHAHA! Klart du får visa. Och "ganska relevanta" var mitt sätt att underdriva.

Stella sa...

på tal om att skriva, vilket är ditt bästa kom-igång-tips? När det kommer till skriva i största allmänhet alltså?

/sista terminen på uni och jag är trött på att skriva uppsats på uppsats.

Linda sa...

Hur får man sitt dokument att se ut som boksidor istället för himla vanligsidor?