fredag, april 20, 2018

Kära jobbdagbok (4)

Vi ska lägga ner vår podd. Jag sitter och räknar, gör excelark över alla böcker vi pratat om under de två år vi gjort Bladen brinner, listar titel, författarnamn, illustratör, förlag och tänkt läsarålder. Det blir många, många hundra rader på listan. Vi har intervjuat sextiosju personer och fyllt 1247 minuter med genomarbetat innehåll. Jag vågar inte räkna antalet arbetstimmar vi lagt ner på att göra programmet, läsa på, förbereda, spela in, efterarbeta, försöka sprida, för det är för många, jag vill inte veta.

Jag är stolt och bitter och frustrerad.

Folk har haft nytta och glädje av podden. Jag vet det, för varje gång jag kommit till ett bibliotek (vilket som helst!) på sistone så har bibliotekarien sagt hur mycket hon gillar att lyssna. Men.

Jag måste varje dag säga åt mig själv att avundsjuka och bitterhet inte är vare sig charmigt eller särskilt konstruktivt. Sluta, skäller jag på mig själv, det leder ingenstans, det är gnälligt, och du är inte i en position där du får gnälla, det går bra för dig. Sen postar jag en meningslös bild på instagram på kanske en blomma. 716 likes. En bild om något barnlitteraturrelaterat. 42 likes. Slår på TV:n. Radion. Öppnar tidningen. Scrollar tio mil på Kultursidorna innan jag hittar något om barnböcker. Besöker en högstadieklass som hatar läsning. Ser någon tipsa om samma gamla klassiska titlar i Litteraturgäris på Facebook så fort någon frågar om läsning för unga. Har han läst Harry Potter? Biter mig själv i handen för att inte skrika. Hos oss funkar Astrid Lindgren väldigt bra!

Jag har haft så roligt med podden. Blivit genuint lycklig varje gång jag hört någon säga att jag lyssnade på ert senaste avsnitt och nu har jag läst den där boken ni tipsade om, messat Johanna. Vi har fått en till person att läsa Under odjurspälsen/En myras liv/Vakuum! Men jag vill så gärna att alla ska fatta. Och det är så segt att få alla att fatta. Ibland känns det som att försöka springa i sirap att jobba med barnkultur. Alla de här böckerna finns! De är gjorda av personer som aldrig får fronta Kulturbilagan, som aldrig får vara i Kulturbilagan alls, som du inte vet existerar, hallå, hör nån utanför barnkulturbubblan ens att jag skriker? 

Inuti är jag en kränkt vit man när det kommer till barnlitteratur, trots att det inte ens är särskilt befogat att just jag ska vara det. Jag försöker sluta, men det går, som ni märker, oftast inte särskilt bra.

17 kommentarer:

Johanna sa...

Åh, är alltid sämst på att kommentera, men då måste jag berätta detta:

Varje fredag går jag med barnen till bibblan, har gjort sedan äldsta var typ ett (han är fem nu). Kunde noll om barnlitteratur och plockade lite planlöst, hittade ibland något bra och ibland något vi inte ens öppnade när vi kom hem. Sedan jag började lyssna på er podd har jag lärt mig MASSOR och vår läsning har blivit tusen gånger bättre och roligare (och hjälpt oss att hitta trådar till en massa andra böcker).

Har lyssnat på och älskat varje avsnitt! Tack till er som har pallat <3

Lisa sa...

Åh, är det sant, Johanna! Gud, vad fint! <3

Anonym sa...

som skolbibliotekarie så 1. fattar jag vad du menar 2. vill tipsa om att hänga i lite skolbibliotekarieforum - för djäklar de litteraturtipsen tror jag du skulle tycka var lite mer upplyftande. Själv skriker jag frustrerat över att alla PRATAR om hur viktigt det är att barn läser, beklagar sig över att barn inte läser och ja du vet nog hur det kan låta men sen ger sitt skolbibliotek exakt 0 kronor(på riktigt) att handla böcker för, eller låter skolbibliotekarien få veta att hennes jobb det kan hon inte få behålla till hösten för de måste spara pengar -så jag lite bitter här också

Anonym sa...

Hej från helt vanlig småbarnsmorsa som också lärt mig massor. Vi har breddat vår repertoar otroligt mycket, våra nattningar är tio gånger mer intressanta/roliga och barnens idévärld har, tja, exploderat. Förstår att man lätt blir bitter och urlakad, men vill skicka ett stort TACK!

Lisa sa...

Åh, fy vad bittert, Sofia! Skolbibliotekarier och ett bra skolbibliotek gör sån jädra skillnad.

Lisa sa...

TACK DU, helt vanliga småbarnsmorsa, trodde ärligt faktiskt inte det var någon "helt vanlig småbarnsmorsa" som lyssnade knappt. Blir skitglad nu!

Ellen sa...

Jag är en helt vanlig morsa också. Barnen är inte jättesmå längre (7, snart 9 och 10) men jag har lyssnat med stor behållning på alls avsnitt. Masss bra boktips för dessa åldrar - och framåt - ju plus en massa intressanta intervjuer. Bär min Bladen brinner-tygpåse med stolthet!

Förstår ert beslut till fullo nen sörjer det lite ändå. Om ni skulle få abstinens vill jag bara säga att i alla fall jag gärna skulle lyssna även om ni ”bara” satt och pratade om barn- och ungdomsböcker och skrivande - alltså även utan intervjuer m.m. Men jag vill ju givetvis att ni ska hinna skriva också så förstår som sagt.

Unknown sa...

Hej Lisa! Jag är också en helt vanlig småbarnsmamma som hittade bladen brinner redan innan jag blev mamma. Jag har älskat den, och är nu -till väldigt stor del tack vare er, känd som "den som är så duktig på att köpa bra böcker till barn" inom släkten. Ni har gjort ett fantastiskt jobb att vara nöjda och stolta över! <3

Malin sa...

Nej men snyft! Jag har fått massor med bra boktips från er, och Bladen brinner är den enda podden jag lyssnar på, faktiskt! Så otroligt bra av er ändå att ha gjort så här många avsnitt. Tack för det! Det är många författare som varken jag eller mina barn skulle känna till om det inte var för er...

Angelica Öhrn sa...

Jsg håller med i typ allt ovanstående men måste ändå berätta om en ljuspunkt. I samband med att jag nominerades till Slangbellan i vintras så fick jag det där utrymmet på kultursidorna i VLT (Västmanland). Jag blev intervjuad av deras kulturjournalist som var uppriktigt intresserad av både barn- och ungdomsböcker samt hästböcker. Jag fick en helsida i tidningen som till största del handlade om mina men också andras hästböcker.
Man skulle också ha kunnat tänka sig något liknande av de stora dagstidningarna. Att de åtminstone kunde ha recenserat oss nominerade. Men icke.

Lisa sa...

Ellen: Åh, men miljarders tack! Herregud, vad fint att höra!

Sofia: Det är ju heeeelt fantastiskt? Sån bra grej att vara, "den som är så bra på att köpa bra böcker till barn". YEAH!

Malin: ÅH, men... blir helt rörd här? Vad fint. Tack för att du lyssnat!

Angelica: Vad kul! När det händer (att man blir intervjuad av en journalist som är uppriktigt intresserad), är det ju fantastiskt. Så MYCKET bättre frågor, helt plötsligt! Och grattis till Slangbellannomineringen!!!

Mariella sa...

NEJ vad tråkigt att höra! Jag som just kommit och gång och lyssna, och insett att jag måste börja anteckna tipsen. Som sagt, trista nyhet men jag förstår att eldsjälar inte kan brinna utan syre. Lycka till med allt annat!

Cecilia ST sa...

Lisa! Förr fanns det inlägg med boktips i bloggen indelat i ålderskategorier. Finns de inte kvar? Har letat lite men inte hittat. Tänker att det kanske kan vara fint att variera "Eddie & julen" även om det är en himla härlig bok.

Mia sa...

Nä, men hallå! Här är en till helt vanlig småbarnsmorsa som också lyssnat och älskat er podd. Den här gett. Ut så mycket inspiration att läsa för mina barn, prata om barnböcker och ge bort böcker i present till alla barn som finns i min närhet. Nu senaste gav jag en låda med böcker för olika åldrar i doppresent.

Vill också passa på att tacka för det arbete ni lagt ner på podden, för det viktiga arbete med att göra studiebesök, skriva böcker etc etc. TACK!!!

Emilou sa...

Åh här är en som inte lyssnat för jag inte har barn. Men blir ändå ledsen för att ett sådant driv inte får flyt. Har nu tipsat vänner och familj som har barn! Tänk att jag inte tänkt på det tidigare...!

Linn sa...

Har verkligen uppskattat podden och köpt flera av böckerna ni tipsat om till barn i min omgivning. Jag har själv också läst många av ungdomsböckerna ni tipsat om och gillat varenda en.

Ville egentligen bara säga tusen tack för alla bra tips och intressanta samtal under de här åren med podden!

Unknown sa...

Kära Lisa,
Jag är också en vanlig småbarnsmamma - som absolut har ett större-än-vanligt intresse för barn- och ungdomslitteratur, i sanning har jag också en dröm om att själv verka i branschen (inte för att "branschen" lockar men för att det är så underbara och viktiga saker den rymmer) - och vet du Lisa?

Jag tänker ofta att jag "kan" lite mer än de flesta andra "vanliga" småbarnsmammor om detta. NI har lärt mig allt jag kan. I era bloggar, i era böcker, men mest i er podd. Tack för det! Hälsa Johanna. Kram Emma