torsdag, januari 21, 2016

Dagens boktips

Jag läste en så bra bok idag, så efteråt var jag tvungen att göra följande: 1. Gråta. Inte för att boken var sorglig, utan för att jag blev så jädra känslosam av den, vet inte om jag var glad för att jag inte var nitton längre, eller om jag var ledsen, men jag tror kanske mest ledsen, det var rätt härligt att vara nitton. 2. Sms-trakassera Johanna som jag visste hade läst samma. 3. Sms-trakassera personen som jag trodde hade jobbat med boken på förlaget. 4. Mejl-trakassera personen som verkligen hade jobbat med boken på förlaget. Observera här att de två sistnämnda personerna råkar vara personer jag känner, som jobbade med min senaste bok också, jag brukar inte alltid sms-trakassera förlagsmänniskor så fort jag läser en bok. (Johanna däremot, har jag för vana att sms-trakassera på regelbunden basis.)

Boken var: "M varken mer eller mindre" av Petra Backström. Det var väldigt, väldigt, väldigt länge sedan (vi pratar om flera år här) jag läste en svensk bok för unga vuxna som jag gillade så mycket som jag gillar den här. Den är så exakt och skarp och rolig och smart och redan på första sidan står det: "Han försökte strypa sig själv när han var tio. Inte för att han led av ångestattacker eller dödslängtan - vilken tioåring gör det? Men han var väl lite dum i huvudet som liten helt enkelt." Ja, och efter det var jag naturligtvis kär i den. Boken, alltså.

Är i och för sig fruktansvärt sur för att jag inte skrivit den själv, men förutom den lilla krisen: hjärtögonemoji. Läs den?

7 kommentarer:

Evelin H. sa...

Åh, den låter helt fantastisk! Och jag ser nu att den redan finns att låna som e-bok på biblioteket. ÄLSKAR BIBLIOTEK. Älskar att det går att låna e-böcker från bibliotek. Klick, klick, så var det bara att börja läsa! Tack för tipset! Du och Johanna = bästa YA-tipsarna. Tvärsäkert kvalitetsmått: gillar Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck en bok, ja, då är den garanterat bra.

Lisa sa...

Åh, Evelin, blir helt rörd av detta, älskar att boktipsa!!!

Anna Voltaire sa...

Jag hade tänkt skriva nåt smart om böcker....för jag hade själv tänkt blogga om det idag. Men sen såg jag det om 10-åringar och tyvärr är det en hel del sådana som försöker dö...jag har träffat flera stycken...

Lisa sa...

Jo, jag vet, Anna... Och det är fruktansvärt. Men boken är likväl fantastisk, och citatet säger väldigt mycket om huvudpersonen som uttalar det.

Johanna sa...

Tack för tips, älskar boktips (speciellt SÅ engagerande boktips!)

Petra sa...

Åh, Lisa! Tack!! Ylva hörde av sig igår och hälsade. Blir verkligen så HIMLA glad när jag läser vad du skriver. Har fått Djupa Ro och längtar efter att börja med den. Kram!

Annan Lisa sa...

Tack för tipset! Jag läste om den och funderade på inköp (jobbar på gymnasiebibbla) men var ändå lite tveksam - men vi brukar gilla samma böcker du och jag så nu blir det absolut ett köp!