onsdag, augusti 28, 2013

Låt oss tala om tofu

Jag la upp en bild på en hög tofutärningar på Instagram idag, och hävdade att vår familj käkar ett kilo tofu i veckan. Jag tror knappt ens jag överdrev. Vi gillar ver-kli-gen tofu. Jättemycket gillar vi det. Delvis gillar jag det för att det är nyttigt, snällt mot världen och gott. Delvis gillar jag det för att mina barn gillar det. Och efter jag lagt upp den där bilden? Då råkade jag utlova ett tofuinlägg på bloggen. Så nu ska vi prata om tofu en stund.

*kavlar upp ärmarna*

Tofu är en ostliknande massa som tillverkas av sojabönor. Några bra grejer med tofu är 1. Att det finns mycket bra stuff (som protein och andra nyttigheter) i den, men typ ingenting som är dåligt eller onyttigt, och 2. Att man kan mata veganer man känner med den, för den innehåller varken djur eller mjölkprodukter.

Oftast brukar jag hitta tofu i ostdisken i affären. Det är ju lite märkligt, eftersom det inte är någon ost, men hey! Jag är glad att den finns. Allra gladast blir jag om jag hittar Omi Foods tofu, för den är billig och kommer i stora förpackningar. Men Kung Markattas är också bra.

Det finns ofta olika varianter att välja mellan när man väl hittat förpackningarna också: krämig, grynig eller fast. Vi köper alltid fast, för vi tycker de andra är slemmiga. Och så finns det naturell tofu och smaksatt/marinerad/rökt tofu också! Ett piggt förslag är att prova sig fram till vad man gillar. Vi brukar köra på den naturella. Den smakar nästan ingenting i sig, men suger åt sig smak om man blandar ihop den med något gött. Så vi marinerar! Ju längre desto bättre, ju godare marinad desto godare tofu.

Men sen då?

Tja, frågar du min yngsta son så kan man sleva i sig tofun som den är, i tärningar. Frågar du mig tycker jag det blir godare att tillaga den lite. På bilden här ovanför har jag lagat Teriyakitofu med sockerärtor - klicka här för recept. Det går skitfort och är gott. Annars gillar jag tofuwok med svamp också - klicka här för recept. Eller åh! Barnens nya favorit: Panerad tofu med potatismos, citron och vit sås. Som fiskpinnar, fast liksom... mindre läskigt på något vis. Då penslar jag först tofun i en marinad på typ... pyttelitesenap, teriyakisås, citronpeppar och salt. Och sedan vänder jag tofupinnarna i ströbröd och steker.

Och - stay tuned för ett SUPERTIPS! - händer det att ni vill att tofun ska bli härligt krispig (och tro mig, det vill ni gärna)? Då ska ni vända den i maizena innan ni steker den i olja.

Det var kanske allt?

Eller nej, förresten! Om det finns andra tofulovers här inne kan ni väl fylla på i kommentarerna med era bästa tofurecept, kanske?

Så kan tofun ta över världen sen.

16 kommentarer:

T-anna sa...

En grej folk glömmer är annars ofta att om man marinerar tofun som den är drar den inte åt sig så mycket smak, men om man pressar ur vattnet med en tung grej typ en gammal telefonkatalog eller stor bok (i plastpåse) först blir det mycket bättre.

Sandra sa...

Jag brukar göra Tofugryta i woken. Har inte nåt utstakat recept utan kör på det jag har hemma. Typ såhär: en hackad gul lök, en röd paprika i bitar, en zucchini i bitar.. en burk hela små champinjoner, en liten burk majs och en liten tetra svarta bönor. 500 gram tofu i bitar. Stek allt utom bönor och majs i olja i woken. Salta och peppra och ha på paprikapulver. Stek tills allt har fått lite färg och är mjukt och varmt. Häll sedan på 2.5 dl matgrädde, jag kör på sojavarianten. Smaksätt med lite soja, mangochutney(nån matsked) och sambal olek efter smak (typ en tsk är lagom). Ha i lite sojakulör för färg. Sist i med bönor och majs och koka tills allt är varmt. Servera med pasta!

postdbt sa...

Det här http://www.ica.se/recept/tofu-med-svamp-548599/ visade sig vara riktigt gott, särskilt när jag minskade ner på mängden cayennepeppar. Vem kunde tro att stjärnanis och saltgurka skulle göra sig så bra ihop?

Åsa sa...

Jag älskar också tofu! och i synnerhet tofubiffar. På 600g tofu, finns en massa bra recept på internet..
Är ni vegetarianer hela familjen och äter barnen veg på förskolan? Har precis fått barn och vi är båda vegetarianer så undrar lite om det är lätt/svårt..

Sandra sa...

Åsa: har inga egna barn men vänner som har barn och är veganer. Det är lag på att barn ska få den specialkost som krävs vare sig det är allergi, religion, eller etiska skäl (här ingår vegan/vegetarian) så de har aldrig haft några problem med förskolan. Här i Malmö har nästan alla förskolor egen kock, eller så delar ett par förskolor på en kock, och det finns utbildningar de kan gå för vegetarisk/vegansk kost för barn så de får i sig allt som behövs.

Mela sa...

Mitt bästa recept:
Riv fast tofu (jag använder kung markatta) och en gul lök. Hacka ganska mycket cashewnötter och en chili och blanda i. Tillsätt ett ägg (om man äter det, annars strunta i) och lite mjöl. Salt och peppar. Forma små biffar, stek i olja, servera med nudelwok. SÅ SJUKT GODA!

Hanna sa...

Det här är min favorit http://www.underbaraclaras.com/claras-recept/libanesiskt/

Camilla sa...

Tofu är en perfekt ersättning för fisk i nästan alla recept. Jag brukar ta ett recept på fisksoppa, och i stället för fisk har jag i tärnad tofu. Blir jättegott. Pröva också att göra som en fiskgratäng med potatismos och sås men i stället för blocktorsk lägger du skivad tofu, gärna marinerad eller rökt, i botten.

Ms Octopussy sa...

Låter ju supergott! Gillar smaken, det gör jag. Och har ju också hört allt positivt om tofu och sojabönor, men sen har jag också läst en del negativt om att det är väldigt allergiframkallande och inte alltid jättebra för små barn tex. Själv har jag fått svårt att äta sojaprodukter senaste åren och dricka sojamjölk, som jag ofta gjorde förut. Nu får jag som en konstigt obehaglig kliande känsla i hela kroppen efteråt. Och nej, inte inbillning, för det kommer även om jag omedvetet ätit soja. Någon annan här som vet någe mer om detta? Men det kanske bara är så att det mesta har både bra och dåliga sidor. Härligt att ni mår bra av att käka det hur som helst! Ska ju vara toppen för miljön också och så, har jag förstått det som. Well, det var bara lite reflektioner.

Erika, sa...

Men alltså jag har funderat lite på det här med tofu, eller rättare sagt på det här med sojabönor. För om jag har förstått de hela rätt så skövlas regnskog för att ge utrymme till sojabönsodlingar. Bönor som sedan ges till djur, typ kor, som sedan slaktas och blir mat till köttätare.
Men var odlas sojabönorna som blir tofu? Odlas det också på skövlad regnskog?

Olga sa...

Tofustroganoff och scrambled tofu! Mixad tofu som pajfyllning. Man kan göra cheesecake av det också.

Sandra sa...

Man måste vara noga med sina sojaprodukter! Välj alltid eko och produkter som har soja odlad i sverige, på så sätt vet du att ingen regnskog huggits ner och sojan är inte besprutad med gift. Samma sak om du väljer ekologiska mejeriprodukter, då kan du vara säker på att kossorna inte ätit besprutad soja som foder utan mest gräs och annat bra (ibland svenskodlad soja). Vart sojan är odlad står på förpackningen men här i sverige får den inte besprutas med gift. Också bra att tänka på är att mycket soja är genmodifierad, ännu ett skäl till att välja eko!

Anna sa...

Sandra; när det snackas om detta är det allt som oftast djurfoder det handlar om i störst utsträckning. Köttindustrin är nämligen dubbelt dålig (eller ja stjärnstopp om du frågar en klimatforskare/läser en sådan rapport alt. en djurhållningsrapport men nog om det!) då den föder upp djur för att bli mat och matar dem med soja som de producerar på illa vis. Men självklaaart är det bästa alternativet eko-tofu, utan tvekan!!!

Sandra sa...

Anna:jag tyckte att jag nämnde det men det kanske kom fram dåligt :). Jag själv äter inte kött men om man gör det så är ju det bästa att äta kött från sverige där djuren äter betydligt mindre soja än i andra länder och att den de äter är giftfri. Plus då att man sparar regnskog med svenskproducerad soja/animaliska produkter.

Linnea J sa...

Sanslöst god svartpeppartofu är nog det godaste jag ätit alla kategorier! SANSLÖST GOD!

http://vegoriket.se/2013/01/svartpeppartofu/

(men om man inte är superglad i stark mat kan man dra ned lite på chili och svartpeppar)

Unknown sa...

Soja odlas inte i Sverige - läs på! ☺️