torsdag, februari 07, 2013

Bilderbokstexter och sånt

Igår var jag ledsen pga näthat, idag är jag glad pga roliga bokbesked - det svänger lite sådär, livet. Jag har skrivit en bilderbokstext som jag och min bilderboksförläggare har vänt och vridit på en massa gånger, för att försöka komma på vem som skulle kunna illustrera den. Och nu har vi kommit på det! Och hen sa ja! Och jag är glad!

Ibland undrar folk hur det där går till, om man kan skriva bara en text, fast man tänker sig att texten ska bli till en bilderbok. Eller om man måste rita bilderna också? Eller - om man inte kan rita själv - om man måste fixa en illustratör själv innan man skickar in sitt manus till ett förlag?

Då svarar jag så här: Man kan skriva bara en text och skicka in.
Man måste inte rita bilderna själv, och man måste inte redan ha fixat en annan illustratör.
Det gör förlaget. (I samråd med dig, då.)
Jag tror ta mig tusan nästan hellre de tar bara en text faktiskt, än att du hookat upp med en kompis som illustrerat din berättelse. För vad händer om förlaget bara gillar din text? Eller bara din kompis bilder? Jag tycker spontant det känns som en potentiellt knivig sits.

Förresten kan man skicka bara bilder också, om det är det man är bra på.

Adjö med er.

6 kommentarer:

Spader Madame sa...

Grattis på den!

Stella sa...

grattis!
...och tack för info!

Singelmamman sa...

Ett grattis härifrån också.

Anonym sa...

Nätkärlek till dig Lisa! Du är bra.
/Helena

motvalls sa...

Fatta hur poppis E å julen är hemma hos oss! Läser den nästan dagligen fortfarande. Bra bilder å text i kombo tycker E å vi! Skrev mer om det å min "bok-innehålls-önskelista" här: http://devilwomen.blogspot.se/2013/02/om-barnbilderbocker.html

Lisa sa...

Å, tack, alla!

Himla kul att boken är poppis, Motvalls. Och intressant inlägg! Speciellt din spaning om att alla syskonböcker handlar om att få en lilleBROR, så himla sjukt? Har aldrig tänkt på det. (Obviously, eftersom jag snart ska släppa en själv, där Eddie får just en lillebror.) Bra iaf att du tycker det funkar att läsa Eddie som en tjej utan problem. Det är samma med lillknodden i nya boken sen, så byt på, bara!