onsdag, maj 04, 2011

Om bokskrivande: Ungdomsböcker

Fråga: Varför skriver du just ungdomsböcker?

Det enkla svaret: För att jag älskar ungdomsböcker. Och för att alla idéer jag fått hittills passat bäst in i den kategorin.

Det lite krångligare svaret orkar jag nästan inte dra här, det kan man älta i evighet. Men i krånglet ryms bland annat en utläggning om att jag tycker att hela stämplingen av böcker så som i ”den här passar för treåringar”, ”den här passar för tonåringar” och ”den här passar för vuxna” är skittråkig. Kan inte alla bara läsa allt som de tycker verkar bra? Hade varit fint, det.

I samma krångelsvar finns också en svamlig utläggning om skillnaden mellan de så kallade ungdomsböckerna och de så kallade vuxenböckerna som ganska mycket går ut på att jag inte tycker att det är så stor skillnad. Det orkar jag inte heller reda ut just nu. Men det tydligaste jag tycker är att ungdomsböcker tenderar att handla om ungdomar, och vuxenböcker tenderar att handla om vuxna. Jag gillar att skriva om ungdomar. Bland annat gillar jag det för att det är en sjukt intensiv tid, där mycket händer för första gången. Första gången man blir kär, första gången man blir full, första gången man blir sviken, första gången man what have you. Första gången = tacksamt och väldigt roligt att skriva om.

Det här är ett försök att svara på alla frågorna från det här inlägget, och jag portionerar ut svaren på bloggen lite då och då.

5 kommentarer:

Caroline sa...

jag älskar att du skriver ungdomsböcker, för du är kick-ass-awesome på att göra det.

Anonym sa...

Jag har faktiskt aldrig tänkt tanken att jag som vuxen (haha, enligt vem förresten!) skulle kunna uppskatta att läsa en ungdomsbok! Nu måste jag nog ta och göra det ändå för det låter vettigt det du säger. Klart att det måste finnas "ungdomsböcker" som även vuxna tycker är bra.

Sofia

Mimmi sa...

Jag läser fortfarande ungdomsböcker, okej kanske inte Kitty direkt, men den bra sorten, och då blir jag ändå 25 nästa gång. (Dessutom älskar jag även barnböcker..)

Heidi sa...

Idag när jag var på akademibokhandeln för att köpa ett block och en pocketbok jag sneglat på så bara flög det ur mig sen vid kassan "ursäkta, men har ni en bok som heter något med: det är så logiskt alla fattar förutom du.. utom du? allt är så logiskt.. ja något åt det hållet och författaren heter Lisa.. eh.. någonting.. bok för tonåringar eller så kanske. Har ni den?" ;)

Hon hittade den till slut och jag köpte den. Bara sådär av bara farten. Tack vare (pga?) denna blogg.

Random kommentar nr 7587523 typ.

Hanna sa...

Det är bra att det finns någon som skriver ungdomsböcker, för det är de böcker jag helst läser. De känns lagom okomplicerade för att jag ska orka med dem. =) Din bok var toppen!