onsdag, mars 31, 2010

Tjuvläsning pågår, del 2
”Mer potatismos, gubben?”
Mamma ställer ner skålen med mos framför honom innan han hinner svara. Hon har ansträngt sig med middagen, det märks. I vanliga fall brukar de sleva upp maten på tallrikarna direkt från spisen, men nu är det lördag och då gäller inte de vanliga reglerna. Maten är upplagd i fina skålar, det är dressing på salladen, vin i deras glas, cola i hans. Servetter, till och med.
”Stefan, ska jag fylla på ditt vinglas?”
Pappa hör inte, han är mitt inne i en artikel i tidningen som ligger uppslagen bredvid hans tallrik. Det stör Johan, att han inte ens kan anstränga sig när hon gjort sig till så här, han kan väl läsa den där himla artikeln när som helst, eller? Han puttar till pappa i sidan, lite för hårt.
”Aj!” Pappa tittar förvånat på honom. ”Vad är det?”
”Mamma undrar om du vill ha mer vin”, säger Johan tjurigt. ”Du kanske kan svara i alla fall.”
”Va?”
Fortfarande inte närvarande.
”Jaha, nej. Det är bra, tack. Jag måste ut en vända med bilen, så det är nog bäst jag inte dricker mer.”
Johan registrerar hur pappa hastigt tittar på mamma, spetsar en kycklingbit på gaffeln och försöker sig på ett leende som för att skyla över det han precis sagt.
”Väldigt gott det här, förresten.”
Det fungerar inte. Mamma har stelnat mitt i rörelsen och håller fortfarande vinflaskan sträckt över bordet som om hon inte kan förmå sig själv att ställa ner den på bordet igen.
”Vadå ut med bilen? Vart ska du?”
Besvikelsen hörs igenom varenda ord, men Johan säger inget, koncentrerar sig på colan i glaset i stället, det här får de sköta själva. Pappa viker ihop tidningen, tuggar ur långsamt innan han svarar.
”Lovade Anders att komma förbi och hjälpa honom med datorn”, säger han. ”Den har tydligen kraschat, hela hårddisken verkar paj. Och han är ju inte så bra på det där, så jag lovade att titta på den. Se om jag kunde få ordning på den igen, du vet.”
Pappa verkar ha kommit igång nu. Berättar om den där gången då Anders ringde senast för att få hjälp med datorn och han åkte dit bara för att upptäcka att sladden inte satt i, ha ha vilken jävla idiot va, hade inte satt i sladden ens en gång!
”Tar det lång tid då, tror du?” Mamma börjar duka av från bordet, slamrar när hon staplar disken i köket. Hon ställer aldrig fram skålarna med efterrätt som Johan sett i kylskåpet.
”Säkert inte”, svarar pappa. ”Säkert inte.”

I tio inlägg den närmsta månaden kommer jag att publicera tjuvläsning ur min ungdomsbok Det är så logiskt, alla fattar utom du här på bloggen. Det här är andra inlägget. Du hittar resten genom att klicka på rubriken "Läs alla inlägg om boken" i högerspalten under bilden på boken. Handlingen i boken beskrivs ur två perspektiv, vartannat kapitel är Esters, vartannat är Johans. Boken släpps i slutet av april.

8 kommentarer:

Åsa sa...

Grattis till boken, Lisa! Känns bra att ha dig som förebild under tiden jag funderar på hur jag själv ska knåpa ihop en bok. Någon gång, kanske. Vi får se.

Åsa

ylwa sa...

Men sluta! Du kan ju inte släppa boken i slutet av april, jag vill läsa vidare nuuu!

Sara sa...

åh - mer, mer!

Johanna sa...

Gud vad roligt att få läsa! Grattis till boken, jag gillar den redan på det snygga omslaget och världens bästa titel!

Fröken Eriksson sa...

Jag ska köpa boken!

Neko sa...

Oh spännde! Jag känner verkligen hur jag vill köpa den här!

ika sa...

Vill ha påskägg med fler avsnitt i, NU!
Tänkt köpa boken, den är ju så snygg oxå =)
Måste nog muta Lena att fixa ett signat ex.
GLAD PÅSK!
kram ika i småland

Anonym sa...

Nu har jag fått tag i din bok! Kommer bli en fin påskhelg det här!

Glad påsk på dig!