onsdag, december 12, 2012

Nästan som jullov

Sådär, ja! Då var årets sista "åka till en skola och prata böcker"-besök gjort. Nu har jag jullov. Eller nej, det har jag egentligen verkligen inte, jag ska jobba heltid en vecka till, men just nu känns "faktiskt sitta på sitt kontor och skriva böcker och sånt där" lite som jullov. 

Under 2012 har jag besökt 72 skolklasser runt om i landet. Det är nästan 2000 elever det. Många, ändå? 

Umeå var en perfekt final på det hela. Så himla fina, intresserade, smarta ungdomar! Gick omkring med ett fånflin i ansiktet i flera timmar efter sista lektionen igår. Det var liksom en tjej som sa "Måste lektionen verkligen vara slut? Kan du inte stanna för evigt?" till mig. FATTA?!? Flyttade typ till Umeå på studs. Älskar dagens ungdom.

Nu ska jag skriva bok i en vecka innan jag tar jullov på riktigt. 

Ska bli mig ett sant nöje, pga bokuslingen är så jefla rolig att skriva.

(Famous last words).

Mvh
peppad person

måndag, december 10, 2012

Rapport från ett hotellrum

Hej från Umeå!

Här är fint. Jag ligger under dubbla täcken på hotellrummet och ska sova åtta timmar i kvarten nu pga trött som en liten räv. Pratet på bibblan var mysigt! Till exempel kom Försök att inte se så snygg ut-Alexandra och Vilken Chula-Hanna dit och lyssnade. Då blev jag glad. Och så fick jag present av en tjej, Zandra, som ritat och målat assnygga rådjur till mig! Då blev jag också väldigt glad. Sen gick jag och tittade på café Schmäck som var stängt och tänkte: där är det, caféet som alla nämner hela tiden. Det såg trevligt ut, men det var rätt kyligt att stå utanför och glo som en fåne, så jag slutade med det rätt snabbt.

Imorgon ska jag till Dragonskolan.

Hej på er!

fredag, december 07, 2012

Om det här med högstadieelever

När jag själv gick i högstadiet (åttan) minns jag att jag tänkte, oh lord, hur jävliga kan vi bli? Uttråkade, trötta, högljudda, missförstådda, störiga, nonchalanta, svårflirtade, självcentrerade, nollställda. Och detta sabla spel mellan alla i klassen. Man hade ju inte tid med något annat?

Alla jag känner var sitt allra värsta jag i åttan. Alla. Till och med jag, som annars satt längst fram i klassrummet med rak rygg och överpresterade mig igenom hela skolgången hade mina moments i åttan. Det ligger väl i sakernas natur, antar jag. Åttan är liksom då man slår i botten. Sedan blir man/allt helt okej igen. (Eller ja, allt är väl relativt. Men många/mycket blir i alla fall lite mer okej än de/det var i åttan.)

HUR SOM HELST.

Jag har tänkt att högstadielärare, det måste absolut vara det värsta, värsta, värsta tänkbara yrket. Alltså verkligen. Värsta tänkbara. Hur är det ens möjligt att det finns folk som frivilligt vågar utsätta sig för att stå inför en hel högstadieklass? Varje dag? År ut och år in? OCH VARFÖR FÅR DE INTE MEDALJ? Så har jag tänkt.

Och när jag fick min första förfrågan om att åka till en högstadieklass och prata böcker? Då blev jag så rädd att jag nästan kissade på mig. För att inte tala om hur rädd jag var när jag väl var på plats, i klassrummet, inför den där allra första åttan. Varför tackade jag ens ja? Hur tog jag mig igenom timmen? OCH VARFÖR FICK JAG INTE MEDALJ?

(Förlåt för det skolbesöket, btw. Det var nog inte så bra.)

Men alltså, nu, jag vet inte.

De börjar verkligen växa på mig, de där åttorna.

De är ju så roliga bakom allt det där läskiga? Och liksom... smarta?

Den här veckan har jag träffat sammanlagt nio åttondeklasser. De har visserligen varit ganska uttråkade, trötta, högljudda, missförstådda, störiga, nonchalanta, svårflirtade, självcentrerade och nollställda de också. Men de har ännu mer varit kluriga och roliga och intensiva och smarta och ärliga. Och nu är jag så trött att jag knappt vet vad jag heter, men förutom det: känner mig helt upplyft.

Så himla många fina personer det finns i fjortonårsåldern, trots allt.

Det var mest det jag ville säga.

I Umeå på måndag

Nästa vecka ska jag till Umeå och prata böcker. Är sjukt peppad på detta pga har aldrig varit i Umeå, men gärna velat åka dit, plus att en av grejerna jag ska göra är på Stadsbiblioteket och öppet för allmänheten så VEM SOM HELST FÅR KOMMA! Det är alltid roligt.

18.30 på måndag på stadsbiblioteket är det. En timmes prat om skrivande och böcker och sånt kul. Det står att målgruppen är "ungdomar" men jag lovar och svär att jag/bibblan inte tänker kasta ut er om ni kommer dit och det visar sig att ni är vuxna. Plus: Man får fika!

Kom, vetja!

torsdag, december 06, 2012

Ge bort en bok i jul!

Helt ödmjukt och apropå inget vill jag påminna om att man kan köpa böcker (och tjusiga tygkassar) av mig. Som jag har skrivit! Och signerat! Och sen kan man ge bort dem i julklapp om man vill. Vore inte det trevligt?

Bilderboksretroböckerna skulle till exempel kunna passa någon som är född på 50-, 60- eller 70-talet.
Det är så logiskt alla fattar utom du skulle förslagsvis kunna ges bort till en typ trettonåring.
Allt jag säger är sant kanske skulle passa en femtonåring.
Och Het skulle lätt kunna passa en sjuttonåring.
Och Eddie och julen! Den borde ni ge till ett småglin.

Om man vill köpa kollar man pris och tillvägagångssätt här, och sedan mejlar man mig och beställer.

FRIDENS!

tisdag, december 04, 2012

Den eviga kampen om skrivtiden

Idag när jag kom till frilanskontoret spärrade min kontorskompis teatraliskt upp ögonen och bara: "Men hej! Du menar inte att du faktiskt ska sitta vid din dator och skriva bok idag?" Och jag bara: "Jo, jag menar det! PRIS SKE LOV!"

Exakt så lite skrivtid har jag nämligen haft på sistone, att det kan klassas som något helt unikt de dagar då jag faktiskt lyckas öppna word.

Spontan reaktion på det: AMEN HUR ÄR DET ENS MÖJLIGT?!?

Trodde i min enfald att det här med "jobba heltid som författare" ändå skulle lösa den eviga kampen om skrivtid på ett rätt effektivt sätt, men, men, nej, nej. Så var det tydligen inte.

Infoga bitter smiley.

Vad jag gör istället: Åker tåg. Besöker skolor. Svarar på mejl. Fixar med fakturor. Förbereder skrivkurser. Håller skrivkurser. Spelar in podcasts. Klipper podcasts. Pillar med bloggar. Fixar med annat administrativt. Packar ner beställda böcker i paket. Skickar dessa paket. Etc, etc, etc. Och missförstå mig inte, jag gillar verkligen att göra samtliga saker på denna lista, jag tycker det är helt och hållet fantastiskt att jag får chansen att göra dem, men ändå: FRUSTRATIONEN JUST NU!!! Hur jefla svårt ska det vara att få till en balans? Skriva bok och hinna med det andra? KAN NÅGON BARA TALA OM HUR MAN GÖÖÖÖR?

(Alternativt bara ge mig massor av pengar, så jag har råd att vika dagar åt att skriva. Det går också bra.)

Och ja, jag känner mig odräglig nu för att jag tillbringar hela dagarna med att göra saker jag verkligen gillar och ändå uppenbarligen inte är nöjd, men hej!

It's my blog and I gnäll if I want to.

Visst?

söndag, december 02, 2012

Veckans vego: Morotssoppa med kokosmjölk

Veckans vego, jag vet inte, namnet får det ju att låta som om det skulle finnas ett recept i veckan här? HA! Ni är några som uppmärksammat mig på att det inte gör det. På långa vägar. Men alltså, ni måste förstå, det krävs dagsljus för att jag ska lyckas knäppa en bild på mat som ser okej ut. Och dagsljus... well. Vinterhalvåret jobbar ju inte så mycket med sådant. Men i alla fall. Här är en soppa. Den är god. Prova!

Du behöver (till fyra personer):
8 stora morötter
0,7 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk sambal oelek (eller lite finhackad röd chili)
1-2 vitlöksklyftor
400 gram kokosmjölk
Shitloads av koriander (Om du gillar det. Och det gör du ju? Annars föreslår jag att du hoppar över just koriandern.)

Så här gör du:

1. Riv morötterna och fräs dem lätt i en kastrull.
2. Häll över vatten och släng i buljongtärningen. Låt koka tills morötterna är mjuka.
3. Mixa! Med stavmixer eller så.
4. Blanda i resten av ingredienserna, förutom koriandern. Eller jo förresten, häll i lite hackad koriander i också.
5. Låt koka i ungefär tio minuter till.
6. Klipp färsk koriander och lägg på soppan.
7. Ät med bröd.


torsdag, november 29, 2012

Rapport från Twilight zone

Hej bloggen, jag har inte haft tid med dig på sistone, för jag har varit i Växjö och HÄNGT PÅ MIN GAMLA HÖGSTADIESKOLA! Herregud, så märkligt egentligen. Det var sjutton år sedan (!!!) jag slutade nian på Fagrabäck, men ändå sitter hela skolan kvar i kroppen. Som när skoldagen var slut igår och jag märkte hur mina ben liksom av sig själva gick snett över skolgården, runt byggnaden, sneddade över gräset och tog den lilla stigen upp mot vägen, ner mot stan. Eller känslan när jag stod i kön in till matsalen bland hungriga sjuor och åttor och nior, fick liksom påminna mig om en gång i kvarten att jag är vuxen nu, jag är inte femton igen, jag har inte färdats bakåt i tiden, det är bara inbillning, det har gått SJUTTON ÅR!!! Stora delar av mig har, som ni märker, mycket svårt att fatta det här.

Hur som helst så har jag haft hand om en grupp elever som har haft skrivtema den här veckan, och sett dem skriva noveller och göra olika skrivövningar. Det har varit roligt.

Nu är jag hemma igen. Det är också roligt.

Ni kan väl hålla tummarna för att mina barn vaknar snart och inte kan sova så att de "måste" flytta över till vår säng för resten av natten så att jag får sova sked med dem? Eller ja, sova sked och sova sked, förresten. Ha Svantes fötter upptryckta i ansiktet, runttrampandes på min näsa.

Menar jag, så klart.

måndag, november 26, 2012

Inte nu

Idag känns som en mycket festlig och högtidlig dag, för jag har skrivit min autograf på ett bokkontrakt för min och Johanna Lindbäcks gemensamma bok. "Inte nu" som den heter än så länge (titeln är inte spikad riktigt säkert) ska ges ut på det lilla, fina förlaget Gilla Böcker så småningom. Så småningom = nästa höst. Känns himla kul! Vi har visserligen inte skrivit mer än halva än så länge, men den halvan har å andra sidan varit en fest att skriva jämfört med att skriva bok själv, så jag utgår från att andra halvan blir minst lika rolig.

Å! Jag tror ni kommer att gilla Hanna och Jens, som boken handlar om, det tror jag verkligen. Hanna, till exempel. Hon går sista året på gymnasiet och ägnar cirka all sin tid åt att tänka på Paris, dit hon ska flytta med sin kompis Märta efter studenten. Ni vet, drömmen om att "plugga franska", insupa atmosfären, hitta sig själv, dricka vin på hustak och titta på Eiffeltornet. Och Jens, den arme kraken. Som aldrig kom iväg till Paris, eller iväg någonstans, utan fastnade här och är kvar fortfarande, fast det är många år sedan han gick ut gymnasiet. Nyseparerad, ledsen och oklippt. Gu-ud, honom kommer ni verkligen gilla.

Nytt med den här boken är att den riktar sig till en lite äldre målgrupp än jag (och Johanna) har skrivit för tidigare. Kanske 20-åringar? Och sådana som kommer att bli tjugo någon gång inom en rimlig framtid. Och sådana som en gång varit tjugo också, för den delen.

Visst längtar ni lite tills den blir klar, visst gör ni, visst, visst? Jag gör det i alla fall. Vill liksom veta hur det ska gå, fast jag redan vet? Det tror jag är ett ganska bra tecken ändå.

tisdag, november 20, 2012

På en kobbe i skärgården

Ni vet hur jag sa att jag skulle flytta till Båstad i förra veckan? Glöm det. Nu ska jag flytta till Svartsö i Stockholms skärgård så att mina barn får gå på Svartsö skola. (Och jag får bo i Stockholms skärgård.)

Idag tog jag nämligen bussen till Boda (Värmdö) och sedan båten vidare till Svartsö, och gjorde författarbesök på skolan där. Den är pytteliten, den gamla skolan. Totalt 24 elever, från förskoleklass till nian, åldersblandade grupper. Sju eller åtta eleverna bodde på Svartsö, resten bodde på andra öar runt omkring och åkte båttaxi. När skolan var slut bara: "Klä på er nu!", och så tog barnen på sig flytväst och gick längs med grusvägen till bryggan där de blev upplockade av båten.

Alltså!

Jag kan se rätt så himla många nackdelar med att bo sådär. Rätt så himla många. Men också: DU KÄRE VÄRLD, VAD FINT! Stämningen på skolan - så sjukt bra, jag blev nästan tårögd. Stora högstadieelever sida vid sida med små sexåringar, alla helt avslappnade och snälla. Och det lilla matrummet, där alla barn och vuxna satt samtidigt och åt jättegod hemlagad vegolasagne (gissningsvis för att jag hade hintat om att jag var vegetarian)? Å!

Åkte därifrån med hjärtan i ögonen och ville bosätta mig på närmsta kobbe.

Så himla bra dag.

måndag, november 19, 2012

Kolla in: Skribentkollektivet

Fick tips om en så himla bra och cool grej som jag önskar att jag hade hittat när jag var sjutton: Skribentkollektivet. Ett gäng unga skribenter (17-20 år) som slagit sig ihop och bildat ett kollektiv, och startat en sajt där de publicerar sina texter. Bara för att få ur sig ord. Och publicera dem någonstans. Texterna handlar om allt möjligt, och är i helt olika stilar.

Kanske finns det någon som är sugen på att gå in och läsa? Eller bidra med en text? Alla som vill får bli gästskribenter!

torsdag, november 15, 2012

Bye bye Båstad

Kände mig på riktigt helt sorgsen idag när jag lämnade Skåne och åkte hem mot lägenhet och storstad igen. Okej att lägenheten och storstaden är befolkad med en massa människor jag längtar efter väldigt mycket när jag är borta, men alltså. HAV! Herregud, vilken grej ändå.

Det var himla bra i Båstad. Pålästa och roliga elever, förberedda frågor, engagerade lärare, snälla bibliotekarier, the whole shebang. Kanske ett av mina... topp tre bästa skolbesök genom tiderna?


Tror faktiskt det.

onsdag, november 14, 2012

Rapport från ett tornrum

Jag bor på ett pensionat i natt (se bild på huset nedan), och eftersom november inte verkar vara Båstads bästa turistmånad så är jag enda gästen.

"Så du kan få välja rum. Var vill du bo?"

Jag tog tornrummet.

Nu känner jag mig som Anne på Grönkulla.

Oklart egentligen varför, Anne bodde väl inte i något tornrum? Jag antar att det är känslan. Hon skulle ha velat bo i ett tornrum, tro mig. Väldigt poetiskt. Väldigt Anne.

Idag har jag berättat för alla elever jag träffat att jag brukar sätta upp små regler för mig själv när jag ska skriva bok. Typ: Skriv fem sidor, sedan får du se på nya avsnittet av Homeland. Eller kanske snarare: Yo! Slöfock! Skriver du inte fem sidor omedelbart så får du inte så på nya avsnittet av Homeland!!!

Så... elever! Härmed vill jag meddela att "göra tre skolbesök" är ungefär likvärdigt med "skriva fem sidor".

Nu ska jag se på Homeland.

tisdag, november 13, 2012

En Bjärbo till Bjäre

Alrighty then, nu ska jag ut och åka igen. Den här gången ska jag till Båstad (Förslöv). Jag verkar ha lite bättre tur med bio den här gången, för i Båstad har jag hittat en biograf som visar film imorgon. Visserligen ingen av de filmerna jag ville se, men ändå. Det tar sig!

Himla synd att suget jag känner inför att se sista Twilightfilmen = 0.

Men, men. Ja, ja.

Det ska i alla fall bli kul att åka till Båstad.

Har aldrig varit där, men mitt efternamn är taget efter Bjärehalvön (där morfars släkt kom ifrån), så det ska nog gå fint det här.

Eddie och julen


Sådär, ja! Nu finns min bilderbok "Eddie och julen" ute i handeln. LÖP OCH KÖP! Eller köp direkt av mig, med en hälsning i. (Vill du göra det så klickar du här, så får du veta mer om hur du beställer.)

Här kan du också läsa mer om boken.

torsdag, november 08, 2012

Älska Älmhult!

Förutom att handla pappersgrejer på Ikea i Älmhult så har jag gjort författarbesök också. Sju åttondeklasser på tre olika skolor har jag träffat, och nu ska jag tala om en sak för er: HERREGUD!!! vilken skillnad det är på att göra författarbesök i klasser som förberett sig innan!

Ibland händer det nämligen att jag kommer till en skola där alla (inkl. lärarna) ser ut som frågetecken när de får syn på mig. "Vem är du? Ska du vara här idag? Författarbesök, säger du? NU? Nej, det vet jag ingenting om. Vilken sal ska vi då vara i, hade du tänkt?" På sådana ställen är det sällan eller aldrig någon som läst någon av mina böcker, förberett några frågor, eller ens reflekterat över att det ska komma någon och hålla lektion som de inte träffat innan. Och visst, fine, jodå, det går att ha lektion på sådana skolor också. Det blir nästan alltid helt okej bra ändå.

Men.

Skillnaden är ändå enorm när man kommer till ett ställe som till exempel Älmhult, där lärarna är engagerade, eleverna har läst åtminstone en av mina böcker inför besöket, diskuterat dem i grupper, förberett en lång lista med frågor och liksom... längtat efter att jag ska komma dit och prata. Enorm, I tell you.

Så himla mycket bättre för alla inblandade? Skolan (som betalt för att jag ska komma dit, och sannolikt vill få ut så mycket för pengarna som möjligt). Eleverna (som får ut mycket mer av mötet). Och för mig (som gillar att försvara varför jag skrivit ett alldeles för öppet slut på min första bok.)

Älskar nu Älmhult lite.

Det var bara det.

tisdag, november 06, 2012

Färdig bok

KÄRA BLOGGEN! ÄR MYCKET UPPSPELT! HAR FÅTT MIN FÖRSTA BILDERBOK FRÅN TRYCKERIET! SKRIVER ALLT I VERSALER! MED UTROPSTECKEN!

Ska fota mer och visa er en annan dag när jag har en bra kamera, men wiii! Rolig dag det här blev nu. Jag älskar när bokuslingarna äntligen kommer från tryckeriet! Det är typ som att få barn fast utan allt som gör ont, och inte alls samma på något annat vis heller, men ni fattar, det är roligt, man blir glad, wiii!

Alla som har ett småglin hemma måste köpa! Ni kan tänka att den är ungefär som en "Julen - Så funkar den" för barn mellan 1 - 3 år ungefär. Släpps om en vecka, och finns då att få tag på lite överallt hoppas jag, men definitivt i alla fall på adlibris och bokus. Och vill ni ha en hälsning i den kan ni köpa den direkt från mig också. (Men återkommer om det, har bara fått ett enda exemplar ännu, så kan ändå inte skicka än.)

Annars då?

Näe, inget.

Mest: wiii!

måndag, november 05, 2012

När jag ändå är i Älmhult

Imorgon åker jag till Älmhult, och stannar i två dygn för att göra författarbesök. Googlade i ett anfall av obotlig optimism "bio älmhult" nyss, för att jag så förtvivlat gärna ville att det skulle ligga ett stort biopalats strax bredvid värdshuset där jag ska bo, så jag kunde gå och se Palme-filmen och Bitchkram på kvällarna när jag jobbat färdigt.

Gjorde det inte.

Vad som däremot ligger strax bredvid värdshuset där jag ska bo: Ikea.

Ja, ja.

Man kan inte få allt, etc.

Får väl ta med mig nån himla bok eller så?

Eller köpa möbler.

Vi får se lite.

Mmm... kontoret

Är det okej att lägga sig ner på det turkosa brädgolvet och kyssa kontorsmarken för att man är så lycklig över att vara tillbaka i sin fina, fina hörna, vid sitt fina, fina skrivbord, i sin fina, fina fortfarande rätt stökiga frilanslokal?

Nähä.

Nänä.

Men man kan väl få tänka tanken, i alla fall?

söndag, november 04, 2012

Tips till alla (unga) med författardrömmar

Jag fick ett så fint brev häromdagen, från en lärare som hade en elev med författardrömmar i sin klass. Hon önskade sig ett blogginlägg med "tips till unga som vill bli författare", som hon kunde visa för sin elev. Det blev den här Topp 5-listan. (Kan säkert funka på vuxna med författardrömmar också? Det är ju samma lika, på ett ungefär.) Slit den med hälsan!


1. Läs mycket
Jag vet att det här är en sådan där sak som du säkert hört hundra gånger från olika vuxna (svensklärare), men det är för att olika vuxna (svensklärare) har fattat precis. För varje grej du läser övar du dig på en massa viktiga saker - ord, språk, stil. Så läs så mycket du någonsin kan! Böcker, bloggar, twitter, tidningar, brev, vad som helst, läs, läs, läs! Strunta i om det du läser anses vara "bra" eller "litterärt". Bara läs, och lär dig vad du gillar. Och försök sedan härma den stilen när du skriver själv sedan.

2. Skriv mycket
Ingen är automatiskt proffs på att skriva från början, det blir man av att öva. Och ju mer man övar, desto bättre blir man. Alltså är det smart att skriva mycket, hela tiden. Och då menar jag inte att man ska sätta sig ner och "skriva en roman" direkt, man kan skriva vad som helst. Små lappar på köksbordet, brev, blogginlägg, dikter, fanfiction, noveller, dagbok - vad som helst. Det viktiga är att man skriver ofta, så man får in vanan. Strunta i om det blir bra eller inte. Bara skriv.

3. Avsätt tid för att skriva
Det tar tid att skriva grejer. Många, många timmar. Den tiden måste du se till att fixa fram. Kanske kan du tänka dig skrivandet som vilken annan seriös hobby som helst? Till exempel om du börjar träna fotboll - då vet du att du kommer att ha träning två gånger i veckan (tisdag och torsdag) och match på helgen. Då låter du ingenting annat komma emellan. Tänk likadant med skrivandet. "Varje tisdag och torsdag och lördag ska jag skriva i två timmar." Då är det inte lika lätt att skrivandet hamnar längst ner på Att Göra-listan och glöms bort.

4. Försök inte smita
Newsflash: Det är verkligen inte alltid roligt och inspirationsfyllt och fantastiskt att skriva. Rätt ofta är det svårt och tråkigt och fyllt av prestationsångest också. Men skit i det! Skriv ändå. Det gör ingenting om du tycker att allt du skriver blir dåligt just nu, eller om du kör fast lite då och då. Det gör alla. Jag skämtar inte: ALLA. Ingen skriver perfekt från början. Det viktiga är att du inte ger upp när det går trögt, utan fortsätter ändå, och får ur dig orden. Ta en paus och dunka huvudet i väggen gå en promenad om du måste, men fortsätt sedan. Man (åtminstone jag) måste vara disciplinerad och sträng mot sig själv om det ska bli en färdig text till slut. Det är trist, men sant.

5. Öva ditt tålamod
Oooo, det här är mitt hat-tips. Direkt när jag kommer på en idé vill jag börja skriva, och sen vill jag att boken ska vara klar efter fem minuter, finnas i bokhandeln efter två dagar och bli film en vecka senare. Sjukt dålig egenskap om man vill vara författare, för prick allt i processen tar en FREAKING EVIGHET. Alltså, vi pratar om flera år nu. Jätte-jätte-jätte-lång tid. Och när du väl skrivit färdigt din bok och ska försöka få den antagen av ett bokförlag kan det ta jätte-jätte-jätte-lång tid innan du ens får svar. Och jätte-jätte-jätte-lång tid innan något bokförlag nappar och svarar något annat än "tack, men nej tack." Så det är bra att ha oändligt tålamod. Eller öva sig på att få det. Eller åtminstone lära sig leva med att man inte har det.

EXTRA! EXTRA! Read all about it, BONUSTIPS!
Skrivarkurseleverna jag hade hand om i förra veckan tyckte att "planera din historia" var det bästa tipset jag gav dem. Och det är verkligen ett sjukt bra tips. (Tycker jag. En del författare planerar inte ett dugg, och lyckas otroligt nog skriva böcker ändå. Men jag tycker planeringen är asviktig. Speciellt är det skönt att ha den när jag kör fast.) Innan du ens börjar skriva, alltså - tänk igenom din historia. Vem handlar den om? Vad handlar den om? Hur börjar den? Hur slutar den? Vilken typ av historia är det - är den rolig, läskig, sorglig, spännande eller alltihop? Man kan planera på hundra olika sätt (med post-it lappar, med tankekartor, genom att skriva noggranna synopsis, genom kladdiga anteckningar). Välj ett sätt som passar dig, men strunta inte i planeringen. Den kan verkligen hjälpa dig.

onsdag, oktober 31, 2012

Om det här med skrivkurser

Alltså, det här med att hålla lång härlig skrivkurs för intresserade ungdomar, som själva valt att hänga med mig och skriva hela höstlovet, JAG DÖR, DET ÄR SÅ KUL!!! Kan jag snälla få göra det jämt?

Ni är några som frågat här inne på sistone om jag (och Johanna Lindbäck) ska hålla fler kurser för unga, och hur man kan göra för att få oss till sin skola/sitt bibliotek/sin stad. Mitt bästa tips är att gå till bibblan och tjata (nej, fråga snällt!). Eller till sin lärare. Så kan de kanske fixa fram pengar, ordna kurstillfälle och kontakta oss och fråga om vi kan komma. Det gör vi hemskt gärna!

Just den här skrivkursveckan i Ronneby, som jag håller nu, är det Ronneby bibliotek som står för. Alla som går på högstadiet i Ronneby fick chansen att anmäla sig, och vi håller på i fyra dagar. ASROLIGT! Idag ska vi prata dialog och slå med tärningar och skriva novell. Och älta Twilight, gissar jag.

Ska bli mig ett sant nöje.

fredag, oktober 26, 2012

Har ni hört den här då? HÖSTLOV!

På söndag packar jag med mig barnen och en massa böcker och åker hem till mamma och pappa i en vecka på höstlov. Eller ja, barnen ska ha höstlov och hänga med sin mormor och morfar. Själv ska jag verkligen inte ha något lov. Jag ska hålla i en skrivkurs för högstadieungdomar på bibblan i Ronneby och åka buss 240 fram och tillbaka hela veckan. Men ändå. Ändå!

Ser mycket fram emot denna happening.

Det var ett tag sedan jag frekventerade buss 240!

Sedan sist (1999) har följande bra bussåkargrej uppfunnits: podcasts. Förr i tiden fick jag stirra rakt fram och lyssna på musik när jag åkte tvåförtian. Nu kan jag stirra rakt fram och lyssna på musik ELLER podcast när jag åker tvåförtian.

Det tar sig.

Nytt för nu är också att jag åker bussen åt andra hållet. Kommer kräva prick all min viljestyrka på mornarna att komma ihåg att stiga på bussen på fel sida vägen, och åka MOT RONNEBY och inte på vanliga sidan vägen och åka MOT VÄXJÖ.

Har också tänkt en del på reflex? Minns det där väntandet på bussen på vinterhalvåret som en mycket mörk hist...

MEN ÅÅÅÅ, LYSSNA DÅ! DET HÄR ÄR JU SUPERINTRESSANT, ALLTIHOP!

Skriv ut och spara nu.

Nu glömmer ni inte...

... att komma till Kulturhuset i Stockholm imorgon och gå gratis skrivarkurs mellan klockan 13.00 - 15.00, va? Eller åtminstone glömmer ni inte att skicka dit sugna ungdomar ni känner?

Det är på biblioteket TioTretton (i Kulturhuset, andra våningen) för ungdomar. Vi har fått veta att "ungdomarna" i det här fallet är mellan 10-13 år (och att det tydligen är ganska strängt med åldersgrejen). 

Hoppas vi ses!

onsdag, oktober 24, 2012

Vampyrer, säger ni. AMEN MÅSTE JAG?

Hej från ett tåg! Från och med förra veckan och fram till jul har jag tusen och ett författarbesök att göra runt om i landet. Eller nä, inte tusen och ett. Men flera i veckan. Jag och SJ kommer att bli LIKE THIS *korsar fingrarna*.

Hoppas jag.

I måndags träffade jag fyra åttondeklasser i Alingsås och fick med mig en lista på namn jag skulle använda i nästa bok (som gärna fick utspela sig i Alingsås med omnejd), samt rådet "skriv en bok som säljer lika mycket som Harry Potter".

Mycket bra idé.

Idag ska jag träffa 160 elever från Hallstahammar. De kanske kan hjälpa mig att brainstorma lite kring vad den där bästsäljaren ska handla om?

Hoppas.

fredag, oktober 19, 2012

Ska du vira in oss i sladden?

Om jag nyss var på en fotografering ihop med Johanna där vi fick stå rygg mot rygg och bli invirade i nätverkssladd?

OH YES.

Vissa ögonblick är ju lite mer minnesvärda än andra.

(Alltså. Det är till en artikel i Språktidningen så småningom, om att skriva bok ihop. Inga konstigheter. Och bilderna blir säkert mycket fina, vi hade roligt. Bara så... jag vet inte? ANNORLUNDA. Är kanske ordet jag söker.)

måndag, oktober 15, 2012

Kullerstenskulisser vi minns

Hej, jag är i Visby, det känns lyxigt. Visserligen regnar det på tvären, men jag sitter ändå i en fluffig hotellsäng och är varm, så det gör inte så mycket. Nyss var jag och tittade på havet. Det var grått. Sen tittade jag lite på Almedalen. Den var blöt. Fast Visby är ju ändå Visby, så summan av intrycken är ju ändå: GUUUUUVAFINT!

(Dock att jag märker att jag har svårt för att ta de här gamla kullerstensställena riktigt på allvar? Gamla Stan och Visby och Lund och såna? Jag älskar dem, men de är ju så overkliga? Tänker hela tiden att det ska bli som på Musses och Långbens campingsemester, att någon plötsligt trycker på en knapp och så vecklas den fina kullerstenskulissen ihop och så visar det sig att det ligger vanligt modernt stadslandskap där bakom och så hoppar typ Musse fram och skriker OBOY! GICK DU PÅ DEN LÄTTE? Är således lite på min vakt hela tiden. Så ni vet.)

Imorgon ska jag hur som helst vara med på Bokens Dag För Unga, och prata skrivande inför några hundra ungdomar.

Det ska bli roligt.

Hej då!

fredag, oktober 12, 2012

Skrivverkstad på höstlovet?

TIPS! En rolig grej som jag och Johanna Lindbäck ska hålla i lördagen den 27oktober är en Skrivverkstad på biblioteket Tio Tretton i Stockholm. Det är två timmar (mellan 13-15), det är för ungdomar, och det är gratis.

KOM DIT! ELLER SKICKA DIT EN UNGDOM DU TYCKER VERKAR FESTLIG!

Hela dagen är förresten fylld med bokaktiviteter på Rum för barn, Lava och Tio Tretton, för barn/ungdomar från 4 år och uppåt. Högläsning. Skrivarstugor. Tecknarverkstad.  Här kan du se hela programmet. Allt är gratis.

Lyx.

måndag, oktober 08, 2012

Glöm allt jag sa, här ska skrytas!

"Det här är bra. Flera av novellerna dessutom riktigt bra. Känsligt, lyhört och uppriktigt beskrivs hela spektret från förälskat fjärilsfladder i magen till bultande, galen kåthet så bra och så äkta att jag känner mig som en fjortonårig oskuld igen."
Alright, minns ni hur vi pratade om att vi inte tyckte om författare som skröt ohämmat om bra recensioner och tjatade sig blå om sina böcker i sociala medier häromdagen?

Glöm det.

Eller nä, glöm inte det, jag tycker fortfarande samma.

Men ni kan väl vara så vänliga och bortse från det en liten stund i alla fall? Kan nämligen verkligen inte låta bli, för Å, DU KÄRE VÄRLD, läs den här recensionen av "Het"? Blir så himla glad och stolt och sprickfärdig i mallighet!

Kommer dansa och le hela veckan nu.

torsdag, oktober 04, 2012

Önskerubrik: Att marknadsföra sin bok i sociala medier

Oooo, Janina, vilket ämne du slänger till mig! Var ska vi börja?

Ibland får jag frågan hur mycket jag tror att jag "tjänar" på att ha en blogg, författarmässigt sett, alltså. Om mina böcker säljer mer tack vare bloggen? Det är jag helt säker på att de gör. Så klart? Varje dag klickar sig över 1500 läsare in hit. Många av er är läsande personer, som gillar böcker. Och ännu fler av er har barn i olika åldrar, som kanske också gillar böcker. Det är ju, rent krasst, ett helt fantastiskt skyltfönster, det här. Så här är jag, så här skriver jag, och här är mina böcker.

Jag tror det är en skitbra grej att ha en blogg om man är författare. Speciellt om man har den för att man verkligen gillar den, inte för att man tycker att "det vore bra". Och jag tror verkligen inte det skadar att finnas på Twitter och Instagram och Facebook heller. Men igen, det ska helst vara för att man gillar det. Inte för att man borde. (Blir det någonsin bra om man bara gör det för att man borde?)

Jag tycker däremot definitivt att det finns en gräns för hur mycket reklam man kan göra för sina böcker i sociala medier utan att uppfattas som odräglig. Det har hänt att jag slutat följa andra författares bloggar, twitter etc för att jag tycker att de tjatar sig blå på "fel" sätt om sina böcker, skryter om varenda positiv recension, tar varenda chans de kan hitta till att flika in ett litet reklaminslag om sig själva. Det retar mig. Och den där gränsen är väl gissningsvis ohyggligt flytande, säkert finns det många som slutat läsa min blogg för att de tycker att jag tjatar om mina böcker för mycket. Det finns väl som vanligt inget facit. Jag antar att man får känna sig fram?

Men generellt tycker jag så här: Har du skrivit en bok och gillar att synas i sociala medier? Good for you. Det finns ingen anledning att blygsamt dölja din bok för omvärlden, du har ju skrivit den, du är ju stolt, klart som tusan att du ska berätta!

Följdfrågor?

tisdag, oktober 02, 2012

Mål och mening

Igår släpptes statistiken över vilka författares böcker som lånats ut mest på biblioteken under 2011. Siffrorna ligger till grund för författarpenningen (alla författare/illustratörer får ersättning för varje gång deras böcker lånas ut, jag vet inte exakt hur mycket det är, men tror en knapp krona per utlån?) och jag läser alltid den här statistiken med lupp. Så himla intressant!

I topp ligger alltid (okej, de senaste åren, då) Martin Widmark (som bland annat skrivit alla böcker om LasseMajas detektivbyrå). Sedan Astrid Lindgren. Sedan Helena Willis (som bland annat illustrerat alla böckerna om LasseMajas detektivbyrå). Sedan Gunilla Bergström (Alfons). Och sedan en lång, lång rad andra barnboksförfattare, och så typ några stycken som skriver deckare för vuxna.

Läs själva här.

Så himla flott lista att vara med på, tycks det mig!

Utlånad på bibblan, mm... 

Ska farao ha det som livsmål från och med nu: Att ta mig in på topp 200.

KÄMPA, LISA!

lördag, september 29, 2012

Sjätte året gillt

Och tre dygn senare bara: HÄJ IGEN! Nu har jag mässat klart. Det här året hände tre unika saker på bokmässan för min del:

1. Seminariet som jag och Johanna Lindbäck höll i var typ fullsatt. HERRE MIN GET! Det var helt sjukt mycket folk där och lyssnade! Andra år när jag har haft seminarier har det inte ens kommit hälften så många. Det var kul.

2. Jag fastnade inte (så mycket) med apatisk blick på mässgolvet, utan gick och lyssnade på rätt många andra seminarier istället. Det var också kul. Mitt bästa var nog det med Jenny Valentine och Jenny Jägerfeldt. Eller det med Jonas Gardell.

3. Jag köpte faktiskt med mig några böcker hem. Det är sinnessjukt nog första gången det händer, har alla andra år lämnat mässan utan en enda bok i bagaget pga avtrubbad. Men i år! FLERA STYCKEN!

Kanske rent av håller på att lära mig hur man gör det här med mässa?

Vore ju verkligen på tiden.

onsdag, september 26, 2012

Well, hello bokmässan!

Nu är jag här. I Göteborg. Det är regnigt och grått. Och jag har (fortfarande) ont i huvudet. Vad annars är nytt?

Jo! Jag köpte nya skor på vägen till hotellet. Det tar sig, piffet.

Nu ska jag snart dricka vin.

Imorgon mässar jag tills jag stupar.

Hörs!

tisdag, september 25, 2012

Packa nu då, människa!

Imorgon åker jag till Göteborg för att gå på bokmässan. Jag ska inte jobba så hemskt mycket i år (ett seminarium på torsdagen klockan 12.00 och en intervju i Rabéns monter samma dag klockan 13.40), mest bara förlusta mig. Och bli matt av allt folk och alla böcker och alla intryck. Det ska bli roligt!

Liiiite stressad bara över att alla piffar sig så himla mycket? Det har varit snack om nya kläder, nya frisyrer, nytt nagellack och fan och hans moster sedan jag vet inte när. Gulp!

Antal nya kulturstassar jag har att packa ner i väskan: 0.

Satsar således alla mina kort på karisma.

Vetifan om jag har någon sådan heller, men SCHHH!

Låt oss låtsas. 

fredag, september 14, 2012

Festlig happening!

På måndag morgon (klockan 09.15) ska jag vara med i Nyhetsmorgon på TV4 och prata barnböcker. Tipsa om favoriter och så, ni vet.

Skriv in i kalendern, ställ alarmet, etc, etc.

torsdag, september 13, 2012

Het som e-bok


Och en annan grej! Nu finns Het som e-bok också. Man kan antingen köpa hela boken, eller de olika novellerna man är nyfiken på var för sig.

Klicka här! Så ser du.

Sista rycket

I morgon stängs omröstningen för årets bästa barn- och ungdomsboksblogg i Forma Books Blog Awards. Har du röstat? Annars klickar du förslagsvis här, scrollar ner, klickar i en liten ruta och lägger en röst på din favorit.

Ett piggt förslag är att du till exempel röstar på Bokunge, som jag är med och driver.

PÖSS!

lördag, september 08, 2012

Hej Kristianstad!

Igår åkte jag tåg i en evighet och kom till Kristianstad. Där pratade jag och Johanna Lindbäck ihop på stadens bokfestival i 45 minuter. (MYCKET ROLIGT! Himla hit att få prata ihop.) Sedan åkte vi tåg i en evighet igen och kom hem.

Sak jag tänkte på under tågresan: Skåne är Sveriges kanske finaste landskap.

Samt: Cirka alla hus i Kristianstad är byggda i gammalt fint rött tegel. Aldrig riktigt tänkt på att rött tegel är så fint? Nu vill jag ha ett rött tegelhus i julklapp. Fix it, tomten.

söndag, september 02, 2012

Slut som artist

Alltså, det är verkligen himla, himla roligt att hålla skrivkurser. På riktigt. Det är det. Men HERREGUD VAD MAN BLIR TRÖTT! Det är typ samma som att skriva högskoleprovet två dagar i rad OCH jobba på café, samtidigt. (Detta är alltså mina referensramar när det kommer till att behöva använda hjärnan mycket OCH behöva stå upp samtidigt. Högskoleprov bakom disken på ett café. Oh, well.)

Läste ni löpet på kvällstidningen igår?

RASA I VIKT GENOM ATT STÅ UPP.

Kompenserar nu helgens förmodade viktras med att äta choklad i soffan och visualisera hur jag snart ska få gå och lägga mig.

fredag, augusti 31, 2012

Het release

Untz-untz-peppen-peppen, ikväll är det releasefest för novellsamlingen "Het" som finns ute i handeln nu. Det ska bli mycket roligt!

Här kan ni förresten läsa en rolig intervju med Martin Jern och Åsa Anderberg Strollo om boken. Martin är speciellt rolig när han säger så här, tycker jag:

– Jag är ganska så tävlingsinriktad. När jag visste att det skulle vara många riktigt bra författare med ville jag skriva den bästa eller den värsta berättelsen. Jag skulle skriva den som hade mest sex.

HA! Jag tänkte typ tvärtom. Ungefär: Jag kanske inte behöver fläska på så himla mycket med sexet? Det kommer ju de andra göra så fint ändå.

Så istället fläskade jag på med romantik och skolmiljö, för det är mina bästa grejer att skriva om. Mina huvudpersoner är således nykära och går på gymnasiet och kan inte sluta ta på varandra. Tycker själva att dom är himla fina, faktiskt.

fredag, augusti 24, 2012

Nominerad och glad

Fick alldeles nyss reda på att barnboksbloggen Bokunge som jag är med och driver är nominerad till ett tjusigt pris. SÅ HIMLA GLAD OCH STOLT! Det är i Forma Books Blog Awards som Bokunge kan vinna pris för årets bästa barn&ungdomsboksblogg. Det vore ju sannerligen festligt, vore det inte?

Om ni klickar här kan ni gå in och lägga en röst. Omröstningen pågår från nu till och med 14 september, och den blogg av de tre nominerade som har fått flest röster då vinner.

Alla som röstar får... jamen, vad ska vi säga? Kakor? Halva mitt kungarike? Min högra arm?

onsdag, augusti 22, 2012

Tjuvtitt: Eddie och julen

(Förlåt för icke säsongsrelaterat inlägg. Det är sommar fortfarande. Okej?)



En sak som jag av någon outgrundlig anledning inte pratat om här är att jag skrivit en bilderbok som släpps sent i höst. Den heter Eddie och julen, och handlar om en kille som är väldigt lik en till mig mycket närstående person. (Även om den till mig närstående personen har växt upp och blivit lite mer vältalig sedan jag skrev texten.) Eddie, som är typ 2 år - och mitt uppe i den första härliga trotsåldern - ska precis fira jul för första medvetna gången. Han tycker att allt är rätt underligt. Det här med julgran, till exempel. Ett träd inomhus? Weird. Och tomten? Vem farao är det? Eddie är skeptisk. Men sen säger mamma att tomten brukar ha paket med sig när han kommer, och då känner ändå Eddie hur peppen kommer krypande. PAKET! Det gillar han ju faktiskt! Kommer kanske tomten nu på direkten?

Tanken är att det ska bli fler böcker om Eddie sedan. I vår släpps till exempel den om när Eddie får ett syskon. Den blir dramatisk. Men texten är kort, och handlingen enkel, för jag tänker mig att det ska passa att läsa de här böckerna för ganska små kids ändå. (Ni vet, sådana som tröttnat på pekböcker, men som inte är redo för till exempel Alfons ännu?)

Ska bli himla roligt, det här!

Bilderna är gjorda av superduktiga konstfacksstudenten Jesus Verona, och det här blir hans första bilderbok. Älskar speciellt hur han tecknat Eddies öron. Så sjukt gulliga och utåtstående!

måndag, augusti 13, 2012

Skolbesök av en författare?

(Och nu blir det reklaaaaam.)

Jag gissar hejvilt nu, men nog borde det finnas en hel drös med lärare som sitter och planerar framtiden i detta nu, och kanske tänker tankar i stil med: ”Det vore ju kul med ett författarbesök för åttorna den här hösten. Eller kanske till våren? Hmm… undrar vem vi ska fråga?”

ÖDMJUKT TIPS I SÅ FALL: Fråga mig! Jag gör hemskt gärna skolbesök på (främst) högstadiet eller gymnasiet. Vanligtvis handlar det om en lektion, där jag pratar med eleverna om varför jag skriver böcker, hur jag gör när jag skriver böcker, om det är som jag trodde att det skulle vara, och varför jag inte slutar fast det faktiskt är asjobbigt rätt ofta. Och så pratar jag lite om min bild av författare (män med hår på bröstet, som fyllda av inspiration maniskt hackar fram sina alster på skrivmaskin mitt i natten) och om jag själv kan identifiera mig med den bilden (eh, nej.) Och så läser jag högt! Och svarar på frågor! Och är ganska rolig! Och nästan alltid sitter majoriteten av eleverna still och lyssnar tills jag är klar. Faktiskt.

Och så kan jag tänka mig att hålla skrivkurser och skrivarverkstäder också, men då vill jag helst ha lite mer tid på mig. Halvdagar eller heldagar eller en hel vecka eller så.

Det är enklast att gå via Författarcentrums författarförmedling om man vill boka ett besök. Där hittar man också information om vad det kostar (brukar gå efter deras arvodeslista).

Okej? Okej.

(Slut på reklam.)

lördag, augusti 11, 2012

Heta noveller för unga

Wiiii, nu har den kommit från tryckeriet! Het. Boken med tio heta noveller för ungdomar, av tio olika författare. Mitt bidrag heter "Fyrtio minuter eller En jävla evighet" och utspelar sig under en mattelektion i ett klassrum på ett gymnasium. Här kan du läsa mer!
Känner mig stolt och glad över att få vara med i ett sådant här sammanhang, med sådana här grymma författare. Jag hoppas boken blir sönderläst (i smyg eller inte i smyg) av cirka alla landets tonåringar. Släpps om någon liten vecka!

måndag, augusti 06, 2012

Fullbokad skrivkurs

Iiii, roligt! Nu är Skrivkursen för nybörjare den 1-2 september fullbokad, och jag går runt och visar v-tecknet pga roligt att det fanns så stort intresse. Vi har inte bestämt än om det blir en till liknande kurs i framtiden, men om/när det blir det lovar jag att hojta både här och var så att ni hör mig loud and clear.

onsdag, augusti 01, 2012

Skrivkurs för nybörjare

Minns ni skrivkursen för nybörjare som ni var så himla peppade på när jag började babbla om den i våras? Den 1-2 september går den av stapeln! Det är jag och Johanna Lindbäck som håller i den, och vi tänker oss att den riktar sig till dig som är vuxen och gillar att skriva (eller som tror att du gillar att skriva), men behöver lite tips och pepp för att komma igång på allvar.

Inga läskiga uppläsningar, inga långa läxor, bara korta, praktiska övningar varvat med teori och alla tips vi har.

Läs mer här! Där står hur du anmäler dig, vad det kostar, och allt sånt.

Det finns kanske 10 platser kvar, så skynda, skynda!

måndag, juli 23, 2012

Bättre än knark

Jag har tagit två dagars paus från semestern den senaste veckan och låst in mig på det öde frilanskontoret och skrivit som en maniac på min och Johanna Lindbäcks gemensamma bok. Så sjukt kul! Det känns som ASLÄNGE sedan jag skrev på något (även om det egentligen bara var en dryg månad sedan), och jag är ringrostig och seg och har cirka tre timmars startsträcka varje dag med suck och stånk, men efter det! Så sinnessjukt kul.

Glömmer ibland (cirka mellan varje sällsynt gång det händer) att jag blir helt löjligt euforisk av att skriva bok de där dagarna då det känns som att det faktiskt går framåt och jag bara behöver tvinga mig själv lite, lite grann för att textmassan ska växa.

Lite som när man är ute och springer och helt plötsligt orkar en extra kilometer bara så där.

Inte för att det där med springet någonsin har hänt mig.

Men, men.

Ni fattar.

torsdag, juli 05, 2012

Veckans vego: Färskpotatismos med sparris och rödbetor

En sommar för några år sedan gjorde vår kompis Eric färskpotatismos med citron och dill i åt oss. Sedan dess har jag gillat den där Eric lite extra mycket. Så sjukt gott! Vi brukar äta kokta primöööörer till, typ rödbetor, sparris och morot. Det är somrigt. Och gott. Sa jag gott? Det är gott också.

Det här behöver du till fyra personer:
12-20 färskpotatisar, lite beroende på hur stora de är.
1 kruka/knippe dill
1 citron
1 rödlök
3 dl fet turkisk yougurt
2 msk olivolja
salt
peppar

Och så då förslagsvis:

1 knippe sparris
12-15 färska små rödbetor
Några späda små nyskördade morötter
En klick smör

Så här gör du:
1. Skrubba först rödbetorna och sätt dem på spisen, för de tar längst tid att koka.
2. Skrubba potatisen och koka den mjuk.
3. Hacka under tiden rödlök och dill.
4. När potatisen är nästan klar - koka sparris och morötter.
5. Mosa den färdigkokta potatisen, och rör ned rödlök, dill, turkisk yougurt och saften från en citron i potatisen. Blanda i olivolja. Salta och peppra.
6. Lägg en klick smör på grönsakerna.
7. Ät!

torsdag, juni 14, 2012

Het


Annan grej jag gjort idag: Satt sista handen vid en novell jag skrivit som ska ingå i den här snygga samlingen, som släpps på Gilla böcker i början av hösten. Het är en samling heta (erotiska) noveller för ungdomar/unga vuxna.

Kanske det svåraste jag skrivit i mitt jordeliv? Är ovan och rätt så obekväm med cirka allt som rör projektet: Till exempel det här med att det ska vara en novell. Och till exempel det här med att den ska vara het. Oh lord.

Men, men. Nu har jag i alla fall skickat in sista korrvändan, och  känner mig nöjd. Och - sjukt stolt. Mitt namn bland alla dessa genier till författare! På en bok som jag verkligen tror kan bli bra! På så många sätt!

Den släpps den 3 september, och ska man gå på bokmässan i Göteborg kan man höra några av författarna (inte jag, men väl Jenny Jägerfeld, Sara Olsson och Åsa Anderberg Strollo) prata om boken under ett miniseminarium på torsdagen, klockan 13.00.

söndag, maj 27, 2012

Veckans vego: Wraps med mango och avokado

Somrigaste maten i mannaminne: Wraps fyllda med röra på mango, avokado, tomater och så där. Med citron och vitlök i dressingen. Blir gott, jag svär! Till och med sådana som inte gillar frukt i mat får i sig mangon utan större knot.

Till 4 personer behöver du:

8 tortillasbröd
2 avokados
2 mangos
3 tomater
1 rödlök
2 nävar sallad av något slag (maché är gott)
1 burk kidneybönor
Saften från en citron
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
Salt
Peppar

Så här gör du:
1. Hacka avokado, mango, rödlök och tomater.
2. Skölj av kidneybönorna.
3. Lägg alltihop i en skål, och blanda i salladen.
4. Rör ihop olivolja och citronsaften. Pressa i en vitlöksklyfta.
5. Häll dressingen över alla grönsakerna och rör runt.
6. Salta och peppra.
7. Gör wraps. Ät!

onsdag, maj 23, 2012

Mmm... gäng.

Ikväll: Är nåt så jävulskt nöjd över att ha dragit igång en skrivcirkel med ett helt gäng andra författare. Speciellt eftersom skrivcirkeln inte skriver ett enda dugg när vi ses, utan bara pratar om det. Och så dricker vi vin. Mmm... prata. Mmm... dricka vin.

Hittills har vi haft en (1) träff. Jag tänker nu sticka ut hakan och säga att det var en succéträff. Uttalandet kan grunda sig på det faktum att vi hade sjukt trevligt. Eller på det faktum att jag bestämde mig för att dricka vin till middag. Ingen vet.

Oavsett vilket: YEJ!

Jag har ett författargäng. Som jag har längtat.

Stora bokbytardagen

På fredag är det "Stora bokbytardagen", och det betyder att man kan gå till lite olika platser (se hemsidan jag nyss länkade till) runt om i landet, ta med sig en bok man vill byta bort, och få med sig en annan hem. Tanken är att så många som möjligt ska träffas, ge varandra boktips, och uppmuntra till läsning. Kul grej!

I Stockholm kan man förslagsvis komma till Sergels torg (Kulturhuset). Där kan man, förutom att byta böcker med andra glada personer, också lyssna på korta intervjuer med författare i ett intervjumaraton. Till exempel mig! Och många fler!

Klockan 15.00 drar författarmaratonet med barn/ungdomsboksförfattarna igång. (Tror det blir samma med vuxenboksförfattare senare, men vet inte detaljer.)

Ta med dig en bok som du vill byta bort och kom dit, vetja! Superbra sätt att mingla runt lite med andra personer som gillar böcker, och få nytillskott i bokhyllan utan att det kostar en spänn.

onsdag, maj 16, 2012

Bollebygdiska, är det ett ord? Borde det vara.

Förra gången jag var i Bollebygd och gjorde författarbesök skrev jag ett blogginlägg efteråt som gjorde bambapersonalen* så glada att de enligt uppgift satte upp inlägget på väggen. Så nu känner jag pressen. Men som tur är för både mig och bambapersonalen i Bollebygd kan jag konstatera att jag gillade den vegetariska maten väldigt mycket! Idag också.

Och eleverna var också fina, för den delen.

Har nu pratat med samtliga åttor (idag) och samtliga nior (i höstas) på denna ort. Man skulle därmed kunna konstatera att Bollebygd ligger väldigt bra till i statistiken kring orter med hög andel ungdomar som läst åtminstone delar av mina böcker. Trea, skulle jag tro. Efter Växjö (tvåa) och Borgholm (etta). Trevliga ställen, samtliga. Sa hon, helt apropå inget.

*Men alltså, det heter så på bollebygdiska, tror jag. Även om jag nu hellre skulle kalla den där bamban för matsal själv.

måndag, maj 14, 2012

Skrivkurser - save the dates

Idag har jag och Johanna planerat för den där skrivkursen för nybörjare som vi pratade om för ett tag sedan, om ni minns? Och bestämt datum! Det blir skrivkurs för nybörjare den 1-2 september (i Stockholm), och den kommer att kosta 1800 kronor. Skriv upp datumet nu, om ni är sugna på att gå!

Vi kommer också att ha en kvällskurs där vi kokar ner innehållet från dag 2 i kursen som vi haft för folk som redan skriver till några timmars föreläsning. "Så gör du när ditt manus är klart" - om hur man vet när manuset är klart att skickas, vart man skickar, följebrev, refuseringar, och arbetet på förlaget. Den kvällskursen blir den 4 september, och den kommer att kosta 750 kronor.

Mer information om kursernas innehåll och upplägg kommer, det här är bara så att ni i god tid ska veta när de går av stapeln. 

Men vill ni vara helt säkra på att få plats, och boka på direkten, så går det så klart bra. Då mejlar ni mejlaintenu@gmail.com, så får ni veta hur bokningen går till.

Hoppas vi ses!

måndag, maj 07, 2012

Frågor om författargrejen

En väldigt smickrande grej är att det börjar trilla in fler och fler frågor från högstadieelever som ska göra skolarbeten om författare och har valt mig. Fatta! Valt mig! De vill veta hur min barndom var, och sånt. Och om jag har något budskap i mina böcker.

Eftersom det tar mig cirka tusen år att svara (Min barndom, säger du? Den var väl... eh... bra?) har jag satt ihop en sida här på bloggen nu med FAQ och svar. Och lite länkar till ställen där jag skrivit om skrivande.

Här! Hittar man den sidan.

Slit den med hälsan, högstadiekids.

Kom till Akademibokhandeln!

Imorgon klockan 18.00 (tisdag 8 maj) pratar jag och Susanna Hellsing på Akademibokhandeln City i Stockholm (Mäster Samuelsgatan) om bilderböcker från 50-, 60- och 70-talet. Om "Historien om Någon", "Krakel köper en klubba", "Gertrud på daghem" "Det underbara trädet", "Sprätten satt på toaletten" och "Allra käraste syster", till exempel. Och om trender och tidstypiska detaljer i böckerna från respektive årstionde. Kom och lyssna! Gratis, öppet för alla, och mysigt. 


Veckans vego: Burgare med pesto och ost

Det är svårt att göra biffar och burgare och sånt där på quornfärs eller sojafärs och få dem att hålla ihop i stekpannan. Believe you me, jag har testat tusen gånger. Men de här burgarna! Helt magiska. Håller ihop, blir asgoda, inte det minsta torra och trista. Jag tycker de blir godast på quornfärs, för jag gillar quorn bättre än soja, men båda funkar.

Du behöver (till 6 burgare):
300 g quornfärs/sojafärs
2 ägg
4 msk potatismjöl
1 dl riven ost
1/2 dl matlagningsgrädde
1 hackad vitlöksklyfta
2 krm salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk chiliflakes eller paprikakrydda
1 msk pesto
olja att steka i
hamburgerbröd
god dressing, t ex mosad avokado blandad med gräddfil, pressad vitlök och lite örtsalt
tomater, rucola, rödlök eller annat gott

Gör så här:
1. Lägg quornfärsen i en bunke.
2. Knäck i äggen, tillsätt potatismjölet och övriga ingredienser och rör om så att allt blandar sig.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna, klicka i färsen till hamburgare, 1-2 cm höga, och stek ett par minuter på vardera sida.
5. Skär grönsakerna, bygg hamburgaren som du som du vill ha den.
6. Ät.

fredag, maj 04, 2012

Hörde ni startskottet?

Idag har jag påbörjat planeringen av vad som eventuellt kan ska komma att bli min tredje roman så småningom.

- PLATS FÖR APPLÅDER -

Det betyder förvisso ingenting, eftersom uppskattningsvis 99% av arbetet återstår, och risken att jag ändrar mig/kommer av mig/byter spår under de närmsta veckorna är ungefär lika stor, men! Eftersom jag är så till den milda grad korkad att jag tror på allt som står i den här bloggen så skriver jag det ändå: Idag har jag bestämt vad nästa bok ska handla om och öppnat ett nytt worddokument och börjat. Fullständig övertygelse än så länge: Den kommer bli fan-tas-tisk.

Mvh
Ontopoftheworld_80

fredag, april 27, 2012

Bilderboksretro 70-tal

Nu finns Bilderboksretro 70-tal klar och köpbar! Den tycker jag ni ska bläddra i. Den är rolig och fin. Jag tror ta mig tusan att den här är min favorit av de här 50-, 60-, 70-talsretroböckerna som jag varit med och gjort. Vilket i och för sig inte är så lustigt, för på 70-talet har jag ju nästan levt själv, och därför blir jag nostalgisk på en helt ny nivå i jämförelse. Här kan ni bläddra lite och provläsa!

tisdag, april 24, 2012

Skrivkurs för nybörjare, del 2

Jag tolkar alla dessa ivriga händer i luften som ett JA! Ni vill gärna gå skrivkurs för nybörjare. Om man får godis och slipper läsa upp sina texter. Right?

Återkommer när jag tänkt, bearbetat Johanna, och kommit fram till något smart.

söndag, april 22, 2012

Skrivkurs för nybörjare, verkar det kul?

Sådär, nu är skrivkurshelgen slut för den här gången. Jag är trött. Det var kul. Jag gillar kurs.

Och en grej! Idag när jag postade bild från kursen på Instagram var det flera som skrev kommentarer i versaler att "ÅÅÅ, VILL OCKSÅ GÅ!!! Kan ni inte ha en kurs för nybörjare också?" Och jag vet inte, det kanske vi kan någon gång? Jag är inte den som är den.

Den kursen vi haft nu riktar sig till "vuxna som redan kommit en bra bit med sitt skrivande". De flesta som gått den har redan haft ett bokprojekt påbörjat, i många fall nästan färdigt, och varit på väg att skicka in det till ett förlag.

Men det finns ju så klart a whole lot of folk som befinner sig på steget innan det. Som "gillar att skriva" och som "är sugna på att försöka skriva en bok någon gång" men som inte kommit en bra bit på väg. Ännu. Och som kanske skulle vilja gå en helgkurs och bli peppade? Och träffa mig och Johanna och få godis på kuppen? Ja? Nej?

Man kan tänka sig att man på en sådan kurs skulle prata om saker i stil med: Hur planerar man en bok? Hur kommer man igång? Hur skapar man karaktärer? Hur ska man tänka kring handlingen och upplägget och sånt? Hur skriver man bra dialog? Och... Vad gör man om när man kör fast? Med teori och korta, roliga skrivövningar. Men utan inlämningsuppgifter och läskiga uppläsningar.

Ni fattar? Bra, då kör vi gallup, så ska jag tänka på saken (och övertala Johanna att göra samma) sedan.

Räck upp handen alla som just tänkte: Ja! En sådan helgkurs skulle jag nog kunna tänka mig att gå!
(Under förutsättning förstås att helgen var rätt och att ni hade råd och att allt annat klaffade.)

lördag, april 21, 2012

Hur gör du när du skriver?

Det är ju fascinerande ändå, att jag aldrig, ALDRIG tröttnar på att prata med andra människor om skrivande. Skulle kunna fråga tusen människor på rad om hur de gör/tänker/jobbar och ändå stå och hoppa som en ivrig, flämtande hund för att få höra det tusende svaret. ÄLSKAR SKITEN!

Blir automatiskt sjukt peppad på att skriva bok bara av att befinna mig i samma rum som andra som också tycker att det är kul. Tråkigt nog blir jag dessvärre tydligen också automatiskt sjukt trött av det. Så det blir nog ingen ny bok just ikväll, trots allt. Och med "nog" menar jag "definitivt inte".

 *däckar som en klubbad säl i sängen*

Den här helgen

Untz-untz-untz, dags för skrivkurs, hela helgen, untz-untz-untz!

Vi hörs igen när jag har lärt kursdeltagarna cirka allt jag kan.

Okej? Okej.

fredag, april 20, 2012

De här vann min bok - hela listan

Å, du käre värld, vad roligt att så många ville tävla om min bok! Över 170 personer deltog i utlottningen (and I repeat: UTLOTTNING, jag har alltså inte suttit och valt personer utifrån motivering eller så). Himla fint att så många av er hade så mycket att säga om fenomenet "ungdomsböcker" också.

De här fem drog jag som vinnare: Veronika, Lisa, Sofie, Nilla och Sara.



Hör av er till mig (onekligenblogg@yahoo.se) med er postadress så skickar jag paketet med bok, anteckningsblock och knapp.

måndag, april 16, 2012

Vinn min bok!


Nu ni! Nu lottar jag ut 5 paket med bok + kollegieblock + tuff knapp bland alla som svarar på det här inlägget. Skriv en rad om din syn på ungdomsböcker i kommentarsfältet* så deltar du i utlottningen, som håller på till klockan 24.00 på torsdag.

Jag drar 5 vinnare på fredag!

*Din syn på ungdomsböcker, MOAHAHA, där fick jag till det! Det behöver alltså inte vara en lång och seriös analys ni klämmer ur er, det kan räcka med "jag gillar dem" eller "jag har inte läst någon" eller "ungdomsböcker är för töntar" också. Fast skriver ni det där sista så får ni stryk. Okej? Okej.


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

torsdag, april 12, 2012

Fler bokfikor åt folket!



Så himla fin och kul den blev då, bokfikan! Älskar dagens ungdom. I synnerhet den del av dem som var och fikade och babblade om min bok med mig idag. Ni bara: Eh, fast stolarna ser ju rätt tomma ut. Har du hittat på dessa ungdomar själv, eller? Jag bara: Nej, jag svär, de finns, PÅ RIKTIGT! Men jag glömde fota dem.

onsdag, april 11, 2012

Veckans vego: Grönsakspannkaka med citrussallad


Alright! Om förra veckans parmesansvampar var "festliga" är den här veckans rätt mer "vardag". Men den är bra, för den är sjukt enkel att göra, billig, snabb och god.

Det här behöver du:
6 dl mjölk
4 dl mjöl
4 ägg
1 burk majskorn
1 zucchini
1 paprika
1 apelsin
1/4 vitkålshuvud
Några sockerärtor
Mango chutney
Lite olja
Salt
Peppar

Gör så här:

1. Vispa ihop mjölk och mjöl.
2. Tillsätt ägg och salta och peppra lite.
3. Häll av majsen, hacka zucchini och paprika och häll ner grönsakerna i pannkakssmeten.
4. Häll smeten i en smord långpanna och baka i mitten av ugnen (225 grader) i typ 20 minuter.
5. Gör en sallad på grovstrimlad vitkål, apelsin och sockerärtor.
6. Servera med mango chutney.

Mmm... bokfika.

Imorgon är det dags för den här bokfikan att gå av stapeln. Ska bli himla kul! Känns som en win-win-win för min del. Får fika och träffa fina ungdomar och babbla om min bok. Tre typiskt bra grejer.

Tänker nu gå hem och färga håret pga vill inte bli "ställd mot väggen" med ful utväxt i hårbotten om det går att undvika.

HÄJ!

söndag, april 08, 2012

Skrivarkurs

Hörni, vi har någon ynka liten plats kvar på skrivkursen som jag och Johanna Lindbäck håller i ihop den 21-22 april i Stockholm. För vuxna, som skriver. Någon som är sugen? Det är roligt och inte det minsta otäckt (man behöver till exempel inte läsa upp något man skrivit eller så).

Läs mer här!


Och anmäl dig, tycker jag.

fredag, mars 30, 2012

Och grejen hon har i mungipan är...

Fast en grej! Ni missade väl inte igår, när jag avslöjade på Rabén & Sjögrens blogg vad det är tjejen på mitt bokomslag har i munnen?

Här! Får ni äntligen svaret.

onsdag, mars 28, 2012

Fyra författarprat senare

Åååå, vilka fina elever jag träffat idag då! Satt som små välartade ljus och lyssnade och ställde bra frågor och var trevliga. Jag brukar alltid fråga hur många i klasserna som läser böcker av egen fri vilja (utanför skolan). Det varierar väldigt hur många som räcker upp handen på den frågan. I vissa skolor/klasser är det noll. Men i dagens skola - många ivriga händer upp. Det blir alltid roligt då. Eller ja, det blir faktiskt oftast roligt oavsett, men det blir enklare om eleverna faktiskt gillar böcker. Vi klickar liksom lättare då.

Annan grej som förresten kommer upp på 100% av mina författarbesök: Zlatan. Är det bara jag, eller pratar alla elever om Zlatan med alla författare de träffar? Skulle inte förvåna mig om det är jag. Jag pratar om Zlatan rätt ofta har jag märkt.

Oh, well.

Nu är det natt.

Jag har sängen full av fluffiga hotellkuddar.

Hejdå!

tisdag, mars 27, 2012

Hej Göteborg!

Vi missade inte tåget, och vi hann packa. Det blir ju lätt så när båda (!!!) barnen i familjen bestämmer sig för att gå upp klockan FREAKING FYRA på morgonen. Fyra på morgonen just nu är ungefär som tre på morgonen nyss. Med sommartid och allt. Jag bara säger det, så ni ska förstå vidden av exakt hur mycket mina ögon svider för tillfället.

Jallafall, nu är vi framme i Göteborg. Här är det sommar! Det är fint. Jag är på hotell, och resten av familjen är på kollo hos farmorn och farfarn några kilometer bort. Ganska underligt egentligen, kan man tycka. Men så fick det bli. Jag ska ju jobba, och de ska ju bara... leva rövare, som vanligt. Och med tanke på graden av tröttma har jag inte direkt svårt att se fördelarna med den här dealen just nu. Chanserna för att jag ska sova som en sten utan ett enda barn som klättrar på mig i denna hotellsäng inatt = möcket, möcket stora. Och det är ju kanske bra när man ska upp i ottan och prata i en massa klasser.

Fast jag får inte sova än, riktigt. Dels på grund av att det bara är eftermiddag (doh!) och dels på grund av att jag ska gå på ett event och "presentera mig själv på fyra minuter" på en scen inför pedagoger och bibliotekarier. Man får hoppas att jag är någorlunda rolig, annars lär jag väl tappa koncentrationen och somna mitt i mina 4 minuter i rampljuset.

Hade just varit snyggt.

måndag, mars 26, 2012

In med er dit!

Den här veckan gästbloggar jag hos Rabén & Sjögren. I deras blogg kommer jag under veckan bland annat att avslöja exakt hur mycket jag irriterar mig på huvudpersonen i "Allt jag säger är sant", om hur stor roll min egna mormor spelade för den här boken, och kanske lite om hur jag insåg att min redaktör är svag för offentligt tiggeri.

Men framförallt! Så kommer jag att avslöja sanningen. Vad ÄR det tjejen på omslaget har i mungipan?

Klicketi klicketi!

fredag, mars 23, 2012

Veckans vego: Sesamnuggets med limeyoghurt



Nuggets till folket! De här är gjorda på kikärtor och smakar rätt likt falafel och är ungefär världens lättaste att göra. Ät dem ihop med något gott som du tycker passar. Potatismos, kanske?

Det här behöver du:
1 burk konserverade kikärter
1 ägg
½ tsk spiskummin
½ tsk salt
1 tsk curry
1 dl ströbröd
½ dl sesamfrön
lite olja att steka i

Och till såsen:
Mezeyoghurt
Lite limesaft
Örtsalt

Så här gör du:

1. Skölj kikärterna och lägg i en bunke tillsammans med ägg, salt och kryddor.
2. Mixa till en jämn smet.
3. Rör i ströbröd.
4. Forma till platta bollar och vänd dem i sesamfrön.
5. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek på medelhög värme så att de blir riktigt knapriga och goda.
6. Rör ihop yoghurt, limesaft och örtsalt till en sås.
7. Ät ihop med något gott.

tisdag, mars 20, 2012

Vad har hon egentligen i mungipan?

Jag måste fråga: vad är det på framsidan, vid höger sida av Alicias mungipa? Jag förstår mig inte på det riktigt...! /Elin

Mycket bra fråga, Elin! Jag har också tänkt på det där. Tuggar hon på ett sugrör? En sådan där godisstång som man köper på stan på sommaren som typ har hallonöverdrag och rabarberfyllning? Eller är det hennes hår?

Jag lutar för tillfället åt "hår", men jag känner mig osäker.