Det här är en artikel jag tänkt på mycket de senaste dagarna. Den är skriven av en författare, som ger sina bästa tips och trix till hur man kan skriva snabbare när man vill få ur sig sin roman. "Hur jag gick från att skriva 2000 ord om dagen till att skriva 10 000 ord om dagen" heter den, fast på engelska. Mhm.
TRICKFILM!!!
Här är hur snabbt jag skriver roman i jämförelse med artikelförfattaren: I slow motion, fast långsammare ändå. En exceptionellt bra skrivdag kommer jag som mest upp i 2000 ord. En rätt bra skrivdag kanske jag skriver 1000. Och jättemånga andra skrivdagar klämmer jag ur mig... 300 ord? Ibland inga alls. Och det är okej, det är så jag funkar, det måste väl inte gå snabbare, för snabbt är inte nödvändigtvis samma som bra, och blaha, blaha. Men ändå, denna (ursäkta språket) jävla artikel:
TRICKFILM!!!
Att tänka på de där 10 000 orden är som att tänka på rymden. Det är helt och hållet obegripligt för mig hur en person kan ha som rutin att skriva 10 000 ord i en roman om dagen, i dag efter dag efter dag. Hon ljuger? Hon måste ljuga? Hon har skrivit fel tio tusen gånger i artikeln, och menar inte "ord", hon menar "tecken"? Hon är en freaking robot?!? Mina tre (egna) ungdomsromaner är på ungefär 60 000 ord allihop. Om jag hade varit artikelförfattaren hade de alltså tagit mig sex dagar att skriva dem? Sex dagar? Jo, tjena.
Ska släppa detta snart (helst innan jag får högt blodtryck), men det är svårt, alltså. 10 000 ord. 10 000 ord! TIO TUSEN ORD!!!
Tar väl min fula avundsjuka med mig och går och gråtskriker in i nån kudde här nu då.
Hur många av de 10000 orden blir kvar då? Hellre kvalitet än kvantitet (även om jag älskar långa böcker). Det stora jobbet är väl ändå tankearbetet? Det jag har läst av dig har varit bra, så HEJA DIG!
SvaraRaderaDels som Anonym säger - hur mycket blir kvar? Och så en reflektion om genre: fantasy och besläktat är inte precis någon förtätningens konst. Jag har läst m y c k e t sånt och det är ganska mycket blarrande beskrivningar av allt möjligt, sidohandlingar, släktträd, lustiga anekdoter om historiska händelser, oj visst ja, nu måste jag förklara det här ganska ologiska med en lång utvikning - och det funkar ju där, ofta.
SvaraRaderaDet låter som om mycket går förlorat. Jag är översättare och en normal jobbdag för mig innebär mellan 2000 och 4000 ord. För speciellt svåra ämnen eller där formuleringarna och ordval är viktiga går det långsammare.Och då har jag ju ändå texten redan. Kvaliteten måste ju bli lidande med en sådan hastighet. Hon måste väl ändå mena tecken? Hur långa böcker skriver människan egentligen? Eller också skriver hon utan eftertanke och ägnar sedan mer än dubbelt så mycket tid som det tog att skriva till att redigera och skriva om...
SvaraRaderaKommer att tänka på detta: http://spraktidningen.se/artiklar/2009/02/guillou
SvaraRaderaJa, haha, Joellernej, Jan är också lite provocerande, men ändå inte i närheten. Mest fascinerande att man kan ha så fasta rutiner. Han har gymmet i huset? Jag vill också ha ett gym i huset!
SvaraRaderaOch Katt, Cruella och Anonym, ja, det är ju det hoppet man (jag) får leva på, att om hon nu verkligen lyckas skriva 10 000 ord på en dag, så MÅSTE det innebära väldigt mycket blaj, och väldigt mycket redigering sen. Men jag tycker ändå det låter otroligt.
Hej!
SvaraRaderaOch då tänker jag på författare som Nora Roberts ( har inte läst alla, men i alla fall några stycken) som skriver motsvarande till romantisk komedi i bokform. Och då använder sig av samma story, tre vänner som råkar vara kvinnor, som jobbar hårt och är lyckade( med vissa känslomässiga problem typ livet) som går igenom samma saker fast i olika situationer. Och träffar lyckade killar men, wait for it, olika känslomässiga problem. Ta denna story, sätt på repeat och kör igen.
Du kör inte samma strategi!
Det tackar vi för, för om det är någon som jag är glad över att det går långsammare för, så är det du! Fortsätt som precis du gör, för DET är och blir bra böcker!
Förlåt för lång(första någonsin) kommentar..