I morse satt det en medelålders man (Magnus Utvik, that is) som älskar "en god stek" och har barn som mest bara vill äta ketchup och pratade i tre minuter i Gomorron Sverige om hur mycket han gillar min och Saras vegetariska kokbok. (Här kan man se! Pratet om vår bok börjar 12.30 in i klippet.)
Det känns oerhört på så många sätt.
De här tre veckorna som "Mera vego" har funnits i världen har varit så overkliga så jag måste nypa mig i armen lite mest hela tiden. Har jag berättat hur svårt det var att få ett förlag att nappa på idén, då i begynnelsen? Det var väldigt svårt, faktiskt. "För smalt ämne." "Det kommer bli för svårt att nå ut med en sådan här bok." "Barnfamiljer vill inte äta vegetariskt." När Ordfront (som knappt gett ut någon kokbok och därför först inte ens kändes som ett alternativ) nappade hade vi nästan gett upp och gick omkring och sa saker i stil med jaaaaa, ja, det är väl för smalt då. Folk vill väl bara äta bacon, som vanligt.
Little did we know.
Idag beställde förlaget tilltryck, för första upplagan på boken är nästan slut. Och hela min telefon svämmar över av folk som köpt boken, lagat rätterna (!!!), publicerar bilder på sina middagar och ropar heja, heja, heja i varenda kommentarsfält jag ser. Det är surrealistiskt, och fruktansvärt roligt. Jag är skitglad! Lite, lite tårögd av tacksamhet för att ni är så entusiastiska och inte håller inne med det! Och på något sätt liksom... stolt och blödig å alla grönsakers vägnar, som om de vore mina barn?
Tänk att det finns fler som också gillar gröna grejer ibland!
*snyft*
Vad vacker världen är ändå!
Imorgon firar vi boken på Aspuddens bokhandel (18-21, öppet för alla som vill kika förbi).
Tjena, vad vi ska skåla och göra high five då, jag och Sara.
Med vänlig hälsning,
Överlycklig
Kul, grattis! Jag har också köpt den, fast jag egentligen inte gillar kokböcker (Bara Lotta Lundgrens) och inte har nåra ungar heller. Jag vill bara laga mer vegetariskt. Och överhuvudtaget orka laga mer mat, och då ska det vara enkelt och gå snabbt. Har inte provlagat än dock.
SvaraRaderaVi har hunnit göra majsplättarna och i morrn blir det grön carbonara. Har för mig att vi testat nån mer också men minns ej nu vilken. Iaf; allt mkt bra! ����
SvaraRaderaNi är helt klart värda alla heja:n och beröm!
Men kokboken är ju fantastisk så det är inte så konstigt!
SvaraRaderaRedan sen du la ut receptet på belugabolognese i bloggen har jag utnämnt den till rätten jag skulle äta om jag bara fick äta en rätt resten av livet. Men nu i helgen testade vi svampcannelonisarna och de var helt gudomligt goda också!
Nästa grej blir nog att testa lite tofurecept. Jag är av någon outgrundlig anledning lite rädd för tofu. Oklart varför. Men dumt är det helt klart. Men jag känner mig trygg att din kokbok kommer lära mig bättre. =)
Skickar en high-five från Jönköping!
SvaraRadera/Nordström
Ska hämta ut mitt adlbris-paket med boken idag - peppen är så att säga skyhög!!
SvaraRaderaGrattis till beröm! Har gjort veckomatsedel med endast rätter från boken. Har hittills lagat broccolipesto och trebönsmasala, skitgott! High five härifrån också! /Malmööö
SvaraRaderaHej Lisa!
SvaraRaderaTänkte att jag skulle köpa boken och ge i födelsedagspresent till ena syrran (vi är 4 vego-syrror). Hon är däremot glutenintolerant så jag undrar hur glutentät boken är. Det vore kanske en miss att köpa värsta glutenpropagandan till henne. :-) (Isf köper jag den nog till mig själv istället).
Vill förresten tacka för en sjukt bra/rolig/intressant blogg. Hittade den för 3 veckor sedan och på mitt jobb vill de nog gärna stänga ner hela den här sajten snart pga hur många timmar jag spenderar på den istället för att jobba.
/Anna-Lena
Jo alltså, kanske ska förklara att jag bor utomlands och det är därför jag frågar om gluten här. Det är inte så att jag bara är för lat för att gå till bokhandeln och bläddra runt i boken själv. :-)
SvaraRaderaÅh jag bor ju svinnära Aspuddens bokhandel, kanske kikar förbi ikväll!
SvaraRaderaMen alltså, kommentarerna från bokförlagen? Vilket trams! Är det något jag som mamma till två veggieungar längtat efter så är det PRECIS en sån här kokbok. Nu hoppas jag bara att ni skriver en till och en till och en till.
SvaraRaderaTUR att Ordfront var smarta nog att ge ut den.
Och min presentbok kom igår. Tack så himla mycket!
SvaraRaderaMera vego!
Cina
Din bok ser fantastisk ut! Den skulle passa perfekt att recensera på min blogg!
SvaraRaderaHej Lisa!
SvaraRaderaDet är Åsa, Lenas kollega. Vilken underbar inspiration jag fick med mig hem från jobbet idag! Mannen är nu på väg för att inhandla ingredienser till ett antal recept.
Varma hälsningar
Åsa
Lätt årets bästa köp!! Är själv veg, sambon inte, storkid inte och lillkid får väl ändå räknas som veg eftersom han mest ammar alt suger på broccoli/morot/frukt. Gissa hur glad jag blev när jag fick hem den höromdagen och storkid bläddrade i den och sa mumma om massa grejer! Och eftersom vi bara äter veg här hemma har vi nu MASSOR an nya alternativ. Idag provade jag tomatsoppan, den va amazing! Storkid som inte ens gillar tomater åt för glatta livet. Imorn blir det potatispaj har storkid bestämt. DESSUTOM hamnade mitt matdepp (Va faaaan ska vi äta nu idag då osv) långt nere i källaren tack vare dej, er!
SvaraRaderaTack för världens bästa bok!
P&K
Annie
Så nu har jag oxå beställt! Din kommentar om "snart slut" och "beställa nytryck" fick fart på mig ;-)
SvaraRaderaHej Anna Lena, och förlåt för segt svar!
SvaraRaderaDet är gluten i flera av recepten, men de allra allra flesta är rätt lätta att anpassa om man är glutenintolerant. (Byt ut pastan till glutenfri pasta, byt ut ströbrödet till glutenfritt ströbröd, etc.) Så jag tycker nog att jag med gott samvete kan säga att man absolut kan ha glädje av boken även om man inte tål gluten.
Kul att du hittat hit, välkommen!
Ni är så snälla allihop, jag blir så GLAD!!! Det var mest det.
SvaraRaderaJessica! Hör av dig till bokförlaget och fråga om ett recex, vetja! Jag vet faktiskt inte hur generösa de är med att skicka ut böcker till bloggare, men du kan ju testa. Själv har jag inte möjlighet att skicka ut för recensioner, tyvärr.
SvaraRaderaJag fick min bok i går och hann bara bläddra i den som hastigast, men SOM den såg fin ut! Jag tänker laga ungefär allt, ungefär genast.
SvaraRaderaOh wow grattis! Vilken grej och så duktiga ni är! Läser gärna sådana böcker för i vår familj äter vi minsann bara grönt. Tänk så fin världen är.
SvaraRaderaKul grattis! Har en glutenöverkänslig hemma. Är det gluten i många recept eller är det många glutenfria recept. I det senare fallet vill jag gärna ha boken då jag vill bidra till en grönare planet.
SvaraRaderaBeställde boken på Bokus i torsdag och idag får jag ett mail om att den är slut på förlagen. Kul för dig men surt för mig! Ska ut och leta i fysiska butiker på lunchen idag och hoppas på tur.
SvaraRaderaHej Maria som undrar om gluten! Det är gluten i flera av recepten, men de allra flesta av dem är hyfsat lätta att anpassa om man är allergisk. Man får byta ut pasta, bröd, ströbröd, mjöl etc mot glutenfritt dito och trixa lite.
SvaraRaderaOch så finns det många recept som INTE har gluten i sig också.
Så jag skulle nog (helt opartiskt, hehe) säga att det ändå kan vara värt att ta en titt i den.
Mirja: Ja, jag vet, det ÄR lite surt att den är slut. Men det kommer nya om två veckor. Då blir det roligt igen!
SvaraRaderaJag har lagt till den i "önskelistan" på Adlibris, när vi flyttar till Sverige köper jag den!
SvaraRaderaVill bara säga att jag ä l s k a r boken. Jag vet inte hur det går till men plötsligt gör jag sådana helt otippade och u n u s u a l saker som att följa ett recept. Och detta av det enkla faktum att boken är så oerhört inspirerande och trevligt skriven, fotad och layoutad (som om det nu skulle vara så enkelt...) att det liksom bara går. Och jag bara vill. Följa ett recept. Till punkt och pricka (i alla fall första gången). Och det är väldigt roligt för mig. Jag lär mig nytt och vågar mig ut ur min comfortzone vad gäller ingredienser, kryddor och tillvägagångssätt. Så TACK! Ni har berikat mig (och min köttälskande familj!).
SvaraRaderaSlut på meddelandet.
/Monicavillätamervegetariskt