▼
tisdag, februari 21, 2012
Veckans vego: Teriyakitofu med sockerärtor
Herregud, jag blir helt nervös av att ni faktiskt lagar recepten (okej, receptet) jag lägger upp här. Men i alla fall. Det här är gott (speciellt om man gillar ingefära) och går snabbt som farao att laga.
Du behöver:
Ett paket hård naturell tofu
1 dryg dl teriyakisås (man kan göra egen, men det orkar inte jag, så jag köper färdig)
En skvätt japansk soya
1 bit färsk ingefära (så stor så att det blir åtminstone en dryg matsked när du rivit den)
Sockerärtor
Äggnudlar
Så här gör du:
1. Blanda ihop teriyakisås, soya och riven färsk ingefära i en bunke. Späd ut med lite (0,5 dl) vatten.
2. Tärna tofun och lägg ner den i marinaden. Låt den stå där ett tag och dra åt sig smak. Två timmar om du är en sådan där människa med god framförhållning som kommer ihåg att lägga saker i marinad långt innan du lagar resten av maten. Tio minuter om du inte är det.
3. Koka äggnudlar.
4. Ta upp tofun ur teriyakimarinaden - men spara marinaden!
5. Stek tofu och sockerärtor i lite olja.
6. Häll i nudlarna i stekpannan och ös på marinaden, blanda runt.
7. Ät upp.
Det här receptet räcker till 4 personer, men om ni är sjukt hungriga är ett paket tofu på fyra i snålaste laget.
Tofuuuu <3
SvaraRaderaDetta måste vi testa! Mums!
Yum-my! Som tips kan jag nämna att jag ofta fryser ner tofun och tillagar den sen först när den igen är upptinad. Jag tycker den får bättre konsistens då.
SvaraRaderaSå fantastiskt glad att du lägger ut vegorecept här! Är inte vegetarian själv, men jag har ganska många vänner som är det, och av nån anledning får jag alltid blackout när jag ska bjuda dem på middag, och så blir det samma gamla tråkiga indiska gryta med linser och svamp varje gång... (den är god och uppskattad, men hallå, lite variation kanske??) jag fattar inte varför jag tycker att det är så svårt, för EGENTLIGEN tycker jag inte att det är det, men jag blir väldigt glad för ny inspiration! Tack!!
SvaraRaderanam nam nam!
SvaraRaderaHård tofu? Var hittar jag det? Kan man få exempel på märke, please? Jag har bara hittat mjuk och friterad.
SvaraRaderaHittills har alla recept låtit väldigt goda! Detta måste jag också testa!
SvaraRaderaEva
Tofu. Jisses. Jamen jag har ingen aning om ens var i affären jag letar efter tofu? Och det finns alltså olika att välja på? Hilfe!
SvaraRaderaJag lagade och blev mycket förtjust! Gott! Tack för tipset!
SvaraRaderaDetta låter spännande och gott! Det ska jag (veg sedan 11 år) testa nån dag! Jag lagade en ny rätt igår som var tokgod som jag kan tipsa tillbaka om. Inget fancy, bara vardagsmat men supergott i min mun iaf :)
SvaraRaderaHjulpasta (heter route men ser ut som bilhjul) med paprikasås gjord på stekt lök, purjolök, paprika, kesella (jag tog grädde), salt, peppar, paprikakrydda. Till det stekt haloumi och sist blanda ihop allting och i med massa rucolasallad. MUMS! Ska lägga upp ett foto i min blogg så fort jag orkar gå ner och hämta kameran.... (hallå, är i v 31 och tjock som tusan, trappan är jobbig ju)
Ha det toppen och tack för en mysig blogg! En stor favorit!
Kram Veronica
"Hård tofu" vet inte egentligen varför jag skrev så. Det stod så på paketet jag hade hemma, men jag tror egentligen att jag menar "vanlig tofu". Det viktiga är att ni undviker den mjukaste/lösaste sorten i alla fall - det finns nämligen tofu som är jättemjuk, nästan som pudding i konsistensen, och den går inte att tärna. KÖP INTE SÅDAN!
SvaraRaderaDet märke som är vanligast i affärerna tror jag är det här: http://www.kungmarkatta.se/product.asp?pid=204
Deras naturella tofu är i den konsistens som jag menar att ni ska använda.
Det är lite olika var i affärerna man hittar tofu. Jag tycker nästan det är vanligast att den ligger i anslutning till ost/mjölk. Av outgrundlig anledning.
Tack!
SvaraRaderaJag har lovat mig själv att helt enkelt bilda mig själv genom att laga allt du publicerar, och att misslyckas redan med recept nr 2 känns INTE ok :D
Det ska bli intressant att se vad barnet säger.
Det ska bli MYCKET INTRESSANT att se vad barnets FAR säger. Haha1
Nu ska jag för första gången i mitt liv göra tofu(jag är nybörjarvego), bara för det lät så gott! :)
SvaraRaderaFörra receptet var fantastiskt, FANTASTISKT! :) Nu är bara frågan; när du kör en sån här veckoserie, vad händer för de stackare som råkar missa ett inlägg? Mitt tips; bygg på vegoreceptserien varje vecka med länk till föregående veckors recept. Så nästa vecka länkar du till förra veckans samt denna veckas, så man kan se recept i serien liksom. Alternativet är ju såna där etiketter ja... ;) Men ändå...
SvaraRaderaHaha! Ja visst är det läskigt när andra lagar ens recept! Men väldigt smickrande också!
SvaraRaderaDin tofu ser väldigt god ut :)
Lagade detta idag, mycket gott! Hade även lite ketjap manis i marinaden.
SvaraRaderaTack för dagens middag! Har faktiskt aldrig lagat tofu förut. Underbart med inspirationen!
SvaraRaderaGjorde det här igår, blev jättegott! Kommer definitivt göras igen här hemma.
SvaraRaderaProvade ikväll med tofu från kinaaffären. Så himla gott!
SvaraRaderaLite pilligt med stekningen men mycket värt. Tack för grymt tips!
Ååh, vad bra! Har länge tänkt att jag borde äta tofu! (är ju ändå vegetarian) Men sen har jag inte vetat vad jag ska göra med den, men du har ju en massa konkreta tips och recept, så detta ska jag spara och testa. Tack! :-)
SvaraRaderaVad har jag missat? Detta är inte ett vegorecept. Inte om det innehåller äggnudlar.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJomen, anonym, om man är lakto/ova-vegetarian så är det här ett vegorecept. (Och med "vego" menar alltså inte jag "vegan".) Jag klargjorde det någon gång i tidernas begynnelse, att när jag skriver "vego" och lägger ut recept så kan det hända att de recepten innehåller ägg/mjölk/ost, för så ser min vegetarianism ut. (Och många andras också.) Äter man inte ägg/mjölk så listar man ut att äggnudlarna i det här receptet enkelt kan bytas ut mot till exempel ris. För det kan de! :)
SvaraRaderaTack för tipset! gottigott!
SvaraRadera