▼
tisdag, februari 28, 2012
Veckans vego: Sparrisrisotto med grönt
Jag skulle ljuga om jag sa att jag glatt ställde mig och svängde ihop en risotto efter dagis med två hungriga barn i hasorna, om jag inte hade en jefligt bra dag. Det är ändå en rätt som kräver sin beskärda del av tid och rörande. Men gott är det ju sannerligen! Vi brukar göra risotto med svamp, med rödbetor eller med gröna grejer. Det här är den med gröna grejer. De gröna grejerna är fiffiga på så sätt att man kan byta ut dem lite hur som helst mot andra gröna grejer man gillar.
Du behöver:
4 dl arborioris eller avorioris
4 schalottenlökar
3 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong (ungefär)
1 vitlöksklyfta
1 knippe sparris
1 stor näve haricot verts
1 stor näve bladspenat
1 liten näve färsk persilja
1 vanlig näve sockerärtor
1 dryg deciliter riven parmesan (eller 2 om du älskar parmesan)
1 klick smör
lite olja
Så här gör du:
1. Hacka schalottenlök och vitlök och fräs dem tillsammans med riset i en gryta. Riset ska bli glansigt och nästan genomskinligt.
2. Häll på vinet och rör tills det kokat in.
3. Häll på lite (kanske 1 dl) buljong och rör tills det kokat in.
4. Fortsätt sedan så - häll på lite buljong, rör, häll på lite buljong, rör, häll på lite buljong, rör. Det tar en halvtimme drygt innan riset börjar bli klart. Du får provsmaka dig fram!
5. Skär under tiden upp sparris, haricot verts och sockerärtor i typ 3 cm långa bitar och hacka persiljan.
6. När du gissar att riset har några minuter kvar till perfekt konsistens öser du ner allt grönt i risotton. Fortsätt röra.
7. Dra av risotton från värmen. Ös ner den rivna parmesanen och en klick smör. Peppra lite. Och kanske salta, om du tycker att det behövs? Rör runt, och låt stå i någon minut.
8. Pynta med peppar, lite till parmesan och lite persilja på toppen.
9. Servera gärna med tomat eller så.
10. Ät.
Som den uppmärksamma bloggläsaren märker kan man använda ordet "röra" som ledord när man lagar risotto. Man kan välja lite om man vill se det som enbart jobbigt, eller om man vill se det som bra vardagsträning.
Det här blir risotto till fyra personer.
Men vad är haricot verts, och är det så gott att man borde springa runt och leta efter det? Det kan ju hända att det inte finns, för i Norge är det nitrist att handla mat. Typ för att dom hänger femton år efter med allt. Och skulle det kunna gå bra utan vin? Vi fattiga studenter i världens typ rikaste/dyraste land gillar att spara pengar. Iaf jag. Gillar din blogg förresten! Blir glad av att läsa :)
SvaraRaderaHaricot verts är brytbönor. Bildgoogla! Strunta i dem om du inte gillar sådana. Och ja, det går bra utan vin, men det blir ju inte riktigt lika gott.
SvaraRaderarisotto är himla gott och himla massa rörande. för dig ovan, krokodilla, är mitt tips - köp en flarra billigt vitt vin, vi dricker bara rött här i hemmet, men fryser ner i iskubsbitar och tar fram lagom mängd när vi lagar med det. räcker läänge och förgyller MÅNGA måltider.
SvaraRaderaBönor är bra. Jag ska leta! Och vinisbitar låter himla smart att ha hemma. Tack! :)
SvaraRaderaNu blir man ju rent nyfiken på rödbetsrisotto!
SvaraRaderaOch: ojojoj vad najs det är att läsa Onekligen i telefonen nu!
Du Lisa, måste vara jobbigt att äta så gott...
SvaraRaderaLagade din pasta med halloumi och broccolipesto med cashewnötter i fredags. SÅ JÄKLA GOTT!!
Will do again!
såg väldigt gott ut, måste testas. Har gjort rödbetsrisotto en gång, var supergott
SvaraRaderaSer jättegott ut!
SvaraRaderaDu är ovärdelig med dina vegetariska recept! Underbart!
SvaraRaderaBlev så inspirerad av dig så det blev risotto till middag här!
SvaraRaderahaha! alltså, jag blir trött i armarna bara av tanken på risotto, men hungrig blir man ju av o röra, o gott är det!
SvaraRaderaMen shit så gott det där såg ut! Du lyckades mycket bra med din fotografering-i-dagsljus-lunchlagning. Frågan är bara om jag orkar laga det där idag...borde ju verkligen då jag har noll matinspiration just nu.
SvaraRaderaIdag fick det bli risotto till middag. Himla gott! Hoppas på att du vill lägga upp receptet på rödbetsrisotton sen så kommer vi testa den med :) Grymt bra idé det här med veckans vego!
SvaraRadera