▼
tisdag, februari 14, 2012
Veckans vego: Pasta med broccolipesto och stekt halloumi
Hemmagjord pesto gjord på broccoli - himla bra grej! Speciellt om man är så sabla trött på vanlig pesto att man vägrar äta det. (Och det är man ju.) Då kan man testa den här istället. Och så kan man steka halloumiost till och - tadaa! - så har man en hel vardagsrätt på bordet. Med asmycket nyttigheter i, från både broccoli och nötter.
Till peston behöver du:
1 broccolihuvud (Går säkert bra med lite fryst broccoli också.)
1-2 deciliter nötter (Det brukar väl vara pinjenötter i pesto, men eftersom alla nötter är goda, så jag brukar blanda lite hej vilt. Valnötter är gott! Och cashewnötter! )
Riven parmesanost (ta förslagsvis mycket om du gillar parmesan, och lite om du inte gör det. Jag brukar ta en deciliter.)
1 vitlöksklyfta (Eller fler, om du älskar vitlök)
Olivolja
Salt
Peppar
Kanske citron?
Till den stekta halloumin behöver du:
*trumvirvel*
Halloumi
Till pastan behöver du:
*trumvirvel*
Pasta
Så här gör du:
1. Rosta nötterna i en stekpanna.
2. Koka broccolin mjuk.
3. Mixa nötterna och broccolin med en stavmixer eller så. Riv ner en vitlöksklyfta, den rivna parmesanosten och krydda med salt och peppar. Tillsätt så mycket olivolja att peston får bra konsistens.
4. Koka pasta.
5. Tärna halloumiosten och stek dem gyllene i olja.
6. Blanda pasta med pesto, lägg på halloumibitar, riv lite parmesan över och droppa över lite citron om du är en citronperson.
7. Ät.
Det här receptet räcker till pesto för 4 personer.
Oh, bokmärker!
SvaraRaderaMen vad gott och nyttigt. Ska definitivt laga.
SvaraRaderaMmm det såg gott ut!
SvaraRaderaSer himla gott ut. Jag älskar pesto och har visserligen inte tröttnat på den vanliga, men provar gärna nytt. Heja dig för de här inläggen!
SvaraRaderaWill do! Men åh så lätt att steka Halloumi, varför har man inte tänkt på det bara. Vego-maten är ju rätt framför ögonen på en. Lättare blir det inte!
SvaraRaderaLisa, jag är beredd att kliva upp från sängen (där jag ligger och läser bloggar tydligen) och ställa mig vid spisen nuuu. Kl 22.27 en tisdagkväll.
SvaraRaderaHurra! Ska provlaga!
SvaraRaderaYes, bästa nya twisten på bloggen. Mer sånt här ser jag fram emot! Och vilken fin bild, proffsigt! Jag älskar halloumi och har just köpt en ny laddning från Sverige. I Norge kostar en vanlig bit 55NOK. !!!
SvaraRaderaBroccolipesto har jag aldrig testat (måste göra det nu!), men jag är mycket förtjust i olika pestovarianter. Favoriten är nog rödbetspesto, mmmm....
SvaraRaderahttp://www.pickipicki.se/2010/10/en-chockrosa-rodbetspesto/
Halloumi. En av världens bästa uppfinningar. Tack för tips om broccoli-pesto! Det ska jag testa. Har ätit vanlig grön pesto så att det står mig upp i halsen. Bara jag känner doften blir jag lite lätt äcklad.
SvaraRaderaMums mums mums, jag älskar haloumi och pesto! Måste pröva det här nån gång :D
SvaraRaderaMåste prova! Tack!
SvaraRaderaÅh tack för det här veggo-tipset!!! Är en köttätare men vill som så många andra äta veggo någon gång i veckan för att minska lite på mina jätteklampande ekologiska megafotsteg... Får ju tänka lite på dem som ska bo på det här klotet efter mig!! /Louise
SvaraRaderaMåste prova. Låter hur gott som helst!
SvaraRaderaDetta ska testas ikväll! Halloumi gör all mat lite festlig.
SvaraRaderaåh, vad glad jag är att vi pushade för den här veg-matsjoxen, ser jättegott ut och jag vill genast prova!
SvaraRaderaNu har jag testat broccolipeston. Toppen!
SvaraRaderaEn fråga: Hur länge håller sig peston i kylen?
mvh
Stora Essingen (http://mcsarcne.wordpress.com)
(Förlåt, jag och captcha hatar verkligen varandra)
Broccolipeston seglade upp på vardagsfavorittoppen direkt! Smaksatte med rivet citronskal. Snälla ge oss fler recept! :-)
SvaraRaderaWiii, glad att ni gillade det!
SvaraRaderaVet inte hur länge den håller sig i kyl, faktiskt, Stora Essingen. Antar att du får prova...
Men tjena, detta måste ju bara testas. Broccolipesto låter ju hur gott som helst!
SvaraRaderaJa, mycket gott blev det! Känns perfekt också i dessa förkylningstideedert frossa i peston med massa vitlök.. Tack för tipset Lisa!
SvaraRaderaJag har gjort peston nu. Ska göra resten imorgon. Vet inte hur jag ska kunna vänta - jag har slickat allt som varit i kontakt med peston. Jag gjorde den i en matberedare, så jag har fått slicka rätt stora ytor faktiskt :)
SvaraRaderaSupergott! Ser fram emot fler recept!
SvaraRaderaVäldigt gott. Vi la till lite kycklig eftersom vi inte hade så mycket halloumi hemma och det blev också gott (inte så vegetariskt dock...). Niklas älskade det! lite förvånade eller hur.
SvaraRaderaHade visst nästan slut på broccoli men däremot gott om avocado så det blev broccoli-avocado-pesto.
SvaraRaderaJag antar att jag inte ens behöver säga att det blev gott.
ÅH!! Vad gott! En ny favorit, snabb att laga efter en lång dag på jobbet :)
SvaraRadera