torsdag, september 29, 2011

Vinn en bok


Vill du vinna en Bilderboksretro 50-tal? Lämna en kommentar till det här inlägget och berätta kort om en bilderbok som du minns lite extra mycket. (Den behöver så klart inte vara från 50-talet.)

Senast söndag vill jag ha din kommentar. På måndag drar jag 5 vinnare som får boken på posten!

96 kommentarer:

  1. Ana E21:59

    Jag är en boknörd och har alltid råkat vara det. När ja va liten så älskade jag Elsa Beskows böcker. Så fina! Tycker fortfarande likadant så dem ska ja snart introducera för lillan här hemma.:)

    SvaraRadera
  2. Åh, vad hette den nu igen ...? "Lisas docka" tror jag. Underbara färger. Historien kommer jag inte alls ihåg, men färgerna tilltalade mig redan då.

    En annan favorit var Lilla Anna när hon bakade en tårta till sin mamma. Mein Gott, vad god den såg ut! Marängbottnar, grädde och bananer.

    Åh, vänta, "Totte bakar". Ännu en favorit. Jag tog fram alla ingredienser och försökte baka den själv. (Ja, jag hade väldigt tillåtande föräldrar.)Den blev kladdig och döbakt och inte alls särskilt god. Men åååh, bilden på Totte när han smakar på smeten! Eller när han tar en sked smör.

    Färg och bakning, vad mer behöver man. Egetligen?

    SvaraRadera
  3. I vildingarnas land, älskade jag när jag var liten och älskar fortfarande. Suveräna fantasieggande bilder (och lite text). Blev grymt besviken när min lilla tyckte den var skittråkig och inte alls ville att jag skulle läsa den.

    SvaraRadera
  4. Jonatans elefant! Den boken hade jag med mig när jag gick i förskolan, som det hette då, och fick läsa högt för mina kompisar. OCH sitta i mitten och hålla upp boken för att visa bilderna, som fröken brukade göra :-)

    SvaraRadera
  5. Åh, måste man välja en? Jag minns "Pricken", en bok som min pappa hade som barn och som därmed måste funnits på femtiotalet. Har för mig att det är samma författare som till Nicke Nyfiken. Jag hittade den först hemma hos farmor och farfar, sidorna doftade underbart gott och gammalt, och berättelsen var tårdrypande. Jag måste liksom alltid stryka lite över den boken när jag är hemma, bara för att säga hej.

    Annars är ju "Lilla syster kanin eller berättelsen om den feta näktergalen" också en sån där jag aldrig någonsin glömmer. Sannolikt inte min mamma heller, med tanke på hur många gånger hon tvingades läsa den först för mig och senare också för min syster...

    SvaraRadera
  6. Anonym22:18

    Den artiga elefanten! Till slut föll hela boken ihop så mamma fick laga den! Sedan höll den även till mina tre barn. Vem författaren var? Ingen aning men boken måste vara från tidigt 70-tal.

    SvaraRadera
  7. Åh, nostalgi. Jag minns Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin särskilt mycket. Tyckte de var fina i sina olika färger. Även Tomtebobarnen!

    SvaraRadera
  8. Tummens resa! Jag har en kasettbandsinspelning från -79 när jag är två och ett halvt och läser hela boken utantill med min mammas ofrånkomligt småländska tonfall, (är själv född skåning), pauseringar och eftertryck på precis rätt ställe. /Ida

    SvaraRadera
  9. Så svårt att bara välja en! Men Agaton Öman och alfabetet av Sven Nordqvist är en favorit som hängt med längre. Det är bra med böcker man gillar även som vuxen!

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Jag har så himla dåligt minne, så jag kommer knappt ihåg vad jag bläddrade i för bilderböcker när jag var liten. Ibland ser jag något jag känner igen och hajar till, men jag vet aldrig vad de heter om ingen berättar det för mig.
    Dock minns jag en bok jag lånade från biblioteket när jag var lite större, kanske 6-7 år, som var full av labyrinter av olika slag. Det var trappor hit och dit och djunglar och massa annat roligt. Kunde sitta och följa de där labyrinterna med fingret hur länge som helst. Men jag har ingen aning om vad den heter och jag har inte sett den sen dess :(

    SvaraRadera
  12. Vi hade nån Skattkammarbok med Lennart Hellsing som jag minns oerhört tydligt. Mamma ville gärna sjunga Hellsing för det gjorde hon och hennes bror när hon var liten. Nu sjunger jag om Trollkarlen som drack upp sig själv och Krakel spektakel för min lilla unge, tycker det är himla kul att det fortsätter generation efter generation.

    SvaraRadera
  13. Oj bara en? Tomtar och Troll och berättelsen om Tuvstarr och älgen Skutt, älskade den och Vem ska trösta knyttet, men sen läste jag igenom dina kommentarer och jag minns också Pricken och Lillasyster Kanin och räven som skulle ha ketchup till kaninerna som han ju dock aldrig lyckades fånga vad jag vet.

    SvaraRadera
  14. Jaaa! Jag vill! Jag vill! Jag älskar 50-talsestetik och jag älskar bilderböcker. Ju. Ja?

    Mitt bilderboksminne är en bisarr historia i collageteknik (jomen) som heter "Teodor och den talade svampen". Ett barn av sjuttiotalet? Både jag och boken, då.

    Teodor och den talande svampen handlar om den lilla musen Teodor som en dag är ute och går. Plötsligt stöter han på en svamp som säger... "hej". Sedan slutar hela alltet med att Teodor hittar en hel dal full med talande svampar som alla säger "hej". Inget mer. End of story. Helt logiskt ju. Eller... eh... ja. Man kan undra var författaren fick sin inspiration.

    För övrigt älskade jag boken och ville (krävde?) en daglig dos Teodor och den talande svampen under en lång period.

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  16. Min favoritbok när jag var liten var "Jag vill också ha ett syskon" av Astrid Lindgren. Jag har den kvar och läser den med jämna mellanrum för mitt barn.

    SvaraRadera
  17. Anna Maja22:57

    Den bilderbok som jag minns tydligast är inte min favorit, utan min lillasysters.
    Hon älskade boken "Om du ger en älg en muffins.." och jag vet inte hur många gånger jag som storasyster fick läsa den för henne när vi var små. Men det gjorde inte så mycket för det är en väldigt trevlig bok. :)

    SvaraRadera
  18. Jag älskade hmm hmm sommarens blommor? helt corny, men det var en hel serie med sommarens blommor, och djurens ungar. Alla i den serien :)

    SvaraRadera
  19. Åh, det finns så många, men jag och min tvillingsyster läste "När Lisa och Lena hade röda hund" om och om igen när vi hade mässlingen. Prickar som prickar liksom. Och vi låg precis som de, med sängarna bredvid varandra och fönstret till den franska balkongen på vid gavel! Jag vill minnas en väldigt utmattad mamma också hos oss!
    Som mamma till två, nu tonåringar, läste jag ofta Busiga Bebben, och Adjö herr Muffin.

    SvaraRadera
  20. Åh! Jag minns alltså tokminns allra käraste systerl den var ju så sjukt fin. Och en om en flicka som hade så mycket gosedjur i sängen att hon inte fick plats själv.
    Eller åhh! Farbrorn med det röda äpplet!

    SvaraRadera
  21. Johans jul! En fin beskrivning av den och med bilder finns här.

    Med tanke på när den kom ut (1947) måste den ha varit min mammas eller min morbrors bok, jag läste den i alla fall hos mormor och morfar. Jag var alltid lika fascinerad av bilderna och beskrivningarna av den väldigt traditionella julen. Och alla tjusiga damer!

    Jag undrar vart den tog vägen när vi städade ut mormors och morfars hus. Tror det är dags att leta reda på den bland alla kartonger med oslängbara saker som står i ett förråd någonstans.

    SvaraRadera
  22. Karin23:39

    Popmuffa för små hundar. Barbro Lindgren. Den handlade om en hund som föddes med "ett öra upp och ett öra ner", och hundarna var liksom streckgubbsritade, och underbart söta.

    http://www.finelittleday.com/wp-content/uploads/2011/01/Untitled-2-copy1.jpg

    SvaraRadera
  23. Sara Carlsson23:41

    Historien om någon tyckte jag var oerhört otäck när jag var liten. Numera läser jag den för min son som inte är det minsta rädd, han älskar den och kan den utantill. Jag tycker inte alls att den är läskig längre, bara mysig. Och köket är så himla fint, ett sånt kök skulle jag vilja ha.

    SvaraRadera
  24. Kolsvarts födelsedag av Uffe Sorring, utgiven 1968.

    Underbara bilder som uttrycker så mycket mänskliga känslor trots att de ser ut att vara utklippta i färgat papper.

    Jag har kvar boken sedan jag var liten och vårdar den ömt.

    SvaraRadera
  25. Nu vet jag ju inte om den räknas som bilderbok, men det är en sagobok med bilder (å text). Jag minns i varje fall Prins Hatt under Jorden lite extra och kan frammana en del av bilderna än idag även om jag inte längre har hela storyn klar för mig. :)

    SvaraRadera
  26. Den första "kapitelboken" som jag läste själv hette Malin i djungeln och var skriven ENBART I VERSALER. Jag tror inte att boken var särskilt intressant men jag var så stolt över att ha läst den själv!

    SvaraRadera
  27. Kom att tänka på min relation till böcker när jag var liten...

    Jag och en kompis rymde till biblioteket då och då. Vi plockade på oss så många böcker vi bara kunde och gick fram till lånedisken. Bibliotekarierna fick sedan leta fram morsans lånekortsnummer (för något eget hade jag ju inte) i sitt lilla kortregister och sedan släpade vi mödosamt hem alla böcker. Mamma märkte inget förrän hon började få påminnelser på böckerna... :)

    Max kaka är min absoluta favorit och Maxböckerna kommer jag absolut att läsa för min dotter!

    SvaraRadera
  28. Anonym02:21

    Mitt starkaste bilderboksminne är från min lillasysters älsklingsbok, Grisen Mis (handlar om en tam gris som åker till marknaden och hamnar i trubbel). Eftersom det är nästan 5 år mellan oss fick jag ofta natta henne och då skulle den alltid läsas. En gång, två gånger, tre gånger, Sedan sov hon och jag försökte smyga mig upp, varpå ett sömnigt "en gång till!" hördes nerifrån sängen. Till slut kunde jag texten (som gick på rim) utantill. Faktum är att jag fortfarande minns stora delar av den. Nu är min lillasyster 23 år och jag läser för mina söner istället. Dock inte Grisen Mis, den fick jag en överdos av under de där åren på 90-talet.

    SvaraRadera
  29. Åh, jag minns "Hus är gott sa Oskar" om den lille pojken som tyckte att cement och murbruk var det godaste som fanns! Gulle-Oskar, lite sjuk i huvudet men söt ändå!

    SvaraRadera
  30. Den bok jag minns bäst från när jag var liten hette "Godisresan" tror jag. Det var en bilderbok som handlade om två syskon som åkte båt till ett land där det växte godis överallt! Det hängde klubbor från träden och de fick äta så mycket de ville. Egentligen minns jag inte mycket av själva handlingen, men bilderna av allt godis hänger kvar! Och SÅÅÅÅ avundsjuk jag var på dem! ;-)

    SvaraRadera
  31. Det fanns en bok som jag älskade när jag var barn, men jag minns inte vad den hette. Den fanns på biblioteket och jag villa alltid låna den. Den handlade om ett hyreshus och på ett uppslag var det dörrar till de olika lägenheterna. Men vad den sedan handlade om minns jag inte. Jag har frågat en gammal bibliotekarie om hon kunde minnas en sådan bok, men hon kunde inte hjälpa mig. Men kanske är minnet av boken bättre än vad det skulle bli om jag fick se den nu i verkligheten.
    En bok som jag också älskade när jag läste själv hette Torsdagsbarn av Noel Streatfield och den har jag lyckats hitta som vuxen. Var inte lika bra nu, men kul att läsa den igen.

    SvaraRadera
  32. Jajajaja!
    Bananboken av Lennart Hellsing & Fibben Hald.
    "Om bananer hade mun och hade tunga, skulle du få höra små bananer sjunga"
    Fantastisk bok, om bananer, samhället och mänskliga villkor.

    SvaraRadera
  33. Lina R08:04

    Jag älskade Pettson & Findus böckerna när jag var liten. Även om jag inte kunde läsa själv så kunde jag uppleva boken genom de detaljerade bilderna. Varje gång jag tittade såg jag någon ny figur...=) Magiskt!

    SvaraRadera
  34. Victoria och månstrålen! Den var helt magisk, handlar om den lilla månstrålen som tappar bort de andra månstrålarna och blir mörkrädd. Vackra bilder och fantasieggande bilder.
    Jag har den kvar och läser den för min dotter så ofta hon tillåter.

    SvaraRadera
  35. Lina Lundh08:16

    Jag älskade min mammas gamla bok "Ekorrarnas glada jul" av David Corwin. Det är en "Gyllene Bok" och den förgyllde min barndom såpass mycket att jag till och med skaffade mig en låtsaskompis som hette Albert och var ekorre, precis som en av huvuddjuren i boken :)

    Lina

    SvaraRadera
  36. Två fina böcker jag minns väl är "Resa i Musikalien" med lilla Musika som åker i sin gitarrmaskin till Musikalien och träffar helnoter och halvnoter och jätten Dunderbas för att nämna några. Tyvärr såg jag nu att den inte finns i nytryck bara på auktion..

    Favorit nummer två är "Min unge var är du?" Med fina djur och vikabilder. Fantastisk!

    SvaraRadera
  37. Emilia08:25

    Jag tänkte skriva Historien om Någon men den har någon annan tagit, så då väljer jag Blomsterfesten i täppan av Elsa Beskow. Jag kunde sitta i timmar och titta på de sirliga vackra teckningarna och drömma om att jag också var en nätt liten blomflicka. Ogräsen var otäcka minns jag. Det roliga är att i princip all min kunskap om blommor kommer från den boken. "Det här är nog en Natt och Dag för de såg ut ungefär så i Blomsterfesten i täppan".

    SvaraRadera
  38. Therese H08:37

    Åh, jag har två böcker som jag minns så väl men tyvärr inte vad de heter. Den ena handlade om några varelser som jag tror hette Buhuerna och de sa Buhu, Buhu, Buhu hela tiden. Det var något med en källare och kålrötter också. Mina föräldrar pratar fortfarande om den med rysningar eftersom de var tvungna att läsa den så ofta. :) Den andra är en så fin röd bok om karuseller eller ett tivoli. Det jag minns bäst är att den var så fin med starka färger och så tunna svarta konturer. Jag tror att den var lite sorglig också. Naturligtvis har jag sparat båda böckerna! :)

    SvaraRadera
  39. Anonym08:39

    Else-Marie och småpapporna Av Pija Lindenbaum. Den har liksom etsat sig fast och jag har fått ett speciellt förhållande till den boken. Varför vet jag inte riktigt, men himla bra är den ju. :)

    /Emma K

    SvaraRadera
  40. Anonym08:44

    "I sin stuga bodde Petter, med sin katt och fyra getter..." Ahh, en klassiker och helt underbar. Den kan man utantill. Även min pappas favorit, anar att det hade med bokens längd att göra. Hur som helst älskade jag den stunden när jag, min syster och pappa kröp ner i sängen och pappa läste. Även pappa har erkänt att det var dagens bästa stund.

    SvaraRadera
  41. Astrid Lindgrens "Allra käraste syster" med Hans Arnolds underbara illustrationer har jag älskat sen jag var liten. Jag lånade den så ofta från biblioteket att mamma (som fick läsa den för mig innan jag kunde själv) började protestera. Nu ser jag fram emot att på nytt få läsa den om och om igen för min egen lilla dotter. Hoppas hon kommer att älska den lika mycket som jag!

    SvaraRadera
  42. Anonym08:47

    Oh, "Tilififfoch svansen"! En väldigt pedagogisk historia om att alla är olika och bra på olika saker. Har ett gammalt tummat exemplar som min mamma köpte åt mej för några år sedan när den gallrades bort från min barndomsstads bibliotek.

    SvaraRadera
  43. Den första bok jag kommer att tänka på minns jag inte namnet på. Men den handlade om en gris som bodde hemma hos en familj, men den växte och växte, fick inte plats i badkaret, nej fick inte plats någonstans. Tillslut fick familjen åka och lämna grisen på bondgården. På någon av bilderna i boken står grysen på trynet på en stolpe utomhus. Konstig bok att ha som favoitbok, men jag gillade den verkligen,

    SvaraRadera
  44. Åsa08:49

    Och jag som kommenterade om "Tillififf och svansen" heter Åsa.

    SvaraRadera
  45. Lina J09:00

    Vi läste ofta "Kommer snart, sa Laban & Labolina". Det är en fras som fortfarande används i min familj :)

    En annan bok som jag har ett starkt minne av är en bok om en pojke och en elefant som ska börja skolan. Minns inte vad den heter, men har för mig att någon av dem heter Jakob. Att man skulle hjälpa till medan man läste den var nog det som gjorde att jag fastnade för den, ex knacka på dörren, leta upp djuren som leker kurragömme... Pappa och jag läste den ofta ofta. Får nog leta upp den ur våra gömmor :)

    SvaraRadera
  46. Min absoluta favorit, även i vuxen ålder, är Vem ska trösta Knyttet av Tove Jansson. Faktum är att jag kan citera långa stycken utantill fortfarande - och rätt ofta känner mig som Knyttet dessutom.

    Och vem ska trösta Knyttet med att säga ungefär
    om natten blir det hemska mycket värre än det är

    Så sant!

    SvaraRadera
  47. Astrid09:14

    Jag älskade Pettson & Findus-böckerna när jag var liten. Minns inte vad den heter, men den där Pettson gör en pannkakstårta fick mig att alltid vilja ha pannkakstårta när jag fyllde år. (Fast det tyckte min mamma var för krångligt så jag fick det nog bara en gång...)

    SvaraRadera
  48. Bästa boken alla kategorier lästes bara en gång om året, kvällen före julafton. Det var min mammas gamla Rudolf med röda mulen, på rim, som hon läst som liten. Söstra mi fick ärva boken till sina knattar men mamma lyckades leta fram ett ex i ett antikvariat så jag kan läsa för min trollunge också. I år blir det premiär, längtar oändligt mycket till kl 19:30 den 23 december när det är dags för saga.

    SvaraRadera
  49. Jag älskar tävlingar där priset är böcker! Kan inte bli bättre. Jag älskade också Margaret Reys Pricken. Och gör det fortfarande. Det är hjärtesnörpande att han lämnas kvar hemma, men så ordnar ju sig allt till slut.

    SvaraRadera
  50. Åh, jag minns så många. Och de flesta har jag kvar och läser för mina barn idag såsom flera olika Alfons-böcker, Johans jul, Godnatt har jag sagt, Älskade lilla gris etc. En som jag inte har kvar är Pricken och den blev jag så glad när jag fick höra att de hade läst på förskolan. Barnen gick så in i sagan att de har tillverkat massor av kaniner av små tygdukar och spelar upp den om och om igen.

    En bok som har betytt väldigt mycket för mig är den om Eskimåtrollet Figge. Den fick jag av en granne som var lärarinna i samband med att jag lärde mig läsa och den var skriven i versaler. En sådan där gammaldags politiskt inkorrekt historia om negrer som fiskade med svansen.

    SvaraRadera
  51. Astrid Lindgrens Allrakäraste syter! Magisk, spännande nästan lite läskig. Men härligt vacker på samma gång. Tänk en häst med silverman och en med guldman. Kompisen och jag tvistade alltid om vem som skulle ha vilken häst, när vi lekte "systrar".

    Hälsningar
    Ann-Charlotte

    SvaraRadera
  52. Sofi09:48

    Jag och min bror fick tillsammans en bok som hette typ Så blev du till när vi var små, på 70-talet. Jättespännande förstås. När vi blev lite större och fick varsitt rum bråkade vi om vem som INTE skulle ha den i sin bokhylla. Den som åkte på det pinsamma förvarandet ställde den oftast med ryggen inåt för att slippa skylta med "snusket".

    SvaraRadera
  53. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  54. Passande nog (hej framsidan!!) så är mitt minne om Historien om någon. Vi hade den på landet, mormors gamla stuga och ibland på somrarna så åkte mamma och pappa in till stan och jobbade. Och om det regnade så läste mormor böcker för mig och syster dagarna i ända. Den var min favorit, men min syster hatade den, så det var lite bristvara på läsningen (max en gång om dagen istället för hundra typ...).

    SvaraRadera
  55. Jag håller med Jenny Palm. I Vildingarnas Land var min absoluta favoritbok som barn och jag blev tämligen besviken på att mina döttrar Botilda och Beata inte alls tyckte den var något speciellt.

    SvaraRadera
  56. Jag tänker på boken om Strit, en liten kille med blå- och rödvitrandiga kläder. Han har två storebröder och berättelsen har något med äpplen att göra vill jag minnas. Den är väl så pass gammal att den kanske till och med finns med i 5o-talsretro..? Jag hade nästan glömt bort den tills i våras när jag hade klätt min ettårige son i röda byxor och blå tröja och fick höra att han liknade Strit.

    SvaraRadera
  57. Lisa10:31

    En bok som fastnat hos mig är den om Buhuerna, främst för att den var så otäck.

    Buhuerna var elaka monster som bland annat fångade familjens hund i buhu-säcken, och låste in honom i källaren. Det var något med kålrötter också ... Kanske var det familjens kålrötter som buhuerna ville åt? Otäckt var det i alla fall.

    SvaraRadera
  58. En bok som jag fortfarande minns med glädje handlade om en liten pojke som åt hus. (googlar) "Hus är gott, sa Oskar" heter den tydligen och verkar komma ut igen nu!
    Annars har jag ett fint minne från att jag läste min första kapitelbok själv: "Ronja Rövardotter"

    SvaraRadera
  59. JoVi10:49

    Meeeen åhhh, det bara kommer upp fler och fler böcker i mitt huvud, men nu ska jag begränsa mig.

    En av mina absoluta favoritböcker var Den underbara bäddobilen av Achim Bröger. Helorange bok om en man som på nåt sätt åker i väg i sin säng på natten. Minns inte mycket, och har aldrig lyckats få tag på boken, men jag TOKÄLSKADE den som barn!

    Och på detta vis kan jag ju skicka ut en efterlysning till alla andra som lämnar kommentar här: OM NÅN HAR DENNA BOK OCH VILL SÄLJA DEN, KONTAKTA MIG! Kan ju bli en win-win-situation ;) Tack! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym19:11

      Senast den såldes gick den för 500 så du har bra smak, och jag gillade den också..
      Har den kvar och demonstrativt ställt den brevid tomas mann, günter grass och andra tyska klassiker.

      Radera
  60. "Kisse Videmiss"! Den finns fortfarande kvar, väldigt sliten..
    Annars minns jag "Historien om någon" som både mina bar och nu mina barnbarn älskar. Man kan läsa den hur många gånger som helst - det kan ju ha hänt nåt nytt på sista sidan! "Sotlugg och Vitlugg" var jättebra, historien om Snorre Säl (tror det ar det han hette), det finns ju så många bra böcker, hur ska man kunna välja??

    SvaraRadera
  61. Chitty chitty bang bang är en av mina favoriter än idag. Önskade mig länge en flygande bil. Inte så många bilder, men väldigt fina.

    Vart är Valle? satt jag och lillebror med i tummar och tittade på alla tokiga figurer.

    Och slutligen Pettsson och Findus. Illustrationerna är så fina. Ville bo granne med gubben!

    SvaraRadera
  62. Åh, jag minns en bok som heter "Lycklig resa granna tupp!" - den var lite mörk och väldigt magisk, både farlig och lockande. Jag kunde titta i evigheter på alla djur som tuppen mötte under sin färd... Titeln blev också ett uttryck som vi fortfarande använder i vår familj varje gång nån av oss ska ut och resa. I vuxen ålder letade jag fram boken igen och insåg att det var collage-mästaren Eric Carle som gjort den, en konstnär jag imponerats och inspirerats av i min egen "karriär" som illustratör.

    SvaraRadera
  63. Malin Andersson11:41

    Älskade, älskar, och kommer alltid att älska Sven Nordqvists böcker. Särskilt dem om Pettson & Findus. Håller som bäst på att inviga min tvååriga dotter i hans finurliga bildvärld. Älsk!!!

    SvaraRadera
  64. Jag minns Elsa Beskows "Ocke, Nutta och Pillerill för att jag tyckte att den var väldigt läskig. Jag minns inte så mycket av handlingen men kommer ihåg att trollet som bodde i ett träd var jätteläskigt.

    När vi var små så läste pappa in några av våra sagor på kassettband. Då kunde vi lyssna när vi ville och så sa han "pling" på inspelningen varje gång det var dags att bläddra sida.

    SvaraRadera
  65. Ja jag vill vinna den fina boken!

    Min favoritbilderbok från barndomen är nog "Per, Ida å Minimum". Pixiboken "Fyra lejon äter middag" går inte heller av för hackor...

    SvaraRadera
  66. Sara13:02

    Jag gillade Mamma Mu jättemycket när jag var liten, minns fortfarande tydligt bilden av när hon gungar och Kråkan sitter bredvid. Nu som vuxen går jag alltid och fingrar på Mumin-böckerna, tycker att de är så himla fina!

    SvaraRadera
  67. @ Tina: Kan det vara "Klotis - världsgrisen" du tänker på? Vi läste den massvis som barn och jag vill minnas att anledningen till att han fick jobb just på en cirkus var att han såg ut lite som en jordglob. Han hade fläckar som formade en världskarta, och var rund som ett klot. Underbart söt bok :-)

    SvaraRadera
  68. Elin15:11

    Min bästa barnbok var (och är fortfarande) Didrik av Christina Herrström. Så fin, mysig och bra på alla sätt.

    SvaraRadera
  69. Jag älskade böckerna om Plupp! Har sedan läst om dem för mina barn, men tyvärr... Ingen magi kvar!
    En som däremot överlevt är Lena och Lisa fyller år - fantastiska illustrationer!

    SvaraRadera
  70. Min favoritbok var "Historien om någon" med ett försvunnet garnnystan som man fick följa från sida till sida! Den var fantastisk. Jag läste även in den på band till min lillebror, med "pling" när "det var dags att vända blad"...

    SvaraRadera
  71. Vet inte om den räknas till bilderbok. Men boken om de två tvillingtjejerna (Lisa och nånting?) som fyllde år och skulle bjuda in sina kompisar på kalas.

    Det var så fina bilder i den boken. Och jag läste den ALLTID hos min mormor.

    SvaraRadera
  72. Ulrika i småland18:31

    KAJSA KAVAT är en bok jag alltid älskat.Minns ni den?
    Kajsa är ett hittebarn som en dag lämnades på farstutrappen hos en gammal dam. Damen tar hand om Kajsa, som växer upp till en rödblommig och mycket kavat flicka, som kallar damen för mormor. Mormor säljer polkagrisar på torget, men en vecka före jul, mitt under julhandlen ramlar mormor och bryter benet. Hur ska det nu gå med alla julförberedelser? frågar sig mormor, vem ska sälja polkagrisar och skura golvet och ta hand om allt julstök nu? -Det ska jag, säger Kajsa Kavat, och så blir det. Men köpa en julklapp till sig själv, det kan hon faktiskt inte göra.

    SvaraRadera
  73. Anna B19:21

    Bo Beskows "Figge bygger snäckhus" från 1967. För en liten tjej var snäckorna, solen, slottet en fantastisk fantasivärld. Har sorgligt nog tvekat att läsa den för de egna barnen eftersom det inte känns helt ok på 2000-talet att eskimåtrollet leker med negerprinsessan.

    SvaraRadera
  74. sara20:12

    en av mina favoriter var en pixibok, som handlade om en liten tjej i Ryssland. Den hade underbara bilder i härliga färger, kommer särskilt ihåg ett paraply o de härliga kupolerna på katedralen! KOmmer tyvärr inte ihåg vad den heter.

    SvaraRadera
  75. Hus är gott, sa Oskar var en favo. Sen var det en som hette något med "Kom och spela boll med Moll och Troll", vet inte vad den faktiskt handlade om men det var något med att bakom en mur så fanns det en massa borttappade bollar. Och sen var det min absoluta favorit som jag inte kommer ihåg vad den heter (någon som kan hjälpa?). Den handlade om två syskon som var blåa och sträva troll fastän de hade människoföräldrar. De blev retade och jag tror att i börjar försökte föraldrarna göra om på dem, men sen accepterade de dem. Och så var det något med att de bara uppe på nätterna så de kunde vara i fred.

    SvaraRadera
  76. Häromdagen när jag var i mataffären med astrid så såg jag plötsligt pixieboken ingers undulat. Jag blev så otroligt nostalgisk och mindes vår stora korg med alla pixiböcker som vi hade hemma. Så jag köpte ingers undulat, gick raka vägen hem... Nästan, ja det blir ju alltid lite omvägar med en 2,5 åring.. sedan ringde jag min mamma och till min stora lycka fanns denna korg med alla böcker kvar ute i garaget. Vilken skatt!
    Annars var Allikin min favorit, lite läskiga bilder men oj så vackra...
    Kramar

    SvaraRadera
  77. "Får vi sova här?", en japansk bilderbok som lästes för mig & syskonen under andra halvan av 80-talet. två skogsmöss har gått vilse i dimman och går in i ett hus för att fråga om de kan sova där. Ingen är hemma och de lägger sig i sängen. Då knackar det på dörren(läskigt!), det är två kaniner som också är vilse. Fler och fler djur kommer och lägger sig i sängen. Slutligen öppnas dörren utan att någon knackar-en stor läskig skepnad. Tydligen björnen som bodde där som varit ute och letat efter vilsna vandrare. Alla äter kvällsmat! Det var alltid lika spännande!

    SvaraRadera
  78. Anna Lindeqvist09:38

    Åhh, Kajsa Kavat!! Med så himla fina bilder!! Helst ska mamma läsa den med sina tonfall som man kommer ihåg! Det är nästan så man vill åka hem till henne nu så hon får läsa den för mig och sonen... och hoppas att han också gillar den!

    SvaraRadera
  79. "Nu ska här bli andra bullar" är fortfarande viktig. Åhh vilket tidsdokument och vilken tröst samt inspiration för den som ej lever i ett vitt och svalt hem med YTOR. Älskar den. ÄLSKAR.

    SvaraRadera
  80. Måste bara visa, alla måste få se vilken jag menar: http://bajsnodigkvinna.wordpress.com/2009/08/20/nu-ska-har-bli-andra-bullar/

    SvaraRadera
  81. Jag får nostalgiska flashbacks när jag tänker på en bilderbok som inte är så välkänd, heter "Huset som växte". Den var egentligen inte alls särskilt fin, inte ens inbunden, men det är något som gör att man kommer ihåg den. I alla fall, den handlar just om ett hus som blev för litet för den familj som bodde där, så pojken i familjen började vattna huset så att det skulle växa. Och det gjorde det! Till slut var det så stort att familjen inte kunde bo kvar...;)

    SvaraRadera
  82. Anonym12:42

    Patriks snabbverkstad av Ulf Löfgren
    är den bok jag kommer ihåg mest från min barndom.

    Den kom ut 1969 och jag var 8 år och bodde på landet i Blekinge.

    Jag ville också snickra som Patrik, men min generation växte upp med att man skulle göra "flickgrejer" om man var flicka.

    Patrik byggde en bil, det ville jag också göra.

    Det enda jag hittade var en sänggavel och trådrullar som jag skulle ha till hjul. Den rullade inte så mycket, eftersom jag inte kom på hur man skulle förankra hjulen undertill.

    Det gick liksom inte att bara lägga trådrullarna under gaveln och rulla, för då fattades det två hjul rätt var det var där bak.

    Jag minns hur jag funderade på detta "lilla" problem mycket.

    Hälsningar
    Helén

    SvaraRadera
  83. Therese H (igen)15:43

    Jag har kollat upp min bok om karusellerna eller tivolit och den heter Det finaste tivolit i världen. Så fin bok. Både den och Buhuerna är faktiskt utgivna av Rabén & Sjögren fick jag se. :) Funderar på om Buhuerna är orsaken till att jag gärna läser skräck och vampyr/zombiehistorier, de blev nämligen uppätna i slutet.

    SvaraRadera
  84. Fridan16:00

    Minns med värme "Elsas nallar", som var den första bok jag läste själv. Tyckte alltid det var så hemskt att vita nallen låg ensam ute i mörkret, tur att Elsa hittade vita nallen :)
    Hittade den för ett par år sedan igen i mammas förråd, och biblioteksstämpeln ("lånad" från Styrsö bibliotek) från 1980 fanns fortfarande kvar... Nu läser min yngsta den, så den håller än!

    Annars är ju Bu och Bä och alla Pija Lindenbaums böcker favoriter för mina barn, för att inte tala om Pettsson och Findus och Mamma Mu, med alla underbara bilder där man hittar något nytt varje gång...

    SvaraRadera
  85. Jag minns Krakel Spektakel köper en klubba bäst. Det fantastiska i att de gick in för köpa en klubba, men i slutändan hade köpt allt godis i hela kiosken och till slut även hela kiosken. Och så alla bilder på gott härligt godis. Polkagrisklubbar, lakritspipor och annat godis som knappt längre fanns när jag var liten. Det var mammas bo från början, nu är hon död och boken tillhör min dotter.

    SvaraRadera
  86. Emma K10:28

    Nu ska här bli andra bullar av Gunilla Hansson. Denna ljuvliga ljuvliga bok om Nina, hennes mamma, morfar och gosekatt Korven. Jag fullkomligt älskade den som barn och nu letar jag med ljus och lykta efter ett exemplar att läsa för treåringen här hemma (samt för mig själv såklart!).

    SvaraRadera
  87. Historien om någon! Först läste jag sönder egna exet. Sen fick jag barn och skaffade ett nytt ex till sonen. Han älskar den lika mycket som jag. Mitt gamla ex lever kvar hos min mor så den tittar han i där.

    SvaraRadera
  88. Annika16:51

    ”Lotta och daghemmet” av Ulf Hultberg och Benny Edvinsson.

    Det låter så hemskt, men jag tyckte om och identifierade mig med den ganska fula karaktären Lotta. Boken handlar om en ensamstående mamma som tillsammans med dottern Lotta demonstrerar för att få ett dagis till förorten Hallonby. Jag och mina kompisar gjorde som Lotta och spikade plakat och gick genom byn och demonstrerade för att folk skulle "behandla djur som människor - sluta ät upp dem”...

    SvaraRadera
  89. OM jag vill? JAG VILL! JAG VILL! JAG VILL!

    jag letar ständigt efter gamla favoriter från barndomen på loppisar och boklådor med Barnet som alibi, men om sanningen ska fram så är det naturligtvis jag som ÄLSKAR att läsa om sagor som "Pricken" och "Den förtrollade tapeten" och "Nu blir det andra bullar" och "Julius och Justus" och allt vad de heter. att få se texterna och bilderna (framför allt bilderna!) med vuxna ögon är fantastiskt. och nostalgin – älskar! just nu letar jag extra mycket efter en bok jag tror heter "POJKEN OCH FÄRGERNA". lite osäker på titeln, men bilderna finns intatuerade i mitt minne. kanske att det var en Pixiebok förresten? hur som, den har bilder. och det är en sådan bok jag minns med magen, som var lite läskig och spännande och bra på samma gång. den börjar svartvit och dyster i en stad och för en bonnjänta som jag så var det verkligen en helt annan värld som målades upp. jag kan komma ihåg känslan precis. som när jag såg den där gamla konst-futurism-filmen Metropolis som tonåring. alldeles mörk och svart och främmande och svår att glömma. men pojken med färgerna ritar och målar och boken slutar färgglatt. men den gjorde intryck och jag kommer alltid att kunna måla upp bilderna för mitt inre.

    SvaraRadera
  90. "När månen gick förbi". Det är först sedan några månader tillbaka som jag har vetat att det är Hasse Alfredson som har skrivit den. Jag tyckte alltid att den boken var så läskig, men jag ville alltid läsa den om och om igen. Det är några fraser ur den som jag fortfarande kommer ihåg, trots att det var över tio år sedan jag läste den sist. Och så är ju Per Åhlins illustrationer så underbara, även om de i det här fallet är ganska otäcka (tyckte jag när jag var liten i alla fall).

    SvaraRadera
  91. Anonym20:41

    Jag har otroligt tydliga minnen av en bok med en rödhårig flicka som sänktes ner under vatten i någon slags bubbla. Kan dock inte för mitt liv minnas vad den heter. Hade så gärna velat läsa den för mina barn!

    Annars är Solägget min favorit. Av allas vår Elsa Beskow. Så himla bra. Har kvar mitt sönderbläddrade exemplar från barndomen. Den står i sönernas bokhylla nu.

    SvaraRadera
  92. Jag minns alldeles speciellt boken "Per, Ida och Minimum". Den var spännande, samtidigt som den var väldigt odramatisk. Som sexåring 1986 fattade jag nog inte riktigt varför kompisar som hälsade på vill läsa den bakom en stor sten på gården istället för i mitt rum vid bokhyllan. http://kulturarbete.blogspot.com/2008/04/proggiga-barnbcker-del-19-knullskola-fr.html

    SvaraRadera
  93. Åh, det är egentligen så många bilderböcker som har en speciell plats i mitt hjärta. De var så magiska när man var barn!
    Jag minns t.ex. känslan av att stiga in i Elsa Beskows Olles skidfärd, eller min våldsamma fascination för fotografierna med all detaljrikedom i Tove Janssons Skurken i muminhuset. För att inte tala om de underbara bilderna i Gunilla Hanssons Nu ska det bli andra bullar.

    När jag var barn var det så oerhört viktigt att bilderna var vackra på ett ganska klassiskt och naturalistiskt sätt. Experimentellt och naivistiskt gick t.ex. inte alls hem hos mitt barnjag - jag verkligen avskydde Gunna Grähs illustrationer, och tyckte inte heller om Ingrid Vang Nymans illustrationer i Pippi- och Bullerby-böckerna.

    SvaraRadera
  94. Lilla Nollan och dom andra, av Inger och Gösta Sandberg. Siffror som bor i ett moln och sedan trillar ner. Lilla Nollan som är ingenting men modigare än alla de andra siffrorna. Spännande och pedagogisk med fina illustrationer. Läste den ofta för min dotter. Tror visst att jag måste skaffa den till min barnbokshylla :-)

    SvaraRadera
  95. Carina16:30

    Kattresan av Ivar Arosenius är den bok jag minns bäst! Min dagmamma brukade läsa den och jag och de andra barnen blev så inspirerade att vi försökte göra egna ritsagor - med varierad framgång.

    SvaraRadera