söndag, maj 01, 2011

Frågor om bokskrivande, någon?

Eftersom den här bloggen är inne i en fas där den bara fokuserar på saker som börjar på B (exempel: Bebisar, bakverk, bokjäveln) och jag känner mig trött på att blogga om de två förstnämnda men inte den sistnämnda tänkte jag: Undrar ni ingenting om mitt bokskrivande som jag kan få försöka svara på?

Det hade jag gillat.

Fråga i kommentarsfältet så lovar jag att svara.

25 kommentarer:

 1. Jo, gud, OM jag gör. Jag vill också skriva ungdomsböcker (ÄLSK), eller i alla fall försöka. Men jag undrar, hur får du ihop dina karaktärer. Skriver du listor innan på hur de är, eller hur göööör du? Och sedan, hur mycket har du fått grotta ned dig i ungdomsperioden för att minnas alla de där skakiga känslorna - för i "det är så logiskt" så är de ju oerhört trovärdiga. Eller har du en liten referensgrupp med teens som du tjuvlyssnar på? Och storyn, är slutet klart när du börjar, eller blir det klart hur den ska sluta under tiden du jobbar med boken?

  Jo men så att... newbie på det här med boktankar.

  SvaraRadera
 2. Hanna21:23

  Jag undrar hur mycket av historien du tänkt ut i förväg, innan du sätter dig ner och börjar skriva.

  Och så undrar jag hur mycket du lånar av dig själv som tonåring.

  SvaraRadera
 3. Fattar inte hur du kan skriva en bok alls. Jag kan inte ens formulera mina frågor gällande bokskrivande... Men, för all del, berätta gärna om processen, från idé till bok! :)

  SvaraRadera
 4. Anonym21:33

  Jag undrar varför du valt att skriva just ungdomslitteratur, som annars ofta tycks glömmas bort mellan barn- och vuxenböcker? Samt hur sjutton man vet när boken är klar för att skickas in, hur lyckas man sätta punkt?

  SvaraRadera
 5. Jag undrar vad du har för deal med förlaget, alltså hur tidsramen ser ut. Är det du som bestämt en deadline eller gör förlaget det? Och hur gick det till när du fick din första bok utgiven? Skickade du manus till många förlag osv.

  SvaraRadera
 6. Vad handlar boken om? Eller vill jag veta eller ska jag spara mig tills boken kommer?

  SvaraRadera
 7. Frågar samma sak som alla ovan: Pantser eller plotter? Samt det allra viktigaste, nämligen MUSIKEN. Har du också playlists till varje projekt? Antar att Säkert var nummer ett till förra boken, men till den du håller på med nu? Ge oss gärna några exempel, det blir liksom en lagom liten tjuvtitt på själva känslan i boken. Eller så känner jag iallafall, om mitt skrivande och mina playlists.

  SvaraRadera
 8. Anonym21:51

  Sitter du alltid hemma och skriver? Man har ju en sån där litet romantisk bild av att sitta på ett litet café och skriva. Med en kaffekopp bredvid sig och regnet strilande utanför fönstret.
  Fast det kanske inte funkar i praktiken. Kanske man måste sitta hemma med post-its klistrade överallt för att få struktur och ordning på det man ska skriva?

  Carola

  SvaraRadera
 9. Anonym22:21

  Så... hur går det? För visst är du klar nu?

  SvaraRadera
 10. Undrar bara helt nyfiket, när kommer den ut!!? Jag och ett helt gäng boklånare undrar!!

  SvaraRadera
 11. Elin Awesome!22:49

  Vad du har för rutiner? Har du några mål som du sätter upp innan du ska skriva? Och så undrar jag nog den mest intressanta frågan: hur mycket har du upplagt iförväg, vet du slutet till exempel? Vad är viktigast för dig; inledningen eller slutet liksom hur du rundar till allting?
  Och så vill jag att boken ska komma uuutttttttt! Du är så bra.

  SvaraRadera
 12. Elin Awesome!22:53

  Jag glömde en sak! Titeln, som jag vet att du tycker är viktig: hur nöjd är du med den nu? Älskar du den till varje bokstav eller är den bara okej?
  Även omslaget, är det en stor deal för dig? Har du planer, så här i förväg?

  SvaraRadera
 13. Hanna23:23

  Jo, jag undrar hur färdig du känner dig när du skickar in till din förläggare... brukar mycket ändras eller ifrågasättas av denne och är det något du är beredd på och räknar med?
  Känns det lätt eller svårt att ta kritik från andra när du själv känner dig färdigskriven?

  SvaraRadera
 14. Hur mycket skriver du om efter att du fått ned det i skrift en första gång? Är du en sådan som skriver hela storyn snabbt, och sedan ändrar, lägger till och tar bort, eller föredrar du att tänka mer först och redigera mindre?

  SvaraRadera
 15. Åh nu har ju alla redan ställt så himla bra frågor så jag får hjärnfrys och inte kommer på något alls. Men annars så skulle man ju gärna vilja ha någon liten ledtråd om vad nya boken kommer handla om, fast det kanske är för hemligt?

  SvaraRadera
 16. Anonym01:31

  Jo, en sak som jag funderar över. Du säger att du skriver 15 boksidor per vecka. Men,hur mycket är en boksida jämfört med en A4?

  SvaraRadera
 17. Anonym07:37

  Jag undrar också över dt här med förlag. Hur gjorde du för att få din första bok utgiven, men kanske framförallt hur gjorde du för att byta genre till skönlitteratur sen? Hur gör man för att få kontakt? Skickar man en miljard manus till en miljard förlag eller har man kontakter innan och hur går det egentligen till sen är man får betalt?

  SvaraRadera
 18. Jag är också nyfiken på hur du skapar karaktärerna. Hur får de liv? Och en sak till: hur föds första tanken på en bok? Vad är det som "väcker" en bokidé?

  SvaraRadera
 19. Anonym22:41

  Åh hoppas inte det är försent för en fråga till... Några ovan har varit inne lite på det där med förlag! Hur gjorde du när du skulle få din första bok utgiven? Skrev du ut manuset och skickade pappersluntarna till förlag lite på måfå, mejlade du eller skickade du en bränd skiva?! Vill också passa på och berätta att jag verkligen gillade " det är så logiskt..." /Louise

  SvaraRadera
 20. Anonym16:44

  Jag undrar samma sak som någon ovan..hur mycket av din berättelse är "klar" innan du sätter dig och skriver. Är slutet klart? Börjar du från början när du skriver eller hoppar du i berättelsen?

  Hur mycket har dina berättelser ändrats när du väl lämnat in dem till förlaget? Jag vet inte så mycket om bokbranschen ska tilläggas, men jag har hört att man har en redaktör som kanske har synpunkter och att man kan få skriva om en del. Är det så för dig och hur känns det? Är det svårt eller känns det naturligt att "dela" arbetet med boken med någon?

  Sofia

  SvaraRadera
 21. Jag undrar lite vad som kommer först: storyn/idén eller känslan av "nu vill jag minsann skriva en bok om något, vad som helst"?

  Hur mycket har man färdigt när man som ny och grön författar-wannabe tar kontakt med förlaget?

  SvaraRadera
 22. Anonym10:33

  Jag tänkte på en sak... När du hade två huvudpersoner så där som i din förra bok. Fick du tänka mycket på berättarrösten, språket, att det var två olika personer... om du förstår vad jag menar. Eller flöt det bara på utan att du behövde tänka på det?
  Har du några tips att ge angående rutiner för skrivande av bok? Hur lång tid tog förra boken att skriva och hur länge har du skrivit på nuvarande bok? Är Ester och Johan med i den? JAG LÄNGTAR EFTER DEM!

  SvaraRadera
 23. Anonym23:04

  Skriver du väldigt övergripande, på gränsen till slarvigt, i första utkastet och arbetar igenom det ordentligt senare - eller vill du gärna skriva snyggt och bra på en gång? Jag är lite av en perfektionist när jag skriver, vill att allt ska bli perfekt genast. Hur många gånger skriver du om en och samma text innan du är nöjd, och hur stor skillnad är det på ditt första utkast och det färdiga som du skickar in?

  Ber om ursäkt om du redan fått frågorna! :)

  Bara en liiiiten fråga till; händer det dig att du har långa skrivuppehåll? Isåfall: berodde det på att du inte kände dig inspirerad eller hade du bara inte tid till att skriva just då? Hur gör du för att få igång flytet igen efter ett uppehåll? Har personligen problem med flyt och regelbundet skrivande. (Oj, den blev inte så "liten" ^^)

  SvaraRadera
 24. Anonym12:46

  Jag undrar också lite över pengarna, som någon var inne på någonstans. Hur får man betalt? Och (det här kanske man inte får fråga, men nu gör jag det ändå): Hur mycket får man betalt?

  SvaraRadera
 25. Har du försökt trycka upp en bok sjelf ngn gg?

  Typ samla ett antal blogginlägg i ett document, skrifva ut, leka "Quark X-Press" och ha double-sidiga blad att vika och bokbinda i slutet af processen?

  SvaraRadera