torsdag, mars 22, 2018

Bladen brinner #28 & #29

Hallå, världen! Här är de två senaste avsnitten av Bladen brinner for you to klicka play på om du till exempel är en vuxen människa som intresserar dig för böcker i allmänhet och böcker för barn och unga i synnerhet, eller bara tycker att Johanna är rolig. (Det är hon!)

Det första är vårt 8 marsasvsnitt, och det innehåller serietecknaren Ellen Ekman (om att rita kroppar i barnböcker), en skitlång bra lista på feministiska läsupplevelser för unga, och ett reportage från Rosengårdsbibioteket i Malmö. Vad vill tjejerna läsa?Det andra är dagsfärskt och handlar om böcker på film och tendenser i barnboksutgivningen just nu. Vi pratar med författaren och manusskribenten Peter Arrhenius (som bland annat skrivit manus till senaste LasseMaja-filmen) om hur man överför en bok till vita duken. Dessutom har vi varit på bio och sett David Levithans "Every day" och diskuterar den i studion. Och så djupdyker vi ner i Svenska Barnboksinstitutets statistik över utgivningen, och intervjuar Kajsa Bäckius som är bibliotekarie på SBI! Hon berättar om att det råder en vegotrend i barnboksutgivningen nu, till exempel.

onsdag, mars 21, 2018

Inuti huvudet är jag trött


Jag är nere på den här nivån nu med ungdomsboken: Läsa korr och föra in de sista ändringarna innan den ska gå till tryck. Har läst sinnessjukt koncentrerat i fem timmar utan paus nu. Jag måste sitta med en linjal under varje rad och tvinga ögonen att fokusera på varje ord, för annars hoppar blicken iväg och börjar skumma, och dagdrömma om andra ord. Vid det här laget är jag gaaaaanska trött på texten. Har läst den en miljard gånger. Men det har varit en lättredigerad bok! Jag skrev om den och jiddrade och ändrade och suddade så jädra många gånger innan jag lämnade in den, att det inte var så himla mycket jobb kvar till sluttampen den här gången. SKÖNT, ÄNDÅ! Har halva korret kvar nu innan jag lämnar in för kanske sista gången.

Annars?

Rätt uttråkad.

Jag tror att jag kanske önskar mig kollegor?

Om nån liten vecka flyttar jag in på min nya kontorsplats, i det gamla hotellet i Gnesta. Stor lokal, ännu stora planer. Hoppas det blir bra, och att alla där är asroliga hela tiden. Eller nä, delar av tiden. Vill ju helst kunna koncentrera mig emellanåt också.

söndag, mars 04, 2018

Norge, baby!

Imorgon åker jag och Johanna tåg till Oslo, för att vara där i några dagar och göra intervjuer till Bladen brinner. Stay tuned för Norgespecial i podden! Till exempel beskrivs Norge som ett paradis för bilderböcker – och med det menas (tror jag, ska grotta mer i detta) att det ekonomiska stödet som finns till förlag/upphovspersoner i Norge gör att de ekonomiska riskerna med utgivningen är mindre, och den tryggheten medför att förlagen/författarna tar ut svängarna mer i böckerna. Norska bilderböcker kan vara väldigt modiga, och ofta experimentella.

Ska bli kul!

Men innan dess: Här är det senaste avsnittet vi gjorde, som bland annat handlar om att bli refuserad. Och om att skriva lättläst!