... OM MINA BÖCKER


IVAR TRÄFFAR EN PTERANODON

Dinolandet är en låda, där Ivars alla leksaksdinosaurier bor. Och på natten, när pappa inte ser, kan Ivar kliva in i det. Den här gången träffar han pteranodonen Penny, som har världens mest ostadiga hem. Bra för henne att Ivar har med sig sitt verktygsbälte och är superbra på att fixa rummet!

Ett bilderboksäventyr i dinosauriemiljö, för 3-6-åringar. Bilderna har Emma Göthner gjort.

Ivar träffar en Pteranodon släpptes på Rabén & Sjögren 2016.ÄNNU MERA VEGO

En kokbok för alla som vill ha vegetarisk matlagningsinpiration. Här finns över 70 familjeanpassade recept, indelade efter hur lång tid matlagningen får ta. Kaossnabba rätter, vanliga vardagsrätter, helgrätter, och mat för speciella tillfällen som jul, grill, brunch eller picknick. Alla är tänkta att passa såväl barn som vuxna. Det här är uppföljaren till "Mera vego".

Ännu mera vego släpptes på Ordfront i december 2015


DJUPA RO

I det lilla småländska samhället Ingelstad hittas nittonåriga Jonathan död. Det är mitt i sommaren, och hans kropp ligger livlös vid Djupa Ro. När beskedet når de närmsta fyra vännerna återvänder de en efter en till sin barndomsort, och samlas igen för första gången på nästan ett år. På pappret är det för att gå på begravningen. Men egentligen handlar det nog minst lika mycket om att överleva.

En berättelse för unga vuxna om vänskap, sorg och små samhällen. Och om hemligheter som sakta sipprar fram när man skrapar lite på ytan.

Djupa Ro släpptes på Rabén & Sjögren 2015.


IVAR TRÄFFAR EN TRICERATOPS

Dinolandet är en låda, där Ivars alla leksaksdinosaurier bor. Och på natten, när pappa inte ser, kan Ivar kliva in i det. Den här gången träffar han triceratopsen Thelma, som inte når upp till sin mat. Bra för henne att Ivar just lärt sig knyta knutar, och kan lösa problemet.

Ett bilderboksäventyr i dinosauriemiljö, för 3-6-åringar. Bilderna har Emma Göthner gjort.

Ivar träffar en triceratops släpptes på Rabén & Sjögren 2015.


BARA FÖR DIG PÅ LÅGSTADIET

En antologi med tolv berättelser för barn mellan 6-9 år. Om skola, kompisar, husdjur, mammor, pappor, fritids, simhallen och om att vara stor, men samtidigt ganska liten. Mitt bidrag heter "Den ska nog få heta Starlight", och handlar om Maya, som önskar sig en hund mest av allt i hela världen. Övriga medverkande är till exempel Jenny Jägerfeld, Janina Kastervik, Mårten Melin, Johan Unenge och Emma Adbåge!

Bara för dig på lågstadiet släpptes på Rabén & Sjögren 2015.IVAR TRÄFFAR EN DIPLODOCUS

Dinolandet är en låda, där Ivars alla leksaksdinosaurier bor. Och på natten, när pappa inte ser, kan Ivar kliva in i det. Den här gången träffar han diplodocusen Doris, som tappat bort sin flock i ett vulkanutbrott. Vilken tur att Ivar är ett sånt proffs på att leta!

Ett bilderboksäventyr i dinosauriemiljö, för 3-6-åringar! Bilderna har Emma Göthner gjort.

Ivar träffar en diplodocus släpptes på Rabén & Sjögren 2015.


EDDIE OCH NAPPARNA

Eddie har många nappar, i flera olika färger, och han älskar dem. Den röda är god. Den gröna är god. Och den rosa är godast av alla. Men mamma och pappa och tanterna på bussen tycker att Eddie är för stor för napp. De tycker att han ska ge bort dem. Till tomten, eller Pippi eller några kaniner …

En bilderbok för barn mellan 2-4 år ungefär! Bilderna är gjorda av Jesus Verona.

Eddie och napparna släpptes 2015 på Rabén & Sjögren.IVAR TRÄFFAR EN TYRANNOSAURUS

En natt, när Ivar inte kan sova, hör han plötsligt ljud från sitt leksaksdinoland. Det verkar ju som om dinosaurierna lever där inne. På riktigt! Den här natten får Ivar träffa på Tyrannosaurusen Tova, som har ruskigt vassa tänder och äter andra dinosaurier till middag. Men hur är det med barn? Äter tyrannosaurusar barn?

Ett bilderboksäventyr i dinosauriemiljö, och andra delen i en serie. För 3-6-åringar! Bilderna har Emma Göthner gjort.

Ivar träffar en Tyrannosaurus släpptes 2014 på Rabén & Sjögren.


MERA VEGO - MAT FÖR HELA FAMILJEN

En kokbok för alla som vill ha vegetarisk matlagningsinpiration. Här finns 60 familjeanpassade recept, indelade efter hur lång tid matlagningen får ta. Kaossnabba rätter, vanliga vardagsrätter, helgrätter, mellanmål, sött & plock. Alla är tänkta att passa såväl barn som vuxna. Mera vego åt folket!

Mera vego släpptes 2014 på Ordfront förlag.IVAR TRÄFFAR EN STEGOSAURUS

Ivar är världsmästare på dinosaurier. Det är sant, faktiskt. Han kan namnen på nästan allihop, och i tusen timmar har han lekt och lekt med sitt Dinoland och sina plastdinosaurier. Men en natt, när Ivar inte kan sova, hör han plötsligt ljud från Dinolandet. Det verkar ju som om dinosaurierna lever. På riktigt!

Ett bilderboksäventyr i dinosauriemiljö, och första delen i en serie. För 3-6-åringar! Bilderna har Emma Göthner gjort.

Ivar träffar en stegosaurus släpptes 2014 på Rabén &Sjögren.


VI MÅSTE SLUTA SES PÅ DET HÄR SÄTTET
Hanna är 18 år och ska precis ta studenten, och dagdrömmer om allt hon ska göra sen. Jens är 24 år och dagdrömmer nästan inte alls, för han försöker mest få ihop sitt nya liv som nyseparerad småbarnspappa. De är inte alls på samma nivå. Det borde verkligen inte funka. Ändå har de svårt att släppa tanken på varann...

En roman om kärlek och vardag och vänner och sånt för folk från 15 år och uppåt. (Jepp! Det inkluderar även vuxna!) Skriven ihop med Johanna Lindbäck.

Vi måste sluta ses på det här sättet släpptes 2013, på Gilla böcker.


EDDIE FÅR EN LILLEBROR
Det här är Eddies lillebror. Han är ny. Han ska också bo här nu. I samma hus som Eddie. Med samma mamma, och samma pappa. Det är konstigt.

En bilderbok för små barn (2-4 år ungefär) om att få ett syskon, och vilken stor omställning det kan vara. Vad kan en storebror och en liten bebis egentligen göra med varann? Det verkar inte som att "leka indian" är det bästa förslaget i alla fall. Bilderna har Jesus Verona gjort.

EDDIE OCH JULEN

Eddie tycker att allt är konstigt. Marken är vit, himlen är mörk, och hemma står det en gran vid soffan. Inomhus?
"Det är jul nu", säger mamma. "Då kommer tomten! Han är snäll och har paket med sig."
Eddie känner inte tomten. Och inte förstår han sig riktigt på det där med jul heller. Men paket tycker han om!

En bilderbok för små barn (1-3 år ungefär) om trotsiga Eddie och hans jul. Med bilder av Jesus Verona.


ALLT JAG SÄGER ÄR SANT

"Jag är Alicia. Sexton, snart sjutton, med kolsyra i venerna och håret på svaj. Och nej, jag är kanske inte riktigt självlysande. Men det är fan på gränsen."

Efter en kort stund av insikt på en trång skoltoalett fattar Alicia ett beslut. Hon är menad för något större än att gå på gymnasiet. Dagen därpå slår hon igen sitt skåp för sista gången, lämnar gymnasiet bakom sig, och kliver ut i världen. Redo att göra stordåd.

Allt jag säger är sant handlar om hösten då Alicia egentligen borde ha gått i ettan på gymnasiet. Om hur hon istället börjar arbeta på ett kafé. Börjar bråka med sin bästa kompis. Flyttar ut från sina oförstående föräldrar, och in till sin mycket mer förstående mormor. Om hur hon träffar Isak - den grekiske guden som har så fina linjer vid munnen att Alicia inte kan sluta stirra på dem. Och om hur det känns när hela hennes värld trillar sönder av sorg.

Boken släpptes i april 2012, på Rabén & Sjögren, och blev belönad med Nils Holgersson-plaketten för 2012 års bästa ungdomsroman.

DET ÄR SÅ LOGISKT, ALLA FATTAR UTOM DU

I fyra år har Johan varit kär i sin bästa kompis. I fyra år har han lyckats dölja det. I fyra år har han bitit ihop, lyssnat och spelat intresserad när hon har babblat om sina kärlekshistorier. Men nu går det snart inte längre. Han kommer att explodera.

Det är så logiskt, alla fattar utom du är en ungdomsroman om en trovärdig ungdomsvärld, full av kärlek, bortglömda läxor och sömnlösa nätter.

"Jag var fastnaglad vid boken halva natten ända tills den var slut. Och då grät jag lite. För den är fin och jobbig och man kan känna igen sig lite överallt." - Dagens bok

Boken släpptes i april 2010, på Rabén & Sjögren. HET

Tio författare. Tio noveller. Tio heta situationer.
Het är en erotisk novellsamling för unga läsare.

Släpptes på Gilla Böcker i september, 2012.BILDERBOKSRETRO

Minns du ditt första möte med Alfons Åberg? Kommer du ihåg hur rysligt och spännande det kändes att följa den röda tråden i Historien om Någon - vem var det som hade vält mjölkkrukan i köket och ätit upp lunchströmmingen? Minns du Sprätten satt på toaletten?

Det här är en serie av retroantologier som bygger på bilderböcker från 50-, 60- och 70-talen. Här hittar du både återgivna korta texter och minipresentationer av älskade karaktärer. Dessutom får du information om författare och illustratörer, och redaktionella kommentarer om årtiondets fenomen och titlar.

Urval och texter: Susanna Hellsing och Lisa Bjärbo. Formgivning: Lotta Kühlhorn.

PINSAMT!


Pinsamt! kryllar av tips, spel, pyssel, tester och noveller. Lär dig hur du överlever ett föredrag i skolan, testa om dina föräldrar är världshistoriens pinsammaste, få tips om hur man blir ett riktigt pinsamhetsproffs eller hur man lättast gör bort en vuxen. Dessutom spännande fakta: Varför rodnar man? Vad var pinsamt förr i tiden? Och så kan man försöka ta sig igenom en hel dag utan att göra bort sig i pinsamma spelet! 

En intervjubok med och för barn i mellanstadieåldern.

Pinsamt! släpptes 2007, på Natur & Kultur. 


STORA SYNDBOKEN

Journalisterna Lisa Bjärbo och Elin Lindell gav sig ut i skolorna och intervjuade över 500 mellanstadiebarn. Syftet var att ta reda på vad barn idag tycker är det mest förbjudna, det jobbigaste och taskigaste. Eller helt enkelt, ta reda på vad barn tycker är dödssynd. Och svaret blev: Mobba. Svika. Fuska. Härma. Skryta. Ljuga. Snacka skit.

Stora Syndboken är full av berättelser, brev, tips, spel, lekar, fakta och fniss. Här kan du läsa om Anton, som mobbade en kille i ett helt år. Och om Gabriella, som svek sin bästis för att verka cool. Eller om Astrid, som ljuger varje torsdag om att hon går på breakdance. Den släpptes 2006 och belönades med Carl von Linné-plaketten för årets bästa faktabok. 


MÄNNISKAN - KROPPEN OCH KNOPPEN

Vet du att din hud skulle bli två kvadratmeter stor om du vecklade ut den?

Människan – kroppen och knoppen är en lärobok för årskurs 5 som handlar om hur din kropp fungerar, till exempel skelett, muskler och andning. Men den handlar också om kärlek, kompisar och känslor. Här integreras biologi och samhällskunskap på ett naturligt sätt, med berättande texter.