torsdag, mars 30, 2017

Smålandskuppen

Jag åkte hem i två dagar, hem-hem. Jag svajade på målet när jag skulle förklara för barnen och sa att jag "skulle iväg och jobba några dagar", och sen tog jag min väska och tog tåget hem till min bror i lönndom. Och okej att jag verkligen jobbade mina arbetstimmar båda dagarna som jag sa, men jag träffade också barnens: morbror, moster, tre kusiner, mormor, morfar och moster-kille och morbror-tjej.

Jag tror kanske mina avkommor hade strypt mig om de vetat att jag åkte dit utan att ta med dem.

Men nu vet de inte.

Och jag längtade efter mina syskon.

What to do.

Min brors tjej är möbeltapetserare och höll på att klä om en stol. Min syster skriver D-uppsats. Igår jobbade vi i samma rum, helt koncentrerade, det var fint, och i natt satt jag uppe med min bror och pratade i hundra år.

Så otroligt nöjd med denna kupp, smidigt ändå att man bara kan... ta sitt jobb och flytta runt det lite hipp som happ? Igår Småland! Idag SJ! Imorgon gästar det Stockholm! Vem vet var det tar vägen i framtiden.

(Gissningsvis: Soffregionen, vardagsrummet.)

måndag, mars 27, 2017

Likesmagneter vi minns

Rufus: "Mamma, får jag se på din insta?"
Jag: "Visst."
Rufus: "Alltså, bilden på Svante har fått flera hundra likes?!?"
Jag: "Ja, jag såg det."
Rufus: "Svante!!! Du är värsta likesmagneten!!!"
Svante: "YEAH, BAAM!!! Jag liksom bara suger dom till mig."

fredag, mars 24, 2017

Slå dig loss, slå dig friiiii

Jaha, ikväll har vi sett på Frost och druckit päronsoda. Åtminstone jag och Svante grät. Ibland när det blir böldags i filmer kryper Svante upp i mitt knä och förvarnar med darr på underläppen. "Nu känner jag att jag kanske kommer börja gråta snart". Då jag säger jag "ja, jag med, nu gråter vi" och sen gör vi det.

Hans sorgligaste någonsin är ett youtubeklipp där någon gjort en musikvideo med minecraftgubbar. Då är det en sorglig låt, och så ligger en minecraftgubbe på marken och är skadad och tittar på ett foto av sin minecraftfamilj och tar farväl genom att kyssa fotot. Och sen ser man hur fotot faller till marken, musiken når sitt crescendo, och minecraftgubben dör. Ja, jädrar. Ibland börjar Svante gråta när han tänker på detta youtubeklipp. "Nu tänker jag på minecraftsången, mamma." Enter: Stora, tårade ögon.

Jag tror att han tycker att det är lite obehagligt, att bli så berörd av filmer och låtar och berättelser att han vill gråta av dem. Jag vet inte om det är gråten som är otäck, eller att det är läskigt att bli ledsen över lag, eller att han tycker det är pinsamt, eller vad det är. Kanske är han bara överrumplad av plötsligt sitta med känslorna all over the place framför Frost. Det är hur som helst som om han han nästan ber om tillåtelse innan tårarna börjar trilla.

Den får han.

Tio tusen gånger om får han den tillåtelsen om han behöver den, slå dig loss, slå dig friiiiii, släpp tårarna loss, det är vår.

torsdag, mars 23, 2017

22 bra hästböcker för alla åldrarJag skrev argt om hästböcker för ett tag sen, när jag höll på att göra research inför ett reportage till Bladen brinner.

"Det här är min känsla: Alla dessa nio, tio, elva, tolvåriga flickor som ligger hemma på kvällarna och plöjer hästbok efter hästbok, som tänker och drömmer och lär sig och gör, som har ett intresse som glöder i hela kroppen på dem...

Gud, vad vi sviker dem när vi inte bryr oss ett skit om deras böcker."

Nu är reportaget klart (och ni lyssnar på det här om ni vill), och klar är också hela den långa, långa listan med boktips för alla åldrar som jag lovade att jag skulle göra. På listan finns mest nya böcker, som går att få tag på nu, men också några att hålla extra utkik efter på loppisar.

Här hittar ni den! Slit den med hälsan.

Bladen brinner #12 – Cocktailböcker

Hästböcker! Ulf Stark! I det nya avsnittet av Bladen brinner pratar vi bara om saker vi känner mycket, mycket starkt inför. Jag intervjuar Katja Timgren och Malin Eriksson om stall, feminism, systerskap och vikten av att ta tjejers läsning på allvar. Johanna intervjuar Ulf Stark om att vara en skapande människa skitlänge, och om vad han menar med "cocktailböcker". Det är nu ni som aldrig gett den här podden en chans trycker på play (eller lyssnar där poddar finns), right? ULF STARK! HÄSTAR! På sajten finns listan med alla böcker vi nämner, hästboktips och extralyssning också.
tisdag, mars 21, 2017

Sving och studs

En härlig grej med den härliga veckan i härliga Krakow var att vi steg upp på morgonen och körde ett halvtimmes yogapass framför youtube innan frukost. Detta är så fruktansvärt out of character för mig att jag liksom nästan måste fnissa när jag skriver orden "yoga" och "morgonpass" i samma mening, och som från ett parallellt universum fattar att meningen också handlar om mig?!? Livet är så konstigt. Plötsligt står man där och "hittar sin hund" och "strävar neråt med hälarna".

Baksidan av mina lår är stela som vore de gjorda av trä. Vaderna orkar jag inte ens prata om.

Och det är ju trist, bland annat för att det gör ont som in i helvete att "hitta sin hund" och "sträva neråt med hälarna" med en kropp gjord av trä, men det är också kul, för det finns enorm förbättringspotential.

Igår hade vi balansövningar på ridlektionen, barbacka. Det var typ så här: "Lägg er ner nu, med huvudet på hästens rumpa medan hästen går" eller "böj er ner och ta tag i vänster fot med höger hand medan hästen går" eller "lägg er framåt och nudda hästens öron med båda händerna medan hästen går". Fy fan, TESTA DET MED EN KROPP GJORD AV TRÄ?!?

Kämpa, Bjärbo.

En övning som alla ridlärare verkar älska heter Jorden Runt. Då sitter man först som vanligt på hästryggen. Sen svingar man ena benet över hästens hals, så man vrider sig själv ett kvarts varv och sitter på sidan, med båda benen på samma sida hästen. Sen svingar man vidare ett kvarts varv till, så man sitter baklänges på hästen. Sen vidare, så man sitter med båda benen på andra sidan hästen. Och sen sista kvarten, över med benet och tillbaka i ursprungsläget. Och hela tiden då med balans helst, så man inte ramlar av.

Jojo.

Jag vill att vi pausar en stund här vid formuleringen "svinga benet över hästens hals".

*paus*

ALLTSÅ?!?

Man sitter där på hästryggen. Man ser hästens hals. Den är som ett hinder där framför. Och man viskar desperat: Please pållen, böj ner halsen? Men så gör den inte det och ändå ska man från sittande bara luta sig lite bakåt, svinga sitt ena ben över halsen, OBS! utan att råka sparka den arma hästen, utan att tappa balansen, utan att ramla av?

Sure.

Sving, sving, inga problem!

Ridläraren tyckte även: Att vi skulle hoppa upp på den sadellösa hästen utan pall. "Ta lite sats, stampa ifrån, hoppa upp och lägg er med magen över hästens rygg, hitta balansen, svinga över benet, och res er till sittande."

Fatta succén detta hade gjort på youtube.

Medelålders sving och studs med träkropp, till häst.

lördag, mars 18, 2017

3 x lördag i KrakowDet har gått så fort? Imorgon åker vi hem. Jag har en halv ungdomsbok med mig (men har alltså inte skrivit hela den halvan nu, herregud) om en introvert blygis med panikångest och livliga dagdrömmar. Vi får se vad det blir av den. Krakow har varit bra! It ain't no Lissabon, men vi har haft en bra vecka, och vi reser sjukt bra ihop, jag och Johanna. Det enda vi vill är att sitta i mysbyxor i lägenheten och skriva, och sen ta på oss riktiga byxor för att gå och äta något i kvarteret, och sen gå tillbaka och byta om till mysbyxor igen. Det är ett jädra bytande av byxor. Vi ser inte så jättemycket av staden vi är i, men vi får mycket gjort.

torsdag, mars 16, 2017

3 x torsdag i KrakowHej från en som är i det här läget av bokskrivandet: Kollar instagram en gång i sekunden, redigerar några foton, tar ett varv ut i köket, kollar vad Johanna håller på med, kokar lite kaffe, skriver ett blogginlägg, suckar asmånga gånger, funderar på att sova middag. HATAR JÄDRA MITTEN PÅ BÖCKER! Vill bara skriva börjor och slut.

tisdag, mars 14, 2017

3 x tisdag i Krakow
Krakow, baby! Jag och Johanna ska vara här i en vecka. Vi ska: Skriva skitmycket på våra respektive böcker/Prata skitmycket om våra respektive böcker/Prata skitmycket om andras böcker/Nästan inget mer. Herregud, så härligt. Stora delar av tiden ska vi alltså sitta i mysbyxor och fleece i lägenheten vi hyrt i de judiska kvarteren och knappra på våra datorer. Små delar av tiden ska vi gå ut och äta grejer och dricka öl som kostar INGENTING och nästan bli påsprungna av häst med vagn. Livet får 10 av 10 dumplings med kål (Är det gott? Lär snart bli varse.) just nu.

måndag, mars 13, 2017

Vad jag tänker på när jag åker till Byggmax

Ska vi prata lite om att köpa virke på en brädgård? Blåmesen undrade i en kommentar hur man får självförtroende nog att våga göra det. Det är en relevant fråga, tycker jag.

Här är allt jag känner mig osäker inför när jag kör till Byggmax:
– Var kör man in? Öppnas den där jävla bommen automatiskt?
– Var ställer jag bilen? Ställer jag ens bilen? Ska man köra in i de stora hallarna med trä eller ställa bilen utanför och in? HUR GÖR MAN?!?
– Ska man fråga någon som verkar expert på brädor och förklara vad man är ute efter, eller bara gå runt och titta på brädor helt planlöst och försöka hitta själv?
– JOBBAR DET ENS NÅN HÄR?!? HALLÅ?!?
– Eller vänta förresten, låt mig vara, jag kommer ändå bara verka korkad om jag öppnar munnen, jag vet ju inte vad det är jag letar efter ens.
– Om man hittar typ en... list-liknande grej som skulle passa till det man vill göra och den är 4 meter lång och det står "säljs i hela längder" - HUR GÖR MAN DÅ?!? Vem i h-vete har en 4 meter lång bil?!?
– Finns det nån såg om man vill dela sina 4 meter långa list-liknande grejer i två delar?
– Får vem som helst använda den?
– Borde jag ha haft med mig en egen tumstock? JAG SER INGEN TUMSTOCK HÄR?!?
– Ser jag oproffsig ut nu när jag sågar? Gud, vad jag fumlar, jag måste skärpa mig. SÅGA PROFFSIGARE, LISA!!!
– Okej, klar. Får jag bara lasta in det här i bilen nu? Det känns olagligt.
– VAR BETALAR JAG?!?
– VAR KÖR JAG?!?
– HUR KOMMER JAG UT GENOM BOMMEN?!?

Jag är svettig och ofta gråtfärdig när jag varit på Byggmax. Många gånger har jag vänt och kört hem utan virke. Eller köpt helt fel grejer i panik. Eller glömt räkna på priset för att jag varit så stressad över att såga oproffsigt, och sen bleknat vid kassan.

Mitt värsta är när jag måste fråga om hjälp och verkligen, verkligen inte vill verka som en clueless tjej som aldrig varit på en brädgård förut, men verkligen, verkligen är en rätt clueless tjej som inte varit på en brädgård så ofta förut.

Hur ska jag veta att de där... list-liknande grejerna jag vill ha heter "klackfoder", till exempel? JAG VET INTE SÅNT!

Men jag har gett mig fan på att öva på detta, och klara av att åka till Byggmax själv, och komma därifrån med rätt grejer, och sen sätta upp hyllorna på väggen själv.

Det blir lättare och lättare för varje gång jag gör det.

söndag, mars 12, 2017

En bilderboksvägg

Från golv till tak, över en hel vägg, frontade bilderböcker på lister. Om ni ursäktar mig lite så ska jag bara FLYTTA IN I MINA BARNS RUM OCH BO DÄR FÖR EVIGT, ser ut som en hjärtögonemoji varje gång jag går in där nu. Plus att det hittills funkar som jag tänkte: Som en godisbutik. Vi har läst nio böcker den här morgonen, and counting.

lördag, mars 11, 2017

Plötsligt en lördag

Igår när jag gick och la mig hade jag ingen aning om att jag ville göra en ny bokhyllevägg i barnens sovrum. Tanken hade fasen aldrig slagit mig. Men sen satt jag där med mitt kaffe i morse och kollade väl på telefonen och såg väl nån bild nånstans och visade väl för Gustav och bara: "Det här är ju fint, att ha bilderböckerna såhär, så barnen verkligen SER dem" och han bara "ja" och så tänkte jag väl i en sekund till innan jag sa: "Får jag göra så i barnens sovrum?" och han sa "visst".

10 minuter senare var jag på brädgården och köpte trä och sen sågade jag och slipade och skruvade och mätte och skruvade igen i åtta timmar, och nu är jag klar.

Det var den lördagen.

Bilden är från "under tiden". Ska fota "efter" imorgon när jag... *dör av tråk* städat undan alla verktyg.

fredag, mars 10, 2017

#skrivgäris

Så... idag var dagen då jag till slut googlade "vad betyder gäris" för att jag INTE FATTAR VAD NI PRATAR OM!!! med era  #växtgäris och #kattgäris och allt vad ni kids håller på med på internet.

Gäris betyder: tjejer, kvinnor, brudar.

Känner sånt lugn i själen nu när jag vet.

Annat som hänt: Svante tog paus mitt i frukostflingorna i morse och började klappa förstrött på min arm, och sen kröp han upp i knät på mig och viskade helt tankspritt. "Jag måste ta en flingpaus, för jag har så många kramar som vill ut. Det vore bra om du var mitt husdjur, mamma. För då kunde jag bara sitta hemma och klappa på dig hela dagarna." Detta tänker jag mig kanske inte kommer att hända så ofta när han är typ 13 eller 17 eller 23, så jag skriver ner att DET HÄNDER NU, så jag kommer ihåg det. Also: Igår skrev han DUMA MAMMA DU LYSNAR JU INTE på en teckning och ritade en bajskorv bredvid och sköt över den mot mig som ett subtilt litet meddelande. Det går upp och det går ner.

På måndag åker jag och Johanna till Krakow.

Sen ska vi ha en hel veckas skriv och prat om skriv och mera skriv och det kommer att vara: fantastiskt.

torsdag, mars 09, 2017

Bladen brinner #11 – Surgubbar


Har du sett Sartre sticka upp huvudet som en säl i en isvak någon gång? Det har vi, och vi är skärrade. I det nya avsnittet av Bladen brinner pratar vi om det, om filosofi, om ont och gott, om Anna Höglunds huvud och annat härligt. Vi har intervjuat Emma Virke om hennes "Klä på Herr H" och andra bilderböcker som leker med formen, och så har vi pratat med Anna Ehring som är så sabla bra på att skriva karaktärer att vi knappt kan hantera det. Hennes "Miras Martin" för mellanåldern är en av vårens bästa böcker, tycker jag.

Podden hittar du överallt där poddar finns, eller här (tryck play!). Och på sajten listar vi alla böcker vi nämner i avsnittet, som vanligt.

tisdag, mars 07, 2017

Tack för tipset!

Tänkte idag på hur urbota glad jag blir varje gång någon säger till exempel "jag läste den där boken du tipsade om i podden", och på alla människor runt om mig som konstant tipsar mig om grejer, utan att kanske ens veta om det. Detta är ett tack för tipset till er, för de senaste veckorna har jag:

– kollat på och blivit glad av det här youtubeklippet av när Justin Timberlake uppträder på Oscarsgalan, för att @johannalindback twittrat och Nord & Francke bloggat om hur bra det var.
– lyssnat med stor nyfikenhet på Wiktorias mellobidrag efter att Fridah skrivit det här blogginlägget.
– Gått på bio och sett Manchester by the sea efter att ha läst min Facebook-kompis Peters kommentarsfält där en massa manusskribenter uttryckte hopplöshet efter att ha sett filmen. "MANUSET!!! Varför försöker man ens? Kommer aldrig komma upp i den nivån" stod det typ. Filmen var så jävla bra att jag vet inte vad.
– Köpt den här boken och läst den här boken på grund av att Johanna pratat entusiastiskt om dem irl och på Bokhora.
– Börjat följa instagramkontot @toastsforall och ökat min brödkonsumtion med 200%. Nä, men i alla fall: Blivit besatt av tanken på bröd med avokado OCH jordgubbar. Fy helv, så gott. Och snyggt.
– Sett S06E03 av Girls för att Jenny bloggade om det här, och @enligtellen twittrade så bra om det efter att hon sett. Har inte följt Girls på länge, men man kan se bara det avsnittet och älska det utan sammanhang, och sen kan man tänka på "gråzoner" i ett dygn. Har det visat sig.
– Köpt en väska, för att jag sett den hos @finelittleday och @stridsmuffin på instagram och verkligen, verkligen ville ha en.  (Detta var iofs också för att jag vid tillfället hade druckit 400 glas vin och tydligen tyckte att jag var värd den, men iaf. Jag hade ju inte kommit på det om det inte varit för dessa kvinns på instagram.)
– Testat att yoga framför youtube, för att @hejhejsara på instagram (men med privat konto) sa att hon blev av med sin huvudvärk av yoga.
– Byggt ett växthu... I WISH! Men jag blev fruktansvärt sugen efter att ha läst det här blogginlägget av Krickelin.
– Övervägt att testa karamelliserade kanelpopcorn för att @alex_haridi säger att det är gott. Fan tro't? Men jag kommer testa.
– Läst Pia Hagmars hästböcker om Millan, för att Ada (som är hästboksproffs och förläggare) och Malin Eriksson, som är författare, sa till mig att den var bra.
– Odlat tomatfrön mycket tidigare än jag brukar för att min kompis Åsa tyckte jag skulle testa hennes taktik: Fylla på med jord hela tiden, så bara de översta kronbladen sticker upp. Då bildas rötter på stammen, och plantan blir mycket kraftigare (så den pallar att stå inne längre innan vädret tillåter att man flyttar ut) = tomater tidigare.

Och säkert hundra saker till som jag hört/läst/sett och omedvetet inspirerats av, trots att jag nästan inte vet det själv. Herregud så vilsen jag hade varit utan tips här i livet.

måndag, mars 06, 2017

Zappar i Säter

Är i ett av mina värsta ångesttillstånd nu – på jobbresa när familjen är hemma med hotande kräksjuka. En gång frågade terapeuten jag gick till i höstas "exakt vad är det du tror ska hända om de börjar kräkas när du inte är hemma?" och jag hörde min egen stämma, helt gäll, svara att "DET VET JAG VÄL INTE RIKTIGT, MEN BARNEN KANSKE KOMMER ATT GRÅTA, OCH JAG KOMMER INTE VARA DÄR, OCH TÄNK OM GUSTAV OCKSÅ BLIR SJUK?!?" Herregud. Kämpa, Lisa.

Lite kräk är inte hela världen. Ska brodera detta på en bonad.

Eller nä, det ska jag verkligen inte, för jag ska inte tänka mer på kräk än jag redan gör.

Ska tänka på detta: Nyss när jag facetimade med familjen från hotellrummet hade de varit i affären och köpt 1. Glass med kladdkakesmak och 2. Glass med 3 andra olika smaker och nu skulle de äta glass till kvällsmat. ALLA VAR SUPERPEPPADE PÅ LIVET!

Och nu ska jag se på det där Girls-avsnittet alla pratar om, och sen kanske: Husdrömmar.

Hej då från Säter.

Varför efterlyser man en illustratör på sociala medier?

Man kan, utan att överdriva det minsta, säga att det finns folk därute som skulle kunna (och gärna skulle vilja!) illustrera en barnbok. Sen jag la upp den där efterlysningen här på bloggen och länkade till den från Facebook och Instagram har facebookstatusen delats nästan 300 gånger, och jag tror jag är uppe i 500 kommentarer i de båda forumen. Min inbox är proppfull av begåvade människors bilder. Jag sitter med gapande mun och bara ... gapar.

Jag fattar att man undrar vad en sådan här efterlysning ska vara bra för. Det är inte så här det brukar gå till. Det här är några anledningar till varför vi testar det här:

– Det är kul! Alltså rent egoistiskt, för mig, det är ju SVINKUL att få alla dessa begåvade människors bilder på mejl och få glo på dem!!!

– Det är ett bra sätt att tvinga mig och förlaget att tänka i nya banor. Det är annars rätt lätt att (hårdvinklat) gå till bokhyllan, kolla vilka som brukar illustrera kapitelböcker för sjuåringar, och fråga någon av dem. Jag tror att det här kommer att göra att vi överväger massor av illustratörer vi annars inte ens visste fanns. Det är möjligt att det ändå slutar med att någon som illustrerat massor av kapitelböcker för sjuåringar förut får uppdraget, men på vägen dit har vi i alla fall tänkt mer och längre och på ett annat sätt än vad vi hade gjort annars.

– Vi hade tid. Den första boken ska inte ges ut förrän nästa höst. Det brukar kännas mer bråttom än vad det gör nu att hitta en illustratör.

– Jag får frågor så himla ofta från folk som undrar hur man ska få in en fot i barnboksbranschen. Jag fattar att man undrar! Och det här kommer ju i slutänden att innebära att jag presenterar en massa nya illustratörer för förlaget, som de kanske inte redan har koll på. Och det känns bra, jag vill gärna göra det.

Fram till den 1 april tänker vi oss att man får höra av sig. (Instruktionerna finns här för den som är sugen.) Sedan går jag igenom alla mejl (igen), och diskuterar med förlaget. Efter det väljer vi ut några illustratörer som får provskissa (mot skissarvode), och sen... bestämmer vi oss. Jag kan just nu för mitt liv inte förstå hur det ska gå till att välja en, men...

Det handlar ju om att hitta den illustratör som kan göra just den här berättelsen till något mer.

Och det känns hur som helst som en jädra ynnest att få varenda mejl i inkorgen, oavsett om det kommer från någon som bara tecknat för sig själv på kammaren hittills, eller om det kommer från någon som redan har illustrerandet som yrke. Herregud, vad mycket begåvning det finns! Det är ta mig fasen inte klokt.

söndag, mars 05, 2017

Help me, rengöringsmedel, you're my only hope

Ett plus med att ha magsjuka i hemmet under helgen: Det blir välstädat, för att jag klamrar mig fast vid Ajax som sista hopp. Tvättar alla kuddar, alla täcken, alla sängkläder, skurar alla golv, skurar alla barn, vädrar alla rum.

Ett minus med att ha magsjuka i hemmet under helgen: Cirka allt annat.

Alltså, så trist stämning det blir när någon kräks? Det spelar typ ingen roll hur många glas mousserande vin man än klämt i sig där i soffan på kvällen, partystämningen dör ändå direkt när förskolebacillerna hinner ifatt. Fast ångesten jag går omkring med när jag vet att smittan går på förskolan, i väntan... den försvinner i alla fall. Jag är supereffektiv och fokuserad när jag hämtar hinkar och handdukar och svabbar golv mitt i natten och baddar pannor och säger såja, såja, vill du ha vatten? Väntan innan är mycket, mycket värre.

Jaja.

Det har i alla fall varit tremil och femmil och jag har planterat om mina pelargoner och ingen annan har blivit sjuk (än). Vi tragglar väl på mot våren.

fredag, mars 03, 2017

Grejer jag gjort idag

– Haft pyjamas på mig till klockan 15.42.
– Svarat på mejl, chattar, meddelanden och kommentarer från folk som undrat saker om det här, och/eller velat anmäla sitt intresse.
– Sett på skidstafett while skickat fakturor och svarat på mejl, chattar, meddelanden och kommentarer. Är det tremil imorgon? Hoppas. I så fall tänker jag plantera om pelargoner medan jag tittar på skidor. Sånt maxat mys!!!
– Ätit rester till lunch.
– Hämtat barnen i snöglopp.
– Druckit mousserande vin i soffan. (Har jag sagt att det är mitt nyårslöfte? Dricka mer mousserande vin istället för annat som ändå inte är tillnärmelsevis lika gott.)
– Sett på Rufus filmval "De fem legenderna". Den får ++++. Förra veckan var det Svantes tur att välja vad vi skulle se till fredagsmys. Då såg vi Kändis-barnvakten. Kändisbarnvakten får +++ eller kanske ++++. Veckan innan dess var det min. Då såg vi Kalle och chokladfabriken (++++). Nästa vecka är det Gustavs, och han kommer välja "se om Frost" (+++++), för det har han tjatat om att han vill göra länge nu.
– Passat ett marsvin.
– Inget mer.

Finnes: Manus, Sökes: Illustratör

EFTERLYSNING! Är du illustratören som skulle kunna illustrera min nya kapitelbok för barn mellan 6-9 år? Jag har ett manus, ett bokkontrakt (på Rabén & Sjögren), och nu letar jag och förlaget efter någon som kan och vill sätta bild till historien. Är det du? Eller någon du känner? I så fall – läs vidare! Och hör av dig senast 1 april.
"Hemma hos Viggo bor det tre och en halv person, kan man säga. De som är hela är: Viggo, pappa och Nils. Den som är halv är mamma, för hon är bara där på mammahelgerna. Fast då är hon hel, så klart, för man kan inte vara halv på riktigt. Viggo är väldigt bra på matte, och ganska bra på allt om pokemon. Pappa är bra på pizza. Nils är allra mest bra på att göra fåniga grejer, så Viggo börjar skratta. Han kan inte matte eller pizza så bra än, för han är bara fyra år. Viggo är sju. Sju år och nio månader. Och under kudden har han gömt sin rädslolista, med allt som han är rädd för.”
Den här berättelsen är (hoppas jag!) en vardagsnära högläsningsbok, med mycket allvar och mycket humor, om en kille som har känslorna nästan utanpå kroppen. Tanken är att det ska bli flera böcker i serien. Det vore kul att hitta en illustratör som vill vara delaktig i det arbetet - kanske kan vi till och med spåna ihop om vad som ska hända med Viggo i fortsättningen? Det är alltså en förutsättning att vi kommer överens, emellanåt skrattar åt varandras skämt, och att du kan tänka dig att teckna fler böcker i framtiden. Det är också väldigt bra om du har hyfsad koll på sjuåringar och sjuåringars böcker!

Illustrationerna i boken ska vara i svartvitt. Vi pratar om ungefär 20-30 bilder. Du måste hinna jobba med bilderna under 2017. (Första boken ska ges ut under hösten 2018.)

Tycker du det låter roligt och görbart?

Skicka ett mejl till mig (senast den 1 april) på efterlysning[snabel-a]lisabjarbo.se och berätta vem du är, länka till din sajt om du har någon, och bifoga några exempel på hur du illustrerar (både i svartvitt och färg). Det är bra om du kan skicka med prov på hur du tecknar barn!  Jag läser allt, överväger alla förslag, diskuterar med förlaget, och så får vi se vad det leder till.

Kanske, kanske gör vi en bok ihop snart!

UPPDATERING: Efterlysningen är avslutad, jag har hittat en illustratör! Här kan ni läsa om hur det blev om ni inte orkar scrolla hela bloggen. Det finns massor av inlägg om efterlysningen och urvalsprocessen, det här är sammanfattningen.