onsdag, januari 25, 2017

Tre och ett halvt år efter alla andra

Igår läste jag "Expeditionen", av Bea Uusma. Har ni hört talas om den någon gång?

Höhö.

Skoja.

Jag vet att det är jag och möjligen en promille till av befolkningen som inte läst den än, men iallafall. Igår slog jag upp den superstora (signerade) utgåvan som Gustav hade här hemma (han har ägt tre olika utgåvor, tror jag) (och lyssnat på Bea Uusma åtminstone två gånger) (för man kan säga att han gillade boken då när det begav sig) och sen kunde jag till min egen förvåning inte sluta läsa. Så stört spännande? Fast man hela tiden vet att de tre glada gamängerna som ger sig av i ballongen kommer vara stendöda när boken är slut, så känns den så sjukt rafflande? Speciellt själva Beas besatthet är ju fängslande. Hon är lite, lite galen? På ett väldigt, väldigt charmigt sätt?

Jag gjorde ett historiaarbete om André och Örnen när jag gick i sexan. Det har till exempel resulterat i att jag oftast kunnat svara "Örnen" på TP-frågan om vad Andrés luftballong hette sedan dess. Det har till exempel inte resulterat i att jag fixat en egen polarexpedition för att ta mig till Vitön och leta skelettdelar för att jag inte kan släppa gåtan kring varför de tre männen dog. Jag är en mycket, mycket tråkig människa i jämförelse med Bea Uusma.

Men jag kämpar väl på.

Boken är extremt fascinerande.

8 kommentarer:

Den där om Jenny sa...

Jag lyssnade på P3-dokumentären igår, den är också bra men inte lika bra som boken.

Lisa sa...

Hörde henne prata en gång och jag minns också den (otroligt charmiga) besattheten. Särskilt att hon sa att alla frågar vad hon ska göra nu, och hon sa "Vaddå? Det är ju nu det BÖRJAR! Äntligen kommer folk rusande med bilder och berättelser om det här." Hon kommer liksom aldrig släppa expeditionen.

Koko sa...

Hihi. Jag är också sån som kommer igång tusen år efter alla andra. Expeditionen läste jag faktiskt redan *två* år efter att den kom ut. Den är fascinerande :-)

Colombialiv sa...

Jag läste den också alldeles nyss! Och ÄLSKADE den! Och Bea, litegrann. Och har googlat henne en del sen, för jag blir så fascinerad av henne också, och hennes besatthet. Hon var gift (och har barn med) Henrik Schyffert!

Spader Madame sa...

Men eller hur! Var också sen på bollen, för jag tänkte typ - "Hur jävla intressant kan det vara, en bok om snö, is och galna män?". Så fick man se hur pass intressant det kan vara.

Katta Kvack / En förbannad podd sa...

Ja men JA! Jag lyssnar på den - och gjorde väl TYVÄRR misstaget att börja lyssna tillsammans med Slaktarn, så nu kommer vi inte så långt de gånger vi lyssnar, men imorgon till frukosten blir vi nog klara. Jag ÄLSKÄLSKÄLSKAR den. Blir till och med sugen på att åka till Arktis.

Vifsla sa...

Det är en av mina tio-i-topp-böcker, besattheten är jäkligt härlig och hon kan så mycket.
Jag har lyssnat på den minst två gånger och det är något med hennes röst som gör att det blir extra bra, hon drar liksom in en i sitt intresse för örnen.
Mitt bästa i boken är det med Anna Charliers hjärta som är så romantiskt så att man dör!

Anonym sa...

Jag har tänkt läsa den länge, men det har inte blivit av. Nu fick du mig att reservera den i den lokala bokhandeln. Är hemma och sjukskriven, så boken blir perfekt sysselsättning. Tack för inspirationen! /Malin Vbg