onsdag, januari 11, 2017

Huvudvärksåret 2017

Strävan 2017: Ta reda på varför jag har ont i huvudet jämt, och sluta ha det. Har börjat denna strävan med att föra huvudvärksdagbok. Det går ut på att jag skriver ner i kalendern när jag får ont i huvudet, var/hur jag har ont, och hur mycket jag har ont på en skala 1-3. Hittills under de elva dagar som gått av 2017 finns det anteckningar om huvudvärk på åtta dagar. ÅTTA! Jag tycker det är orimligt. Även om det nästan aldrig gör så ont att jag måste lägga mig ner, och bli helt lamslagen, så är det så fruktansvärt... sänkande att ha ett tryck i hela huvudet, eller dunkande tinningar, eller värk bakom ögonen, eller tungt bakhuvud. (Ja, det varierar.)

Har (inte nu, men ändå ganska nyss) kollat: Värden hos vårdcentralen, synen, nacken hos naprapat. Är kanske nu inne på tänderna, att jag biter ihop käkarna när jag sover? Eller hormoner. Eller bara att jag är en huvudvärksperson, som har migrän, och får leva med det, men det verkar så seeeeeegt, jag vill inte det.

Äter inte så mycket värktabletter att jag kan få huvudvärk av det, och dricker inte för lite eller för mycket kaffe, eller för mycket rödvin. Dricker faktiskt inget rödvin alls sen fem år tillbaka, för då blir jag verkligen liggande lamslagen, inte värt. Dricker däremot vatten! Har testat att träna för att se om det lättar, har testat att inte träna för att se om det lättar. Det senare funkar bättre, men inte bra. Fick akupunktur hos naprapaten. Hjälpte inte. Har hormonspiral. Tror inte det är datorn eller arbetsställningar när jag jobbar, för jag har lika ont i huvudet när jag är ledig och har jullov. Tror inte det är stress? Men hur fan vet man. Vill verkligen inte hålla på och mixtra med kost och dieter i onödan, för då kommer jag bli ätstörd istället, inte värt.

Ja, ja.

Det blir intressant det här.

Speciellt för er.

39 kommentarer:

Colombialiv sa...

Har inte huvudvärk långt ifrån lika ofta som dig, men jag har märkt att huvudvärk för mig hänger tätt samman med menscykeln. Får alltid huvudvärk i samband med mens. Kanske kan vara värt att försöka se om du hittar något sådant mönster?

brysselkakan sa...

Bra att skriva dagbok. Kanske du ska ta med vad du ätit dagen innan du fick huvudvärk? Om du minns!
Personligen tror jag att både p-piller och hormonspiraler ställer till men det är jag det!

Linn sa...

Jag har hormonhuvudvärk vilket är ASJOBBIGT samt ej går över med piller (skjut mig). Det enda som hjälper (och det här är ett lite konstigt tips) är en micrad blöt handduk rakt över hövvet. När jag först fick tipset reagerade jag med stor skepcism men nöden har ingen lag osv och det fucking funkar. Har googlat pga blev helt o_O och det beror på att värme- och smärtreceptorerna i huvudet är samma och dom är tillräckligt puckade för att bara kunna hantera en av värme/smärta åt gången och verkar då välja att hantera värmen. Så, blöt en handduk (eller vetekudde lär väl funka för den delen, oblöt dårå) i micron tills VARM och lägg på huvudet. Vänta några minuter eller kanske tio och TADA! Håller i sig minst en timma. Om du inte har micro så får du jobba lite mer med varmt vatten och vridmusklerna.

Annan sak som hjälpte mig när jag hade oförklarlig huvudvärk för ett gäng år sen: kraniosakral terapi (hahahhaha, ring foliehattarna va?) och det låter så JÄVLA konstigt men för mig har det funkat varje gång i säkert tio års tid.

Linn sa...

*värm i micron

Krokofanten sa...

Samma sak, hormonhuvudvärk som kan få mig att ligga och stöna en hel dag på soffan...
Har inte hittat någon lösning än men provar en massage krage, det fungerar ibland. Det sägs att man kan dricka en "häxbrygd" på 2 citroner och 2 tsk Himalaya salt. Jag har använt annat salt (köpt på hälsokost) eftersom jag också har hört att Himalaya saltet innehåller en del tillsatser man vill undvika...
Pressa saften från citronerna, och rör ner allt i ett glas med vatten.
Rör om ordentligt och drick det smakar skit rent ut sagt och det fungerade inte på mig men kanske kan det hjälpa någon annan... Ska fungera efter några minuter.

Anonym sa...

Kolla järnet, sweetie. Fick uppsträckning av läkare idag pga taskiga järnvärden och att jag inte orkat/fattat att ta tag i det. Lycka till!

Unknown sa...

Jag köpte en massagekudde på Life-butiken, samt började gå hos Agnes på Södermalms kiropraktor- och rehabklinik. Lovar, det räddade mitt liv. Och så bettskena.

motvalls sa...

Med risk för att låta präktig och flummig: testat meditation/mindfulness? Jag är oerhört skeptiskt lagd själv men har inte mindre än två gånger senaste veckan avvärjt huvudvärk med övningar i mindfulnessappen. Kan ju ha varit en tillfällighet, att det skulle ha gått över med bara vila ändå osv men värt att testa. Mina favoriter är Björn Lindeblads övningar, särskilt den som heter ansiktet.

Anonym sa...

Tänder! Eller tungpress mot gomen, mycket vanligt. Jag fick värsta aha-upplevelsen när jag insåg att käkarna bara ska nudda varandra när man tuggar. Googla käkgymnastik och/eller testa bettskena!

Anonym sa...

Hormontillskott. P-piller gav mig migrän flertalet dagar i månaden. Mini-piller skickade mig till neurologen för misstänkt hjärnblödning. Migränen avtog sakta men säkert när jag slutade med hormontillskott. Har inte testat hormonspiral, men skulle kunna vara orsaken..

Anonym sa...

Bra att du tar tag i det! Dagbok är en bra idé. Skriver du upp vad du äter? Jag måste t.ex. undvika broccoli. En sådan här är till stor hjälp för mig vid besvärlig spänningsrelaterad huvudvärk http://www.cefar.se/Campaigns/Foundation_0706/easy/ Kan också rekommendera kraniosakral terapi för svårlösta kroppsproblem!

Anonym sa...

Uteslut inte stressen, har läst din blogg länge (du skriver så bra!) och har den senaste tiden tänkt att du verkar ha lite för mycket stressymtom. Hoppas att det är något annat så klart. Så här står det på Vårdguiden 1177:

Vanligen har insjuknandet föregåtts av ett eller flera stressrelaterade besvär under en längre period. Symtomen kan vara både kroppsliga och psykiska.

Känslomässiga
Lättirriterad, orolig och nedstämd. Det är också vanligt att man har ångest.

Tankemässiga
Försämrat minne, koncentrationssvårigheter, problem med att planera och genomföra uppgifter.

Sömnstörningar
Svårt att somna och/eller många uppvaknanden under natten.

Trötthet
Energilöshet, trötthet som är svår att vila bort, utmattning.

Kroppsliga
Hjärtklappning, magkatarr, förstoppning, högt blodtryck, värk, överdriven ljudkänslighet.
Själva insjuknandet kommer ofta smygande, men kan ibland vara dramatiskt då man upplever att man "går in i väggen". Man kan då plötsligt få svårt att orientera sig, svårt att göra vanliga saker som till exempel att låsa upp en dörr, bli förvirrad, känna stark ångest och få yrsel.

Anonym sa...

Samma lika huvud, hade barnmigrän som liten... Jag har en massör som kan hjälpa. Mejla så kommer namn osv. //Karin på bc

Josefin sa...

Mycket spännande känner jag! Lite samma läge här, för mkt huvudvärk och typ samma ang tabletter/kaffe/vin(ok dricker rödvin då, men måttliga mängder)/stress mm. Kanske borde skaffa mig en liten huvudvärksdagbok jag med. Och liksom haka på dig bara sådär helt fräckt...?

Karin Johansson sa...

Misstänker också 1) hormonspiralen och 2) stress. Jag fick migrän av p-spruta.

Anonym sa...

När jag hade läst en del av texten tänkte jag "är jag fräck om jag frågar om hon har hormonspiral tro..." det behövde jag inte fundera på sen då... ;) Tyvärr vet jag att en kan få hemsk huvudvärk pga just det, känner några som tagit ut spiralen och blivit av med huvudvärken.

ingis sa...

Jag tänker också stress som flera ovan, prova spikmatta? Kan också tipsa om att det kan vara allergi av något slag. Själv har får jag huvudvärk av vissa ämnen i hudvårdsprodukter och av doftande saker av olika slag. Lycka till att hitta källan!

Ida sa...

Boka en bedömning till skicklig sjukgymnast/fysioterapeut på någon hälsocentral. Jag jobbar som det, då kan man bedöma om huvudvärken triggas av ex svag nackmuskulatur/spänd muskulatur/kort muskulatur/nedsatt rörlighet/anspända käkar eller ej etc etc. Mer noggrannt än naprapater och kiropraktorer och annat löst folk ;)Lycka till!

Mimmi Rosell sa...

Eftersom du bara känner av huvudvärk är jag tveksam, men tänker att det kan vara värt att läsa lite om iallafall? Det finns något som heter inomhusmiljöproblem/sjuka-hus-sjukan (sickla buildning syndrome/SBS) som bla kan ge trötthet, huvudvärk, eksem osv

E sa...

För mig var det att jag pressade käkarna på nätterna. Älska bettskena!

Johanna sa...

Har inga bra tips tyvärr men får ofta menshuvudvärk. Ska verkligen prova Linns tips ovan, med varma handduken! Låter framför allt gött att ligga med varm handduk på pannan. Hoppas du hittar något som hjälper ASAP!

Anonym sa...

Åh vad jag känner igen mig i det du skriver! Har testat det mesta för att bli av med min dagliga huvudvärk och migränattacker. Lösningen för mig är betablockerare, dvs blodtryckssänkande piller som jag äter varje dag i förebyggande syfte samt starkare piller som tas vid begynnande migränanfall. Hoppas du kommer till bukt med din huvudvärk inom kort! :)

Malin M sa...

Min syster har haft exakt samma i evigheter. Det visade dig vara borrelia....efter olika antibiotikakurer och nu (dagliga) betablockerare mår hon bra. Kan vara värt att kolla! Kram och lycka till!!

Anonym sa...

Googla daithpiercing eller migränpiercing. Kan vara värt att testa. Det funkade för mig!

Anna Voltaire sa...

Utan att veta närmare och bara hoppat in här gissar jag stress. Och den, eftersom jag är läkare, gå till husläkaren för man ska inte oroa sig för huvudvärk, då blir den hör och häpna värre!

Anonym sa...

Tandläkaren kan se på dina tänder om du pressar ihop dem på nätterna. Det gjorde jag under en period och det syntes tydligt, jag lyckades till och med flytta på några tänder och så hade jag huvudvärk i stort sett varje dag innan jag började med bettskena. Tack och lov gick eländet över. Hur är det med synen? Behöver du läs/terminalglasögon eller om du redan har kanske du behöver en annan styrka? Tror mycket på Idas förslag om att undersöka nacke osv. Lycka till!

Ann Margret

Lotta K. sa...

Tror inte någon annan nämnt denna möjlighet: Bihålorna. Jag får huvudvärk-> migrän som börjar som allergi, eller som reaktion på ändrat lufttryck. Särskilt när det faller. Jag bor i USA och här är sinus headache ett etablerat begrepp. Hade aldrig hört talas om det innan jag flyttade hit, men tror nog att jag hade det även som svensk :)

Smilla sa...

Glöm inte att det kan vara en så enkel sak som försämrad syn. En koll hos optikern kanske?

Smilla sa...

Läste för snabbt, såg att du redan hade kollat synen! Kanske jag som borde kolla ögonen istället. :P

Anonym sa...

Oj, jag borde visst också kolla synen ...

Ann Margret

Lisa sa...

TACK, TACK för alla tips här, hörni! Kommer ju bli ett heltidsjobb om jag ska testa mig igenom alla era teorier, men jag har ju ett helt år på mig innan nyårslöftet blir passé, så skam den som... etc.

Therése sa...

Tänkte på ditt inlägg i helgen och kom på att du bor ju i Gnesta! Då måste du söka upp Anita Lundin! Hon har hjälpt mig så mycket med sånt som inte kunde hjälpas utav VCentralen och då gick jag till henne bara för att få en skön massage på jobbet. (bla magproblem, huggningar i högersidan och sen tog jag tag i målningen då hon tyckte att min kropp behövde kreativitet för att jag var så stel i ena halvan av kroppen ;))

Nu är det här en massa massa år sedan jag gick hos henne och numer håller hon på med kraniosakralterapi, som låter flummigt och också är det till viss del. Men det är så himla bra! Det är lite som att gå till kiropraktorn, utan att behöva ta av sig kläderna och utan allt det där knakandet och tusen gånger effektivare än nån naprapat jag varit hos. (har inte varit hos Anita för kranio, men får detta av en av hennes kollegor i sthlm)

Om hon håller till på samma ställe som förr, så är det vägen förbi Coop, innan backen ligger det en röd liten pizzeria och hennes gula putshus ligger till höger om det lilla huset.

annelie sa...

Hej. Jag hade samma som dig hela hösten och höll på att go bananas, det är hemskt. För mig hjälpte en kombination av följande: glasögon (ibland), mycket luft och promenader (fick rekommenderat hos läkare att ta 30 minlunchpromenad varje dag), massage, naprapat (och där har det fokuserats på nacke och skuldror, nu gör jag skulderbladsövningar varje dag (nästan)) och kombon av detta har hjälpt mig. Jag är inte helt fri från huvudvärk men mycket bättre.

Tove sa...

Har du kollat blodtrycket? Bara ett tips. Jag fick sprängont i huvet en gång och då var det superhögt blodtryck (och havandeskapsförgiftning).

Anonym sa...

Hej! Testa en riktig akupunktör, med examen i kinesisk medicin, de har koll på hur nålarna samverkar med varandra. Fråga runt efter en akupunktör med goda referenser och du kommer inte att ångra dej. Lycka till.

Erika sa...

Magnesiumtillskott kan hjälpa då det hjälper kroppen att slappna av och släppa på spänningar. De flesta har mer eller mindre brist på magnesium så det kan ju vara värt ett försök i varje fall. Vill du inte äta piller är t ex spenat och mandlar magnesiumrika...å mörk choklad har rätt okej mängd den med. :)

Jennifer sa...

Ja, sista inlägget här var det jag också tänkte föreslå, magnesium! Jag hade nästan aldrig ont i huvudet innan men fick så plötsligt huvudvärk nästan varenda dag i flera veckor. Vet inte om läkaren testat din magnesiumnivå, här var det en massör som gjorde det på mig. Köpte brustabletter i mataffären och två dagar senare var huvudvärken borta! Om det är det är du förmodligen också lite stel i axlar och nacke, då magnesiumbrist drar ihop musklerna och det är spänningen som ger dig huvudvärk. (Brustabletter gav snabb lindring, sen har jag gått över till "renare" alternativ.) Hoppas du får rätt på det snart!

Cattis sa...

Testa massage, jag får huvudvärk pga biter ihop käkarna (stress) och stelhet längre ner i ryggen som sprider sig uppåt. Massage fixar skivan, för mig, sen är ju alltid det klassiska rådet att försöka göra lite mindre och slappa mer rätt relevant i dessa tider... jobbar på den själv och det går eh... sådär...

Lisa Michael sa...

Jag heter lisa Mitt liv har varit surt sedan jag blev en krämpling vid 13 års ålder och det har verkligen påverkat mitt liv. Jag träffade Nelson Justin under olympiska

när jag var 24 år och han var en väldigt rolig och omtänksam kille som lärde mig hur viktigt jag är för världen. Han fick mig att förstå att vara förkrossad, inte

världens ände för mig och jag var väldigt glad att ha honom som min följeslagare. Justin var en mycket jobbig kille och han lovar att gifta sig med mig innan han åkte

för affärsresa i Kina. Två månader senare kom han från Kina och besökte mig aldrig. Jag fick veta av min bror att Justin nu går ut med min vän och det här bröt mig

verkligen, för han är den enda som verkligen älskar mig. Ingen vill gå ut med mig eftersom jag är en krämpling. Jag och min bror reste till Sydafrika för att titta på

världscupen när jag hörde om tempel för permanent helande. Jag tror aldrig på Gud eftersom jag är en krämpling och jag tror att ingen någonsin kan få mig att gå igen,

men när jag hörde om sin stora makt bestämde jag mig för att åka dit. Jag bad min bror att ta mig till tempel för permanent helande. Jag tillbringade 7 dagar i sitt

helande centrum och det förvånar mig att på 7: e dagen kunde jag stå och gå. Prästen berättade för mig att Justin var under stavning och han bad för mig att förstöra

varje hinder i mitt liv. Jag kom hem och jag var chockad över att se Justin. Han kom och bad mig om förlåtelse, vårt förhållande kom tillbaka normalt. Jag är väldigt

glad att informera allmänheten om att jag och Justin är glada gift sedan oktober förra året och jag är gravid. Jag vet att människor kan gå igenom något problem och

jag råder dig att kontakta tempel för permanent helande eftersom hans mirakel är ledig. Hans e-postadress är Kakutaspellz@gmail.com eller ringa +2349054872932

http://kakutaspellz.wixsite.com/kakutatemple