torsdag, september 1

Pajer vi minns


Hörde jag "kan man få recept på de där pajerna"? Klart ni ska få recept på de där pajerna! Getostpajen med salta kex och rostade frön hittar ni här, fast snåla inte sådär med fröna. 2 dl? Pah! Jag tog i alla fall säkert 3.

Potatispajen är ungefär samma potatispaj som vi har med i Mera vego (på bilden), fast ändå inte. Där fyllde vi den med sparris och soltorkade tomater och färskost. Nu hade jag i gula kantareller och sherrycrèmefraiche istället. Med risk för att jag glömt något, och med inte alls speciellt precisa mått:

Du behöver:
10-12 potatisar (delikatesspotatis är bra, men färskpotatis funkade obviously också)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Så mycket gula kantareller du känner att du kan avvara. En liter färska? En påse från frysen?
Salt
Peppar
Chiliflakes
2 dl crème fraiche
typ 3 msk sherry
lite riven parmesan
2 plattor smördeg
Färsk timjan

Gör så här:
1. Ta fram smördegsplattorna ur frysen så de får tina lite medan du gör allt annat. Sätt på ugnen på 200 grader, eller vad som nu står på förpackningen.
2. Tvätta och koka potatisen med skalet på. Den ska bli mjuk men absolut inte överkokt. Hellre kokt i underkant i så fall.
3. Dela och stek kantarellerna i smör. Hacka lök och vitlök, och fräs tillsammans med kantarellerna när de vätskat ur. Krydda med salt, lite hackad färsk timjan och någon liten nypa chiliflakes. Skvätt en matsked sherry över och dra stekpannan åt sidan.
4. Blanda crème fraiche med resten av sherryn och krydda med lite salt och peppar. Du kan också ha i lite riven parmesan. Och med "lite" menar jag kanske... 2 matskedar?
5. Nu kanske potatisen kokat klart? Skär den i centimetertjocka skivor.
6. Smörj en pajform, och lägg ut potatisrundlarna i den. Snittytan på potatisen ska vara neråt, för du ska vända på pajen sen, och du vill ju naturligtvis gärna att den ska se ut ungefär som på din målbild.
7. Lägg över kantarell & lökblandningen. Klicka ut crème fraichen. Bred ut den så gott du kan, det är inte så noga.
8. Kavla ut smördegsplattorna och täck hela pajen med dem. Ena plattan på halva pajen, andra plattan på resten. Vik ner kanterna mellan fyllningen och pajformen som när du stoppar in ett täcke.
9. Grädda i ugnen tills smördegen fått fin färg. Det tar kanske 15-20 minuter?
10. Låt pajen svalna i en kvart eller så, och vänd den sedan upp och ner med hjälp av ett stort fat eller bricka. Det gör ingenting om några potatisbitar lossnar i vändningen, du kan "laga" pajen rätt enkelt genom att pilla dit dem igen.
11. Garnera med färsk timjan.

Getostpajen äts kall, men potatispajen äts med fördel varm.

5 kommentarer:

Koko sa...

Fråga: vilken typ av kex är Saltinerkex? Såna säljs inte här under det namnet i alla fall och sådär snabbt googlat hittar jag ingen beskrivning. Är de som water crackers eller mera som TUC-kex? Eller något helt annat?

Lisa sa...

Till "Koko": jag skulle säga att TUC-kex funkar lika bra. Tycker de är ung som saltinerkexen.

Till Lisa: UJ vilka smarriga recept! TACK!!! :-)

Ha en härlig helg!

Lisa sa...

Tack Lisa! För att du svarade Koko åt mig, för jag vet nämligen inte vad vare sig TUC-kex eller Water Crackers är :) Men tror å andra sidan inte att det är så jätteviktigt vilken typ av kex man tar. Använd några som är salta, och tillräckligt porösa för att du ska kunna krossa dem utan att arbeta ihjäl dig, Koko! (Saltinerkex kan man enkelt krossa med händerna.)

Lina sa...

Tack! Det blir till att baka paj! :)

Jennifer sa...

Åh, den där potatispajen måste jag bara prova! ��