torsdag, oktober 30, 2014

Moi moi!


FLASH! Jag är nåt så djävulskt dålig på finska. Så här långt hänger jag med: "Moi!" Sedan? *stirrar som ett korkat fån på munnen som rör sig* Har väl sagt "Förlåt, talar du svenska? Eller kan vi ta det på engelska?" tre hundra gånger idag ungefär. Är nu inte förvånad över något av ovanstående, bara imponerad av de som faktiskt behärskar språket. Jag gör det inte. Kan vi ju konstatera.

Men Åbo får två glada tummar upp! Sol! Illblå himmel! Torghandel! Fluffiga kuddar på hotellet! Roliga samtal både på Gamla Rådhuset och på skolorna (i Åbo och Pargas) som jag besökt!

Försökte shoppa den finlandssvenska boken som jag fått tips om från fem olika håll nu, "Gräset är mörkare på andra sidan" av Kaj Korkea-aho, men den var slut. Köpte ett par regnbyxor istället. Vet inte riktigt vad jag tänkte där, men något var det väl. Får man hoppas.

onsdag, oktober 29, 2014

Finland, baby!

Min väckarklocka stod på 04.20 i morse. Orimligt. ORIMLIGT! Har redan börjat tänka på lunch.

Men, aja.

Jag ska till Finland idag! Åbo. Där ska jag besöka skolor och hålla låda på Gamla Rådhuset ikväll. Det blir mitt livs andra besök i Finland. Känns mäktigt. Som en (väldigt, väldigt kort) utlandsturné, ju?

Cool.

tisdag, oktober 28, 2014

En bloggrubrik för varje dag i november

1. Kolla! Så här ser det ut utomhus idag.
2. 5 saker jag tänkt på idag
3. Ibland tänker jag att jag borde…
4. Kolla! Här är en bild på mina fötter i ett par skor jag gillar.
5. Hepp! Dagens boktips!
6. Månadens djur är givetvis…
7. Kolla! Så här ser jag ut idag.
8. Ibland blir jag avundsjuk på…
9. 5 saker jag borde ta tag i
10. Kolla! Här har jag ritat en hund.
11. Månadens färg är givetvis…
12. Hepp! Dagens filmtips!
13. Kolla! Här är en av mina favoritplatser.
14. Om jag skulle skaffa mig en ny hobby så skulle det bli…
15. 5 saker jag blir glad av i vardagen
16. Kolla! Så här ser min autograf ut.
17. Hepp! Dagens tv-tips!
18. Ibland retar det mig att…
19. Kolla! Det här åt jag idag.
20. Om jag skulle skaffa mig en ny ovana så skulle det bli…
21. 5 saker jag blir irriterad på i vardagen
22. Kolla! Här bor jag.
23. Hepp! Dagens måltidstips!
24. Månadens klädesplagg är givetvis…
25. 5 grejer jag alltid har i kylskåpet
26. Kolla! Här jobbar jag.
27. Ibland skulle jag vilja…
28. Hepp! Det här tycker jag alla bör läsa.
29. Det var onekligen väldigt roligt när…
30. Kom ihåg

Med start den första november tänker jag blogga om det här. Ett inlägg om dagen, ganska många bilder, lite lagom mycket kultur, hyfsat stor dos vardag och en släng nonsens. Vilka är med? Alla? JA! Vi bara gör't.

På uppstuds

Tågkaoset som rådde igår när jag skulle ta mig från Göteborg och hem på kvällen? Orkar inte ens gå in på det, men jag blev typ rädd för min egen spegelbild i morse. Tre timmars sömn. Så puffig och påsig på nåt vis! Tänkte tanken att jag skulle stoppa ett barn i vardera påse under ögonen, och transportera dem så till förskolan. Pyttelite praktiskt ändå?

Ah, sen tog vi ändå cykel.

Ah, och sen var ändå förskolan stängd.

Oups.

Ah, så då cyklade vi hem igen som om inget.

Ah, sen hade jag deadline på två texter och hundra akuta mejl i min inbox, och lät barnen spela HUR MYCKET SOM HELST PÅ IPADEN.

Ah.

Ah.

Känns så skönt att ha allt under kontroll, tycker ni inte?

Kanske ska sova lite nu.

fredag, oktober 24, 2014

Friday I'm in love

Klockan 18.15 idag gjorde hela den här familjen sälen ner i soffan framför "Fixa showen" och "Minimello" och följde varje sekund av showerna med stort intresse. Två väldigt bra program, skulle jag vilja säga. Menar allvar. Tror eventuellt att båda mina barn är lite, lite kära i David Lindgren? Jag också. På det här nittiofemåriga sättet: Vilken bra pöjk han verkar vara! Snäll och redig. Och vad han kan dansa.

Vi fick slopa idén om att fredagschefen skulle få bestämma underhållning när Minimello drog igång förra veckan pga Minimello är ju ändå Minimello. Nu får fredagschefen bara bestämma snacks. (Idag bestämde Gustav jordnötsringar och Pringles.)

Ja, och sedan spelade vi lite svensk punk för barnen och sjöng med i Radioaktiva Räkers "Drömmen" medan de borstade tänderna, och nu sover de och jag ska bada badkar och jag vet verkligen inte varför jag redogör för allt det här, men det var min bästa fredag på länge, så kanske är det därför.

Hej hej.

onsdag, oktober 22, 2014

Valde rad sex, plats åtta.

Har inhämtat kultur på tre vis i Oskarshamn idag:

1. Läst en bok ("Skärvor av J" av Magnus Ljunggren).
2. Varit på bio ("Wish I was here" av Zach Braff).
3. Druckit kaffe med en augustnominerad illustratör/författare i fyra timmar (Emma Adbåge av mamma och pappa Adbåge.).

Av dessa tre var Emma klart bäst. Men shoutouts också till upplevelsen av att gå på bio! Delvis på grund av INTE IGÅR, och delvis på grund av HELT SJÄLV i biosalongen. Så sjukt?!? Tur för mig att filmen inte var det minsta otäck, för då hade jag väl dött av skräck i all ödslighet. Oklart varför en tom biosalong är lite, lite läskig, men det är den.

Nu ska jag sova.

Hej på er.

måndag, oktober 20, 2014

Var skåpet ska stå

En sekund innan jag tog bilen till Oskarshamn: "Jamen, jag kanske slänger ur bilbarnstolarna ändå? Förra året gick jag ju trots allt på loppis och köpte fyra stolar som tog upp hela baksätet och bagaget när jag åkte hem."

Nu: Bilen är fullstuvad med ett stort jädra skåp som gick in med ungefär en millimeters marginal (och två starka personers hjälp). 300 kronor! Bra pris för ett stort jädra skåp, ändå.

Blir väldigt, väldigt lycklig när jag tänker på tiden om tusen år då jag 1. Lyckats baxa ut skåpet ur bilen igen, 2. Utrotat alla råttor i källaren, 3. Gått i terapi så jag vågar vistas där nere igen, 4. Stått där och slipat och målat på skåpet och 5. Slängt ut den fula, fula förvaringsmöbeln som står i barnens lekrum nu och ersatt den med det färdigmålade skåpet, samt 6. Får möblera hela härligheten med kidsens leksaker.

YEAH!

Dela upp kategorin någon gång då, August!

Idag tillkännagavs årets nomineringar till Augustpriset. Sex böcker blir varje år nominerade i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Det är ungefär lika frustrerande varje år. För hallå där, världens trängsta priskategori, HUR ÄR LÄGET? Aha, splittrat? Kunde just tro det. Det övergår mitt förstånd (och juryns, kan jag tänka mig) hur en pekbok för en ettåring kunna tävla mot en slukarbok för en nioåring, en ungdomsbok för sextonåringar kunna mäta sig med en bilderbok för fyraåringar, en faktabok för tioåringar kunna jämföras med en poesibok för femtonåringar, och en bok för nybörjarläsaren ska kunna tävla mot en young adult-roman. Det är inte görbart, och nomineringarna brukar spreta åt alla håll och kanter. Några bilderböcker, några ungdomsböcker, ibland någon mellanåldersbok, och ytterst sällan någon faktabok.

I år är det inte en enda ren textbok bland de nominerade.

Istället är det sex urfina och bra bildbaserade böcker som tävlar om priset. Fem av dem är bilderböcker för barn i bilderboksåldern. Den sjätte (Mördarens apa) är rikligt illustrerad, för läsare i lite alla möjliga olika åldrar (elva år och uppåt, kanske?). Flera av de nominerade hör till mina absoluta favoriter från årets utgivning. (Nej, jag har inte läst dem alla, men de flesta.) Det är roligt! På ett sätt. Jag tycker Sveriges bilderboksutgivning förtjänar all slags hejarop den kan få, för den är väldigt bra.

Ändå känns det så sjukt märkligt detta. Inte en enda ren textbok? Inte en enda bok för de lite äldre ungdomarna? Är det inte... jamen, skitkonstigt? Det har ju skrivits jättemånga bra textböcker för barn och unga i år! Var är alla dom?

Varje år muttras det om att priskategorin "Sveriges bästa barn- och ungdomsbok" är för trång och svår, och att priset skulle behöva delas upp. Ett pris för barnböcker (upp till nio år, kanske?), och ett pris för ungdomsböcker.

Tycker aldrig det har varit mer tydligt än i år att det skulle vara en sanslöst bra idé.

söndag, oktober 19, 2014

Bilkörning när den är som sämst

Har ägnat kvällen åt att köra 28 mil bil i följande förhållanden:

- Mörker (ja, E22 utan minsta belysning, jag tittar på dig).
- Älgjakt (på en sträcka där varningsskyltarna för vilt redan vanligtvis står uppradade med typ tio meters mellanrum).
- Ösregn (vid vissa tillfällen så kraftigt att jag inte såg ett skit, och gled omkring som en vante på grund av vattenplaning).
- Åska (så jag blev bländad av blixten).
- Hyfsat mycket trafik (så man knappt aldrig kunde ha helljuset på).

Är så glad och tacksam för att vara vid liv, och framme, FRAMME!!! på hotellet i Oskarshamn där jag ska bo fram till torsdag kväll att jag nästan lipar.

Det är ju kul med gäster och så, va, men det får väl finnas någon slags gräns?

Minns ni skräcken jag kände förra vintern, när vi på ett dygn fångade sju möss under diskbänken?

Igår dödade vi* en råtta. Inne i vårt hus.

(Okej, i källaren. Men det räknas också.)

EN RÅTTA!!!!

Vill flytta nu.

*Hahahahahahaha! As if. Med "vi" menar jag naturligtvis Gustav.

torsdag, oktober 16, 2014

Fjortonåriga hjärnor

Jag pendlar till Vallentuna den här veckan, och håller en-dags-skrivkurser för alla högstadieelever på Lovisedalsskolan.

Själva pendlandet är inte direkt något att hänga i julgranen. Det tar 2 timmar och 10 minuter med pendel och buss att ta sig dit från Gnesta, och lika lång tid att ta sig hem igen. Har (true story) fått ont i ryggen för att jag sitter snett lutad mot fönster och sover/lyssnar på grejer/bidar min tid på olika färdmedel i över fyra timmar om dagen. Plus att jag behöver gå upp klockan fem. Och klockan fem är, som vi alla vet, FÖR TIDIGT.

Men själva jobbet är kul! Helt lyxigt upplägg: Först träffade jag alla elever i en aula i förra veckan och babblade i en timme om att skriva, läsa, och om mina böcker. Sedan träffar jag varje klass nu i en hel dag denna veckan, och gör praktiska skrivövningar/öser ur mig alla skrivtips jag har. Eleverna är skitduktiga! Och helt entusiastiska! Och då blir jag också det.

(Är verkligen inte så svår på det viset.)

Har till och med tänkt den här tanken: "När jag blir genomskådad som fejkförfattare och inte kan jobba med det här hittepå-jobbet längre sen ska jag bli högstadielärare istället." Uppmärksamma bloggläsare vet att det inte är alla gånger jag tänker så efter ett skolbesök. Men det är verkligen himla härligt på högstadiet när det funkar.

Älskar ändå dagens ungdom väldigt mycket.

tisdag, oktober 14, 2014

Inga konstigheter

Det är tisdag, nio dagar efter Tjurruset, och jag plockar fortfarande ut lera ur öronen.

Antingen är jag helt sjukt dålig på att duscha, eller var jag helt sjukt lerig förra helgen.

Ingen vet riktigt.

fredag, oktober 10, 2014

Fredagschefen

Efter förra veckans familjesammanbrott på fredagkvällen (som gick ut på att samtliga fyra familjemedlemmar vrålade på någon av de andra, och Rufus hävdade att vi ALLTID tvingade honom och Svante att se tecknad långfilm på fredagsmyset fast de BA-HA-HA-RA ville se på "Den itusågade kaninen" och att det var ORÄTTVIST FAKTISKT!!!!) har vi demokratiskt delat upp fredagskvällarna mellan oss och får bestämma snacks + aktivitet (inom hemmets väggar) en gång var fjärde vecka. Resten av veckorna måste man le, se glad ut, och säga JA! till allt som fredagschefen bestämmer.

Idag var det Svante som var chef.

Han bestämde osthjärtan OCH chips blandat i var sin skål + spela Super Mario på det gamla 8-bitars Nintendot som vi kopplat in till projektorn.

Det var kul.

Speciellt var det kul i den den sekunden då Rufus utbrast "WOOP! WOOP! Mamma, du är ju fett bra på Mario, faktiskt!".

Woop, woop? Honom har jag lärt upp bra.

Nästa vecka är det hur som helst jag som är fredagschef.

WOO... ja.

Blir bra det.

torsdag, oktober 09, 2014

Hejdå imperfekt, hallå presens!

Jag har varit på sjuttiotalet och vänt idag. Eller nä, lögn. Men jag har varit i min skrivkompis Marias mammas stuga på landet och skrivit, och där såg det ut som på bilden. Skitmysigt! Har aldrig suttit i en skönare fåtölj, tror jag.

Och!

Samtidigt som jag suttit i fåtölj har jag ägnat sju timmar åt att ändra tempus i texten som ska bli en bok så småningom.

Från:
"Ingen av oss verkade riktigt veta vad vi skulle prata om. Vi stod framför en busskur vid Näckrosens pizzeria och tittade oss omkring i det lilla samhället där vi var uppväxta och konstaterade att allt såg ut som det alltid hade gjort och att vi inte visste hur man snackade med varandra längre."

Till:
"Ingen av oss verkar riktigt veta vad vi ska prata om. Vi står framför en busskur vid Näckrosens pizzeria och tittar oss omkring i det lilla samhället där vi växt upp och konstaterar att allt ser ut som det alltid har gjort och att vi inte vet hur man snackar med varandra längre."

Liiiite tråkigt att jag hann skriva 120 sidor innan jag (okej, min förläggare) kom på att jag borde ändra kan man tycka. Men det blir bättre, så jag tragglar på. 63 sidor gjorda, 57 sidor kvar.

Sen ska jag bara skriva resten också.

Då tror jag bestämt att jag tänker jag satsa på den här pigga grejen: Rätt tempus från början.

Kvällsjobb vi gillar

Jag missade min ridlektion igår (buhu), för jag var på Trosa Stadsbibliotek och höll en två timmar lång skrivkväll för unga och vuxna (yeah!). Det är alltid så nervöst det där. Med event öppna för allmänheten. Kommer det komma någon? En person? Två personer? Tre personer? Ingen? Jag har inte jättebra erfarenheter av det sedan tidigare. Och det gör egentligen inte mig någonting om det bara dyker upp två personer, men stämningen blir liksom så besvärad? Arrangörerna blir obekväma. De två personerna blir obekväma. Allt blir lite, lite obekvämt på något vis.

Men åh, allmänheten i Trosa, DÄR har vi en allmänhet som kan sina grejer. Det kom folk. Alldeles lagom många folk. Både unga och vuxna. (Älskar det! Den yngsta var elva och den äldsta... jag vet inte. Sextio? Så fint.) Och de var glada. Och ställde tusen frågor. Och skrev.

SÅ ROLIGT! Hade jag.

Man kan ju hoppas att deltagarna kände åtminstone ungefär samma.

Det var mest det.

onsdag, oktober 08, 2014

Att göra författarbesök på högstadiet

När du gör ditt livs första författarbesök i en åtta och har bestämt dig för att det nog är smartast att verka lite cool och ung och nere med kidsen:

Och sedan tvingas stå kvar framför klassen och inse hur dåligt det tricket funkar:

Eleverna, när de får din bok framför sig:


När du lite diskret försöker samla in så mycket inspiration du kan till din nästa ungdomsroman under din dag på skolan.

När den sjunde eleven på stökiga skolan avbryter din skrivövning och frågar "Får vi rast snart?".


När en elev räcker upp handen och undrar om man blir rik av att vara författare.

När du får förslaget att skriva en bästsäljare istället nästa gång, då. "Sno Harry Potter, till exempel. Och döp om honom till 'Harry Plotter'. Då kommer du tjäna skitmycket pengar!"

När läraren i början på dagen beklagar att klassen tyvärr inte hunnit förbereda sig någonting inför ditt författarbesök som varit bokat i fem månader, och därför inte läst någon av dina böcker, för det har varit väldigt många sjuka, och sen var det nationella prov, och förrresten fanns ingen av dina böcker på biblioteket och skolan hade inte råd att köpa in en klassuppsättning och det har varit lite mycket med schemat nu och ganska dålig kommunikation och ont om tid också, väldigt ont om tid.

När en elev ställer frågan om du verkligen läser igenom din text innan du lämnar in den till förlaget.

När någon räcker upp handen och frågar om du inte kan skriva i en annan genre nästa gång. "Fantasy, till exempel. Gärna om vampyrer."

När det sitter en fantastisk ung människa i klassrummet och ivrigt börjar vifta med handen när du säger "okej, då har vi en stund över för frågor".


När du får frågan om du vill ha en kopp kaffe och kanske en macka innan du ska ha din femte och sista lektion för dagen.


Du, när en femtonårig kille kommer fram till dig efter lektionen och säger: "Din bok var faktiskt helt okej. Det händer i och för sig ingenting i den. Men jag dog i alla fall inte av tristess när jag tvingades läsa den."

Din mentala status efter att ha träffat 20 olika högstadieklasser på en vecka.


*ljudet av en polett som trillar ner*

Jag har sett tio avsnitt av The good wife nu, och tillbringat ORIMLIGA mängder tankekraft på att försöka komma på varför jag älskar huvudpersonen så mycket, och känner igen henne som en gammal kompis. Känner mig väldigt lättad nu när jag kommit på det. CAROL! HON VAR JU CAROL I CITYAKUTEN!  Åh.

(Ni bara: Men HUR kunde du inte se det på en sekund? Och VARFÖR kollade du inte bara upp det på internetz som varje annan vettig person hade gjort när hen börjat undra? Svar: Två mycket befogade frågor. Ingen kommentar.)

tisdag, oktober 07, 2014

Efterlysning: halsduk

Okej, hej bloggen. Jag har en fråga. Jag önskar mig en halsduk/sjal med något slags grafiskt mönster (jag vågar inte säga trianglar här, men jag menar typ det). Med olika färger! Kanske grått och illblått och rött och rosa och gult eller så. Pasteller och knallfärger, och stor och jävlig ska den vara också, så man kan vira den hundra varv runt sin arma lekamen. Och mjuk! Vet ni någon sådan? Eller något bra ställe där jag kan leta?

Svar till: kall

måndag, oktober 06, 2014

10 saker jag tänker på

1. Dö blomflugor, dö!
2. Jag behöver en ny ganska varm höstkappa.
3. Den får inte vara jättejättedyr för jag känner mig verkligen inte så jättejätterik.
4. Ja, ja, jag vet. Jag ska kolla på COS.
5. Imorgon börjar min föreläsningstätaste period i livet, tror jag.
6. Kommer typ inte se mitt hem och mina barn och min man förrän i december igen.
7. Punkt 6 är en överdrift. Men ändå.
8. Jag har börjat kolla på The good wife och tycker väldigt mycket om den.
9. Så här känner jag också inför Augustpriset på ett ungefär.
10. Vi har infört skärmtid på prov (för både vuxna och barn), och jupp, jeep, det ska bli spännande att se hur det faller ut.

Bubblare: Det regnar asmycket.

söndag, oktober 05, 2014

Gyttja! Gyttja! Här var det gyttja!

SE PÅ FAN! Jag (och samtliga gamla kontorskompisar som jag sprang ihop med) överlevde Tjurruset, fick medalj, och hade kul (?!?) under tiden? Det här kan vara det konstigaste jag upplevt.

Loppet var en mil långt. Det var inte jättemånga meter av den milen som bara var "spring". Speciellt inte på någorlunda jämt underlag. Det mesta var spring på lerig och stenig skogsstig uppför ett berg/vada genom ett träsk/simma genom lera/spring på hal stig nerför ett berg/klättra över hinder/hoppa över omkullfallna träd och halka lite hit och dit i största allmänhet. Och det är ju oktober, så leran/träsket/vattnet var ju hyfsat kallt. Och det var ju inte som att man gick i och plaskade runt lite med vatten upp till knäna. Vid flera tillfällen bottnade jag inte ens.

Så, ja. Det tog ju sin lilla tid att ta sig i mål. Och jag fryser så mycket nu (tre timmar efter målgång och en timme efter skållhet dusch) att jag sitter under två filtar i soffan och huttrar.

Men det var så sjukt roligt? Vem kunde ana? Har aldrig testat att klafsa genom träsk förut, men tydligen tycker jag att det är 100 gånger roligare än att bara springa på helt vanligt, i kilometer efter kilometer? Jaha, ja. Där ser man.

Så NÖJD med mig själv nu.

Att jag inte fegade ur, fejkade sjukdom, dog i ett träsk eller bröt innan mål. ATT JAG KLARADE DET!

Helt sjukt.

lördag, oktober 04, 2014

T minus tretton timmar

Åh, herregud, jag är så stirrig inför den här tjurrusgrejen nu att jag överväger att lägga mig i fosterställning under bordet och hyperventilera mig igenom natten.

Men jag tar kanske ett varmt bad först? Lär ju vara sista gången i jordelivet jag känner mig varm.

Det var kul att lära känna er!

Tack för allt.

fredag, oktober 03, 2014

Hej från tårögd

Regeringsförklaring! Så sabla högtidligt och hoppfullt, lipade som en liten gris framför teven nyss. Extra glad över: Alice Bah Kuhnke. Margot Wallström. Gustav Fridolin. Och statsministern himself. (GO STEFAN!!!) Att regeringen har lika många kvinnor på ministerposter som män, och 20% som inte är en del av vithetsnormen, att det finns folk under 30 i regeringen, och att Stefan Löfven pratade så mycket om jämställdhet och använde ord som "stjärnfamilj". Att regeringen är uttalat feministisk, MED MERA, MED MERA.

Fasen så fint det är med visioner ändå.

torsdag, oktober 02, 2014

Ett sanningens ord

Från författaren Jenny Jägerfeld på Facebook:
"När Svenska författarfonden sammanställde en lista över de mest utlånade författarna 2013 är de 21 första (om inte jag ser fel) barn- och ungdomsboksförfattare. Samtidigt är det fortfarande ett enormt fett neglect vad gäller rapporteringen om barn- och ungdomslitteratur (och barn- och ungdomskultur generellt för den delen). Barn och ungdomsboksförfattare intervjuas sällan och böckerna recenseras lika styvmoderligt som om de hade varit Askungen förkroppsligade. Samtidigt kan det tjatas om i samma tidning att det är FÖRSKRÄCKLIGT (insert valfri moraliserande falsettröst) att barn och ungdomar läser så lite. SÄRSKILT KILLAR OMG!!! Kan man inte göra en liten samhällsanalys där och fundera över hur olika (t ex mediala) institutioner förhåller sig till den sortens litteratur och kultur? Nedvärderande och som om det inte vore så viktigt? Och tänka att det kanske smittar av sig neråt? Hejdå från signaturen Part i målet."

onsdag, oktober 01, 2014

100 saker om mig

1. Jag är 34 år.
2. Nyss luktade jag häst.
3. Jag tyckte det luktade rätt gott, men jag bestämde mig ändå för att det inte var okej att gå och lägga mig utan att tvaga mig, så jag badade badkar tills vattnet blev kallt.
4. Jag är på ganska gott humör.
5. Snart tänker jag dricka passionssoda direkt ur 1,5-litersflaskan.
6. Passionssoda är en himla god läsk! Det har jag då alltid tyckt.
7. Det tycker min kille också.
8. Läsk är ett av få områden där jag och min kille är helt överens, faktiskt.
9. Det här är vad vi föredrar för slags läsk: nästan all som är gul.
10. Förr köpte vi rätt ofta passionssoda, men det har vi slutat med nu.
11. Så häromdagen när jag kom hem och hittade passionssodan i kylen tänkte jag: OMG! Vad romantiskt! Som när vi var nykära!
12. Sen råkade jag slänga ett öga på innehållsförteckningen och kom till sans igen.
13. Alla nummer med E framför är sådana man borde undvika, va? Jag bryr mig nog för lite om sånt.
14. Jag dricker gärna passionssoda ändå nu när den ändå står här.
15. Men jag hade verkligen inte tänkt ägna hela den här listan åt läsk om ni trodde det.
16. Jag dricker knappt läsk ens.
17. Eller så är det där bara en grej jag önskar. "Jag dricker knappt läsk ens." Det låter ju bra.
18. Min dator behöver hur som helst laddas.
19. Det är sjukt störigt.
20. ORKA GÅ OCH HÄMTA SLADDEN!
21. En serie som jag gillar att titta på nu för tiden är "The honorable woman".
22. Det är ganska mycket för att Maggie Gyllenhaal är min favoritskådespelerska.
23. Annars tycker jag om grönt.
24. Jag ägnar kanske en timme om dagen åt att tänka på hur gärna jag vill måla vårt vardagsrum i den färgen.
25. Och sen kanske en timme till åt att tjata på Gustav om att jag ska få göra det.
26. Näe, nu överdrev jag.
27. Men jag tjatar ganska mycket.
28. Jag är skitglad över att "Mera vego" som jag har skrivit ihop med Sara är så poppis.
29. Skitglad och överraskad.
30. Vem kunde ana att jag någonsin skulle skriva en freaking kokbok? Inte jag.
31. Det är kanske mitt mest oväntade karriärsdrag hittills. Det, eller när jag jobbade på gym.
32. Andra jobb jag haft: lokalvårdare, vårdbiträde, personlig assistent, granskogsplanterare, barnvakt, cafébiträde, bokhandelsperson, journalist och redaktör.
33. Men när jag var liten tänkte jag att jag nog skulle bli lärare.
34. Eller författare, kanske.
35. Jag har en hel byrå hemma hos mamma och pappa som är full av tidiga alster jag skrivit.
36. Speciellt de rimmade dikterna från 15-årsåldern är minnesvärda.
37. På ett "åh, herregud, stick ut mina ögon, jag skäms, JAG SKÄMS!!!" kind of way.
38. Jag har gått journalisthögskolan i Göteborg.
39. Och läst litteraturvetenskap i Uppsala.
40. Och franska i Paris.
40. Jag är väldigt svag för Uppsala och Paris, men inte för Göteborg.
41. Fast jag är bättre på göteborgska än på franska.
42. Ibland tänker jag att jag skulle vilja ha en hund.
43. En boxer.
44. INGEN ANNAN HUNDRAS DUGER!!!
45. Jag har haft en boxer en gång och hon var urgullig.
46. Men nu har jag två barn istället.
47. Jag tycker de är urgulliga också.
48. Fast ikväll har jag inte sett av den där urgulligheten så mycket, för ikväll har de haft barnvakt.
49. Rätt ofta när de har de så tänker jag att jag också vill vara hemma och hänga med de fina tonårstjejerna som är här och barnvaktar istället för att åka iväg till var det nu är jag ska.
50. Jag är väldigt svag för fina tonårstjejer också, verkar det som.
51. På ett helt icke suspekt sätt, alltså. Jeez.
52. Jag blir galen på Gustav när han äter snacks i sängen.
53. Men ibland när han inte ser gör jag det själv också.
54. Jag tycker inte så mycket om att cykla.
55. Men ganska mycket om att simma.
56. Kanske är jag väldigt svag för simhallar också? Skulle inte förvåna mig.
57. Jag är väldigt rädd för möss.
58. Men inte så särskilt rädd för ormar.
59. Men mest är jag skiträdd för att mina barn ska drunkna.
60. Eller att vilken annan jävulskap som helst ska hända dem, och jag inte ska kunna skydda dem eller trösta dem eller göra så att det blir bra, åh herregud, INGETING FÅR HÄNDA DEM!
61. Jaha, nu fick jag panik.
62. När jag får panik brukar jag lösa det genom att gå och lägga mig.
63. Jag tycker mycket om att gå och lägga mig.
64. Även om det är natt och mörkt och jag är ensam i vårt hus.
65. Jag älskar vårt hus!
66. Och jag är väldigt glad att vi flyttat hit.
67. Jag bryr mig helt orimligt mycket om hur saker ser ut. Hus, till exempel. Eller golv.
68. Jag tänker jättemycket på färger och former och mönster och hit och dit och skevt och snett.
69. Folk kan däremot se ut lite hur som helst utan att jag märker det.
70. Jag klipper mig alldeles för sällan.
71. Och färgar håret själv i badkaret.
72. Jag hyser inga jättevarma känslor för mitt hår.
73. Å andra sidan hatar jag det inte längre heller.
74. Men jag har hatat ganska många delar av min kropp ganska mycket genom åren.
75. Håret, dubbelhakan, mina köttiga fingrar, otränade armar, magen, rumpan, låren, knäna - herregud, hur mycket energi kan man lägga på att hata sina knän? Fötterna och tårna har jag också avskytt.
76. När jag tänker på det nu blir jag nästan vansinnig. Fy fan vilket slöseri med tid.
77. Det är en tanke jag återkommer till igen och igen. Tänk om man hade kunnat ta alla timmar som folk (kvinnor) lägger på att tänka och noja över sina kroppar, bunta ihop dem och lägga dem på något vettigt istället. Vi hade kunnat skapa världsfred.
78. Jag pratade om det med en förskolepedagog på barnens förskola idag. Om det, normer, könsroller, stereotyper och förebilder. Det var en bra stund i livet.
79. Jag är introvert och ganska blyg.
80. Förutom möjligen i skrift.
81. Min värsta sociala grej är mingeltillställningar där jag egentligen inte känn-känner någon, och inte har någon att gå dit med, så jag behöver gå in i ett rum fullt av folk, själv. Fy fan.
82. Ibland låser jag in mig på toaletten då och liksom... andas och talar strängt till mig själv i spegeln.
83. Jag tror att jag därför uppfattas som rätt tråkig eller intetsägande eller svårpratad i verkliga livet.
84. Men rätt rolig i skrift.
85. Som nu till exempel, nu kan jag dra ett skämt om ni vill! Det var en norsk och en tysk och en Bellman som skulle se vem som kunde vara längst inne i en svinstia. Först gick norsken in. Han kom utrusande efter tre minuter och sa "Uäääh, grisen fes!". Sen gick tysken in. Han kom utrusande efter fem minuter och sa "Uääääh, grisen fes! Sen gick Bellman in. Efter tio minuter kom grisen utrusande och sa "Uääääh, Bellman fes!".
86. Den har jag lärt mig av min äldsta son.
87. Jag tycker min äldsta son ganska ofta är ganska rolig.
88. Fast han blir rätt ofta skitsur om man skrattar åt honom, så jag skrattar åt den yngste pajasen istället.
89. Jag gråter ibland för att jag är så rädd att jag ska sabba barnen.
90. Men hyfsat ofta känner jag mig också helt okej som förälder.
91. Min bästa mat är typ vad som helst med potatis eller avokado.
92. Min värsta mat är typ vad som helst med blodigt lammkött.
93. Tror jag i alla fall? Jag har varit vegetarian i drygt sex år.
94. Jag var inte snygg på högstadiet.
95. Men jag hade en piercing i naveln på gymnasiet.
96. Och jag tågluffade genom Europa efter studenten.
97. Och flyttade till Uppsala utan att känna en själ efter det.
98. Jag tror varken på gud eller på spöken eller på det där alla brukar säga om att det inte finns dåliga väder, bara dåliga kläder.
99. Men jag tror ibland att jag blir glad av att städa.
100. Det skrämmer mig lite, faktiskt.

Om vi aldrig mer hörs så vet ni varför

På söndag ska jag springa Tjurruset.

Eller ja, "springa", jag vet inte. Vada? Klättra? Simma? Krypa? Jag hamnar i någons slags loop av hysteriskt hyperventilerande/gällt skrattande när jag läser på hemsidan så här några dagar innan.

"Årets bana är tuffare och blötare än tidigare. Det är dags att du funderar lite över din utrustning. Du möts av branta backar, mycket ängsmark som är ojämn, blöta diken, sjöar och träsk."

Om jag ska saxa fritt ur beskrivningen av årets bana för att få fram mina favoriter så hamnar formuleringar som "vatten till axelhöjd", "gungfly", "träsk", "snårig gammal sjöbotten" och "uppbyggd hinderbana" väldigt högt upp. Eller långt ner. Eller hur man nu ska se det.

Exakt hur full och dum i huvudet var jag när jag anmälde mig?

Ingen vet.

Men det ska verkligen bli spännande att se om jag överlever helgen.