måndag, maj 05, 2014

Bara gör det.

OMG, en helt vanlig måndag, fem dagars arbetsvecka?!? Plötsligt händer det. Jag började min med att gå till vårdcentralen för att ta cellprov. (Ni vet, de där som man blir kallad till vart femte år eller så när man är kvinna, för att man ska upptäcka livmoderhalscancer i tid, och som man drar sig lite för att gå på för det är inte så jetekul att sitta i en gynstol, så man "glömmer" sin tid, eller tänker "äh, jag kan gå nästa gång, jag känner ju mig frisk"?) Jag tycker ni ska gå på det nästa gång ni blir kallade. Eller ja, alla gånger ni blir kallade. Det är en väldigt enkel undersökning, som tar en (1!) minut att göra, den gör inte ont och den kan rädda ert liv. På allvar, alltså. Pallra er iväg, bara. Det är lätt.

Ni kan få det här enkla tipset från coachen att ta med er på väg mot gynstolen om ni vill: ha på er en tröja/skjorta/klänning som går en bit ner på låret.

Jag fick med mig det visdomsordet från en kompis på högstadiet en gång. Hon hade varit sin livs första gång hos gynekologen och det hade inte jag, och jag minns hur hon stirrade mig allvarligt i ögonen och sa något i stil med: "Tips från en som vet. Ta inte midjekort tröja på dig när du ska till gynekologen." Och sedan berättade hon inlevelsefullt om hur hon fått ställa sig bakom ett skynke i ena änden av rummet, dra av sig jeans och trosor, och sedan vandra (i slow motion) tvärs över (det milslånga) rummet mot gynstolen i midjekort tröja (med tryck!) och strumpor (med hål på ena tån!) som enda kläder. "Tänk Kalle Anka. Fast jag. Och så kommer du ihåg det här när det är dags för dig att gå dit: TA PÅ DIG EN TUNIKA ELLER NÅT ANNAT VÄRDIGT."

Ett mycket användbart tips för alla som inte är helt bekväma med att vandra runt nakna på underkroppen hur som helst.

Inte för att gynekologen/barnmorskan bryr sig det allra minsta, eller nakenhet är pinsamt eller kvinnokroppen borde skylas eller yada, yada, yada, men aaaa, ni fattar.

Gå och gör ert cellprov nu.

10 kommentarer:

lovisa sa...

jag brukar köra på vippig kjol! bara att ta av trosor och eventuella strumpbyxor och dra upp kjolen. problem också solved!

Erika sa...

I uvesa blir det till att näcka helt...eller ja, man får behålla strumporna på. Sen får man en sån där piffig omlottsak som man knyter baktill och typ ett lakan att drapera över knäna. Sen pysslar gynekologen där nere under skynket och typ 30 sekunder senare är det klart. De känner igenom brösten också så där inte finns några otäcka knölar/knutor. Å så får man väga sig, lämna urinprov, kolla blodtryck å knata iväg och lämna blodprov (fastande) för att kolla allt möjligt. Å det här görs en gång om året...

Annapanna sa...

För några år sedan upptäcktes vid cellprovet att jag hade förändringar. Tack vare att det upptäcktes tidigt var det lätt att fixa: knips bara, så var det borta. Jag går på tätare kontroller några år framöver för säkerhets skull och nu senast frågade jag barnmorskan hur många av de kallade som kommer. Svaret: hälften. Hälften! Vad är det med kvinnor? Det här är kontroller som räddar liv! 150 kronor (som det kostar i mitt landsting) är ett fruktansvärt billigt pris för att klara livhanken.

Susanne Hultman sa...

Ja! Gå, gå, gå! Och egentligen spelar det ingen roll vad du har på dig (även om en lång tröja eller tunika förstås känns bäst). Men för jösse namn, lägg dig där och ta det där provet.

Jag hoppade över ett par år. Bodde utomlands och när jag sedan flyttat hem till Sverige igen tyckte jag inte att jag hade tid. Men så fick jag tid en dag, men det var för sent - men ändå inte, för det gick bra till slut. Har bara inte allt kvar inombords längre. Nu gör det ju inte så mycket för jag hann få mina två pojkar innan det hände.

Så för allt vad du gör kvinna, ta det där cellprovet!

Johanna i Berlin sa...

Här i Tyskland, där jag alltså bor, tas det cellprov stup i kvarten. De senaste tre åren har jag blivit testad minst fem, sex gånger. Men jag bara tackar och tar emot och känner mig lycklig över tyskarnas noggrannhet!

emmy sa...

Hej Lisa! Visst var det din kille som drog igång mansfritt 2014? Jag är nyfiken hur det för honom, men jag hittar ingen blogg eller dylikt där han berättar hur det går. Ser han några problem i att aktivt välja bort männen? Hur går han till väga, rent konkret, för att välja bort männen? När jag ska välja vilken bok etc jag ska konsumera väljer jag inte bok med kriteriet att författaren ska sakna snopp, och då är jag ändå feminist. Som sagt: jag är supernyfiken på hans tankar kring sitt projekt. Nu har han ju ändå varit igång i fem månader och borde kunna avge någon form av rapport. Kanske kan han få göra ett gästinlägg hos dig?

cina sa...

Tips 2: Se till så att stövlarna inte har en dragkedja som helt plötsligt bestämmer sig för att gå sönder. Då slipper man att ha på sig en stövel med nedkorvad strumpbyxa runt...

Koko sa...

Urk, gynekologbesök. Inte det roligaste man kan göra med kläderna av, direkt. Men nödvändigt, helt klart! Egentligen borde man gå oftare än vart femte år också, men när jag nu inte äter piller eller så så blir det inte av:-/

Ett annat tips är att ha något att hålla i handen, en liten, len sten eller liknande. Jag har en nyckelring med en katt i snidat trä att klämma på. Det hjälper lite mot den där "vad ska jag göra av händerna och hur i allsindar ska jag kunna slappna av när du stopar in iskalla saker i mig..."-känslan.

Anna sa...

Ett tips till: se till att påminna dig själv om att det är dags, sisådär kvällen innan. Åk inte till jobbet, som jag, för att sedan komma på att det är cellprovsdags om en halvtimme och att det är absolut omöjligt att hinna hem emellan. Så att du måste rusa in på toa för att försöka tvätta av dig eftersom du just i morse inte duschade och dessutom har du inte heller rakat benen på några dagar så det är sådan där härlig stubb.
Du hade hoppat över besöket i det läget, säger du. Problemet är väl att jag känner mig själv och vet att jag inte hade lyckats boka in något nytt besök under de närmaste tre åren. Så det fick gå.
Men om du ändå skulle råka göra som jag är mitt andra råd att hålla god min och låtsas som att det hela bara handlar om att du är djupt avslappnad och inte vill göra någon stor affär av det det där med gynbesöket. Gå sedan därifrån så snabbt som möjligt och tänk på att ingen kommer att känna igen dig om tre år.

Johanna sa...

hahahaha din kompis beskrivning. fantastiskt. //hon som kommer ta på sig kjol nästa gång.