söndag, mars 02, 2014

En helg i Köpenhamn

Den här helgen! Den får två väldigt glada tummar upp härifrån. Vi åkte till Köpenhamn i fredags utan att känna till stan alls, och gick helt efter tips vi fått här på bloggen och på facebook, som två lydiga små marionetter hela helgen. Himla bra gjort av oss! Vi är sinnessjukt nöjda med allt. Och här kommer en utlovad snabbgenomgång, så att den som vill kan kopiera hela eller delar av konceptet och upprepa succén:

Vi bodde på ett hotell som heter Axel Guldsmeden, och betalade några hundra extra för att också få tillgång ill deras spaavdelning. Det var det värt. Bland annat på grund av att man fick matchande kimonos, matchande tofflor och matchande flätade korgar att ta med sig ner till bubbelpoolen, och det var ju himla roligt. Plus att det är känt sedan gammalt att det är jefligt trevligt att ångbasta lite efter att man gått sig till skoskav på stan hela dagen. Jag tyckte mycket om hotellet. Frukosten var god. Täckena var väldigt fluffiga.

I övrigt strosade vi omkring på stan och kollade på fina grejer. Om man känner på sig att man gillar ungefär samma saker som jag, så tycker jag man ska satsa på Kompanistraedet, som är en parallellgata till Ströget (och speciellt bra om man är sugen på att shoppa/titta på grejer), och på Jaegersborggade (speciellt bra om man är hungrig och törstig). Och så ska man FÖR SITT LIV inte missa att gå in på Hay, som ligger vid Amagertorv. Jag fick typ ha hakklapp för att samla ihop allt dregel över all fin inredning som fanns där inne, herregud, jag älskar Hay. Och när man ändå är där ska man så klart gå in på Illum Bolighus som ligger strax bredvid också, och dregla vidare över andra fina grejer till hemmet.

Resten då? Vi åt en vegetarisk fyra-rätters jättebra meny på Relae. (Det fanns en köttvariant också.) Vi åt svingod lunch på Manfreds. Vi försökte äta fräcka surdegspizzor på Mother, men det var så poppis att vi inte fick plats, så då vandrade vi omkring i det gamla slagshusområdet (Kødbyen) och försökte hitta någon annanstans att äta, och det var kanske inte jättelätt om man var vegetarian, men vi var glada ändå. Och köttbyn kändes cool. Vi drack drinkar på Ruby's, och låtsades att vi stigit in i typ 20-talet och gillade jazz. I de finaste champagnekuporna jag någonsin sett fick jag rabarberdaquiri. Mmm... rabarberdaquiri. Mmm... champagnekupor. Vi drack hipsteröl på Mikkellers. Vi var på Paludans bokcafé (för att jag är en sån som gillar böcker och fika), och vi var på Norrebros brygghus och tog en öl (för att Gustav är en sån som gillar bryggerier och öl).

Och så åkte vi tåg i jättemånga timmar och läste jättebra böcker precis hela tiden.

En succésemester, alltså. Med undantag möjligen för vädret (grått) och vår hälsa (halvsjuka), så har jag absolut inget att anmärka på. Himla trevlig stad, Köpenhamn. Lite som Berlin, fast närmare, och på danska.

Jag älskade det.

(Här hittar ni det ursprungliga inlägget med alla Köpenshamnstips jag fick här på bloggen när jag frågade.)

2 kommentarer:

Fröken Blund sa...

och nu tänker jag att fuck barcelona och fuck rom, det är till köpenhamn vi ska på weekend, jag och mannen. och jag tänker att vi måste åka just nu.

Johanna sa...

Å, tack för alla bra tips! Jag som älskar att resa har varit i 60 olika länder, men aldrig i Köpenhamn. Vilket ju är HELT SJUKT när jag till och med bor i Gbg, några ynka tågtimmar bort alltså.

Var där en kortkort sväng i höstas iofs, men då hann jag se prick ingenting alls förutom fiket där vi gjorde intervjun. Och centralstationen i 20 minuter. Så nu gör jag en mental note to self om att åka dit på weekend och skriva ut dina briljanta tips!