lördag, januari 18, 2014

Köpenhamn, baby!

Jag hade den goda smaken att ge mannen jag lever med en resa för två i julklapp. Till Köpenhamn över en helg i mars, med barnen i tryggt förvar hos min mamma och pappa. Om vi utgår från att han tänker välja mig som resesällskap (och det tänker han ju, med tanke på hur dålig stämning det skulle bli här hemma annars) - har ni tips på vad man kan hitta på i Köpenhamn?

Jag var där en gång som nittonåring, och jag gillar att se på Borgen på TV, men det är ungefär så långt min Köpenhamnskännedom sträcker sig, så det finns utrymme för massivt tipsande här.

Vet du några butiker du tror att vi skulle gilla? Ställen vi vill äta mat på? Kvarter vi vill se? Öl vi vill dricka?

Vi gillar mest att fika/äta/dricka olika grejer (utan djur i), titta på/vända på/köpa olika grejer, samt gå omkring och glo på folk och hus. Om jag känner oss rätt kommer vi nog inte att gå på något museum. Ens om det heter Louisiana och är fantastiskt.

Nå?

33 kommentarer:

Anonym sa...

The Union .http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/kopenhamns-gomda-barer-/

jenniekatarina sa...

Drick te på Perch's! http://www.perchstearoom.dk/ (Men boka bord för säkerhets skull)

Anonym sa...

Finns massor av antik-, loppis-, och retrobutiker i Köpenhamn! I tidskriften Hus&Hem Retro nr 1:2013 finns adresser - kolla på närmaste bibliotek, eller så kan jag låna ut mitt exemplar till din mammaLena (min kollega), så kan hon vidarebefordra adresserna till dig.

Lillemor

Emelie sa...

Botaniska är kanske inte så kul i mars, men deras växthus är häftigt. Och tetipset ovan håller jag med om.

utflyktsakuten sa...

tänker norrebro, vesterbro, o christianshavn, tyvärr kommer de hinna stänga ner Christiania innan ni kommer dit...Köpenhamn är ju alldeles fantastiskt, har dålig koll på butiker o sånt men visst måste du gå in på http://danefae.dk/? Köttbyen snackas det mkt om men med tanke på namnet är det kanske inte så mkt för er.

Kajsa Hermansson sa...

Åh, Köpenhamn! <3

Jag skulle råda er att skippa Strøget och i stället gå ett par parallellgator ner på Strædet för strosande/shopping. Mindre folk, finare/mysigare gata, massor med bättre helt enklet! Där finns också en del mysiga matställen.

För öldrickande: Mikkeller bar på Victoriagade (Vesterbro) eller Mikkeller & Friends på Stefansgade (Nørrebro)

lisakristin sa...

Charlies bar! Trevligt ölställe iaf senast jag var där, vilket var ehhh... fem år sedan.

smile sa...

Äta brunch på bokcafeet Paludan! Supermysigt och supergott! Så prisvärt. Maken och jag kan längta till Köpenhamn bara för att äta den brunchen.

Gud så sugen jag blev nu...

Nina sa...

En typ lyxrestaurang, botaniq, när vi var där var det supergod mat, och man kände sig som en vanlig människa som kan lyxa till det och gå ut och äta mat, fast man är vegetarian.

Anonym sa...

Gå på loppmarknad kanske?
http://www.markedskalenderen.dk/marked/default.asp

Emilie sa...

Jazz! Gå på bar som spelar livemusik. Man behöver inte ens gillar jazz. Sjukt mysigt!

Pippigull sa...

En affär för allt http://www.tiger.dk
Det finns ALLT man behöver och inte behöver (pyssel, småsaker, lite större saker) till mycket bra priser! (Planerar Köpenhamn i höst bl.a. För att få gå på tiger... Finns i Sverige som TGR-stores.se)

Maria sa...

manfreds är urgott och inte speciellt dyrt. plus att man kan få alla sex rätterna vegetariska om man vill. http://www.sydsvenskan.se/mat--dryck/bong/manfreds-manar-om-maten/

mor Lena sa...

Men inga museum...en fika på Glyptoteket kan ni väl ta. Härlig miljö!

Anonym sa...

Brunch på laundromat eller kalaset (Nörrebro). Öl och second hand på paralellgatan till Ströget (om man kommer från hovedbanegaarden är det liksom den gatan till vänster av ströget) Mat och drinkar i Ködbyen (mother är populärt pizzaställe). Dyrehaven är mysigt på vesterbro för att dricka och äta ekologiskt.

Sara Ulrika sa...

Strosa genom stan på kvällen bort till Nybrogade 10 och kliv in i den otroligt mysiga miljön på Rubys. En coctailbar inredd i en helt vanlig lägenhet. Känns som om man förflyttas tillbaka i tiden till typ 20-30-talet med en drink i handen.

Kolla här: http://rby.dk/#/0

Anonym sa...

Trevligaste bokhandeln http://thiemers.dk/om-thiemers-magasin/

och basta kaffet runt om hornet på Granola http://thiemers.dk/om-thiemers-magasin/ på trevligaste gatan.

Anonym sa...

Och har ar lanken http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/gastronomy/vaernedamsvej !

Cattis sa...

Yay att ni ska åka till Köpenhamn, jag åker på en systerresa (med mina systrar men iår även med min bror-så syskonresa då) varje år. Förra året var vi i Budapest, året dessförinnan Rom och iår ska vi också till Köpenhamn. Så jag passar på att snylta på alla dina eminenta Köpenhamnstips+ hoppas på ett reseinlägg sen :)

S. sa...

Kan rekommendera Café Skildpadden på Gråbrödretorv och deras Byg-selv-sandwich. Ostar och andra vegetariska pålägg finnes.

www.skildpadden.dk

Evalisa sa...

Leta upp butiken Skabt på Istedgade, fin butik med kläder och smycken från danska designers.
http://www.aok.dk/shopping/skabt

L sa...

Jag håller inte med om att man ska undvika Ströget. Det är en skön utgångspunkt, inte så mycket för affärernas skull utan för folklivet; danskar, turister och gatuartister om vartannat.
En butik man inte ska missa om man gillar pyssel är Söstrene Grene (Amagertorv). Mycket bättre än Tiger.
Äta kan man gott göra någon annanstans. Bara någon tvärgata bort från Ströget får man ofta godare (och mer prisvärd) mat. Har en kompis som gillar tipsen på http://veganmage.se/2011/02/20/vegan-och-raw-i-kopenhamn/ (vet inte hur väl de stämmer nu).

Ellen sa...

Åhh. Jag rekommenderar verkligen Gröd på Jægersborggade 50. Litet hål i väggen som serverar uteslutande risotto och gröt i olika former. Godare och roligare än det kanske låter. Och hippt värre förstås.

Hela gatan Jægersborggade är värd ett besök; det är butik efter annan med spännande och fina saker! Allt från barnkläder till smycken till keramik till seriekonst.

Och så håller jag med Emelie om jazz! Himla trevligt även om man inte är insatt. Var på haket La Fontaine före jul, cool musik och mysig stämning (inte pretto).

C sa...

Tre trevliga på Ströget: Royal Café, Hays butik och Cos (fast Cos finns ju i Stockholm också förstås).
Fiskebaren i Kødbyen är en finfin restaurang. Finns säkert något även om man inte äter djur...
Mer sweet spots finns här: http://thesweetspot.dk/blog

Kim sa...

kanske skulle designmuseum ändå kunna vara något? superfin byggnad och massa massa olika inredningsföremål - möbler, affischer, porslin osv i all oändlighet. http://designmuseum.dk

erikakanberika sa...

Du har fått många bra tips redan så några kanske blir till upprepningar men äsch:
Hotell: Axel Guldsmeden

Restaurang/café/bar: Mikkeller bar (för din ölnörd till man), lunch på The Royal Café (som ligger i Royal Copenhagens butik typ), en öl på Café Victor (bakom kungens nytorv), lunch på Nimb brasseri (mycket tjusigt, samt vällagad mat, i/vid Tivoli), lunch på Glyptotekets servering (ekologiskt i en palmträdgård!)

Butiker: Illums bolighus så klart. Flanera också på Straedet (Kompagnistraede) som ligger parallellt med Ströget - där finns massor av små fina butiker.
Gatan som går ut rakt bakom centralstationen erbjuder också rolig shopping (och mat och barer) om man bara tar sig förbi alla sexshoppar som ligger först. Istedgade heter den.

Lyckos er som ska till Köpenhamn!

Ylva sa...

Runde tårn: Kul att gå upp för slingrande trappor och få fin utsikt.

Christiania. Kul att titta på alternativa människor (fast jag höll på att bli passiv knarkare i en liten klädbutik).

Den sorte diamant. Fräsigt bibliotek där man kan dricka vin.

Nyhavn. Jätteturistigt ja, man så himla mysigt.

Ofelia beach, för att kunna skratta åt danskarnas uppfattning av beach.

Rådhuset har en särskild plats i mitt hjärta eftersom vi gifte oss där. Rätt fult på Rådhuspladsen nu när de bygger tunnelbana, men bra ställe att glo på folk.

Cisternerne. Konstmuseum under jord i gamla vattencisterner.

Anonym sa...

Mikeller indeed.

emma sa...

http://www.candeur.dk
Cocktails och desserter! Allt man behöver!

Anonym sa...

http://www.theunionbar.dk/union/

Jo sa...

När man är i Köpenhamn MÅSTE man:

Dricka öl på Mikkeller

Äta pizza på Mother. Det är inte pizza som i vilken pizza som helst utan surdegspizzor i stor vedugn med en heeeelt fantastisk tomatsås.

Slut på tips.

Anonym sa...

Gillar ni att äta och dricka borde ni ta er till torvehallarna. Typ som två saluhallar, fast bättre. Här finns allt gott.

Anonym sa...

Åka metron och sitta längst fram. Som att vara med i ett tv-spel!