söndag, mars 31, 2013

Och på påskdagen värnade jag om min värdighet

Sak man INTE vill höra från en av sina gäster när man kommer upp på påskdagens morgon i det tämligen primitiva torpet utan rinnande vatten där man befinner sig:

"Jag verkar ha åkt på någon slags magsjuka."

Är fortfarande chockad över att vi inte kastade oss in i bilen och åkte hem innan han ens kommit till magsju...

Nu är vi kvar. Gästen mår bättre. Ingen annan han blivit sjuk, än.

(Å GODE GUD LÅT DET FÖRBLI SÅ TILLS VI KOMMER HEM IMORGON, TACK PÅ FÖRHAND, AMEN.)

Förutom detta stressmoment har vi det extremt fint.

Jag älskar vårt tämligen primitiva torp.

Hej på er!

torsdag, mars 28, 2013

Nu kan det bli påsk när som helst

Ahhh, tillfredsställelsen. Efter fyra timmars slit skiner nu den här lägenhetens alla 104 kvadratmeter som... jag vet inte. Något jefligt blankt och fint. HIGH FIVE! Har till och med brottat mig in på det till bredden junkfyllda kontoret och städat fram skrivbordet och golvet därinne, och vikt all tvätt, och bytt alla lakan, och skurat alla golv, och dammsugit under alla sängar, och slängt cirka 400 hemsläpade alster som min son konstnären skapat på förskolan, dvs olikfärgade papper med typ en kludd i ena hörnet. "Det här är en hammarhaj som äter en trokodil" - aaaa, säkert. Det kändes ganska taskigt. Men alltså, man vill ju gärna få plats i sitt hem själv också? Och jag sparade ju ändå hälften av konstverken?

Hur som helst så blev det rent och fint.

Det var mest det jag ville säga.

Det är så jag säger det

Dagens tips: Lyssna på det här avsnittet av Filips och Fredriks podcast, där de intervjuar Håkan Hellström i nästan en timme. Alltså! Så himla fint. Jag hade nästan glömt att jag gillade Håkan (eller nä, det är klart att jag kom ihåg att jag gillar honom, jag har bara inte gillat honom så aktivt på sistone), men nu? När jag lyssnat på den här intervjun? Nu älskar jag honom och tänker gå omkring med hjärtan i ögonen resten av dagen, minst.

Håkan Hellström = så himla fin person.

Fattar ju jag det.

Speciellt när han berättar om sin första kyss och fortfarande, mer än 25 år senare, låter helt euforisk. Och avslöjar att den senast spelade låten i hans telefon är "Diggilo diggiley" med Herreys, för att det var Diggilo-väder och han kände sig på humör för Herreys.

Speciellt då fattar jag det.

Lyssna!

onsdag, mars 27, 2013

För harar som skriver brev och ritar kartor? Det köper jag utan problem.

PLING!

Och där gick det officiella startskottet för Hets Kring Påskhare. Möjligheterna är oändliga. Vad ska vi lura i de arma barnen i år, tros? Förra året lämnade påskharen brev i brevlådan på torpet när han varit där. Det var effektfullt. Det här året tänker jag mig eventuellt en skattkarta? Eller kanske kvarglömda spår, som leder fram till äggen? Bara det att "kvarglömda spår" känns så himla diffust när det kommer till påskharen pga helt urflippat djur. Hare -> Ägg. Makes no sense. Har ni tänkt på det?

Fram tills för cirka tre påskar sedan hade jag inte tänkt på det. Alls. Då var påskäggen bara någonting som haren värpte fram lagom till påskafton. Eller alltså, jag visste att påskharen egentligen var ett påhitt. Men i det påhittet? Då värpte haren ägg, ungefär som en höna. Inget konstigt alls. Nu när jag kommit på att det är helt orimligt med harar som värper ägg känns allt kring påsken lite vingligare på något vis.

Så kanske skattkarta ändå?

Det känns ändå som ett beprövat kort mitt i all vinglighet.

Eller?

tisdag, mars 26, 2013

Syskonen

Den urbota übergulligheten i att ett av Svantes absolut första ord när han vaknar på morgonen är: "VUFU?"- jag kan inte komma över den. Det är till och med gulligt när han blir skitsur för att jag säger att VUFU fortfarande sover, och att vi inte ska väcka honom ännu. Och sen är det ännu gulligare när jag till slut öppnar VUFUs dörr och låter Svante störta in till sin storebror med ett glatt tjut, och tittar på när han kravlar upp i VUFUs säng, kryper bort för att klappa brorsan på kinden och vrålar "VUFU! VUFU! VUFU!" tills VUFU faktiskt vaknar. Och sen eskalerar det ytterligare när VUFU drar täcket över huvudet och muttrar något ohörbart, och Svante bara högaktningsfullt struntar i det, och klättrar upp på täckhögen och börjar hoppa, och fortsätter det lyckliga vrålandet: "VUFU! VUFU! VUFU!" Och sen, när VUFU till slut tittar upp och fnittrar åt sin brorsa, och helt kärleksfullt bara konstaterar att: "Svante? Du är ganska galen" och lyfter på täcket så Svante kan kravla ner bredvid?

Då dör jag lite.

Varje gång.

måndag, mars 25, 2013

Läget i en lista

Läget? Bra, men trött som en liten gnu. Det tog cirka en minut från det att båda barnen somnat tills jag själv låg i sängen.
Vadå, fanns det inget annat du borde göra nu då? Typ vika en tvätt eller fjorton? Jo, men jag skiter tydligen i det.
Har du ringt någon idag? Ja, pappa.
Vad sa han då? "Det står att du är offline. Är du det?" för vi försökte videochatta men tekniken failade.
Vad gjorde du för en timme sedan? La en pärlplatta i form av en drake.
Vad hade du på dig ? Jeans, vitt linne, blå-och vitrandig tröja och vita converse. Samt kladdiga glasögon.
Har du lärt dig något roligt idag? Ja! Jättemycket om skägg.
Oroar du dig för något? Ja, för att Svante ska vakna sjuk. Han somnade snorig och rödkindad. Och för att jag i så fall inte ska hinna allt jag måste hinna på kontoret den här veckan.
Dagens hjälte: Mannen jag lever med, som åkte till torpet igår kväll för att kolla så det stod kvar och var intakt efter vintern, så att vi kan åka dit över påsk. Det var intakt. Men han fick sova i ett tolvgradigt hus.
Vad gör du om en timme? Det står mellan "sover" och "ser på nån serie". Gissningsvis "sover".
Och hur många våfflor har du ätit på våffeldagen, då? Noll. NOLL! Det är inget mindre än vansinne när man tänker på det.

söndag, mars 24, 2013

En skrivkurs senare

Ponera att man har tillbringat hela helgen med att hålla skrivkurs för 20 skrivsugna vuxna människor, och klockan har passerat nio på kvällen, och man ska upp och jobba som vanligt imorgon, fast man egentligen missat hela helgledigheten, ponera det. Är det då okej att SOMNA SOM EN STEN ganska exakt nu?

Svara gärna ja.

/trött

lördag, mars 23, 2013

Det håller inte ens på att hända, det har ju redan hänt

Okej, paus i myset här inne, vi måste prata.

Den senaste tidens (veckans?) nyheter från detta land, alltså? ÄRLIGT TALAT? Ministrar som gör skillnad på "blonda och blåögda" och andra, ambulansförare som vägrar hjälpa flyktingar, och busschaufförer som delar upp passagerarna i bussen efter hudfärg. Jag hittar mig själv med hakan i golvet, stammandes något i stil med AMEN VAD ÄR DET FRÅÅÅÅÅGAN OM?!? alldeles för ofta nu för att det ska kännas det minsta okej.

Det är otäckt, tycker jag.

Och förutom det, så tycker jag också att ni ska läsa den här texten, "Något farligt är på väg att hända i Sverige" om ni inte redan gjort det.

fredag, mars 22, 2013

Mysig present! Så här på fredagen!

Å, herregud.

Jag har skrattat så mycket nu åt att jag nyss skrev ett mejl till en förläggare med ämnesraden "Ett skepp kommer lastat med ett manus!" och först glömde m:et i manus.

Det är inte rimligt.

Vare sig att glömma m:et eller att skratta så mycket åt att göra det.

Men det är trevligt att ha skickat in manus! Version 1.0 av "Vi måste sluta ses på det här sättet"- check! Hoppas förläggaren tycker att det är snäppet bättre än ämnesraden antydde.

Ni vann en bok!

Sådär! Nu har jag valt tio vinnare, som får "Eddie får en lillebror" på posten inom kort (förutsatt att ni hör av er och lämnar er postadress).

Fanfarer och grattis till:

AnnaKära syster.

Linda Kreativ gegga.

Markus Hultcrantz.

AnaDen kaotiska familjen.

Emma Sjölén, som skrev den här fina:
liten kille stor
bäbis i mammas mage
lämna tillbaka?

Situationsdiktaren

Elin Vitnos blogg

IdaNusse.

Josefin, som började sin kommentar med: "Lilla s fick ett syskon i november. Han går kort och gott under namnet: bebis."

Och Astrid, som skrev:
Syster när som helst
Eddie kan nog förklara
syskonkärleken

Mejla mej på onekligenblogg@yahoo.se allihop! Så kommer boken snart.

torsdag, mars 21, 2013

The fault in our stars

Men gud ändå, vilken härlig kväll jag haft! Nästan tre timmars prat om John Green och "Förr eller senare exploderar jag" (den här grejen) med ett helt gäng andra människor i blandade åldrar som också läst och älskat boken. Så fantastiskt insnöat. Mm... älskar insnöat.

Älskar också boken. Har jag sagt det?

(Till exempel så mycket att jag skrev in den i min novell i Het.)

Hoppas alla som kom också hade kul!

Själv har jag typ sprungit hem och googlat skådespelerskan som fått rollen som Hazel Grace i den kommande filmen, Shailene Woodley. Tänker nu att det nog kan bli rätt bra? Eller? Har i och för sig inte sett henne i något, men känner mig ändå försiktigt positiv. Vem som ska spela Augustus är inte klart än, men jag föreslår: Ta någon karismatisk och smart snygging som man (jag) blir kär i. Annars blir jag gruvligt besviken. Okej? Okej.

onsdag, mars 20, 2013

Och så vill jag ha...

... en sån här vägg nånstans också. Eller ja, jag kan ta hela himla bloggen förresten pga så oerhört snygg att jag dör.

Giv mig styrka

En sak jag tänker på rätt ofta: Min lillasyster har köpt ett hus. Ett helt hus. Som är hennes. (Ja, och hennes snubbes.) Det är därmed en tidsfråga innan hon börjar fixa fram multipla fina brädgolv i detta hus och jag tappar stora delar av mitt förstånd i ren och skär avundsjuka.

Jag bara förvarnar.

tisdag, mars 19, 2013

Skrivkurs för ungdomar?

Hallå, hallå, känner du någon skrivsugen ungdom? Eller är du en skrivsugen ungdom själv?

Helgen den 27-28 april håller jag och Johanna Lindbäck en skrivkurs för 14-18-åringar i Stockholm. Vem som helst i rätt ålder kan anmäla sig, och det kostar 1000 kronor för hela helgen. Då kommer vi att prata om att hitta idéer, hur man kommer igång med skrivandet, hur man hittar på en bra person att skriva om, hur man gör med dialog, hur man skapar spänning och hur man får läsaren att vilja läsa vidare. Det blir massor med roliga skrivövningar, men inget läskigt "läsa högt inför hela gruppen". Och man behöver inte kunna något innan. Bara gilla att skriva. Erkänn att det låter roligt?

Klicka här för att läsa mer!

Hoppas vi ses!

Mars, din sabla lilla...

Vad Rufus sa i morse när han tittade ut genom fönstret: "Kolla! Det har blivit jul igen!"

Vad jag kände i ovan nämnda ögonblick: AMEN SKJUT MIG.

Tänk om man hamnade i en sådan loop? November, december, januari, februari, mar... november, december, januari, februari, mar... november, december, januari, februari, DÖDEN. Tänk om vi ÄR i en sådan loop?

*gråter blod*

Det är ej okej, något av detta.

EJ OKEJ!

Det säger jag er.

måndag, mars 18, 2013

Plötsligt en måndag

Är så himla frustrerad på böcker just nu, det tar så lång tid allt med dem. Skriva dem, läsa dem, allt. Jag är medveten om att det förmodligen ej är okej att bli sur över att man har för många böcker att läsa, men jag är i alla fall sur på det, för det tar skitlång tid att läsa, och det finns inget sätt att fuska sig igenom det. I alla fall inget som jag kommit på.

Idag har jag jobbläst 627 sidor bok.

Samtliga av dem var jättebra.

Men ändå, så himla frustrerad.

När jag läste litteraturvetenskap och det var jättemycket att läsa hela tiden fick jag parkera mig på studentlyans mest obekväma pinnstol för att inte somna. Sedan pausade jag var hundrade sida. Pausen fick högst vara 10 minuter lång, sedan satte jag mig ner igen. Och varje kväll bara: Du måste läsa trettio sidor till innan du somnar. Tjugoåtta kvar. Tjugo. Sjutt... KÄMPA LISA! Lite i samma läge är jag nu också. Inte så lustfyllt, direkt. Och det måste det ju inte alltid vara. Men det här med att det är nästan omöjligt att hålla koncentrationen kvar på boksidorna för att det finns så många andra saker som också borde göras hela himla tiden? Det gör mig frustrerad.

Men, men.

Nåväl.

Vi kan ju istället tänka lite på det andra jag gjort idag: Börjat pensionsspara.

Känns ju ändå stort.

Nu även som pocket

Nu finns "Allt jag säger är sant" som pocket också. Det känns fint. Som om en bråkig lillasyster varit på vift i världen och försökt hitta sig själv i asien eller så, och äntligen kommit hem igen. Hon passar i pocketform, Alicia.

söndag, mars 17, 2013

Huset fullt

Den här helgen har min gamla familj (mamma, pappa, syster och bror) varit här och hängt med mig och stora delar av min nya familj (mina avkommor). Den enda som saknades var Gustav. Han var i Göteborg och blev jättesjuk. Ovärt. Nu ligger han nerbäddad hos sina föräldrar på västkusten, och jag äter popcorn i sängen med Rufus och Svante. Vi ser på Nils Karlsson Pyssling och sörjer de släktingar som flytt. Nisse är gullig. Tjoffsan är otäck. Nu ska jag vika en tvätt. HEJ!

fredag, mars 15, 2013

Kom och diskutera John Green!

Hörni, hörni, finns det någon här som är sugen på att komma och prata om John Greens fantastiska bok "Förr eller senare exploderar jag" i nästa vecka?

På torsdag den 21 mars, klockan 18.00 ordnar nämligen bokförlaget Bonnier Carlsen en träff om romanen, på förlaget (som ligger på Sveavägen i Stockholm). Jag kommer att vara där och hålla i pratet som rör själva boken. (Vi kan till exempel prata jättejättemycket om Augustus! LÅT OSS PRATA JÄTTEJÄTTEMYCKET OM AUGUSTUS!) Och förutom det kommer förläggaren Karin att berätta om arbetet med den svenska utgåvan. Om omslaget, titeln, översättningen. Allt sånt.

Om du klickar på bilden här intill, så blir den större, och du kan läsa mer.

Och om du är sugen på att komma? Då skyndar du dig att anmäla intresse till Tove på Bonnier Carlsen: tove.kullenberg@bonnierforlagen.se

Det är först till kvarn som gäller för platserna.

Hoppas vi ses!

torsdag, mars 14, 2013

En lista

Hur känner du dig? Jamen, rätt nöjd. Min huvudvärk är borta nu.
Hur många timmar sov du i natt? Sju. Utan att bli väckt en enda gång av ett enda barn. Helt unikt.
Vad gjorde du för en stund sedan? Läste Cirkusloppor på rymmen i en barnsäng nära mig.
Har du skrattat åt något idag? Ja. Den långa diskussionen om Beverly Hills 90210 som jag hade med mina kontorskollegor på lunchen skrattade jag mycket åt. Den handlade bland annat om Steve Sanders i cykelbyxor.
Är du snygg just nu? Inte så jätte. Men mina naglar är färgglada!
Vad gör du vid den här tiden i morgon? Mina föräldrar och min syster är här, och vi sitter väl och tittar hålögt framför oss i soffan och är fredagströtta. GLÄDJENS FEST! Det ska bli så himla fint att ha dem här. Kan inte tänka mig några jag hellre är fredagstrött med just nu.
Har du lärt dig något vettigt idag? Ja, att Fredrik Reinfeldts brorsa hade en biroll i Skilda Världar på 90-talet.
Vilken är den bästa bild du tagit idag? Jag gillar den på Svante när han drog ut delar av diskmaskinen och placerade sig själv mitt i och ville att jag skulle köra in honom i maskinen och diska honom.
Borde inte du gå och lägga dig och läsa nu? Jo.

Dagens bloggtips


Läser ni Karins konstgrepp? Ni borde. Hon är fantastisk. Hennes senaste inlägg "3 steg till en snygg mage" är till exempel briljant. Här är stegen: 1. Nyp lite i magen 2. Säg "det här var en snygg mage" 3. Klart!

In mer er till Karin! Hon kommer gilla er.

Tävla om Eddie!


Vill du, eller någon till dig närstående liten knodd, kanske vinna ett exemplar av min senaste bilderbok "Eddie får en lillebror"? Då tycker jag du ska passa på nu, för jag har fått 10 böcker av förlaget som jag tänkte lotta ut. Det du behöver göra för att vara med i tävlingen är att skriva en enkel haiku om syskonskap i kommentarsfältet. Nä, SKOJA! Du behöver inte skriva en haiku. Men skriv något om syskon! Och vill du inte kommentera går det bra att mejla till onekligenblogg@yahoo.se också.

Du har till och med klockan 23.59 den 21 mars på dig, sedan väljer jag tio vinnare.

Må bästa haikuförfattare bloggläsare vinna!


TÄVLINGEN AVSLUTAD!

onsdag, mars 13, 2013

Veckans vego: Bolognese på svarta linser

Vi brukar göra köttfärssås utan kött på quornfärs, och det tycker jag brukar bli gott, för jag har ingenting emot quorn, jag tycker quorn är rätt gott. Men det känns ändå roligare på något vis att inte fuska med en massa låtsasköttprodukter. Och ja, det låter helt rubbat att göra bolognese på svarta linser (speciellt eftersom de marknadsförs som en lyxig lins, "linsernas ryska kaviar", WTF?) men testa! Verkligen, testa! Det är mycket godare än du någonsin kan ana.

Du behöver:
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl svarta belubalinser (jag använder de här, som jag hittade utan problem när jag storhandlade sist.)
2 msk tomatpuré
1 stor tetra krossade tomater
2 dl crème fraîche
2 dl vatten
1 buljongtärning
1 sockerbit
1 msk balsamvinäger
salt & peppar
lite spiskummin, om du gillar det
och kanske parmesan och basilika

... och spagetti.

Gör så här:
1. Skala och riv moroten, och skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs linserna med morot, lök och vitlök i lite olja.
3. Häll i tomatpuré, och rör runt och fräs i en liten pluttestund till.
4. Tillsätt krossade tomater, crème fraîche, vatten, buljongtärning, sockerbit, balsamvinäger och eventuellt spiskummin om du gillar spiskummin. Jag älskar spiskummin.
5. Låt koka i cirka 25-30 minuter (eller tills du tycker att linserna har fått bra konsistens). Mot slutet kan du med fördel koka pastan.
6. Om du vill kan du mixa såsen slät nu. Eller kan du låta bli.
7. Smaka av med salt och peppar och basilika.
8. Ät upp, förslagsvis med riven parmesan på.

Dunk dunk i skallen

Pling! Klockan är halv nio, och jag ligger redan i sängen. Det var på ren vilja jag tog mig igenom eftermiddagen och all matlagning och lekning och nattning av barn etc, för jag haaaaar så ont i huvudet och jag ääääääär så väldigt trött.

Buhu.

I morse ville Rufus tävla om vem av oss som gillade den andra mest. Så jag drämde i med: "Jag tycker så mycket om dig så det räcker... upp till solen och runt månen och sen tillbaka." Då sa Rufus att han tyckte om mig så det räckte "ungefär till kontoret."

Jag vann?

Nu ska jag sova.

Nytt avsnitt av podcasten

I det nya avsnittet av podcasten som vi precis la upp på Allt vi säger är sant pratar vi om boktitlar! Till exempel skryter jag om att jag är helt sjukt bra på att komma ihåg långa boktitlar. Sedan säger jag jättejättefel på Alex Schulmans extremlånga boktitel i nästa sekund. Men, men. Ja, ja.

Förutom det så handlar nästan hela avsnittet om Håkan Hellström, för (den fantastiska) boken vi läst och diskuterar heter "Ge mig arsenik" av Klara Krantz. Och det är inte den enda boken i vår som lånat titel från en Håkan-låt. In och lyssna med er!

måndag, mars 11, 2013

Måndagsmöte!

Jo, förresten! Idag var jag måndagsmöte på Bokhora! Och ja, jag vet att det inte är korrekt svenska att uttrycka sig så, men nu gjorde jag det i alla fall, för det är så jag tänker det, och det var mitt måndagsmöte, så jag bestämmer. Här kan man läsa!

Somliga går med smutsiga kläder

Det går inte jättebra för oss just nu att sköta en av denna familjs mest basala sysslor: tvätta kläder. Det stör mig ganska mycket. Först gick nämligen tvättmaskinen sönder. Det var ett trauma. Sedan bokade vi en tvättid och proppade två tvättmaskiner fyllda med tvätt i husets gemensamma tvättstuga och gick upp i lägenheten och väntade på att de skulle bli färdiga. Då gick strömmen. Tvättmaskiner tvättar jättejättedåligt utan ström, kan jag meddela. Jättedåligt. Sen kom visserligen strömmen tillbaka, men nu är klockan snart sent och tvätten är inlåst i tvättmaskiner som inte är klara, och inte kommer att hinna bli det heller innan klockan är 22 och den gemensamma tvättstugan självantänder.

Himla trist.

Himla intressant också, får man anta?

Men mest trist.

söndag, mars 10, 2013

Bortförklaringar vi minns

- Rufus? Är det du som har ritat med tuschpenna på väggen i sovrummet?
- Ja. Men jag bara råkade!
- Jaha, du.
- Ja, för jag tänkte måla på pappret, mamma. Men så stod jag så här med pennan *håller båda händerna bakom ryggen och vinglar* och så bara OUPS! så missade jag och så hamnade det på väggen istället.
- Och på byrån i andra änden av rummet? Och på baksidan av hela dörren här? Och på golvlisten där?
- Ja. Helt knasigt.

Jag är ganska glad just nu att rosa överstrykningspenna är 1.Tämligen osynlig som färg och 2. Tydligen tämligen lätt att få bort från saker och ting. Väggen med papperstapet ser förvisso inte riktigt ut som den brukade. Men han måste åtminstone haft tur när han råkade slinta med pennan, för den mesta färgen hade hamnat i ett långt, rakt, prydligt streck längs med hela ena hörnet och syns inte så värst mycket.

Skickligt råkat ändå.

Söndag

Grejer vi gjort idag: Matat ankor. Pärlat halsband. Sett på melodifestivalen på SVT Play. Tjafsat (ej på bild). Slutat tjafsa. Stökat till (vissa av oss). Städat upp (andra av oss). Kollapsat i våra sängar. Nu är det bara jag kvar vaken och jag gör... inget. Jo, lite väntar jag som vanligt på helspänn för att se om någon i familjen tänker vakna till och börja kräkas snart. Det gör jag varje kväll hela vinterhalvåret, men speciellt när jag ska åka bort. Då oroar jag mig inbillningsillamående varje gång och målar upp kräkscenarion i huvudet som gör mig gråtfärdig. Denna rädsla jag när för magsjuka? Ej okej.

Jag tycker det vore på tiden att någon uppfann ett kräksjukevaccin.

Hej på er.

fredag, mars 08, 2013

Lisas läsdagbok: Wonder

Det här har jag läst: Wonder, av R.J Palacio

Och det är en: Bok med många berättarperspektiv om den 10-åriga August Pullman, som är född med en "terrible facial abnormality", hur man nu översätter det till svenska. Efter 27 operationer ser han fortfarande hemsk ut. Så hemsk att små barn blir rädda för honom, äldre barn kallar honom för "freak" och ingen vågar vara hans vän. Fram tills nu har han fått hemundervisning för att slippa skolan, men nu är det dags. Han ska börja i middleschool, och man undrar ju stillsamt: Hur farao ska det gå?

Jag tror Wonder har getts ut som barn/ungdomsbok i USA, men jag är verkligen inte säker, och det kan kvitta. Man kan precis lika gärna läsa den som vuxen.

Typiskt citat: 
"We can't just pretend he's going to wake up tomorrow and this isn't going to be his reality", Mom whispered to Dad. "Because it is, Nate, and we have to help him learn to deal with it."
"So sending him off to middle school like a lamb to the slaughter..." Dad answered angrily, but he didn't even finish his sentence because he saw me in the mirror looking up.
"What's a lamb to the slaughter", I asked sleepily.
"Go back to sleep, Auggie", Dad said softly.

Det här gillar jag med boken: Auggie! Han är omöjlig att inte tycka om. Och jag gillar hans femtonåriga storasyster Olivia, som helt tappert (nästan jämt) bara går med på att allt kretsar kring Auggie och inte kring henne. Och hans föräldrar! Och så tycker jag verkligen att det är bra att boken är skriven med olika berättarperspektiv, så man inte bara får Auggies version, utan också får följa systern, några olika kompisar, systerns kompisar och systerns pojkvän.

Det här gillar jag inte med boken: Alltså. På sina ställen balanserar verkligen den här historien till att bli för... amerikanskt tårdrypande, tycker jag. Eller förresten, "balanserar". Den tippar över. Och det är ju inte det att jag inte köper det, för det gör jag ju (alltid). Jag gråter så tårarna sprutar. Men jag känner mig samtidigt också manipulerad och lättköpt när jag gör det, och jag får väldigt starka "Pay it forward"-vibbar av den. (Det är inte en jättebra grej i mitt huvud.) Men å andra sidan får jag också jättestarka "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten"-vibbar av den (Och det är verkligen en jättebra grej i mitt huvud.) Så jag landar nog någonstans i: Ja, jag gillar Auggie. Men smetet runt omkring? Det är för mycket.

Den har precis kommit på svenska ser jag, och då heter den Undret.

Tur för dig att jag är en sån jävla PK tjej


90 000 visningar hittills, och fler lär det bli. Har du inte sett detta geniala filmklipp ännu (alltså låttexten! Låttexten! "Har tvångstankar om att leda tanter över gatan, drömmer om att Estelle ska bli värsta butchflatan, säger inte du "hen" är du lika med satan, jämfört med mig är Astrid Lindgren ragatan" HAHAHA!) så klicka igång det nu.

onsdag, mars 06, 2013

Hej från frusen

Okej, nu är jag här. I Sollefteå. En annan sak jag är är lite, lite dum i huvudet. Glömde ta med mig vantar och halsduk! Ej så himla klyftigt. Mycket mer vinter här än hemma. Tredje sak jag är, således: Ganska kall. Fast aja, nu ligger jag ju ändå på hotellrummet och ser på tv, så det är kanske inget jättestort problem.

Tåget hit tog sju timmar. Det berodde mycket på att det är ganska många timmars resväg, och lite på signalfel. Men jag hann i alla fall fram innan jag skulle prata. Med typ tjugo minuters marginal! Det var positivt.

Nu ska jag se på Girls + Tv-cirkeln under vad jag hoppas är ett jefligt varmt täcke.

HEJ!

tisdag, mars 05, 2013

Veckans vego: Rödbetsbiffar med fetaostkräm


Rödbetor är gott, det är ju sen gammalt. Här i form av biff! Med fetaostkräm!

Du behöver:

600 gram kokta rödbetor
3 kokta potatisar
1 gul lök
1/2 dl polenta (små, små gryn som ser ut som mannagryn, men som är majsgryn.)
2 msk potatismjöl
1 ägg
Salt
Peppar
1,5 paket fetaost
1 burk crème fraîche
1 kruka färsk basilika

Gör så här:

1. Skala och koka rödbetor och potatis om du inte händelsevis råkar ha hela kylen full av kokta rödbetor och potatis redan. (Och ärligt talat, vem har det?)
2. Riv kokta rödbetor, potatis och gul lök på ett rivjärn.
3. Blanda i ägg, polenta, potatismjöl, salt, peppar och ett halvt fetaostpaketet (eller ja, kanske inte paketet då, men själva osten) i rödbetsrivet.
4. Stek biffarna i smör eller olja, några minuter på varje sida. Märker du att de håller ihop dåligt när du steker - ös i lite mer polenta och/eller potatismjöl i smeten.
5. Smula i ett paket fetaosten i crème fraîchen, och hacka/mixa ner basilika i krämen.
6. Ät upp, till exempel med klyftpotatis.

Ses i Sollefteå?

Finns det någon Sollefteåbo som hänger här inne? I så fall skulle vi kunna ses imorgon. Då ska jag nämligen först åka tåg halva dagen och sedan prata böcker och skrivande på bibblan i Sollefteå på kvällen. Öppet för alla! Gratis! Och på torsdag kan man komma på skrivverkstad också, i fyra timmar. Öppet för alla! (I mån av plats.) Gratis!

Jag bara säger.

måndag, mars 04, 2013

Tjuvtitt: Eddie får en lillebrorI Eddie får en lillebror har det kommit en ny bebis. Den ska också bo här nu. I samma hus som Eddie, med samma mamma och samma pappa. Det tar ett tag att vänja sig vid för Eddie, det. För hur gör man med ett syskon, egentligen? Hur ska man vara? "Får jag krama lillebror?" frågar Eddie. Det får han gärna. "Får jag mata lillebror?" undrar han. Fast det går tyvärr inte. "Får jag trampa på lillebror, då?" klämmer han i med. Men det får han ABSOLUT inte!

Ganska knivigt för samtliga inblandade, det där.

Finns det inget Eddie och lillebror kan göra ihop utan att det blir knas?

Eddie får en lillebror passar småttingar (såna mellan 1 och 4, typ), och finns att köpa (i alla fall på nätbokhandlarna) nu. Och vill ni köpa en bok direkt av mig, med hälsning i, så klickar ni här och läser om hur det går till.

Hoppas ni kommer att gilla den!

Hej från en räddhare

Okej. Kan vi prata lite om att jag snart är 33 år gammal, och tydligen är rädd för banker? I dag har jag haft en inbokad telefonrådgivning med min bank kring företagsstuff, och tydligen var det så skräckinjagande att jag knappt kunde sova i natt. Vet inte riktigt vad jag tänker mig att banken ska göra med mig som är så otäckt? Lura mig? Avslöja mig? Sätta dit mig for life?

Ingen vet.

Men så här i efterhand kan vi i alla fall konstatera att jag överlevde utan större problem.

Himla skönt, det.

Liten lista över andra saker som skrämmer mig helt orimligt mycket som jag kanske också borde jobba lite med:
- Råttor/möss
- Försäkringar
- Direktsända saker på tv
- Bilrelaterade grejer, såsom bilverkstäder
- Vatten som mina barn potentiellt kan drunkna i
- PRICK ALLT ANNAT ONT som potentiellt kan hända mina barn, förresten
- kräksjuka
- Majonnäs

Ni?

Mmm... inspelning

Ikväll ska Per och jag spela in ett nytt avsnitt av vår podcast, untz, untz, det är ta mig tusan det roligaste jag vet just nu. Så här går det till: Jag packar två silvriga väskor i plåt fulla med mikrofoner och några stativ och ett litet mixerbord, som jag lånat av Gustav. Sedan tar jag väskorna med mig och bygger en liten studio i soffhörnan på mitt frilanskontor. Och när det blivit kväll och de andra frilanskompisarna gått hem, då kommer Per och producent-Karin dit, och så spelar vi in. Vi vet inte så jättenoga innan exakt vad vi ska prata om. Eller jo, vi har ju läst samma bok, och bestämt ett tema. Men vi vet inte vad den andra tycker om boken innan, och inte vad den andra tänker ta upp för grejer kring temat, så det är ändå tämligen spontant. Vi brukar ha mycket kul. Och sen, när Per och jag babblat i 35 minuter eller så börjar Karin göra "skära halsen av sig"-tecknet, och det betyder att vi måste sluta ha mycket kul. Så då gör vi det och avrundar. Och sen tar Karin med sig minneskortet med allt babbel på hem och klipper ihop pratet till en lite kortare version. Och sen publicerar vi den versionen på bloggen/iTunes. Klart!

Just nu kan man tävla om min ena bok inne på vår podcastblogg. Skitlätt tävling! Man ska bara tipsa om en kärleksbok.

Ja, och så kan ni ju givetvis lyssna på själva podcasten också. I senaste avsnittet är temat kärlek, så då pratar vi om om Jellicoe Road, om Gunnar Ardelius, om Gossip girl och gaykärleksböcker, till exempel. Och så avslöjar Vanja, som är gäst, hur dagens ungdom är funtad när det gäller loooove. På ett ungefär.

Slut på insnöat podcastinlägg.

Hej då.

lördag, mars 02, 2013

Vad vill vi ha? DET HÄR! När vill vi ha det? NU!


Ordentliga skor, pfttt!

En väldigt mogen sak jag (hittills) lyckats med den här vintern är att ha ganska ordentliga skor på mig. Alltså, varje dag. Det är världsrekord. Inte en enda gång har jag fallit för frestelsen att ta sneakers på morgonen, fast jag velat prick hela tiden.

Jag veeeet! Det är oerhört förståndigt.

Men med det sagt?

Det går verkligen snart inte längre nu.

Fy för den lede vad jag är trött på alla mina ganska ordentliga skor!!!

Ser ni någon som halkar omkring i snöyran i typ sandaler på måndag så är det jag som tappat det.

Glimtar av en lördag

Idag har Rufus och Gustav varit och spelat strategispel hela långa dagen, så Svante och jag har varit ensamma hemma. Det var... jamen, flera månader sedan jag var själv med Svante så länge. Kanske har jag inte ens varit det sedan jag slutade vara föräldraledig för ett år sedan? Sick.

Hur som helst var det en mycket bra dag. Först var vi i fruktparken vid Liljeholmen och Svante kröp fram och tillbaka i melonen fjorton miljoner gånger. Sedan ballade vädret ur, så vi åkte hem. Sedan "delade" vi på en lyxmuffin som Svante pekat ut i butiken. Jag fick cirka en smula, Svante åt resten. Typiskt min otur.

Men alltså, ett barn?

Föredömligt hanterbart antal barn, ändå.

fredag, mars 01, 2013

Det episka kladdets högborg

Har ni testat att göra egen sushi någon gång? Och om ja, minns ni då exakt hur kladdigt riset är?

Idag gjorde vi sushi tillsammans med en 4-åring och en snart 2-åring.

Eller ja, Gustav och jag gjorde sushi. Barnen kastade ris.

Så... ja.

Imorgon ska vi väl skura lite (till), kanske.

Mellan raderna

Psst! Om man känner sig sugen kan man idag läsa en intervju med mig om populärkultur och sånt på "Mellan raderna" som är Rabén & Sjögrens samlingsplats för ungdomsboksintresserade människor på nätet. Och även om man struntar i själva intervjun så tycker jag man kan gilla Mellan raderna på Facebook eller följa dem på Instagram, pga what's not to like med en "samlingsplats för ungdomsbokälskare" på nätet? Exakt, inget.