söndag, mars 24, 2013

En skrivkurs senare

Ponera att man har tillbringat hela helgen med att hålla skrivkurs för 20 skrivsugna vuxna människor, och klockan har passerat nio på kvällen, och man ska upp och jobba som vanligt imorgon, fast man egentligen missat hela helgledigheten, ponera det. Är det då okej att SOMNA SOM EN STEN ganska exakt nu?

Svara gärna ja.

/trött

fredag, mars 22, 2013

Mysig present! Så här på fredagen!

Å, herregud.

Jag har skrattat så mycket nu åt att jag nyss skrev ett mejl till en förläggare med ämnesraden "Ett skepp kommer lastat med ett manus!" och först glömde m:et i manus.

Det är inte rimligt.

Vare sig att glömma m:et eller att skratta så mycket åt att göra det.

Men det är trevligt att ha skickat in manus! Version 1.0 av "Vi måste sluta ses på det här sättet"- check! Hoppas förläggaren tycker att det är snäppet bättre än ämnesraden antydde.

Ni vann en bok!

Sådär! Nu har jag valt tio vinnare, som får "Eddie får en lillebror" på posten inom kort (förutsatt att ni hör av er och lämnar er postadress).

Fanfarer och grattis till:

AnnaKära syster.

Linda Kreativ gegga.

Markus Hultcrantz.

AnaDen kaotiska familjen.

Emma Sjölén, som skrev den här fina:
liten kille stor
bäbis i mammas mage
lämna tillbaka?

Situationsdiktaren

Elin Vitnos blogg

IdaNusse.

Josefin, som började sin kommentar med: "Lilla s fick ett syskon i november. Han går kort och gott under namnet: bebis."

Och Astrid, som skrev:
Syster när som helst
Eddie kan nog förklara
syskonkärleken

Mejla mej på onekligenblogg@yahoo.se allihop! Så kommer boken snart.

torsdag, mars 21, 2013

The fault in our stars

Men gud ändå, vilken härlig kväll jag haft! Nästan tre timmars prat om John Green och "Förr eller senare exploderar jag" (den här grejen) med ett helt gäng andra människor i blandade åldrar som också läst och älskat boken. Så fantastiskt insnöat. Mm... älskar insnöat.

Älskar också boken. Har jag sagt det?

(Till exempel så mycket att jag skrev in den i min novell i Het.)

Hoppas alla som kom också hade kul!

Själv har jag typ sprungit hem och googlat skådespelerskan som fått rollen som Hazel Grace i den kommande filmen, Shailene Woodley. Tänker nu att det nog kan bli rätt bra? Eller? Har i och för sig inte sett henne i något, men känner mig ändå försiktigt positiv. Vem som ska spela Augustus är inte klart än, men jag föreslår: Ta någon karismatisk och smart snygging som man (jag) blir kär i. Annars blir jag gruvligt besviken. Okej? Okej.

tisdag, mars 19, 2013

Skrivkurs för ungdomar?

Hallå, hallå, känner du någon skrivsugen ungdom? Eller är du en skrivsugen ungdom själv?

Helgen den 27-28 april håller jag och Johanna Lindbäck en skrivkurs för 14-18-åringar i Stockholm. Vem som helst i rätt ålder kan anmäla sig, och det kostar 1000 kronor för hela helgen. Då kommer vi att prata om att hitta idéer, hur man kommer igång med skrivandet, hur man hittar på en bra person att skriva om, hur man gör med dialog, hur man skapar spänning och hur man får läsaren att vilja läsa vidare. Det blir massor med roliga skrivövningar, men inget läskigt "läsa högt inför hela gruppen". Och man behöver inte kunna något innan. Bara gilla att skriva. Erkänn att det låter roligt?

Klicka här för att läsa mer!

Hoppas vi ses!

måndag, mars 18, 2013

Plötsligt en måndag

Är så himla frustrerad på böcker just nu, det tar så lång tid allt med dem. Skriva dem, läsa dem, allt. Jag är medveten om att det förmodligen ej är okej att bli sur över att man har för många böcker att läsa, men jag är i alla fall sur på det, för det tar skitlång tid att läsa, och det finns inget sätt att fuska sig igenom det. I alla fall inget som jag kommit på.

Idag har jag jobbläst 627 sidor bok.

Samtliga av dem var jättebra.

Men ändå, så himla frustrerad.

När jag läste litteraturvetenskap och det var jättemycket att läsa hela tiden fick jag parkera mig på studentlyans mest obekväma pinnstol för att inte somna. Sedan pausade jag var hundrade sida. Pausen fick högst vara 10 minuter lång, sedan satte jag mig ner igen. Och varje kväll bara: Du måste läsa trettio sidor till innan du somnar. Tjugoåtta kvar. Tjugo. Sjutt... KÄMPA LISA! Lite i samma läge är jag nu också. Inte så lustfyllt, direkt. Och det måste det ju inte alltid vara. Men det här med att det är nästan omöjligt att hålla koncentrationen kvar på boksidorna för att det finns så många andra saker som också borde göras hela himla tiden? Det gör mig frustrerad.

Men, men.

Nåväl.

Vi kan ju istället tänka lite på det andra jag gjort idag: Börjat pensionsspara.

Känns ju ändå stort.

Nu även som pocket

Nu finns "Allt jag säger är sant" som pocket också. Det känns fint. Som om en bråkig lillasyster varit på vift i världen och försökt hitta sig själv i asien eller så, och äntligen kommit hem igen. Hon passar i pocketform, Alicia.

fredag, mars 15, 2013

Kom och diskutera John Green!

Hörni, hörni, finns det någon här som är sugen på att komma och prata om John Greens fantastiska bok "Förr eller senare exploderar jag" i nästa vecka?

På torsdag den 21 mars, klockan 18.00 ordnar nämligen bokförlaget Bonnier Carlsen en träff om romanen, på förlaget (som ligger på Sveavägen i Stockholm). Jag kommer att vara där och hålla i pratet som rör själva boken. (Vi kan till exempel prata jättejättemycket om Augustus! LÅT OSS PRATA JÄTTEJÄTTEMYCKET OM AUGUSTUS!) Och förutom det kommer förläggaren Karin att berätta om arbetet med den svenska utgåvan. Om omslaget, titeln, översättningen. Allt sånt.

Om du klickar på bilden här intill, så blir den större, och du kan läsa mer.

Och om du är sugen på att komma? Då skyndar du dig att anmäla intresse till Tove på Bonnier Carlsen: tove.kullenberg@bonnierforlagen.se

Det är först till kvarn som gäller för platserna.

Hoppas vi ses!

torsdag, mars 14, 2013

Tävla om Eddie!


Vill du, eller någon till dig närstående liten knodd, kanske vinna ett exemplar av min senaste bilderbok "Eddie får en lillebror"? Då tycker jag du ska passa på nu, för jag har fått 10 böcker av förlaget som jag tänkte lotta ut. Det du behöver göra för att vara med i tävlingen är att skriva en enkel haiku om syskonskap i kommentarsfältet. Nä, SKOJA! Du behöver inte skriva en haiku. Men skriv något om syskon! Och vill du inte kommentera går det bra att mejla till onekligenblogg@yahoo.se också.

Du har till och med klockan 23.59 den 21 mars på dig, sedan väljer jag tio vinnare.

Må bästa haikuförfattare bloggläsare vinna!


TÄVLINGEN AVSLUTAD!

onsdag, mars 13, 2013

Veckans vego: Bolognese på svarta linser

Vi brukar göra köttfärssås utan kött på quornfärs, och det tycker jag brukar bli gott, för jag har ingenting emot quorn, jag tycker quorn är rätt gott. Men det känns ändå roligare på något vis att inte fuska med en massa låtsasköttprodukter. Och ja, det låter helt rubbat att göra bolognese på svarta linser (speciellt eftersom de marknadsförs som en lyxig lins, "linsernas ryska kaviar", WTF?) men testa! Verkligen, testa! Det är mycket godare än du någonsin kan ana.

Du behöver:
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl svarta belugalinser (jag använder de här, som jag hittade utan problem när jag storhandlade sist.)
2 msk tomatpuré
1 stor tetra krossade tomater
2 dl crème fraîche
2 dl vatten
1 buljongtärning
1 sockerbit
1 msk balsamvinäger
salt & peppar
lite spiskummin, om du gillar det
och kanske parmesan och basilika

... och spagetti.

Gör så här:
1. Skala och riv moroten, och skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs linserna med morot, lök och vitlök i lite olja.
3. Häll i tomatpuré, och rör runt och fräs i en liten pluttestund till.
4. Tillsätt krossade tomater, crème fraîche, vatten, buljongtärning, sockerbit, balsamvinäger och eventuellt spiskummin om du gillar spiskummin. Jag älskar spiskummin.
5. Låt koka i cirka 25-30 minuter (eller tills du tycker att linserna har fått bra konsistens). Mot slutet kan du med fördel koka pastan.
6. Om du vill kan du mixa såsen slät nu. Eller kan du låta bli.
7. Smaka av med salt och peppar och basilika.
8. Ät upp, förslagsvis med riven parmesan på.

Nytt avsnitt av podcasten

I det nya avsnittet av podcasten som vi precis la upp på Allt vi säger är sant pratar vi om boktitlar! Till exempel skryter jag om att jag är helt sjukt bra på att komma ihåg långa boktitlar. Sedan säger jag jättejättefel på Alex Schulmans extremlånga boktitel i nästa sekund. Men, men. Ja, ja.

Förutom det så handlar nästan hela avsnittet om Håkan Hellström, för (den fantastiska) boken vi läst och diskuterar heter "Ge mig arsenik" av Klara Krantz. Och det är inte den enda boken i vår som lånat titel från en Håkan-låt. In och lyssna med er!

måndag, mars 11, 2013

Måndagsmöte!

Jo, förresten! Idag var jag måndagsmöte på Bokhora! Och ja, jag vet att det inte är korrekt svenska att uttrycka sig så, men nu gjorde jag det i alla fall, för det är så jag tänker det, och det var mitt måndagsmöte, så jag bestämmer. Här kan man läsa!

tisdag, mars 05, 2013

Veckans vego: Rödbetsbiffar med fetaostkräm


Rödbetor är gott, det är ju sen gammalt. Här i form av biff! Med fetaostkräm!

Du behöver:

600 gram kokta rödbetor
3 kokta potatisar
1 gul lök
1/2 dl polenta (små, små gryn som ser ut som mannagryn, men som är majsgryn.)
2 msk potatismjöl
1 ägg
Salt
Peppar
1,5 paket fetaost
1 burk crème fraîche
1 kruka färsk basilika

Gör så här:

1. Skala och koka rödbetor och potatis om du inte händelsevis råkar ha hela kylen full av kokta rödbetor och potatis redan. (Och ärligt talat, vem har det?)
2. Riv kokta rödbetor, potatis och gul lök på ett rivjärn.
3. Blanda i ägg, polenta, potatismjöl, salt, peppar och ett halvt fetaostpaketet (eller ja, kanske inte paketet då, men själva osten) i rödbetsrivet.
4. Stek biffarna i smör eller olja, några minuter på varje sida. Märker du att de håller ihop dåligt när du steker - ös i lite mer polenta och/eller potatismjöl i smeten.
5. Smula i ett paket fetaosten i crème fraîchen, och hacka/mixa ner basilika i krämen.
6. Ät upp, till exempel med klyftpotatis.

Ses i Sollefteå?

Finns det någon Sollefteåbo som hänger här inne? I så fall skulle vi kunna ses imorgon. Då ska jag nämligen först åka tåg halva dagen och sedan prata böcker och skrivande på bibblan i Sollefteå på kvällen. Öppet för alla! Gratis! Och på torsdag kan man komma på skrivverkstad också, i fyra timmar. Öppet för alla! (I mån av plats.) Gratis!

Jag bara säger.

måndag, mars 04, 2013

Tjuvtitt: Eddie får en lillebror



I Eddie får en lillebror har det kommit en ny bebis. Den ska också bo här nu. I samma hus som Eddie, med samma mamma och samma pappa. Det tar ett tag att vänja sig vid för Eddie, det. För hur gör man med ett syskon, egentligen? Hur ska man vara? "Får jag krama lillebror?" frågar Eddie. Det får han gärna. "Får jag mata lillebror?" undrar han. Fast det går tyvärr inte. "Får jag trampa på lillebror, då?" klämmer han i med. Men det får han ABSOLUT inte!

Ganska knivigt för samtliga inblandade, det där.

Finns det inget Eddie och lillebror kan göra ihop utan att det blir knas?

Eddie får en lillebror passar småttingar (såna mellan 1 och 4, typ), och finns att köpa (i alla fall på nätbokhandlarna) nu. Och vill ni köpa en bok direkt av mig, med hälsning i, så klickar ni här och läser om hur det går till.

Hoppas ni kommer att gilla den!

Mmm... inspelning

Ikväll ska Per och jag spela in ett nytt avsnitt av vår podcast, untz, untz, det är ta mig tusan det roligaste jag vet just nu. Så här går det till: Jag packar två silvriga väskor i plåt fulla med mikrofoner och några stativ och ett litet mixerbord, som jag lånat av Gustav. Sedan tar jag väskorna med mig och bygger en liten studio i soffhörnan på mitt frilanskontor. Och när det blivit kväll och de andra frilanskompisarna gått hem, då kommer Per och producent-Karin dit, och så spelar vi in. Vi vet inte så jättenoga innan exakt vad vi ska prata om. Eller jo, vi har ju läst samma bok, och bestämt ett tema. Men vi vet inte vad den andra tycker om boken innan, och inte vad den andra tänker ta upp för grejer kring temat, så det är ändå tämligen spontant. Vi brukar ha mycket kul. Och sen, när Per och jag babblat i 35 minuter eller så börjar Karin göra "skära halsen av sig"-tecknet, och det betyder att vi måste sluta ha mycket kul. Så då gör vi det och avrundar. Och sen tar Karin med sig minneskortet med allt babbel på hem och klipper ihop pratet till en lite kortare version. Och sen publicerar vi den versionen på bloggen/iTunes. Klart!

Just nu kan man tävla om min ena bok inne på vår podcastblogg. Skitlätt tävling! Man ska bara tipsa om en kärleksbok.

Ja, och så kan ni ju givetvis lyssna på själva podcasten också. I senaste avsnittet är temat kärlek, så då pratar vi om om Jellicoe Road, om Gunnar Ardelius, om Gossip girl och gaykärleksböcker, till exempel. Och så avslöjar Vanja, som är gäst, hur dagens ungdom är funtad när det gäller loooove. På ett ungefär.

Slut på insnöat podcastinlägg.

Hej då.

fredag, mars 01, 2013

Mellan raderna

Psst! Om man känner sig sugen kan man idag läsa en intervju med mig om populärkultur och sånt på "Mellan raderna" som är Rabén & Sjögrens samlingsplats för ungdomsboksintresserade människor på nätet. Och även om man struntar i själva intervjun så tycker jag man kan gilla Mellan raderna på Facebook eller följa dem på Instagram, pga what's not to like med en "samlingsplats för ungdomsbokälskare" på nätet? Exakt, inget.