måndag, december 09, 2013

Uti en gardin

I-landsproblem vi minns: Jag kan ingenting om gardiner. Här är en liten lista på gardinrelaterade saker jag funderar på:

1. Vill vi ha gardiner?

och om ja på ovanstående,

2. Hur hänger man upp dem? (Läs: Var köper jag en gardinstång som passar in i huset?)
3. Hur långa ska gardinuslingarna vara? 

och framförallt, 

4. Är det lika pinsamt att ha 5 cm för korta gardiner som det är att ha 5 cm för korta jeans?

Vänligen diskutera i smågrupper.

13 kommentarer:

Jenny Palm sa...

Nej. Vi vill inte ha gardiner. Och det ger svaren på de andra frågorna.Det blir ljus och fint och man behöver aldrig färgmatcha.

Anonym sa...

Haha....hoppas det inte är ens ett uns av sanning ang för korta gardiner. Mina lååånga, fina i vardagsrummet krympte just till dessa ack så pinsamma för korta cm efter tvätt. Hänger dock kvar till skräck och allmän varning 5 år senare ( har såklart tvättat dom flera ggr men då hade liksom skadan redan skett)

/ Gry

pralinen sa...

Har man vackra fönster vill man inte ha gardin - om man inte lider av insynsfobi dårå. Fobin skulle dock kunna botas via gardinlösheten ;) vi har avstått i vårt nya och insynsvänliga bostad.

Erika sa...

Ja, man vill ha gardiner. Men man kan med fördel hänga dem framför väggen bredvid ett fönster, istället för att gardinerna täcker själva fönster.

Det är med gardiner som med mattor – innan man skaffar dem tror man att det är fint hemma ändå, men sedan när mattorna och gardinerna väl är på plats så förstår man inte hur man kunde leva utan dem. Det blir så mycket mer ombonat med mer textiler.

Sandra sa...

Ibland vill man ha gardiner. Inte överallt, men på vissa ställen. Jag håller med ovanstående om att gardinerna med fördel hängs på sidan av fönstren, istället för att dölja de fina rutorna och annat man har står där. Gardinerna får inte vara för korta, det är som med för korta jeans. Stänger köper du tokbilligt på Ikea. Vita, smala och diskreta. Jag har dem själv i vårt hus från 1899. (Där gardinerna till största del består av spets som passar in, släpper in ljus men också kan dras för fönstren om man av ngn anledning inte vill ha insyn just då. Och även är fint till den där 50- och 60-tals stilen som jag också gillar!)

Jennie sa...

Istället för vanlig gardinstång har vi satt upp en c-skena i taket. Då går gardinerna hela vägen från tak till golv och det ser ut att vara betydligt högre i tak och det blir inte en liten snutt kvar av väggen över gardinerna. Då skenan och taket är vitt syns skenan nästan inte alls. Vi har också hängt gardinerna så långt ut på väggen som det går, så att så mycket som möjligt av ljuset kan komma in.

Angående längden... Tänkt såhär: Skulle gardinerna råka bli lite korta så får man trösta sig med att det blir mer lättstädat när du kommer med dammsugaren!

Jojjo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jojjo sa...

Jag har gardiner i två av tre rum. Plus: Har fått för mig att gardiner gärna ska vara riktigt långa nu? Typ hänga ner på golvet i en liten hög som samlar damm-långa? Och gärna i någon form av "skrynkligt linne", eller dylikt. Fast jag går mest efter principen "det där tyckte jag är fint!" och sen kör jag.

Johanna sa...

Nej, helst vill man inte ha gardiner. MEN, det bygger på snygga fönster. Som i helst gamla med spröjs och breda fönstersmygar eller vad det heter. Tänker mig att ni har snygga fönster i ert hus.

I övrigt gillar man ju textilier väldigt mycket, så kanske att Erikas förslag är bäst ändå. men hur långa gardinerna ska vara undrar jag också.

Rebecka sa...

Akustiken blir så mycket bättre med gardiner. C-skena som gardinstång! Mät hur breda fönster du har och gå sedan till Jysk och be dom plocka ihop det du behöver. Köper du ett "bra" tyg är det inga problem att fixa rätt längd, köper du ett sladdrigt tyg kan det vara svårare att fålla upp snyggt. Lycka till!

emma sa...

jag gillar gardiner, men tycker gardinstänger ofta är så fula. Hos oss har jag satt upp armeringsjärn istället för gardinstänger, gärna lite rostiga. Köper du på närmaste byggvaruhus och komplettera med vanliga väggfästen. Passar fin fint i gamla hus!

Nipe sa...

Gardiner i vissa fönster ja, men bara i vissa. Precis som några andra skrivit, vissa fönster gör sig bäst utan. När vi byggde om, bytte jag gardiner mellan övervåning och undervåning, vara flera då blev så där retligt 7 cm för korta. Orka sy om... Inbillar mig att ingen tittar på mina gardiner i sovrummet...

Sofia sa...

Jo, det vill man väl ha. Det blir ju himla trevligt. Och så kan man fuska och fålla med för ändamålet tillverkad tejpremsa om man vill, fråga på typ Hemtex el så.
Jag tycker det är fint om de går till golvet, eller en halv cm över så att de hänger fritt. Köpte dock billiga på indiska till köket, sydde upp lagom men en månad senare hade de hängt ut sig nästan fem cm. Ergo: FÖR billigt kan visa sig vara dålig affär.
Ett misstag till jag gjorde: köpte färdigsydda på hemtex som bara skulle fållas. Tog mått på en och använde sen samma mått till alla gardiner, mätte nerifrån och klippte av lika mycket på alla. Skulle inte gjort det, de där "3 m" långa gardinerna var lite olika långa skulle det visa sig för sent.