måndag, juni 10, 2013

Hur är det nu igen?Vill man (läs: jag och min familj) bo i Gnesta? I ett Q-märkt hus*? För om man (läs: jag och min familj) vill det? Då har jag kanske hittat ett ganska fint sådant hus nu.

DET HAR ETT FREAKING BRYGGERI TILL MIN ÖLBRYGGANDE MAN! I ETT "TORNHUS" PÅ GÅRDEN!

Å, herregud, be still my beating heart.

*ja, det är nu ni ska berätta för mig vad Q-märkt egentligen innebär.

20 kommentarer:

Anna Maja sa...

Saxat från Wikipedia

Ett versalt Q är en bestämmelse om hur en byggnad eller ett område får användas och innebär att användningen ska vara anpassad till byggnadens kulturvärden. Den säger ingenting om ändamålet, det kan vara bostäder, kontor, butiker eller annat, allt så länge bevarandet av byggnaden inte motverkas. Ett versalt Q säger egentligen inget om hur byggnaden ska tas tillvara och den innebär inget rivningsförbud i sig. Versalt Q är således inte en "strängare" variant av gement q, utan en annan sorts bestämmelse.

Matilda sa...

Åh herremingud så fint! Men jag får ont i magen av att det redan kostar 3 mille trots väldigt synligt renoveringsbehov. Men så fint! Och framför allt är ju läget inte helt ofel.

Anonym sa...

Vi bor i ett Q-märkt hus i Bohuslän och för oss innebär det att vi får ändra vad som helt inuti huset om vi vill (men det vill vi inte) men inte utanpå. Alla ändringar som måste göras och varje renovering ska passa ihop med husets ursprungskaraktär.

Det som är viktigt att tänka på då är att varje renovering oftast kostar dubbelt så mycket och tar dubbelt så mycket tid som på ett hus utan Q-märkning. Dels för att man aldrig vet hur mycket som är dåligt innan man börja riva bort puts eller murbruk, men det gäller ju alla gamla hus, men om man ska hålla sig till Q-märkningen kan man inte bara köpa standardgrejer på Byggmax. Om man har gamla fönster som behöver renoveras kostar det skjortan att lämna bort dem och att göra det själv tar lång tid, fasaden kan ha andra dimensioner än standardbräder osv.

Men med det sagt, det är absolut värt det! Att bo i ett gammalt, gammalt hus som har sammetslena trappsteg efter alla fötter som trampat där, fönsterrutor som inte är fabrikssläta och viskar lite i vinden, och kaminer som är som egna väsen när man eldar i dem, det skulle jag aldrig byta bort ens när jag står med foten i färghink och svär.

Susanna

Molly sa...

Go! och jag tror jag talar för merparten av di à bloggläsare.

Åsa sa...

Klart som fan att ni ska bo i Gnesta!

Jenny Palm sa...

Om det är så att ni flyttar hit så får ni gärna adoptera mig.

Janina Kastevik sa...

Men gud så fint! Slå till vetja. (Viktig fråga att ställa er dock: pratar man ful eller fin dialekt I Gnesta? Tänker på barnen som kommer snappa upp snacket i omgivningarna.)

stina sa...

Gud så fint! Den viktigaste frågan att ställa sig är nog däremot om ni har lust att renovera konstant. Isåfall: kör!

Christin sa...

Har ni råd, så flytta. Jag längtar mig blå efter hus men inser att det nog lär ta typ 7 år innan jag befinner mig i ett (som de flesta drömmar tar att förverkliga=7 jäkla år, jo, det är sant!).

Malou sa...

Åååhh! Köp! Men tänk efter: har ni råd och tid, om ni också har ett torp?
Bjud gärna hem mig som "tyckare" - jag är en ganska skojig farmor!

AnnCharlott sa...

Onekligen väldigt charmigt! Men kolla, dubbel- och trippelkolla att det inte finns några s.k. "dolda fel".

Anonym sa...

Jag tyckte mig skymta ett trägolv... Eller såg jag fel?

Anonym sa...

Kommentaren om "ful eller fin" dialekt är ett skämt hoppas jag.

Sofia

Lisa sa...

Absolut, Sofia, det var ett skämt! Det är jag helt och hållet övertygad om.

LisaM sa...

Herrejesus vilket underbart hus! Och jag kan se framför mig hur oerhört vackert ni kommer göra det med alla vackra kuddar och sådant.
Det ser ju lite skamfilat ut så en rejäl besiktning är nog på plats. Kanske behövs fasaden bytas ut. Men värre är förstås ifall stommen är lika skamfilad.
Oerhört vackert och mysigt ser det ut i alla fall!

Sanna sa...

Innan ni bestämmer er för att flytta till Gnesta bör ni veta att Trafikverket vill ta bort pendeltåget i Gnesta och Mölnbo för att ge mer plats åt regionaltåg, dvs ganska dyrt att ta sig till jobbet om man vill fortsätta jobba i Sthlm. Läs mer på twitter under #gnestapendeln och på fb i diverse grupper.

För övrigt är Gnesta med omgivningar en mysig liten ort, bodde där i ca 6 år under högstadiet och gymnasiet.

Och angående dialekt så började min lillasyster, då 5 år, prata stockholmska efter en vecka i förskolan.

Anonym sa...

Vackert, men varning för MYCKET jobb hela tiden. Gamla hus tar för mycket tid av livet, om man nu inte vill tillbringa varje ledig stund med att laga något som måste fixas förstås.../ En som bott i ett gammalt hus i 30 år och känner att huset alltid leder med 10-1.

Etta sa...

Åå, vad fint! Jag kanske köper det själv om inte ni vill ha det ;-)

Janina Kastevik sa...

Jadå. Jag kör inte med smiliesar vettu, men absolut *SKOJADE*.

Johanna sa...

Fantastiskt fint hus, men du vill tyvärr inte bo i Gnesta Mvh Tro mig

PS! Eller det kanske ni vill, jag kanske är traumatiserad pga är ju själv från området.