tisdag, maj 07, 2013

Varför ni aldrig i helvetet kommer att läsa en bok eller ett blogginlägg eller en text what so ever av mig som handlar om människor som vikthetsar eller fokuserar på vad de stoppar i munnen eller ens tänker speciellt mycket på sin kroppshydda

All den energi som människor (kvinnor) lägger ner på att tänka på sin vikt, testa olika dieter, jämföra sin spegelbild med bilder på kändiskroppar, kritiskt granska sina lår, tänka på vad de äter, och fokusera fokusera fokusera på hur de fucking SER UT (av alla himla grejer)... all den energin? Tänk om man hade kunnat samla ihop den och använda den till något annat istället.

Guuuuuud, vad jag hade gillat det.

Idag tycker jag att ni ska läsa det här blogginlägget av Nina Åkestam, apropå tidningen Fridas reportage om hur mycket kändisar väger. Så här skriver Nina bland annat:
"Här ”avslöjas” alltså det allra hemligaste en kvinna har. Det är ett vanligt grepp bland kändistidningar överlag, att kvinnors ätande och vägande benämns med ord som för tankarna till otrohetsaffärer. För så är det ju. Oavsett om man äter för mycket, eller för lite, eller precis lagom, är det något som tål att dissekeras och studeras. Man ska inte tro att den är ens ensak. Man ska för tusan inte tro att man bara kan få gå runt och vara. 
I vintras började jag gå i terapi för ätstörningar. Igen. 15 år har jag hållit på, fram och tillbaka, upp och ner. 16 425 måltider av ångest. Det syns inte utanpå, jag har lärt mig att bete mig som folk. Men det maler i huvudet, och helvete vad mycket energi det tar."
Och vill ni läsa mer om just den här Frida-grejen så kan ni för all del läsa Lady Dahmer och Mirijam också. Och efter det? Efter det tycker jag att vi som experiment kan testa i en vecka att inte prata (eller, för den delen, skriva tidningsartiklar) en enda gång om vikt, dieter, kilon eller utseende. Alls. Vare sig det gäller våra egna kroppar eller någon annans.

Zip it, bara.

Så ser vi om det går?

(Ja, jag är kategorisk. Ja, jag är arg. Och ja, jag vet att det finns människor som behöver olika slags dieter och att all vikthets inte är av ondo etc, etc, etc. Men! Ändå! Ni fattar hur jag menar. Zip it, bara.)

7 kommentarer:

Agnes sa...

Tack, Lisa! Superbra och viktigt inlägg.

Det kändes väldigt dåligt att läsa i FRIDA att jahapp, EN kändis väger mer än jag. EN enda. Nu är jag 16 och känner att jag, som tur är, har vuxit ifrån tidningen lite, men jag läser ibland om den ligger framme här hemma. Men tänk om jag som 13-åring hade läst det? Jag hade freakat ur om nästan alla fullt vuxna kändisarna vägde mindre än jag.

Från att jag var tolv till cirka 15 år svalt jag mig själv i perioder och blev till slut så hungrig att jag överåt, och så gick det runt i en ond cirkel. Det var främst på grund av alla dessa ideal jag såg i tidningar och på internet. Media har makt, och borde ta till vara på det för att få unga tjejer att MÅ BRA och inte för att utveckla ätstörningar.

Tack igen för att du skriver så bra och TÄNKER EFTER vad du skriver också!

Lisa sa...

Tack själv, Agnes! För att du kommenterar och delar med dig och allt. Hoppas verkligen att du mår bättre nu, och att du tar hand om dig. Kram!

Akan-Kakan sa...

Hear, hear!
Även om man inte kan få ur alla nojor ur sitt huvud, så blir det åtminstone lättare om man slipper det konstanta tjatet.

Susanne sa...

Åh du är så förbenat klok kvinna! Här hemma har vi slutat prata kilon över huvudtaget. Tränar gör vi för att bli starka och må bättre.
Men det är svårt att inte påverkas av allt man ser och hör och jag är så glad att jag inte är 13 och kanske mer lättpåverkad.

Colombialiv sa...

Lisa <3
Agnes <3

Anna sa...

Hade precis tryckt i mej ungefär 10 kakor när jag läste ditt inlägg. Det kändes passande :)
Enda anledningen jag ser att sluta äta av kakorna är att till slut så mår man lite illa av allt socker :P
För 300 år sedan var det väldigt poppis att vara överviktig, det visade att man inte behövde arbeta på dagarna. Nu är det istället väldigt viktigt att se ut som man inte ätit på några veckor eller så...
Håller helt med dej, VARFÖR ska man bry sig? VARFÖR är vikt och utseende så viktigt?

Pernilla sa...

Jag har en dotter och har under hela hennes tid så har jag varit såå noga med att vi inte pratar om att banta, dieter osv utan att vi pratar om vilken mat som är nyttig och vilken som är onyttig ut perspektivet att man ska ha sin kropp hela livet och förhoppningsvis må bra under många år. Att det man stoppar i sig påverkar hur man mår. Jag TROR att det har haft bra inverkan MEN det är nu (hon fyller 15 i år) som det börjar betyda något, vad andra tycker inte bara vad vi här hemma säger.