söndag, januari 27, 2013

Dagens lästips

I morse hjulade jag några varv runt vardagsrummet och kastade konfetti över frukostbordet pga BLEV SÅ HIMLA GLAD över en artikel i SvD. Ett sex sidor långt reportage av Elise Karlsson om crossoverlitteratur (undomsromaner som även passar vuxna). Så himla härligt!

Så här står det till exempel:  
Att gränserna mellan vuxen- och ungdomslitteratur håller på att suddas ut är tydligt. Frågan är vad man kommer att låta det få för konsekvenser. Läsningen har förändrats, kvar står litteraturkritiker och pratar om romanens död, medan romanen själv verkar mer levande än någonsin. I alla fall om crossoverlitteraturens (framför allt) kvinnliga lustläsare får bestämma. Hur kan man få manliga läsare – vars brist på läsvana förra årets litteraturutredning larmade om – att också inse det? Kanske kan kritikerna leda vägen?
Det är dags att sluta se crossoverlitteraturen som ett potentiellt problem, och crossoverläsaren som en Madame Bovary bara en relationsroman ifrån att gå ned sig i lyxläsningsfällan. Visst, en del av böckerna är rejäla bladvändare, som ger upphov till en lustdriven läsning. Fast borde vi inte sluta skämmas för att vi ibland läser böcker för vårt eget höga nöjes skull? Böcker som trots allt också höjer vårt intresse för läsandet i sig, ger oss ork och övar upp vår läsförmåga inför det mer träliga vardagsläsandet.
Fler borde öppna ögonen för all den storslagna gestaltning och alla de viktiga berättelser som gömmer sig bakom etiketten ”ungdomsroman”.
Läs hela reportaget här! Det är bra. 

1 kommentar:

Emilie sa...

Vilken härlig artikel! Blir själv lite less när kunder på bokhandeln där jag jobbar ber om ursäkt för att de läser "fel" litteratur. Qué?? Speciellt vuxna som köper Hungerspelen till sig själva - fantastisk historia, bara läsa på :) Böcker är ju böcker, det finns underbara barn och ungdomsböcker, det finns mindre bra, det finns underbara romaner och deckare, det finns mindre bra, det finns underbar facklitteratur, det finns mindre bra och det finns underbara klassiker, och mindre bra. Bara du själv vet vilka som är underbara och vilka som är mindre bra och det går endast att ta reda på genom att läsa :)