tisdag, februari 28, 2012

Veckans vego: Sparrisrisotto med grönt


Jag skulle ljuga om jag sa att jag glatt ställde mig och svängde ihop en risotto efter dagis med två hungriga barn i hasorna, om jag inte hade en jefligt bra dag. Det är ändå en rätt som kräver sin beskärda del av tid och rörande. Men gott är det ju sannerligen! Vi brukar göra risotto med svamp, med rödbetor eller med gröna grejer. Det här är den med gröna grejer. De gröna grejerna är fiffiga på så sätt att man kan byta ut dem lite hur som helst mot andra gröna grejer man gillar.

Du behöver:
4 dl arborioris eller avorioris
4 schalottenlökar
3 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong (ungefär)
1 vitlöksklyfta
1 knippe sparris
1 stor näve haricot verts
1 stor näve bladspenat
1 liten näve färsk persilja
1 vanlig näve sockerärtor
1 dryg deciliter riven parmesan (eller 2 om du älskar parmesan)
1 klick smör
lite olja

Så här gör du:
1. Hacka schalottenlök och vitlök och fräs dem tillsammans med riset i en gryta. Riset ska bli glansigt och nästan genomskinligt.
2. Häll på vinet och rör tills det kokat in.
3. Häll på lite (kanske 1 dl) buljong och rör tills det kokat in.
4. Fortsätt sedan så - häll på lite buljong, rör, häll på lite buljong, rör, häll på lite buljong, rör. Det tar en halvtimme drygt innan riset börjar bli klart. Du får provsmaka dig fram!
5. Skär under tiden upp sparris, haricot verts och sockerärtor i typ 3 cm långa bitar och hacka persiljan.
6. När du gissar att riset har några minuter kvar till perfekt konsistens öser du ner allt grönt i risotton. Fortsätt röra.
7. Dra av risotton från värmen. Ös ner den rivna parmesanen och en klick smör. Peppra lite. Och kanske salta, om du tycker att det behövs? Rör runt, och låt stå i någon minut.
8. Pynta med peppar, lite till parmesan och lite persilja på toppen.
9. Servera gärna med tomat eller så.
10. Ät.

Som den uppmärksamma bloggläsaren märker kan man använda ordet "röra" som ledord när man lagar risotto. Man kan välja lite om man vill se det som enbart jobbigt, eller om man vill se det som bra vardagsträning.

Det här blir risotto till fyra personer.

torsdag, februari 23, 2012

Allt jag säger är sant - trailern



Ibland händer det att jag får idéer. Det kan till exempel vara idéer i stil med: "Om jag skulle ta och köpa mig ett äpple?". Det kan också vara idéer i stil med: "Om jag skulle ta och klippa ihop en boktrailer till min bok, lite snabbt?" Och det är ju kul! Med idéer. Bara det att vissa av dem ibland visar sig vara ganska tidsödande och jobbiga när jag väl sätter igång och genomför dem. För att jag faktiskt egentligen inte direkt vet vad jag pysslar med. Alls. (Och då syftar jag inte i första hand på det här med att köpa äpplen.)

MEN!

Nu finns det i alla fall till slut en hemmasnickrad boktrailer till boken.

Känns fint, det.

onsdag, februari 22, 2012

Färdig bok!






Nä, jag har inte vant mig riktigt än. Det är fortfarande en sjukt häftig känsla. Den blev klar! Det står mitt namn på den! DEN FINNS!

"Allt jag säger är sant" släpps i mitten av mars, borde gå att få tag på från och med 12:e eller så. Här kan du läsa mer om vad den handlar om.

Annars har mest det här hänt idag

MIN BOK HAR KOMMIT FRÅN TRYCKERIET!!!!

Ni ska få se den snart när jag kan slita mig från att sitta och titta stolt på den och klappa på det fina omslaget och istället lyckas koncentrera mig på att fotografera den.

tisdag, februari 21, 2012

Veckans vego: Teriyakitofu med sockerärtor


Herregud, jag blir helt nervös av att ni faktiskt lagar recepten (okej, receptet) jag lägger upp här. Men i alla fall. Det här är gott (speciellt om man gillar ingefära) och går snabbt som farao att laga.

Du behöver:
Ett paket hård naturell tofu
1 dryg dl teriyakisås (man kan göra egen, men det orkar inte jag, så jag köper färdig)
En skvätt japansk soya
1 bit färsk ingefära (så stor så att det blir åtminstone en dryg matsked när du rivit den)
Sockerärtor
Äggnudlar

Så här gör du:
1. Blanda ihop teriyakisås, soya och riven färsk ingefära i en bunke. Späd ut med lite (0,5 dl) vatten.
2. Tärna tofun och lägg ner den i marinaden. Låt den stå där ett tag och dra åt sig smak. Två timmar om du är en sådan där människa med god framförhållning som kommer ihåg att lägga saker i marinad långt innan du lagar resten av maten. Tio minuter om du inte är det.
3. Koka äggnudlar.
4. Ta upp tofun ur teriyakimarinaden - men spara marinaden!
5. Stek tofu och sockerärtor i lite olja.
6. Häll i nudlarna i stekpannan och ös på marinaden, blanda runt.
7. Ät upp.

Det här receptet räcker till 4 personer, men om ni är sjukt hungriga är ett paket tofu på fyra i snålaste laget.

Spikat datum för nästa skrivarkurs

Nu har äntligen alla detaljer fallit på plats, och datumet för min och Johanna Lindbäcks nästa skrivarkurs är spikat. Den blir den 21-22 april i Stockholm!

Kursen riktar sig till dig som är över 18 år, och redan skriver en hel del. Du behöver naturligtvis inte ha ett färdigt manus i byrålådan redan, men vi vill att du kommit en bit på väg i skrivandet redan.

Läs allt om kursen här! Där står också hur du anmäler dig. Och tipz! Det finns bara 10 platser, så skynda, skynda!

fredag, februari 17, 2012

Om att jag gärna lektörsläser ditt manus

Hej bloggen och *förlåt för tjat* och eventuellt också *varning för skryt* - ni vet att jag numera hemskt gärna blir anlitad som lektör, va? Om du har skrivit ett manus (barnbok, ungdomsbok, vuxenbok, what have you) och känner att du skulle behöva en utomstående persons ögon på det manuset och få respons på vad du skulle kunna förbättra... då kan du få det av mig! Och med "få" menar jag "köpa den tjänsten".

Här kan du läsa mer!
Eller kan man mejla mig och fråga.

Hittills verkar det som att alla personer som skickat in sitt manus till mig för lektörsläsning har blivit nöjda och känt att de fått valuta för pengarna. Det ganska självgoda påståendet grundar jag på bland annat på a) att samtliga sagt det upprepade gånger, och b) det här blogginlägget och det här blogginlägget.

Så!

Slut på tjat och skryt och reklam för idag.

Hej på er!

tisdag, februari 14, 2012

Veckans vego: Pasta med broccolipesto och stekt halloumi



Hemmagjord pesto gjord på broccoli - himla bra grej! Speciellt om man är så sabla trött på vanlig pesto att man vägrar äta det. (Och det är man ju.) Då kan man testa den här istället. Och så kan man steka halloumiost till och - tadaa! - så har man en hel vardagsrätt på bordet. Med asmycket nyttigheter i, från både broccoli och nötter.

Till peston behöver du:
1 broccolihuvud (Går säkert bra med lite fryst broccoli också.)
1-2 deciliter nötter (Det brukar väl vara pinjenötter i pesto, men eftersom alla nötter är goda, så jag brukar blanda lite hej vilt. Valnötter är gott! Och cashewnötter! )
Riven parmesanost (ta förslagsvis mycket om du gillar parmesan, och lite om du inte gör det. Jag brukar ta en deciliter.)
1 vitlöksklyfta (Eller fler, om du älskar vitlök)
Olivolja
Salt
Peppar
Kanske citron?

Till den stekta halloumin behöver du:
*trumvirvel*
Halloumi

Till pastan behöver du:
*trumvirvel*
Pasta

Så här gör du:

1. Rosta nötterna i en stekpanna.
2. Koka broccolin mjuk.
3. Mixa nötterna och broccolin med en stavmixer eller så. Riv ner en vitlöksklyfta, den rivna parmesanosten och krydda med salt och peppar. Tillsätt så mycket olivolja att peston får bra konsistens.
4. Koka pasta.
5. Tärna halloumiosten och stek dem gyllene i olja.
6. Blanda pasta med pesto, lägg på halloumibitar, riv lite parmesan över och droppa över lite citron om du är en citronperson.
7. Ät.

Det här receptet räcker till pesto för 4 personer.

onsdag, februari 01, 2012

Nästa: Sävsjö

Hej, hej, idag ska jag på författarbesök på en skola i Sävsjö, så jag åker tåg. Det är fint. Hittills har jag sett:

8 st rådjur.
3 st män på längdskidor.
4 st hus jag hade kunnat tänka mig att bo i om de inte hade legat så sabla nära järnvägen.(Varför är det alltid så med hus man ser från tåg?!?)
543 fina åkrar med gnistrande snö. (OBS! Ej exakt antal. Men typ.)
1 st tjej som åt en bulle i Mjölby.

Annan grej jag gjort: Glömt böckerna jag skrivit (och tänkt läsa högt ur) hemma. Funderar nu på om jag 1. Ska recitera styckena fritt ur minnet, pga kan dem utantill efter att ha läst dem högt en miljard gånger eller 2. Ha manuset i datorn som fusklapp, pga bara freaks som kan recitera texter fritt ur minnet. Tror datorn pga bra om jag får blackout pga nervös pga storsamling med tonåringar som lyssnar.

Så! Slut på inlägg pga har redan använt förkortningen pga brottsligt många gånger.

Hejdå!